Šta je novo?

Napajanje do 5000 din.

dejan#7

Slavan
Učlanjen(a)
18.01.2008
Poena
435
Treba mi neko dobro napajanje za te pare(5000 din).Konfiguracija koju treba da tera je C2D e4600,8800GT,3gb ddr2,HD 250gb,rezac-citac... imam jos 3 vent. u kucistu.....:wave:

@Kamikaze
Ozbiljni testovi su jako bitni, jer i neke renomirane firme znaju da puste u prodaju losa napajanja. Tipican primer je Cooler Master i njihova GX serija. A i Chieftec je znao da izbaci teske krseve u tim jeftinijim kategorijama. Njihova napajanja koja je pravila Delta su cuvena po spaljivanju kompova.

Koliko se secam, ti Chiefteci nisu hteli da rade ni sa UPS-evima.

Stavio sam navodnike za ozbiljan, jer ni tu ne mozes biti 100% siguran da je test odradjen nezavisno, nepristrasno i precizno, a i kod malo boljih sajtova se ne mogu naci testovi za sva napajanja.

Recimo, silentpcreview nema test za CTG-500-80P, sto ne znaci da je to napajanje dno u tom cenovnom rangu.

A ako nekog zanima, moze procitati nesto o Ripple-u - http://hardwareaware.com/article/20/

Pošto smatram da je tema vrlo korisna za nas koji bismo hteli da kupimo iole kvalitetnije napajanje u srednjoj klasi, bilo bi lepo da vi koji se razumete/imate iskustva/čitali ste kakve pouzdane testove ovih, ili sličnih napajanja ostavite ovde svoje mišljenje i preporuku, uz par obrazloženja, pre svega imajući u vidu najbolji odnos snage-efikasnosti-tišine-kvaliteta komponenti-garancije-nekih posebnih karakteristika(?).
Jednostavno, PSU mora da bude dovoljno jako, što tiše i relativno pouzdano (efikasnost, testovi, garancija).

Najbolje je da sam malo procunjas i procitas neke testove, jer ces tako najbolje shvatiti materiju i biti siguran da si dobro odabrao.

Ja sam recimo citao ovaj test i jos neki round up (koliko se secam) i uzeo doticno napajanje koje je crklo, bez obzira sto je bilo high klasa. Fora je u tome sto nisam izgubio ni jednu od komponenti i sto sam odma' dobio zamenu koja i dan danas radi.

Pa na JonnyGuru su svojevremeno spalili dva Antec Trio od 650 W.
Evo spisak sajtova koji rade dobre testove napajanja

Hvala za link, a i svaka cast za memoriju o rezultatima 4 godine starog testa ;)

Al' da budemo iskreni, zesce ga je maltretirao - http://www.jonnyguru.com/modules.php?name=NDReviews&file=print&reid=1
a i TP Trio 650 nema OTP :crash:

Sad postoji mnogo veci izbor nego ranije, a i ne kupuje se napajanje svaki dan, tako da se isplati potrositi neko vreme na citanje.

Hvala, zaboravio sam na taj link.:wave:

Znači, sve je Sirtec osim BPS-a i Arene koji su CWT. Nije navedeno koja je CWT platforma Nitro/BPS, pretpostavljam DSA kao i Corsair CX?

Poslednja izmena:
OK, hajde da sumiramo - preporučeno je par zadovoljavajućih napajanja u rangu od oko 5000 dinara (između 4K i 6K):

Chieftec:
-CTG-500-80P
-CHP-500A

LC Power:
-LC6560GP3
-LC6650GP3
-LC6600T

Seasonic:
-S12II SS-380GB
-S12II SS-430GB

Silverstone:
-ST40F-ES
-ST50F-ES

Pošto smatram da je tema vrlo korisna za nas koji bismo hteli da kupimo iole kvalitetnije napajanje u srednjoj klasi, bilo bi lepo da vi koji se razumete/imate iskustva/čitali ste kakve pouzdane testove ovih, ili sličnih napajanja ostavite ovde svoje mišljenje i preporuku, uz par obrazloženja, pre svega imajući u vidu najbolji odnos snage-efikasnosti-tišine-kvaliteta komponenti-garancije-nekih posebnih karakteristika(?).
Jednostavno, PSU mora da bude dovoljno jako, što tiše i relativno pouzdano (efikasnost, testovi, garancija).

