Šta je novo?

Proverite kako vam radi hard disk!

Crystal Disk Mark

Šta se dešava kad zađete po diskovima u stanu:

1. Western Digital VelociRaptor (WD1500HLFS) [C2Q + ICH9R]
2. Western Digital Caviar Green (WD20EARS) [C2Q + ICH9R]
3. Kingston SSDNow V Series 40GB [Atom 330 + ION]
4. Dell XPS 1530 (ST9500325AS) [T8300 + Santa Rosa]

Prilozi

• Western Digital Caviar Green (WD20EARS).png
    Western Digital Caviar Green (WD20EARS).png
    50 KB · Pregleda: 68
  • SSD.Kingston SSDNow V Series.40GB.ION.png
    SSD.Kingston SSDNow V Series.40GB.ION.png
    34.2 KB · Pregleda: 51
  • Dell XPS 1530 (ST9500325AS).png
    Dell XPS 1530 (ST9500325AS).png
    48 KB · Pregleda: 55
  • Western Digital VelociRaptor (WD1500HLFS).png
    Western Digital VelociRaptor (WD1500HLFS).png
    47.7 KB · Pregleda: 62
Poslednja izmena:
Kako su vam takvi ti dole rezultati dobri, ja ne znam zasto je to lose tako kod mog diska. SNVP325-S2 64GB
Mada su vam slabiji dosta Seq. rezultati nego meni. Mislim na SSD.

RlZkr.jpg

Mozdaq bi mi se 4K malo povecao kada bi podesio AHCI Mode pre instalacije OS???

Poslednja izmena:
Pozdrav svima. Uzeo sam skoro hard Hitachi od 500GB i odmah kad sam ga prikačio primetio sam da se dosta više čuje od prethodnog WD od 160GB. Odmah sam ga testirao i svi parametri su mu ok i radi normalno evo već 2 meseca, samo kada pogledam grafike iz HDTach programa drugih članova foruma vidim da je kod mene veliko vreme pristupa harda, a i na grafiku brzina ne spada ravnomerno već na početku ima veliki pad. Da li još neko ima iskustva sa ovim diskom i ako neko iskusniji može da prokomentariše generalno kakve su performanse mog harda diska.
Model je HDS721050CLA362

Prilozi

• Untitled.png
    Untitled.png
    81.6 KB · Pregleda: 100
  • Untitled2.png
    Untitled2.png
    57.3 KB · Pregleda: 53
Nesto ti ovde debelo ne valja... onaj prvi grafik nikako ne sme da izgleda onako. Tako ne izgleda grafik (ispravnog) HDD-a.

Seagate ST9500420ASG

Prilozi

• Untitled.png
    Untitled.png
    35.7 KB · Pregleda: 40
jel moze neko da pogleda ova tri grafika i da mi kaze jel sve ok?
disk je 500Gb F3, mozda gresim ali ovi pikovi (na dole) mi ne izgledaju dobro.

edit: lol, post #666

Prilozi

• RA read.png
    RA read.png
    42.8 KB · Pregleda: 75
  • read.png
    read.png
    41.7 KB · Pregleda: 107
  • info.png
    info.png
    41.2 KB · Pregleda: 192
Poslednja izmena:
Nesto ti ovde debelo ne valja... onaj prvi grafik nikako ne sme da izgleda onako. Tako ne izgleda grafik (ispravnog) HDD-a.

Hmmm šta bi mogao da bude problem. Disk mi normalno radi , ali stvara poprilicnu buku kada čita kao da nije defragmentovan ( a jeste). Matična ploča je MSI G31TM-35 ako nešto znači. Evo rezultata i iz HD Tune. Hvala unapred.

Imam li osnova da trazim da mi daju novi hard na osnovu rezultata i buke (koja ne sluti na dobro :) ) koju stvara?

