Šta je novo?

Graficka tabla (tabla za crtanje) - gde i koja?

Pioneerko

Slavan
Učlanjen(a)
15.12.2005
Poena
320
Brat me je zamolio da se malo raspitam o ovim stvarima. Znam da je ova zabava bila prilicno skupa pre par godina, ali nadam se da je u danasnje vreme situacija bolja (povoljnija roba :) ).
Koliko sam shvatio Wacom prednjaci u ovome.
Postoje li neke preporuke za oko 8.000din.? Da li je ovo uopste dovoljno kesha da se uopste razmislja o kupovini table?
Sve u svemu svaki savet i preporuka su dobrodosli.

Zavisi za sta bi sluzila. Ako se covek bavi poslom koji bi mu tabla olaksala, onda Wacom i samo Wacom :) .Kosta vise, ali vredi. Za te pare, moze neki manji Graphire ili Bamboo, mada je A5 (po meni) prava velicina.

Za sve ostale poslove, bice dovoljan i neki Trust ili Genius (kao poslednja opcija) i sl.

Na zalost, Wacom je kod nas i dalje skuplji nego napolju, ja sam recimo moj Intuos3 dobavio iz Rusije i prosao 100 evra jeftinije. S te strane je problem, ostali tableti jesu jeftiniji i cena im nije visa nego u inostranstvu.

Btw, prelistaj ovo, to mu dodje najobimnija tema o grafickim tablama kod nas :)

Poslednja izmena:
Hvala za savet. Malo sam proucavao taj Bamboo koji si spomenuo, pa me zanima da li se ovo cini kao ok kupovina?
Da li mogu da prodjem jeftinije i da li mozda ima neko bolje resenje za te pare?

Poslednja izmena:
+1 za ovaj Bamboo koji je ZAP okacio. Touch senzori koje ima Fun nisu potrebni. Jedino velicina...A5 mi je taman, ne znam kako bi bilo sa A6. Jedino da tvoj brat isproba. Inace je taj Wacom Bamboo bolji i kvalitetniji od svakog Trusta ili Geniusa...
Mada opet da pomenem, sve zavisi od ozbiljnosti upotrebe i samog korisnika.

A ova, jel čemu ?

Uzmi Wacom, svejedno koju. Ove jeftinije i nisu neke, ali boljih nema... osim skupljih Wacom.

Ako imaš prilike da ti neko donese iz inostranstva, iskoristi je. Ja sam Cintiq uzeo preko firme u Srbiji i koštala me nekih 400e više nego u Nemačkoj.

^^I ta je OK, s tim da je bas "entry" lvl wacom-a, i to je koliko se secam stariji model od onog crnog Bamboo-a sa linka iznad. Bolje je da na tabli ima i nekih dugmica (koji mogu zameniti neke na tastaturi) i touch strip koji se koristi za scrool, tako da se pri radu sto manje osvrces za misem i tastaturom.
U ostalim stvarima su isti, 512 nivoa pritiska i 1024dpi rezolucija.

Poslednja izmena:
Sad sam zvao Pyramid koji su valjda maloprodaja Computer Land-a, i kazu mi da nema Bamboo Fun. :(
Onda je lik pregledao sta imaju i kaze da imaju neku NAVODNO noviju reviziju Fun-a - koja se zove "Bamboo Fun pen and touch" - kosta 10.200din.
Kaze da je sve isto, osim sto ima neki dodatni taster i sto je wide.
Zna li neko nesto o ovome? Gledao sam na zvanicnom sajtu, ali da u istom nazivu ima i Fun i Pen & Touch nisam primetio.
Da pucam na ZAP-ov link ili na ovo?

Pa, bilo bi ti pametno da uzmeš wide - ako imaš wide monitor.

