Šta je novo?

GTX400 (GTX460) low GPU usage problem sa drajverima [SPLIT iz nVidia drajveri teme]

Ja sam presao na e3300 @4.3Ghz na i5 2500k i sa gtx460 razlika je enormna bar par igara sto sam probao GPU usage je zakucan na 100% (znaci nema padova, niceg non stop je prava linija u afterburneru)....

Ostaje pitanje kolika je krivica ne optimizacije igara za dual core i "stare" arhitekture procesora a kolika krivica NV-a sto po pitanju arhitekture chipa i drivera...

Ako neko zna neku igru koja bas zeza sa GPU usage nek javi pa i nju da testiram...

Evo slike za Burnout(TM) Paradise The Ultimate Box prilicno lose :S:

Prilozi

• Untitled.jpg
    Untitled.jpg
    259.2 KB · Pregleda: 138
Takodje isti slucaj je bio kod mene. Inace, osecam da su i ti drajveri "sarena laza", nekom su radili ok a nekom ne. Mada mozda su i dobri, ko zna, dok ne probam vise nista ne verujem.

zeljko je napisao(la):
Ja sam presao na e3300 @4.3Ghz na i5 2500k i sa gtx460 razlika je enormna bar par igara sto sam probao GPU usage je zakucan na 100% (znaci nema padova, niceg non stop je prava linija u afterburneru)....

Ostaje pitanje kolika je krivica ne optimizacije igara za dual core i "stare" arhitekture procesora a kolika krivica NV-a sto po pitanju arhitekture chipa i drivera...

Rekoh vec jednom, kriva je nvidija jer su igre ok radile na starijim grafickim cipovima a na novim nece, ne znam zasto toliko negiras krivicu nvidije? Zna se sta je procesorski zahtevno, tj. ima konzola kompromis, GTA4, BC2, Saints Row, Red Faction Guerila i ovaj novi batch neoptimizacije tipa NFS HP, COD BO, Dead Rising 2, F1 2011 i jos poneka, za koje su koliko toliko izasli patchevi i mogu na xp-u da se nateraju da rade. Sve ostalo sto mi je nekad radilo ok sa duplo sporijom kartom sad losije radi sto je bukvalno za nepoverovati. Nikakvo tu trazenje krivca u arhitekturi procesora nema da stoji kao objasnjenje vec nesposobnost da napisu dobre drajver za fermi.

Poslednja izmena:
Ne negiram ja nista, da si pazljivo procitao moj post video bi.........., negiram samo da je 100% krivica NV-a jer nemozes ocekivat ako imas na primer 8800GT pa predjes na gtx460 ili jace da dobijes 100% GPU usage a procesor ostavis dual core..., definitvno je driver vise prilagodjen i5/i7 arhitekturi ali pitanje ostaje i da je optimizacija "perfektna" koliko bi odredjene igre davio CPU... a tu vec mozes kriviti igru i njenu losu optimizaciju a neke igre jednostavno zahtevaju jak CPU (multiplayer strategije i slicno)

Takodje posto generalno testove niko neradi sa novim grafickim kartama i "starim" procesorima nemozes tvrditi da je na ATI-ju sve perfektno po tom pitanju, pitanje je samo koliko je ko i za sta optimizovaniji u datom vremenu

Poslednja izmena:
Pa bas zato nisi gledao sta sam kacio, imas slike na prethodnoj strani gde na HL2 engine-u, tj. L4D2 imam 38 frejmova, dal je bre moguce, 38?! ***e, pa sa 9800gt sam imao duplo vise na istoj konfi!! Ajde objasni mi kako onda taj slucaj je moguc? Pa i najgori laik koji ne zna nista o racunarima bi provalio da mu igre gore rade otkad je stavio novu kartu... Nikakva tu nuklerana fizika nema da se zna da bi se tako nesto provalilo, nikakve price o i7 i ostalim cudesima ne pale kao sto sam do sad sto puta rekao.
I ne znam sto spominjes ATI u prici, kad niko njih nije spomenuo, ne verujem nikome od sad dok se dobro ne informisem i ne probam. Dal se karta zove XGI, EI NIS, Gorenje ili sta god me ne interesuje, bitno je da radi i da koliko-toliko opravda cenu. Ovde je slucaj da duplo gore radi uz duplo vecu cenu. :D To cak ni najgora kineska roba ne uspeva.