Prilozi

• Untitled.png
    Untitled.png
    85.3 KB · Pregleda: 79
Poslednja izmena:
Pozdrav svima, opet ja:). Pošto mi je član foruma CAR rekao da grafik u HD Tach-u, a i u HD Tune siguran sam nije normalan rešio sam da hard disk probam na mom drugom računaru na ploči Foxconn P9657AB. Vezao sam ga kao sekundarni disk, nije sa njega dizan sistem, i dobio rezultate sa 1. i 2. slike. Kako su rezultati znatno bolji nego na MSI ploči posumnjao sam da nije do ploče problem i prikačio WD disk od 160GB na MSI ploču i dobio rezultate sa 3. i 4. slike. Kako se meni čini grafici koje sam dobio na MSI ploči za WD disk su ok. E sad, ako ima neko ko bi znao do cega je problem neka napiše. Meni jedino što pada na pamet je da je u prvom slučaju kada je HITACHI disk bio testiran na MSI ploči i kada su bili loši rezultati sa njega je butovan sistem , a kada sam ga testirao na Foxconn ploči i kada su rezultati bolji nije, pa da mozda windows 7 ne utiče na loše rezultate diska. (Kada je WD disk testiran na MSI ploči sistem je bio butovan sa HITACHI diska)

Prilozi

• Untitled2.png
    Untitled2.png
    92.2 KB · Pregleda: 64
  • Untitled.png
    Untitled.png
    93.3 KB · Pregleda: 76
  • 160 msi.png
    160 msi.png
    88.6 KB · Pregleda: 66
  • 160 msi HDtune.png
    160 msi HDtune.png
    92.5 KB · Pregleda: 65
Poslednja izmena:
Sad ti je (bar sto se grafika tice) OK... ravnomeran pad brzine, kako i treba da bude. A ne onaj nagli pad s pocetka, pa drzanje brzine konstantnom - na nizem nivou nego sto hard moze/treba, naravno :)

Uostalom, vidis i average read koliki je u tom drugom testu, povelika razlika ;)

Sad ti je (bar sto se grafika tice) OK... ravnomeran pad brzine, kako i treba da bude. A ne onaj nagli pad s pocetka, pa drzanje brzine konstantnom - na nizem nivou nego sto hard moze/treba, naravno :)

Uostalom, vidis i average read koliki je u tom drugom testu, povelika razlika ;)

Ali pazi 1. i 2. slika su rezultati HITACHIJA na drugoj ploči, kad ga vratim na MSI ploču opet dobijam loše rezultate, a kad ubacim drugi hard na MSI ploču dobijam rezultate sa slike 3. i 4. koji su ok moze se reci. E sad ko koga tu zeza ja ne znam :)
Jedino ako ima veze operativni sistem koji utiče da se HITACHI loše ponaša na MSI ploči, jer sa njega butujem na toj ploči. Na ovoj drugoj na kojoj sam ga probao butujem sa ovog drugog harda WD 160GB.

Da, skontao sam to :)

Pazi, ne verujem da je OS. Mislim, radio sam i ja testove sa OS-om na hardu na kome se radi test, pa opet ni blizu nije bio ovakav grafik... mozda nesto slabiji rezultati budu nego da se testira hard kada je "secondary", tj. sistem dignut na nekom drugom... ali onakav grafik nikako. Pritom, za sve ove godine koliko sam isprobavao ove programe za HDD-ove, dosadasnje iskustvo je pokazalo da HD Tach jednostavno "ne vidi" takve stvari (OS na samom hardu, stepen fragmentacije)... dok kod HD Tune-a pa to jos i moze da se primeti.
Drugim recima - HD Tach mi je prikazivao (i jos uvek prikazuje, za jedan hard) identican skor za hard koji sam tek izneo iz radnje i sada, kada je star 3-4 godine.

Mislim da ti imas neki drugi problem... i na pamet mi recimo pada nekakav limit samog kontrolera na toj ploci.
Jer, taj Hitachi "radi lose" (tj. los mu je benchmark... hard ipak radi OK, kao sto si rekao) na toj MSI ploci, a odlicno - jer ono je stvarno super skor, 115MB/s average read je fenomenalan rezultat - na drugoj ploci, tom Foxconn-u sa P965 cipsetom. Sa druge strane, imas taj WD od 160GB, koji radi odlicno i na MSI-ju i na Foxconn-u... ali on je mator, radi odlicno i maximalnom brzinom na koju god plocu da ga ubodes. Nema njega sta da limitira, on je svoj pun potencijal isterao sa plocama i kontrolerima od jos pre par godina ;)

Tako da verujem da je problem u G31 cipsetu...

