Šta je novo?

AIMP2 Internet radio streaming tutorial

Borgof

Slavan
Učlanjen(a)
01.12.2009
Poena
395
Moja oprema  
CPU & Cooler
R7 5700X3D
Matična ploča
TUF GAMING B550-PRO
RAM
32GB Crucial Balistix
GPU
RTX 3070 Gaming X Trio
Storage
1TB nvme + 2TB WD Black
PSU
SS650
Kućište
H510
Monitor
LG 32"
Miš & tastatura
G502 X & Nuphy Air 75
Laptop
HP Envy X360 13" Ryzen 4700U
Mobilni telefon
Note 20 Ultra
Pristup internetu
  1. Optički internet
Posto sam primetio da je dosta ljudi bilo zainteresovano za AIMP3 beta, a i verujem da vas jos vise koristi AIMP2, skoro sam provalio kako se koristi internet radio streaming na istom, pa bih dao neki tutorial za enable-ovanje internet radia i snimanja sadrzaja sa istog.

-Podesavanje internet radia:

aimp21.png

Kada upalite AIMP2 pritiskom na tastere CTL+P otvorice vam se meni u kojem pod odeljkom system/associations cekirate .PLS format koji je bitan za pustanje radio linkova.

aimp22.png

Pod opcijom player/streaming podesite folder u koji ce se smestati snimljeni sadrzaj i podesite format u kojem ce se snimati muzicki file-ovi na vas HDD. Po default-u taj format je postavljen na WMA koji zauzima dosta prostora i snima u visokom bitrate-u sto nije od znacaja jer 99% streamova ne prelazi 192 kb/s. Dakle podesite na CBR MP3 192 kbps, mada izbor je na vama je li :D

Aktiviranje radia u playeru:

aimp23.png

U gornjem levom uglu player-a imate malu ikonicu za utilities, kada kliknete na nju odaberete Online radio browser (kao na slici gore), a potom odaberete radio plugin od moguca dva za sada meni radi samo IceCast (Slika dole). Za sada nisam nasao druge pluginove, ako i nadjem okacicu kasnije na ovoj temi linkove za DL.

aimp24.png

Kao sto vidite mozete pretrazivati stanice po vrsti muzike koju streamuje, cak mozete naci i pesmu koja se pusta u datom trenutku ili opet birati po kvalitetu streama.

Za kraj, snimanje sadrzaja:

aimp25.png

Dakle mali sakriveni link levo od visualiser-a, samo kliknete na njega kada nadjete odg pesmu i ostavite tako dok se pesma ne zavrsi. Sve pesme mozete naci u vec gore predefinisanom folderu, i kasnije editovati kako vam odgovara ili isecati visak sadrzaja.

Nadam se da je sve jasno i citko, ako sam nesto propustio slobodno dopunite ili pitajte ako sta nije jasno.

Poslednja izmena:
Da, samo što je ShoutCast mnogo bolji, a neradi ili povremeno. Zato je Winamp i dalje zakon.

lepo je imati što više tutorijala, raznih... koristiće nekom, možda neko ne zna kako da uradi to. u svakom slučaju neće da škodi, a čovek se ipak potrudio da uradi nešto lepo, treba to poštovati.

elem, ja se i dalje dvoumim da li da na sveže instaliran windows stavim aimp ili winamp lite? full winamp nemam nameru da stavljam sigurno, ono je postalo sve, samo ne audio player. na winamp lite je malo komplikovano ako oćeš radio da slušaš, ali je dobar player, stari dobri winamp.

No offense ! Ali zvog cega si ovo postovao ??

Pa, no offense, ali razmisli malo. Da sad napravimo anketu da vidimo koliko ljudi zna sta je u aimpu .pls format i cemu sluzi, jer (bar u mom) aimpu nema objasnjenje. Sad kucam sa phona pa ne mogu da ti dam jos neki primer, ali sve u svemu no offense taken.

probao, sviđa mi se što koristi standard windows izgled. pušta internet radio kao i winamp lite uz pomoć onog pls fajla što se skine sa neta. sve mi je to ok. nastaviću da ga koristim do daljnjeg. nadam se da nije zahtevan što se resursa tiče, to ćemo tek videti. hvala na savetu.

edit: dobro je što može da pusti fajlove preko mreže, pošto je meni sva muzika na nasu :)

Poslednja izmena:
@Borgof
Pohvala za trud

Šta znači oznaka CDDB meni to nije dozvoljeno ali radi ok

@Borgof
Pohvala za trud

Šta znači oznaka CDDB meni to nije dozvoljeno ali radi ok

Izvinjavam se sto ovako dugo nisam postovao, ali nisam uplatio SBB, nemam vremena zbog ispita, zato kucam sa faxa :D

Elem, CDDB bi trebalo da je Compact Disk Database, sve u svemu pretrazuje net za informacije o fajlovima koje pustis sa audio diska, na osnovu njegovog digitalnog potpisa. Valjda :D

I hvala na pohvalama, mislim da je sasvim zaturena ta funkcija internet radija na AIMP-u i meni je palo na pamet da napravim tutorial, posto na netu nema konkretnog tutoriala za konkretnu temu tako da sam odlucio da postavim ovo.

AIMP je odlican i koristim ga, ali mi je winamp-ov plugin za radio mnogo bolji i manje baguje, a ima i plugin za snimanje sa radija za winamp, koji radi odlicno - Streamripper

@Borgof

Zahvaljujem na pojašnjenju

Nazad
Vrh Dno