Šta je novo?

Wifi antene i domet wireless routera

Zoran037

Slavan
Učlanjen(a)
11.10.2006
Poena
320
Radi se o ovom uredjaju TP Link TL-WR741ND
TL-WR741ND.jpg

U sustini je problem sa malim dometom, otprilike vezu treba da uspostavim na daljini 900m - 1200m u pitanju je otvoren prostor bez bilo kakvih prepreka, naravno postoji i opticka vidljivost.
Ako neko ima iskustva sa ovim pitanje je vrlo prosto upotrebom REINKJET Antena 2.4GHz 24dbi 75om moze li se ostvariti ovaj domet?
Samo da napomene da postoje antene sa pojacanjem od 16, 20 i 24 db
image.php

Naravno da moze! Ali u pitanju je kakva je izlazna snaga tog AP-a. Koliko vidim u pitanju je 100mW ili 20dB, sto je neki minimum mozda, ali koliko mi se cini ta antena dolazi sa 9m kabla, sto moze drastricno da ubije signal! Koliko ja znam, ja hvatam na oko 2800m opticke vidljivosti signal sa sektor antenom od 12dB i ap-om izlazne snage od 500mW i imam signal od oko 22-23dB (~ -85) sto u neku ruku nije lose. (citaj, 2-3 crte signala). Sve u svemu to ce da funkcionise!

Taj TP link je ruter, a tebi treba Access Point (AP).

Edit: U manualu uređaja sa sajta TP Linka ne vidim da piše da je AP, dok se na nekim drugim mestima spominje da je i AP. Proveri.

Poslednja izmena:
Snaga TL-WR741ND je 100 mW antena dolazi u dve varijante sa kablom od 9 m i 15 m i to vazi za sve tiri antene inace ja bih kabli zamenio i stavio bih najvise 3 m mozda cak i 1,5 m naravno to ce zavisiti od mesta gde cu postaviti antenu.
Najvise se plasim da sve to ne bude kako treba jer antena nije bas jeftina pa moje razmisjanje ide i na drugu varijantu a to je zamena rutera sa TL-WA5110G 40€ ili TL-WA5210G 55€.
TL-WA5210G je prakticniji jer poseduje usmerenu antenu od 12dB tako da bi sa njim sve sigurno radilo, jedini problem kod njega je taj sto nemogu da ogranicim brzinu interneta e sad neznam dali TL-WA5210G kad nakacim na TL-WR741ND mogu da iskoristim opcije za ogranicenje koje poseduje TL-WR741ND.
Mreza koju hocu da postavim je za privatne svrhe, neki od ucesnika nemaju internet u principu im je potreban mali protok.
Dobre ideje su dobro dosle.

@DuleC nisam proveravao jer mi to ne igra nikakvu ulogu, uredjaj radi posao onako kako je zamisljeno i vec je sve isprobano jedini je problem domet tako da nemozemo svi da se umrezimo tj ovi blizi mogu. Pozitivna stvar u celoj prici je ta sto su svi od mene skoncentrisani u jednom smeru prakticno gledam prema njima tako da odlicna varijanta za usmerenu antenu, da su rastrkani u svim pravcima bilo bi puno problema.

Znači hoćeš da sa tvog kompa deliš net sa drugim korisnicima. Ok, nije precizirano u prvom postu. Onda je sve ok, to su jake antene, a ni 100mW ne bi trebalo da pravi probleme. Tih 900-1200m su male daljine. Primera radi, imam Airlive 5460 koji ima 168mW. U kombinaciji sa Hyperlink grid antenom od 24 dBi ostvaruje dobru konekciju na oko 3km (na većim daljinama nisam testirao). Znači ni ti ne bi trebalo da imaš problema na tim daljinama.
Još nešto. Kod mene iz antene do APa ide oko 70cm CFD200 kabla, zbog smanjenja gubitaka. Oni su debljine oko 5mm. Ti sad vidi kakvi su kod tebe uslovi, ali što je kabl kraći, to bolje. Postoje i CFD400 koji imaju duplo manje slabljenje od CFD200, ali su skuplji i deblji, oko 10mm.