Da, ali nigde ne mogu da nadjem o kom modelu je prodavac konkretno govorio. Takodje, sasvim je moguce da ta tabla ima i za nijansu manju povrsinu od a6 formata (koji je donja granica).
Trenutno koliko vidim ima to u Atomu za ~10.300 (Fun) i u Listu ~9.700 (obican Bamboo - za koji se po netu prica da je ipak slabiji od Fun-a).

edit: Evo nasao sam link to je valjda taj "touch & pen" edition. Vidim da se fizicki jako razlikuje od klasicnog Fun-a. Uzeti ovo ili Fun?

Poslednja izmena:
Ma pazi, kupio sam negde 2004. Graphire III, pa probao Bamboo... i nisam primetio nikakvu razliku, osim u izgledu same table. To je verovatno jedan proizvod sa par varijacija, čisto radi forme... realno, kad se navikneš na tablu, svejedno ti je.

Ako stvarno hoćeš razliku, to se tek primeti kada ideš više u cenovnom rangu - dakle, Intuos, Cintiq itd.

Zaključak - kupi koji god Wacom.

Bamboo je ako ne gresim "naslednik" Graphire-a, mada se ponegde jos mogu naci u prodaji.

Bamboo Fun Pen & Touch je najnovija iz linije, jeste novi model od ovoga i glavna razlika je sto nema dugmice, vec je sve na "dodir", sa slicnim komandama kao iPhone i derivati (multitouch). Koliko sam video na njihovom sajtu, sad su im sve table takve.

Specifikacije su opet iste, dobar je izbor, i ako imaju taj najnoviji model Bamboo-a, jos bolje.

Poslednja izmena:
Sad sam zvao Pyramid koji su valjda maloprodaja Computer Land-a, i kazu mi da nema Bamboo Fun. :(
Onda je lik pregledao sta imaju i kaze da imaju neku NAVODNO noviju reviziju Fun-a - koja se zove "Bamboo Fun pen and touch" - kosta 10.200din.
Kaze da je sve isto, osim sto ima neki dodatni taster i sto je wide.
Zna li neko nesto o ovome? Gledao sam na zvanicnom sajtu, ali da u istom nazivu ima i Fun i Pen & Touch nisam primetio.
Da pucam na ZAP-ov link ili na ovo?

http://review.zdnet.com/product/pointing-devices/wacom-bamboo-fun-pen-and-touch/33772151

http://www.gadgetguy.com.au/wacom-bamboo-fun-pen-touch-review-154203-7.html

Narucen je Bamboo Fun Pen & Touch u Piramidi, mislim da ce svi biti zadovoljno. Hvala svima na sugestijama, utisci uskoro.

Vidim da ovde ima ljudi koji se razumeju u ovu materiju, a posto se ja ne razumem, nadam se da ce mi neko pomoci!!! Devojka mi studira graficki dizajn, hteo bi da joj kupim nesto sto bi joj koristilo na faxu!!! Da li bi neka od ovih tabli joj odgovarala i gde bi je mogao naci???
Hvala!!!

Wacom Bamboo 2 Pen recimo... ima kod nas da se nadje za ~65evra. Na primer ovde

A sta mislis o Asus EeeTablet i Asus Eee Tad 121 ? ? ?

To nisu graficke table za crtanje, vec tablet racunari/eReaderi i sl. Na tome mogu da se crtaju cica glishe i sl:D

Zato sam i pitao :D ! ! !
Znaci po tvom misljenje najbolje kod nas sto moze da se nadje jeste Wacom Bamboo 2 Pen ?

Hm, ne. Taj model sam samo naveo kao minimum kvaliteta ispod kog ne treba ici. Sasvim dobar tablet.

A ako trazis najbolje sto se moze naci kod nas - Wacom Cintiq 21UX :)

Najbolji model (koji nije sa ekranom, kao taj Cintiq) je neki od Intuos-a. Sad sve zavisi od para koliko si voljan da izdvojis, pa onda da prelomis za velicinu tableta i tacan model.

Graficka Tabla?

