Kao što već rekoh, nVidija je GTX460 namerno osakatila klokom da ne bi ugrozila prodaju GTX470,
Jedan od razloga mozda.Ali ljudi koji prave strategiju poslovanja su daleko veci profesionalci od nas koji mozemo samo da nagadjamo.
Mnogo zrelije razmisljanje je to da su ostavili prosotor da je plasiraju u seriji 5xx i sa tim dobili opet nov proizvod a zacepili rupu u segmentu!
Da su se odmah ispucali u seriji 4xx sad od ovog nebi bilo nista mada je i GF114 tweakovan,ima objasnjenje sta zapravo donosi .
Znaci trebalo je i malo vremena ..
Sve ima svoje,timing je jako bitan u poslovanju!
u suprotnom je mogla ladno da stavi i 822MHz default takt, pa bi sad razlika GTX560->GTX460 u testovima bila samo 10-15%.
Sve je to moglo,objanjenje sam ti vec dao!
Naravno da pominjem OC kada na ovom forumu 90% ljudi tako i drži karte (i GTX460 a sigurno i budući vlasnici GTX560-tica)... Razlika između GTX560 i GTX460 se posle OC-a smanjuje, jer realno neki max OC za GTX460 je 900MHz (dakle 900/675=33%) a za GTX560 je 1000MHz (1000/822=21%)...
Dakle posle OC-a GTX560 više nije 30-33% brži kao na defaultu nego oko 20-25% max kao što sam i spomenuo i to je onaj realni procenat kada se ove dve karte porede među korisnicima ovog foruma...
Inače, mislim da GTX560 JESTE sjajna karta i vredi svaku paru od svojih 230e, isto koliko i GTX460 1GB vredi svojih 160e. Sa aspekta tržišta i korisnika ne vidim zašto bi GTX560 bila zamena za GTX460, dovoljno su razmaknute po ceni i performansama, a po funkcionalnosti su ionako jednake.. Jedino zbog toga što je nVidiji cena koštanja slična a zarada veća na GTX560.
Gresis ali opasno gresis.Forum ne cini nase trziste niti vecinu.
Ovo sto vidis ovde je samo mizerna manjina malo naprednijih korisnika u odnosu na korisnike sirom nase zemlje koji su u vecini slucajeva obicni user-i pa im je kao takvim OC nepoznat fenomen!
GTX 560 je zamena za GTX 460 iz prostog razloga jer je nova serija i sto se celokupna serija GTX 4xx povlaci sto je logicno.Pune se segmenti serijom 5xx kako dolikuje.
Samo iz tog ugla gledista je ocigledan dokaz.A i performanse nisu presudjujuce.GTX560 non referentna imas po ceni kojoj je bio referentni premarak GTX460.Ovde je strategija malo drugacija.
A u krajnjem slucaju opet nije ni do tebe ni do mene.Do samog korisnika je i do njegvih afinitita.Mnogi ce prodati GTX460 da bi uzeli GTX560 u to budi siguran
😉 To da li im se isplati ili ne je njihova stvar.
Imas i ovde usere koji ce sa GTX470 da predju na GTX560.Svako ima neke svoje razloge.Problem je u tome sto generalizacija ne postoji ni jedne jedine sekunde i onda ovakav razgovor gubi smisao.
Sve sto si ispricao je sa tvog aspekta gledista,samo sa tvog.