Poslednja izmena:
Nisi me razumeo ne nameravam da delim net drugim korisnicima vec da budemo umrezeni zbog medjusobne razmene i nadam se mreznog igranja, nadam se da ce to moci, medjutim vec imam jednog kome treba i net doduse mali protok 256 samo za surf u principu mogu 1mbt da razdelim ako bude bilo potrebe jer imam 4mbt.
Vide cu ako mogu negde da uzmem antenu na probu to bi bila najbolja varijanta.

Ok, u suštini to je to.
Pa to bi ti bila najbolja varijanta.

Kakva je antena na drugoj strani, koja oprema je tamo u pitanju? Nisi bas precizirao u prvom postu sta zelis, ja sam mislio da zelis vezu ka wisp. Ako taj router ima ogranicenje brzine, mozes za odredjen opseg adresa da ogradnicis protok za odredjene portove ili sve po izboru.

Antene na drugoj stani su uglavnom od 16dB ili jace,TP Link TL-WR741ND ima mogucnost ogranicenja brzine medjutim ova druga dva nemaju ali imaju vecu snagu.

Ja imam ruter aces point 543g i mogu da kazem uzas boziji,na mobilnom tel ne moze da uhvai signal korz jedan zid a kamoli dva i to 20 metara.Na drugom kompu u drugoj kuci na 30 m i to sa antenom od 10 db jedva 40 posto signala.Nije mi jasno zasto ljudi lazu kad kazu stavili na tavan taj ruter te bije kroz dve betonske ploce,jeste on bije al na 15 posto signala.Ruteru je u opcijama podesena max izlazna snaga.Ja znam da njemu treba brisani prostor al prepreke ga ebedu.*** ruter kad ga imas u kuci i u kuci nemas signal ko svet.Moze li netko da pomogne i uputi gde je najbolje ruter staviti?Mislim na ugao zracenja.Jel bolje da stoji na tavanu u kuci,zemlji na kapiji,gelenderu da bi imao max iskoristenje.Da nema slucajno u opcijama tog rutera osim stelovanja izlazne snage nesto drugo sto treba uraditi da bi imao jaci izlazni signal.UGLAVNOM TAJ RUTER JE TESKI DRES jer vec preko 50 m na brisanom prostoru mob tel sa wlanom izgubi signal.Ko mi vise spomene da je dobar laze ili kod mene nesto ne valja.

Mozes da probas ovu metodu, takodje postoji video prikaz i resenja za mobilni

ma najbolje kod sebe stavi neku omni antenu ili sektorsku, a oni neka "pucaju" ka njoj, jer je ova koju hoces da nabavis usmerena, pa ne mozes ka svima ravnomerno da okrenes.. (ako sam dobro razumeo, vise ljudi treba da se poveze u mrezu..)

ma najbolje kod sebe stavi neku omni antenu ili sektorsku, a oni neka "pucaju" ka njoj, jer je ova koju hoces da nabavis usmerena, pa ne mozes ka svima ravnomerno da okrenes.. (ako sam dobro razumeo, vise ljudi treba da se poveze u mrezu..)

Ili ovo ili da nabavis Sektor antenu od oko 70 stepeni. I svi ce moci da te gadjaju bez problema (npr ova: http://emmi.rs/wireless-antene-i-oprema-tp-link-tl-ant2409a-9dbi-24ghz-outdoor-yagi-anten.11.html?productId=6538). Dobra antena, dobre snage a sto je najbolje jeftina :). Oni neka pucaju na tebe sa gridovima :). Ako te svi vec gledaju iz jednog smera.