Hvala na brzom odgovoru.
I na jednoj i na drugoj ploči se nalazi ICH7 južni most samo sto je kod foxconna ICH7R a kod MSI ICH7. Ali kako naš narod kaže koliko para toliko i muzike, ova MSI ploča je plaćena oko 33eura :), pa ne može čovek ni da očekuje više od nje. Reci mi samo po tvom mišljenju da li može ovo negativno da utiče na vek trajanja diska? I jos jednom da napomenem da disk kad nesto radi intezivno poprilično se čuje( ''drlja'', pucketa). kad sam ga prebacivao na drugu ploču čuo je se ali ne mogu da odredim u kojoj meri pošto mi je napajanje na drugom računaru bučno pa se drugo nište ne može čuti :)

Ako je disk sasvim ispravan (a to, nazalost, sa ovih HD Tach i HD Tune grafikona ne mozemo da vidimo) - to sto radi sporije na nekoj platformi (tj. ne punom brzinom koliko moze da izgura) mu sasvim sigurno nece skratiti zivotni vek ;)

Te sto se toga tice - ne beri brigu :smoke:

aj druze pogledaj i moj grafik i reci misljenje, post #666

Ima li neku ideju ili zna sta znaci ova greska :d

Prilozi

• hd tune pro.JPG
    hd tune pro.JPG
    112.4 KB · Pregleda: 122
Uf uf al si me usrecio :p
Primetio sam u poslednje vreme da teze radi laptop pa sam podigao novi sistem ali ista greska se i dalje javlja.
Nista dotrajao je a cemo ga menjati :p

Hvala za info ^^

@Apple

Pre nego sto otpises disk, probaj da mu uradis 'write zeroes' opciju u wd data lifeguard programu. Mislim da sam imao slicnu ili cak istu gresku na jednom wd disku i alatka je odradila svoje. Moraces da formatiras/obrises ceo disk.
E sad, dali ce ovo pomoci u tvom slucaju ne bih znao..

Prilozi

• DLGDIAG.JPG
    DLGDIAG.JPG
    70 KB · Pregleda: 81
Hvala za info probacu mada je ono fujitsu disk

aj druze pogledaj i moj grafik i reci misljenje, post #666

Kol'ko se meni kao laiku cini - sve je OK. Imas malko vise "siljaka" za moj ukus, al' ko zna sta ti sve radi u pozadini... mada, evo sad gledam, pustim i ja test kod mene, stalno mi osine jedan ogroman na nekih 200GB... ne mogu nikako da ga izbegnem :)
Ove sve ostale vrednosti su ti normalne, prilicno slicne kao i moje... te stoga uzivaj ;)

i predpostavljao sam da su sve vrednosti ok, samo su me ti peakovi brinuli, ali ko zna sta je u pozadini, antivirus najverovatnije.
Hvala !!

dali moze neko da prokomentarise rezultate ovog hard diska
14-February-2011_04-05.png

Planiraj kupovinu novog, ovaj je iz doba jure.

Znam da je iz doba jure ali disk od godinu dana je dobio relocated sector count a ovaj da kucnem radi u aprilu 8 godina.
Nego ovo me interesuje.
Na drugoj slici piše da je moguće da su mi kablovi neispravni.
ja Imam nove ATA kablove , ali ih ne znam promjeniti, tj. da li je bitno šta ide u cd rom šta na ploču a šta u hdd ili je svjedno :D
Da li boot problem može imate veze sa kablovima .

Na tom disku je mehanika popustila. To je najčešći razlog zbog kojih stari diskovi završavaju karijeru. Sećam se da sam svoj Seagate 157 svojevremeno ručno morao da pokrećem da bi uspeo da startuje. Pretpostavljam da se potroše ili oksidiraju ležajevi pa disk ima veliki otpor pri spinup-u.

I meni vec 3 meseca WD 160GB prijavljuje sve vise Ultra ATA CRC gresaka. Samo se gomilaju. Trenutno ih ima 686. :S A kupio sam novi SATA kabl i nije se nista promenilo. Da li neko zna u cemu je problem? Da li je samo HDD odradio svoje ili?

Edit: A da, i sto je zanimljivo, samo pri pocetku koriscenja racunara se javljaju te greske. U prvih pola sata od ukljucivanja. Racunar se zamrzne na par sekundi i nastavi kao da niceg nije bilo, a u HDD Sentinel vidim da se pojavile jos 2 greske (uvek u paru). A ako ukljucim racunar i ostavim ga pola sata, pa onda koristim, uglavnom se uopste ne javljaju greske.

Evo i rezultata testiranja:
okvg8y.png
2ros085.png

Poslednja izmena:
Ista stvar kod mene.Nema problema pri korištenju ako je 00 24 upaljen. A ako ga ugasim i upalim, onda je taj problem pri dizanju sistema prisutan.
Iz druge pali normalno.

Vrh Dno