Pozdrav svima,

trazim graficku tablu za sebe, e sad nikada nisam koristio ni jednu, sto znaci nemam iskustva sa njima. kako vidim po netu svi preporucuju Wacom table. Nisam profesionalac i ne radim sa tablom za velike pare tako da ne zelim ni da dam bas neke velike novce za istu. treba mi da odradim po neko editovanje u PS-u, ali bih voleo i da skiciram nesto sa tom tablom. One Wacom mi deluju kvalitetno zaista, ali prilicno kostaju sa malom aktivnom povrsinom. Dakle moje pitanje je, za skiciranje sta bi po vama trebao da uzmem? Koju tablu i koje velicine? Hvala u napred na odgovorima.

Pozdrav svima,

trazim graficku tablu za sebe, e sad nikada nisam koristio ni jednu, sto znaci nemam iskustva sa njima. kako vidim po netu svi preporucuju Wacom table. Nisam profesionalac i ne radim sa tablom za velike pare tako da ne zelim ni da dam bas neke velike novce za istu. treba mi da odradim po neko editovanje u PS-u, ali bih voleo i da skiciram nesto sa tom tablom. One Wacom mi deluju kvalitetno zaista, ali prilicno kostaju sa malom aktivnom povrsinom. Dakle moje pitanje je, za skiciranje sta bi po vama trebao da uzmem? Koju tablu i koje velicine? Hvala u napred na odgovorima.

Ni ja nemam iskustva sa tablama, ali nekako mi je logican odgovor na tvoje pitanje da uzmes najvecu koju mozes da priustis. Ako ti je Wacom skup, onda ti jedino preostaje Genius kao resenje.

EDIT: Vidim da ima i neki KANVUS, a i Trust, mada bi ovaj zadnji u startu preskocio :d

Poslednja izmena:
Pa slusaj, mogu ja da uzmem i Intuos 4 Wcom, ali ako mi i Bamboo radi posao onda cu radije da dam 300€ manje :). Prosto nije mi o glavu da preplatim nesto, tacnije kao sto sam rekao nece to da mi donosi hleba u kucu, pa zato mi je bitno da znam da li i "slabiji" modeli mogu da se koriste za skiciranje.

Naravno da mogu...za skiciranje i upravo to sto si opisao (tj nije profi rad od koga bi zaradjivao), ce sluziti svaka graf. tabla. Slobodno uzmi nekog Trust-a recimo, ali prvo proveri kako je model podrzan na operativnim sistemima, da ne bude nekih problema sa drajverima:)
A5 velicina je sasvim dovoljna za udoban rad.

ja ne bih uzeo nista sto nije wacom.

ja sam bratu uzeo wacom intuos 4 s model. Iskreno M model bi mu bolje legao, ali je on bas retka zverka... table su otprilike iste velicine, samo M ima vecu radnu povrsinu... veci modeli su vec dosta kabasti i zauzmu puno mesta i nisu za sve profesije po meni (samo negde gde treba ekstremna preciznost i velike povrsine za rad).
bamboo 2 pen je vise nego dobar za svoju cenu...

Da li mu je Intuos4 Small bio dovoljan za rad? Da to nije mala povrsina, vidim da vecina preporucuje A5 format...

Ko sto rekoh gore, M je bolji izbor (i dosta skuplji), no dobio je sta je bilo da se kupi.

^^ Hvala na odgovoru, samo gledajuci neke klipove na YouTube-u sam jos vise zatupeo! Kako vidim i na bamboo tablama se lepo crta, a Bamboo M velicine je jeftinija za dve tri hiljade od Intuos4 S velicine. Znaci neckam se izmedju tri table, pa cisto ko sta misli...na kraju cu ipak ja da presudim, ali ako ima neko neku sugestiju, da me gurne u pravcu neke table, to bilo bi dobro :d

Wacom Bamboo Pen & Touch Small
Wacom Bamboo Pen & Touch Medium

Wacom Intuos4 Small

Vrh Dno