Poslednja izmena:
Na toj daljini, pogotovo u naseljenom mestu, svi morate imati redovne usmerene antene, barem 16 dBi . Sada je mnogo ljudi prešlo na ADSL, pa pokušaj da nabaviš polovne antene (ne daj više od 1500-2000 Din).
Brzinu prema internetu tom tvom drugu nemoj da ograničavaš u AP-eu, nego stavi neki net limiter na svoj PC (ako internet "prolazi" kroz njega).

@pdetlic Ruter ima odlicno resen sistem za ogranicenje brzine i jednostavnije je iz njega to da radim posto je ruter stalno ukljucen a svoj racunar ne drzim non-stop ukljen tako da u toj varijanti internet je stalno dostupan

2kh060jbrqtl8owlw2bm.jpg

Poslednja izmena:
Na toj daljini, pogotovo u naseljenom mestu, svi morate imati redovne usmerene antene, barem 16 dBi . Sada je mnogo ljudi prešlo na ADSL, pa pokušaj da nabaviš polovne antene (ne daj više od 1500-2000 Din).
Brzinu prema internetu tom tvom drugu nemoj da ograničavaš u AP-eu, nego stavi neki net limiter na svoj PC (ako internet "prolazi" kroz njega).

Pa da, ali ako postoji opticka vidljivost onda i nemora. Ova
antena sa linka i jeste usmerena, nego zahvata veci ugao (~60-70 stepeni). Nemora net limiter,ovaj tp linkov bandwith control vrsi posao odlicno. Zato on i nije hteo da menja ruter, jer ni 5210 ni 5220 (koji su Hi Power ap-i) nemaju to, a 5220 ima cak i integrisanu antenu u kuciste, a jos je i ekterni uredjaj od 500mW(uz novi fw) sa antenom od 12dB,takva dva uredjaja mogu da naprave link od 15 km pa i vise uz odlican signal. Ja sam imao ovaj 5220 i uzimao sam net od komsije koji je bio na ~700m od mene bez opticke (kroz par kuca i krovova) vidljivosti sa sugavog Huawei modema!

TL-WA5210G kosta 5.650 din i vec ima antenu prakticno kupovinom kvalitetne antene dajem 50% od cene TL-WA5210G vezu cu sigurno ostvariti e sad kolko kvalitetnu to je pitanje.
TL-WA5210G se ovde namece kao mozda bolje resenje jer ima vecu izlaznu snagu i nemenjen je za spoljasnu montazu, prakticno nema kablova antena je dirktno spojena za uredjaj dok TL-WR741N nije za spojasnju montazu znaci mora da stoje negde ispod krova sto zahteva odredjenu duzinu antenskog kabla sto povlaci gubitke.
Kod TL-WA5210G mozda moze da se ubaci dd wrt firmware sto donosi puno opcija verovatno i ogranicenje protoka, jedino neznam kako TL-WA5210G moze da radi u kombinaciji sa mikoticom to je dosta skuplje resenje ali nudi sve moguce opcije

Samo da dodam skinuh antenu od 10 decibela sa tri metra kabla i stavih njegovu orginalnu na ruter 543g i sad je mnogo bolje zasto je signal losiji na ovoj jacoj anteni za trideset posto zna li netko da njie zbog duzine kabla ili vec sto?

Pa da, ali ako postoji opticka vidljivost onda i nemora. Ova
antena sa linka i jeste usmerena, nego zahvata veci ugao (~60-70 stepeni). Nemora net limiter,ovaj tp linkov bandwith control vrsi posao odlicno. Zato on i nije hteo da menja ruter, jer ni 5210 ni 5220 (koji su Hi Power ap-i) nemaju to, a 5220 ima cak i integrisanu antenu u kuciste, a jos je i ekterni uredjaj od 500mW(uz novi fw) sa antenom od 12dB,takva dva uredjaja mogu da naprave link od 15 km pa i vise uz odlican signal. Ja sam imao ovaj 5220 i uzimao sam net od komsije koji je bio na ~700m od mene bez opticke (kroz par kuca i krovova) vidljivosti sa sugavog Huawei modema!

