vampirbg
Slavan
- Učlanjen(a)
- 22.03.2009
- Poena
- 349
Niko nije rekao da je gore navedeno bolje, naprotiv, ukoliko postoje uslovi da se takav "monitoring" sprovede to bi bilo super. Ja bih voleo da imam Win server 2K8 ali ga nemam
Ko ti je uopste spominjao windows? Monitoring nije potreban generalno... Ali ako treba nesto da se nadgleda zar ti zaista mislis da je lakse proveriti sta se desava na 15 kompjutera nego na jednom? Takodje, ne treba da budes ni neki Linux geek za to... Podesis profesoru da moze da preko http pregleda log aktivnosti i to je to... Cak ako neko i provali njegovu lozinku dzaba mu posto je pristup readonly...
BTW pretpostavljam da si ti do sada iskljucivo koristio Winblows i da za druga resenja ne znas ili nisi hteo da cujes... Serverima pod linuxom nije potrebno nikakvo odrzavanje sem povremeno hardverskog (ako nesto crkne)... Postoje masine koje sam instalirao pre par godina, ljudi nisu uplatili nikakvu podrsku i odrzavanje i sve te masine jos uvek rade bez ikakvih problema... Zato je i instalacija obicno skuplja... Kad instaliram neki Win server mogu da naplatim manje posto znam da ce me zvati cesce
BTW sto se instalacije samog servera tice, to moze da odradi bilo koji napredniji korisnik kompjutera (narocito novije distribucije su jako lake za instalaciju)... Recimo da npr skine Ubuntu server i instalira ga nece mu oduzeti vise od pola sata... Posle toga samo apt-get install squid i eto ga proxy... Naravno, ta masina nece biti obezbedjena kao da je celu instalaciju i posle podesavanje uradio Linux admin, ali ce posao obaviti bolje nego sva resenja na klijentskoj strani...
A sto se znanja dece tice mogao bi se iznenaditi... Recimo dok sam imao igraonicu nije uopste bilo cudno da klinci 7-8 godina objasnjavaju momcima od 25-26 kako da ukljuce igru... Da ne govorim o tome da SVE moze da nadje na netu sto mu treba da bi zaobisao zastitu...