Poslednja izmena:
Zasto dok igram NFS Hot pursuit gpu usage mi ne ide 100 posto nego od 60 do 85 6 se krece, u pitanju je 9800 gt ,win 7 i dual core E2180 clockovan na 2.8ghz?

Pitaj Criterion games i njihov stav da "upropaste" igru na PC-u, tj. da preprave Burnout engine da gotovo na svakom drugom pc-u radi katastrofa.

@Gdin_M meni ni jedna nije radila gore sa GTX460 na e3300 od 8800GT-a... neke su radile losije nego sto sam ocekivao i to je sve... treba da testiram koliko se situacija popravila sa i5 procesorom bas te igre na koje se neki zale
Takodje desi se da sa novim driverima neke igre totalno unakaze performanse i to stoji ali opet ne vredi generalizovat, definitivno da NV driveri nisu na nivou na kom su bili pre 2 godine ali reci da su ocaj je smesno

Meni je svaka druga dx9 igra na win7 tako radila. Zeza poneka dx9 i na xp-u, ali retko. Bas zato sam okacio one screenove na prethodnoj strani na kojima su dx9 igre.
Drajveri jesu ocaj, rekao bi isto kao i ja da 2 meseca cekas da ti se poveca fps bar na nivo 9800gt (lol) i onda na kraju opet isto ispadne sa drajverima. Experimentisao sam sa svim mogucim drajverima, whql, starim modovanim, quadro i performanse su gotovo manje-vise ostale iste. Drajveri nvidije su dno i dalje o tome nema reci. Sta je bilo pre 2 godine bilo je, to je proslo vreme, mene interesuje ono za sta sam sad dao pare a to je poluproizvod.

Evo slike za Burnout(TM) Paradise The Ultimate Box prilicno lose :S:

Testirao igru i normalno se ponasa, GPU usage je nizak jer je igra nezahtevna/losa i forsiran je interni fps limiter od 60fps/s, igra kod mene radi na konstantnih 60fps sa gpu usagom od 20-35%, kad bi mogao da se disabluje vsync ili interni limiter igra bi radila na +200 fps-a i GPU usage bi bio veci..........
Znaci za doticnu igru nikakva krivica Nv-a vec jednostavno igra je predvidjena da radi tako.........

Željko ako te ne mrzi provrti i druge igre na koje se žalio Gdin_M, da vidimo kako se gtx 460 ponaša sa 2500k u njima. :)

Testirao igru i normalno se ponasa, GPU usage je nizak jer je igra nezahtevna/losa i forsiran je interni fps limiter od 60fps/s, igra kod mene radi na konstantnih 60fps sa gpu usagom od 20-35%, kad bi mogao da se disabluje vsync ili interni limiter igra bi radila na +200 fps-a i GPU usage bi bio veci..........
Znaci za doticnu igru nikakva krivica Nv-a vec jednostavno igra je predvidjena da radi tako.........

Ok ako je tako probaj ostale igre ja cu danas da vidim Need For Speed Shift i HP pa da vidimo da li ova prica drajvera pije vodu :)

Željko ako te ne mrzi provrti i druge igre na koje se žalio Gdin_M, da vidimo kako se gtx 460 ponaša sa 2500k u njima. :)

Koje igre su tacno te, ja neigram voznje pa nisam siguran?...
Provreteo sam NFS hot pursuit takodje igra ima fps limiter i sa vsync on/off je zakucano uvek na 60fps

Testirao i F1 2010 ona je bas krs radila an celeronu....
na 5.2Ghz GPU usage je 82% non stop zakucan i varira 2%, na 3GHz GPU usage je 74%... fps po kisi je 60-80fps
igra koliko vidim forsira samo jedno jezgro i lose je optimizovna i za 100% GPU usage joj treba bar nekih 8Ghz kako mi se cini na jednom jezgru :p

Poslednja izmena:
Ok ako je tako probaj ostale igre ja cu danas da vidim Need For Speed Shift i HP pa da vidimo da li ova prica drajvera pije vodu :)

Koja prica o drajverima? Da meni lose radi a tebi ok?

Sta mene briga sto ce nekome sa i5 i6 i7 i7 i8 da radi ok kad nasvira na 8ghz procesor kad na mojoj konfi lose radi?