Ja se izvinjavam u pitanju su 5110 i 5210 a ne 5210 i 5220 :). Znaci 5110 nije za spoljnu upotrebu ali ima iste funkcije kao i 5210 i nema antenu :). Zorane neces pogresiti ako uzmes 5210, to je odlican AP router client!!! Ima svaku moju preporuku. Po ceni od 5650 dobije odlican ap velike izlazne snage sa int antenom i sve to u kucistu za spoljnu upotrebu i POE adapterom i spliterom!!! U kombinaciji sa mikrotikom radi odlicno, licno probao sa RB411+pci wifi (ne znam tacno koja). Meni u selu 5210 radi kao doksa, jos ga napajam na 45m preko eterneta i radi savrseno! Za te pare stvarno....BestBuy! Jedino je malo ogranicen firmware, nema bas nekih opcija, ali ima pingwatchdog sto me iznenadilo, i radi savrseno!

I da... dd wrt nemoze na TL-5210 :( :(

Poslednja izmena:
E da da ti napomenem, u firmi na kojoj se nalazi ona antena sto sam ti dao link ka njoj, ima da se uzme taj 5210 da ga testiras na 7 dana i ako ti ne odgovara slobodno mozes da ga vratis, samo pazi da ga ne ostetis, izgrebes i pogubis papire i kutiju :) :). Tako sam ja radio i rekli mi opusteno da moze da se vrati ako mi ne odg. A posto mi radi extra, nemam nameru da ga vracam :).

Samo da dodam skinuh antenu od 10 decibela sa tri metra kabla i stavih njegovu orginalnu na ruter 543g i sad je mnogo bolje zasto je signal losiji na ovoj jacoj anteni za trideset posto zna li netko da njie zbog duzine kabla ili vec sto?

ruteru je signal podesen prema toj fabrickoj anteni i kabl od 3 m ima neke gubitke i probaj ruter da postavis u prizemlju a ne na spratu

Povezivanje na wireless mrezu sa TL-WA5210G?

Zdravo svima,

Citao sam ovaj forum i sasvim slucajno sam naleteo na temu koju trazim vec duze vreme...pocetnik sam u ovim stvarima i zanimaju me pitanje u vezi ovoga uredjaja(TL-WA5210G)...
Da li ovaj uredjaj ima mogucnost pronalazenja wi-fi mreze (pronalazi otvorene,zakljucane rutere...)?
Nameravam da ga postavim ispod krova i da mi radi kao AP router client,odnosno da "hvata" signale i da se moj laptop kaci na njega.. vase misljenje o njemu,ako hvata signal,koliko je to razdaljine,pri nekoj "srednjoj" vidljivosti?
Hvala vam unapred...pozz:)

Zdravo svima,

Citao sam ovaj forum i sasvim slucajno sam naleteo na temu koju trazim vec duze vreme...pocetnik sam u ovim stvarima i zanimaju me pitanje u vezi ovoga uredjaja(TL-WA5210G)...
Da li ovaj uredjaj ima mogucnost pronalazenja wi-fi mreze (pronalazi otvorene,zakljucane rutere...)?
Nameravam da ga postavim ispod krova i da mi radi kao AP router client,odnosno da "hvata" signale i da se moj laptop kaci na njega.. vase misljenje o njemu,ako hvata signal,koliko je to razdaljine,pri nekoj "srednjoj" vidljivosti?
Hvala vam unapred...pozz:)

Navedeni uredjaj moze se koristiti za povezivanje na druge Wi-Fi mreze i namenjen je za spoljnu upotrebu.Ima sopstvenu antenu snage 12db (mogucnost prikljucenja dodatne antene).Laptop koji nameravate da povezujete preko ovog uredjaja moguce je samo sa LAN kablom.Znaci povezivanje je sledece: (neka bezicna mreza) > TL-WA5210G > laptop preko LAN kabla

Nazad
Vrh Dno