Šta je novo?

Problem sa overclock-om Athlon II X4 640

techno

Cenjen
Učlanjen(a)
24.07.2010
Poena
170
Pokusao sam da overklokujem ovaj procesor ali su rezultati vise nego mizerni .

Ploca je Gigabyte MA78LMT-S2 .
Napajanje je neko kinesko od 450W koje je doslo zajedno sa kucistem .
Memorija 2*2GB .
Hard disk 320 gb .

To je sve od potrosaca ,

Problem je sto sam dobio jedino stabilan rad na 3.3 ghz to jest samo 10 % podignutoj frekvenciji procesora .

Sve preko toga racunar se normalno podigne ali nekoliko sekundi nakon startovanja nekog programa koji zauzme procesor 100 % ( sva 4 jezgra ) sistem se restartuje i pojavi se dobro poznati plavi ekran sa porukama o gresci . :)

Par puta mi se desilo da uspem da dobijem stabilan rad na 3.45 mghz ali bi se racunar restartovao nakon duzeg opterecenja .

Da li je ovo normalno za ovaj procesor i generalno AMD .
Pre ovoga sam bez ikakvih problema radio overclock na Intel procesorima i jedini problem koji sam imao je temperatura procesora ali se nika nijedan nije restartovao ..

unapred hvala na odgovorima

Gledaj da promjenis napajanje jer ko zna koliko tacn odaje struje. Vjerovatno potrosnja postaje veca i racunar se gasi zbog nedostka napajanja.

Ovo nije dijagnoza vec moguci razlog. Moze biti svasta ali meni lici prvo na slabo napajanje.

+2 za napajanje :D

Ne bi bilo lose da nam kazes na koji nacin so overklokovao, na koliko ti radi ht, koliki je napon procesora, koju memoriju imas.

Poslednja izmena:
Overklokovao sam ga tako sto sam frekvenciju podigao sa 200 mghz na 220 ( mnozioc je 15 )
Probao sam sa dizanjem napona za 0.025 i 0.05 V ili 0.075 V .
Memorija je Geil ili Kingston 1600 Mghz u obadva slucaja 2 X 2 GB .

Frekvenciju memorije sam podesavao i obarao tako da mislim da to nije uzrok .

Ht sam takodje smanjivao jer ploca u biosu ima tu mogucnost tako da je frekvencija ostajala ista .

Prakticno po meni postoje samo dva moguca uzroka .
Jedno je napajanje i drugo mogucnosti samog procesora odnosno procesora i cipseta sa ploce .

Temperatura procesora se nikada nije ozbiljno menjala i ostajala je ispod 51-52 stepena C.

+3 za napajanje

A jel si testirao odvojeno FSB dokle moze da ide? To bi bilo pametno testirati mada sa 200 na 220 je smesno i ne bi trbalo da to pravi problem, i koristi neki stress test, tako znas gde si stabilan a gde ne...

Ukljucio sam racunar i ocitao podesavanja .

HT frekvencija bi trebala da je 2000 Mhz i ja sam je uvek smanjivao tako da nikada nije prelazila 2000 Mhz . Ploca naime ima podesavanja mnozioca za ht od 1 do 10 .
CPU NorthBridge frekvencija ima isto podesavanja sa mnoziocem od 5 do 10 tako da sam i nju uuvek drzao ispod 2000 Mhz.

Sve u svemu ostaje mi samo da probam sa drugim napajanjem ili pak da prihvatim da ova konfiguracija ne moze brze . Na netu sam video da ljudi sa ovim procesorom postizu 3.8 Ghz .

Par puta mi se desilo da uspem da dobijem stabilan rad na 3.45 mghz ali bi se racunar restartovao nakon duzeg opterecenja .

To je daleko od stabilnog, prvi stepen neke stabilnosti bi ti bio posle jedno sat vremena Prime95, kad to uspes onda predjes na malo teze, Linx ili tako nesto...

A sa cim hladis ti to? i jos bitnije, koji program koristis za gledanje temperatura?

I bilo bi lepo da detaljno procitas nesto tipa uputstva za klokovanje Nisu se ljudi dzabe trudili da pisu ovoliko :)

Poslednja izmena:
Core temp koristim za gledanje temperature .
Temu i jesam pokrenuo iz razloga sto je ovo sto sam ja dobio stvarno daleko od stabilnog .
Ovo je ustvari daleko od bilo cega .
Meni se sistem restartovao a da nisam ni uspeo da ga zagrejem . :)

Sve sam radio sa box kulerom . Inace imam druga ozbiljna hladjenja pa i vodeno na nekim drugim racunarima .

Temperature koje sam ocitavao su dosta niske uvek ispod 53 stepena celzijusa .
Procitao sam dosta upustava i ovde kao i na netu i ovu temu sam zapoceo vise zbog toga sto sam se u startu razocarao sa mogucnoscu overklokinga ovog procesora .