***e kakav ignorance, jel ste vi uopste procitali sta pisem ili citate izmedju redova samo ono sto se vama svijda??? Na istom procesoru fps mi je veci sa prastarom 9800gt nego sa novom fermi kartom! Zar je to toliko tesko skapirati ili ne zelite da skapirate? Prosto neverovatno... :wall:

@Gdin_M smiri se malo, nema potrebe da lupas glavom igde :)
Imao sam i ja do juce e3300 i nisam bio zadovoljan performansama u nekim igrama, cak ni ne pokusavam da objasnim zasto ali definitivno dual core "stare generacije" nije dovoljan ako zelis da iskoristis GTX460 100% (iskreno tako je uvek bilo) kad je izasao gf2 mx2 morao si imat procesor koji bi vadio full... e sad znam da je glavni problem neoptimizacija koda igre a i drivera za GPU

c2d je definitivno dovoljan za 9800GT u 98% igara (u GTA4 i ARMI II nije, itd..) ali svati da za fermi arhitekturu ako zelis max iz GPU moras imati jaci CPU ili se zaliti proizvodjacu igre, verujem da je i sutuacija sa ATI 6xxx slicna, smao neko treba da provrti objektivne testove

PS: evo updatovao sam F1 na 1.01 patch (ne rade offline save sa time pa nejde bez originala) ali sa ovim patchom CPU usage se raspodelio na 4 jezgra a GPU usage je skocio na 92-95% u DX11

@Gdin_M smiri se malo, nema potrebe da lupas glavom igde
Imao sam i ja do juce e3300 i nisam bio zadovoljan performansama u nekim igrama, cak ni ne pokusavam da objasnim zasto ali definitivno dual core "stare generacije" nije dovoljan ako zelis da iskoristis GTX460 100% (iskreno tako je uvek bilo) kad je izasao gf2 mx2 morao si imat procesor koji bi vadio full... e sad znam da je glavni problem neoptimizacija koda igre a i drivera za GPU

Zeljko, moram da se nerviram jer kupio sam poluproizvod zbog kog moram da cekam na milost od drajvera, prebacivanje sa win7 na xp radi neke igre i bukvalno milost boga da ce i to da mi radi. Ajde reci mi da li neko normalan ne bi popizdeo na tako nesto i jos ga nvidija pravi majmunom bukvalno stancajuci gotovo iste drajvere vec par meseci? :)

Kad vec spomenu gf2, to mi je bila i prva karta, pa cak i tad kad nisam nista znao, provalio bi da kad ubacim novu kartu radi gore nego stara i rekao bi da nesto nije u redu.

c2d je definitivno dovoljan za 9800GT u 98% igara (u GTA4 i ARMI II nije, itd..) ali svati da za fermi arhitekturu ako zelis max iz GPU moras imati jaci CPU ili se zaliti proizvodjacu igre, verujem da je i sutuacija sa ATI 6xxx slicna, smao neko treba da provrti objektivne testove

Opet vrtis istu pricu... Pazi, igram se odavno i mogu sebe da smatram nekim gejmerom i znam sta znaci kad je igra cpu bound. Cpu bound igre se provale na kilometar i vec sam rekao na prethodnij strani sta je cpu bound, gta4, bc2, red faction, saints row i ovaj novi talas konzolitis igara, nfs hp, f1, dead rising 2, cod bo. Da li razumes? Zna se sta je mutlicore optimizacije a sta ne...

Da li ti shvatas da niko ne govori o max iz fermi arhitekture vec barem performanse su rangu sa bar 2 generacije starijom arhitekturom, a ne gore performanse nego li to? :crash: Da li i ovo razumes? Da li razumes da i nvidija zna za ovaj problem i ne resava ga a problem dodatno potkopavaju "straucnjaci" na forumima koji takodje tvrde da je to do procesora i zamlacuju korisnike koji vec iznose svoj problem? Da li i ovo razumes?
I znam da si nvidija fanboy, ali ne moras da spominjes ati jer njega nijednom nisam spomenuo. :)

I sad reci mi da li razumes ovo sto sam boldovao jer ako ne razumes onda dalje nemam mogucnosti za dalju diskusiju sa tobom.

Poslednja izmena:
Koja prica o drajverima? Da meni lose radi a tebi ok?

Sta mene briga sto ce nekome sa i5 i6 i7 i7 i8 da radi ok kad nasvira na 8ghz procesor kad na mojoj konfi lose radi?

***e kakav ignorance, jel ste vi uopste procitali sta pisem ili citate izmedju redova samo ono sto se vama svijda??? Na istom procesoru fps mi je veci sa prastarom 9800gt nego sa novom fermi kartom! Zar je to toliko tesko skapirati ili ne zelite da skapirate? Prosto neverovatno... :wall:

Ako nisi zadovoljan prodaj kartu pa kupi neku drugu kartu neznam sta drugo da ti kazem kod mene rade igre normalno nijedna od tih nije secnula:)

@Gdin_M
1. Ne sporim ja tebe da neke igre imaju problem, ali problem nije globalne prirode, takodje neverujem da igre rade gore od 9800gt (u najgorem slucaju radit ce isto) osim ako neka igra nije pogodjena nekim bagom u driveru...

2. Ja jos neznam za koje se igre zalis jer po screenshotu neznam koju se, pa bi mogao reci koje su to :)

Ako nisi zadovoljan prodaj kartu pa kupi neku drugu kartu neznam sta drugo da ti kazem kod mene rade igre normalno nijedna od tih nije secnula:)

Sad but true. Ili jedino sto me vadi ovaj win xp koji tek sad vidim koliko je zlata vredan. :)

zeljko je napisao(la):
@Gdin_M
1. Ne sporim ja tebe da neke igre imaju problem, ali problem nije globalne prirode, takodje neverujem da igre rade gore od 9800gt (u najgorem slucaju radit ce isto) osim ako neka igra nije pogodjena nekim bagom u driveru...

2. Ja jos neznam za koje se igre zalis jer po screenshotu neznam koju se, pa bi mogao reci koje su to

2. Pa receno je par puta na prethodnim stanama... ali ajde da ti ponovim posto ne citas, l4d2, nfs shift, burnout i skoro svaka druga a mozda i vise dx9 igra...

1. hahha, ne verujes da radi gore nego na 9800gt. Strasno. Pa jel si tu uopste gledao one screenove sa 38fps-a na hl2 engine-u koji bi i sa 7900gt imao vise frejmova. :D Burnout sa 60 zakucanih na ovaj blasphemy koji ide i na 30 u zavisnosti od guzve...
U stvari ne znam ni sto ti pricam, imas screenove, ako zelis da shvatis shvati, ako ne, zivi i dalje u ubedjenju io nepogresivoj nvidiji. :D

Poslednja izmena:
1. hahha, ne verujes da radi gore nego na 9800gt. Strasno. Pa jel si tu uopste gledao one screenove sa 38fps-a na hl2 engine-u koji bi i sa 7900gt imao vise frejmova. :D Burnout sa 60 zakucanih na ovaj blasphemy koji ide i na 30 u zavisnosti od guzve...
U stvari ne znam ni sto ti pricam, imas screenove, ako zelis da shvatis shvati, ako ne, zivi i dalje u ubedjenju io nepogresivoj nvidiji. :D

1. Burna out paradise sam probao radi OK, igra/engine krs... igra je forsirana na 60fps-a programski kao i vecina igara na konzuli i tu nema pomoci, meni je sa 20-30% GPu usage fps blokiran na 60... neznam sta ti tu nije jasno...
2. nfs sam probao samo hot persuit i ista prica...
3. F1 sam rekao da patch resava probleme sa GPU usage i da je igra lose optimizovana ali da na i5 leti sa GPU usagom od konstantnih 92-95% bez padova

Znam da ces kazati ali sta mene briga je imam dual core, ali za taj problem obrati se proizvodjacu igre :)
Verujem da Nv driver za fermi je prvenstveno optimizovan za novu generaciju procesora i ja tu nevidim nista spektakularno cudno, jest da su mogli mozda malo da poprave stvari ali nerealno je ocekivat da CPU star 3-4 godine tera graficku iz 2010 bez ikakvih posledica, mozda bi bilo dobro da neko uradi test i uporedi sa ATI-jem ali verujem da je stanje i tamo slicno

1. Burna out paradise sam probao radi OK, igra/engine krs... igra je forsirana na 60fps-a programski kao i vecina igara na konzuli i tu nema pomoci, meni je sa 20-30% GPu usage fps blokiran na 60... neznam sta ti tu nije jasno...
2. nfs sam probao samo hot persuit i ista prica...
3. F1 sam rekao da patch resava probleme sa GPU usage i da je igra lose optimizovana ali da na i5 leti sa GPU usagom od konstantnih 92-95% bez padova

Znam da ces kazati ali sta mene briga je imam dual core, ali za taj problem obrati se proizvodjacu igre :)
Verujem da Nv driver za fermi je prvenstveno optimizovan za novu generaciju procesora i ja tu nevidim nista spektakularno cudno, jest da su mogli mozda malo da poprave stvari ali nerealno je ocekivat da CPU star 3-4 godine tera graficku iz 2010 bez ikakvih posledica, mozda bi bilo dobro da neko uradi test i uporedi sa ATI-jem ali verujem da je stanje i tamo slicno