Nisam nikakav pristalica ni Intela ni AMD ali sa Intelovim procesora sam bez problema postizao od 30-50 % ovekloking i to vrlo stabilan .

I ono sto mi je najcudnije nikad ni jedan od tih sistema se nije resetovao .
Kada mi se ovo desilo sa ovim procesorom poceo sam da sumnjam u generalne mogucnosti AMD overkloka jer se ispostavilo da se Intelovi procesuju bez problema podizu na vrlo visoke frekvencije i bar u mom slucaju rade vrlo stabilno .

Inace overklokovao sam X3380 , Q8200, i7 920 , E3200 ,E3300 , E3400 , E1400 , E1500 i svi su bez problema radili 30 cak i 50 % na visem taktu .

Problem sam imao samo sa ovim procesorom i nesto slicno sa AMD Athlon-om II X2 240 2.8GHz 2MB.

ostaje mi samo da promenim napajanje . :) sto cu i uraditi za par dana kad nadjem vremena

U svakom slucaju hvala svima na komentarima

Promenio sam napajanje .
stavio sam LC od 420 W . ( Prethodno je bilo Bluberry od 400W )
Situacija se promenila za nijansu .
Uspeo je da " izgura " Cinebench render test na frekvenciji 3.5 Ghz sto ranije nije uspevao ali se restartovao kod ponavljanja testa . temperatura je bila maksimalna 60 stepeni .

napon procesora sam podigao do 1.5 V to jest za 0.1V

Sve u svemu dosta mizerno .

Moj je neki utisak da proizvodjaci procesora prave jedan model procesora a onda u zavisnosti od merenih karakteristika ih dodatno obelezavaju i rangiraju prema frekvenciji .
Tako je ovaj dobio oznaku Athlon II X4 640 , a da je bio losiji imao bi oznaku Athlon II X4 620 i tako bi ga sistem prepoznavao .

Na nekom sam forumu procitao da se isto neki lik trudio da Athlon II X4 640 overklokuje a nakon niza losih rezultata vratio ga na fabricko podesavanje i svima zahvalio na pomoci . :)

Sam sebi sad licim na tog tipa .

3.3 ghz stabilnih i nije nesto .

Verovatno se zato za veci procenat mogu slabiji procesori overklokovati .

Da mu kupujem napajanje od 50 eura , dodatno hladjenje od 40 , bolju plocu ....
Jednostavnije mi je da kupim bolji i brzi procesor . :)

Pa zavisi iz koje tacke gledas, i pitanje je naravno koliko ti stvarno treba tih 200mhz. I mislim da je 1.5v mnogo za taj proc, a jos sa fabrickim kulerom ja tu ne bih isao preko 1.45v... pozz

Da mu kupujem napajanje od 50 eura , dodatno hladjenje od 40 , bolju plocu ....
Jednostavnije mi je da kupim bolji i brzi procesor . :)

Po meni je i taj LC 420 slab za tu konfu, a ako budes kupovao bolji i brzi procesor, svakako ce ti trebati bolje napajanje.

Mozda ti je i do ploce, posto mi na prvi pogled izgleda kao neka "socijalna". Inace, kolika ti je voltaza na memoriji?

@ Techno
Kupio si proc koji fabricki radi na 3GHz i ti bi da ga kloknes za 50% :trust:. Drugo, da si se informisao na netu pre kupovine, video bi da se Athloni II bas i ne klokuju dobro. Moj otkljucani mogu naterati da radi na 3.6GHz. Ali naravno do tog "saznanja" nisam dosao za 5 min, vec sam potrosio par dana (zbog testiranja stabilnosti, namestim klok i onda pustim video converting ili neko drugo realno opterecenje i cekam da pukne :D). Moras paziti na podesavanje napona memorije, NB, HT, CPU, latencije memorije, frekvencija HT i NB, trazenje balansa izmenju CPU frekvencije i frekvencije memorije (znaci spustanje mnozioca/podizanje fsb) i mozda jos neke sitnice.

Samo jedno pitanje, da li ti je zao da izdvojis 50e za napajanje i da budes miran neko vreme. Jedino nisi probao sa frontier i codegen napajanjima iz low segmenta. Da budem iskren i ja sam jako dugo vremena zapostavljao napajanje kao totalno nebitan segment racunara, ali sam na tezi nacin(skuplji) naucio svoju lekciju. Da te utesim malo, i ja sa phenom II nisam imao nesto uspeha u overclocku, jednostavno je takav primerak procesora, ali zato Athlon II X3 215 radi na 3.5GHZ ladan ko spricer (doduse ispod Dark knighta) na 1.35v.

Napravio sam gresku u svom postu, trenutno imam Athlon II X3 425 koji je overclocked na 3.5ghz.

Vrh Dno