Znaci ne verujem da i citas i pises sta ti se cefne. Nebitno, ako nisi video da i na Burnoutu imam fps manji nego konstatnih 60 koje sam imao, tj. imam 40-ak, kao i na screenu, onda ti nema pomoci. Zivi u kom hoces ubedjenju, budi totalni fan i nikad ne priznaj greske svoje voljene kompanije. :) Za razliku od tebe sam testirao ogromnu gomilu igara i malo sam vise upucen u ovu stvar drajvera, jer imam problem sa njim i konstantno sam trazio resenje, tj. za sada ga nisam nasao. Toliko od mene. :)

Poslednja izmena:
Ajde bocni jednu 9800gt i daj rezultate, da vidimo :)

Željko ima GTX460 i sad je prešao sa C2D na 2500k, valjda može reći svoja iskustva?

@Gdin_M
Ja itekako citam sta kazem i delimino se slazem sa tobom, ali ti se drzis svoje teorije ko pijan plota...

Nisam ja nikakav fan NV-a ma kako vecina mislila, tacno je da u odnosu na ATI preferiram NV ali daleko od toga da ih slepo volim, sutra da izadje valjana intel grafika a da valja pa ja bi prvi presao na nju....
Ja sam obrazlozio probleme u igrama koje uzgred recenu su ocaj, osecam se kao da igram neki PS2 igru na PCSX2...i ti se sa dual core zalis na te iste igre koje meni na i5 rade OK jer CPU izvlaci djubre od koda dovoljno brzo da GPU moze da pokaze zube (jednostavnije nemogu da objasnim)

@rama
Prodao sam je odavno, ali znam kakvo je bilo igranje na njoj, previse glatko za ovo sadasnje mucenje. ;)

Inace, ne branim ja nikom da kaze svoja iskustva, ali vise sam pricao o mom problemu i ne samo mom, vec problemu koji postoji i koji nvidija ne resava. :)

Poslednja izmena:
@Gdin_M
Ja itekako citam sta kazem i delimino se slazem sa tobom, ali ti se drzis svoje teorije ko pijan plota...

Nisam ja nikakav fan NV-a ma kako vecina mislila, tacno je da u odnosu na ATI preferiram NV ali daleko od toga da ih slepo volim, sutra da izadje valjana intel grafika a da valja pa ja bi prvi presao na nju....
Ja sam obrazlozio probleme u igrama koje uzgred recenu su ocaj, osecam se kao da igram neki PS2 igru na PCSX2...i ti se sa dual core zalis na te iste igre koje meni na i5 rade OK jer CPU izvlaci djubre od koda dovoljno brzo da GPU moze da pokaze zube (jednostavnije nemogu da objasnim)

Pa da si procitao kako treba shvatio bi ono sto boldujem po par puta do sada ili treba da ti crtam? :)

ajde jos jednom za poslednji put... :D

Kako moze 9800gt na istoj konfi da ima veci fps nego gtx460 u istoj igri na istom sistemu? Ako sad ne shvatis onda do mojega...

Pa da si procitao kako treba shvatio bi ono sto boldujem po par puta do sada ili treba da ti crtam? :)

ajde jos jednom za poslednji put... :D

Kako moze 9800gt na istoj konfi da ima veci fps nego gtx460 u istoj igri na istom sistemu? Ako sad ne shvatis onda do mojega...

Dokaz?

Hahaha, pa okacio sam na par prethodnih strana, vrati se unazad. Nisam sacuvao screenove sa 9800gt ali SVAKO ko je ikad igrao l4d2 zna koliko glatko radi ta igra jer je HL2 engine u pitanju.... 9800gt je bacala i do 100 fps-a naravno bez AA, ovde ide oko 40 a u guzvi do 20. Da li sad konacno posle ovolike muke razumes? :D

Ajde reci mi sad tu tvoju teoriju za sve ovo... lol

Sta da ti kazem... zali se valve-u :)

Ako drugi nemaju problem sa dual core procesorom i GTX460 onda je do tebe ako imaju onda je do koda igre

Takodje razlike u arhitekturi GPU eva su velike pa i nemozes uvek ocekivat bolje a zbog nekog baga moze biti u puno gore, mozda to vazi za l4d ali za one krsine od burnout-a i nfs ne vazi jer su to krsine po svakom pitanju :)

Vrh Dno