Sto se tice kvaliteta gledas ko je napravio napajanje tj. sta je unutra. Ako se kao prosecan kupac ne razumes u to sta je CWT, PSH, CTG, Seasonic idt. platforma i kako se kotiraju, ti onda ili pitas sta valja ili gledas ovako odokativno firmu/marku kao sto bi npr. i gledao da kupujes kola.

Sa tog nekog spiska "po nekom nepisanom pravilu" bi se moglo ovako poredjati: Seasonic > Silverstone > Chieftec > LC Power. Opet ne treba ni sve generalizovati, ali je u principu tako ako gledamo napajanja slicne klase/snage - ne kazem da npr. Silverstone nema neko bolje/kvalitetnije napajanje od nekog Seasonic-a.

Ovde bi npr. ona dva Seasonic napajnja trebala da budu najkvalitetnija bez da ista dalje i gledas. Jedino sto su ta napajanja 380W (oko 320W na 12v) i 430W (oko 380W na 12v) - to koliko napajanje ima ampera/vati na 12v grani je poprilicno bitno posto skoro sve komponente vuku stuju sa 12v. USB npr. bi trebao da vuce sa 3v grane, ako ne gresim ...

Sada ako bi imao neki quad procesor i neku malo jacu kartu i sve to zajedno moze da povuce u load-u i do 350-400W onda bi ipak trebao da gledas neko jace (pa neka bude i nesto "manje kvalitetnije") napajanje. Ta Seasonic napajanja su sigurno dosta dobra i moguce da bi mogli da pruze i nesto vise od toga sto pise, ali treba uvek uzeti u obzir da ne valja ni da samo napajanje uvek radi tu negde pri granici, vec je dobro da uvek ima malo "lufta".

U principu su sva ta napajanja sa tog spiska OK, s tim sto su Seasonic i Silverstone ipak malo veca klasa od Chieftec-a i LC-a sto i sam odnos cena/snaga svedoci. Koliko je koje tiho to je tesko reci posto je to subjektivno i malo ko od nas je imao prilike da licno vidi i slusa sva ta napajanja. A sto se garancije tice, gledas naravno da uzmes i ono koje ima duzu.

Je l' Silverstone pravi svoja napajanja?

Sto se tice buke...

Ako se ostavi vise "lufta", tj. ako se uzme jace napajanje, ono ce pri radu biti manje optereceno, sto znaci da ce se i manje grejati, sto dalje znaci da ce se i ventilator sporije vrteti, a to znaci da ce biti manje buke :D

Ovde bi npr. ona dva Seasonic napajnja trebala da budu najkvalitetnija bez da ista dalje i gledas. Jedino sto su ta napajanja 380W (oko 320W na 12v) i 430W (oko 380W na 12v) -

Ne bih se slozio sa opstom postavkom vrednovanja koja si naveo, al ocena da je Seasonic najkvalitetnije od navedenih napajanja uopste ne stoji. Nije pokrivena ni jednim relavantnim pokazateljem sem imena proizvodjaca. Znaci uopste ne gledajuci snagu napajanja, bez obzira ko sta pisao, seasonic napajnja ( od navedenih ) nemaju ni jedan parametar po cemu bi bila kvalitetnija od ostalih.

Je l' Silverstone pravi svoja napajanja?
Da, a i po ovom linku što je ostavio Canis Lupus - da.

@laca12 - znam da preferiraš LC, ali ne smeta mi da čujem tvoje mišljenje, naprotiv! Šta bi ti birao, i zašto?

Ne bih se slozio sa opstom postavkom vrednovanja koja si naveo, al ocena da je Seasonic najkvalitetnije od navedenih napajanja uopste ne stoji. Nije pokrivena ni jednim relavantnim pokazateljem sem imena proizvodjaca. Znaci uopste ne gledajuci snagu napajanja, bez obzira ko sta pisao, seasonic napajnja ( od navedenih ) nemaju ni jedan parametar po cemu bi bila kvalitetnija od ostalih.

Vidi, i tvoj post je "rekla-kazala". Ti ako ne smatras tako onda pokri svoju izjavu sa relevantnim pokazateljima koji svedoce drugacije od onoga sto sam ja rekao. Ovako je tvoj post na istom nivou kao i moj.

Ma da, mislio sam na Seasonic.:wall::d

Citat sa SPCR:
The new Seasonic S12II-380 delivers clean, stable power suitable for many PC systems today. It's among the quietest fan-cooled PSUs we've tested. It is very energy efficient, as expected of its 80 Plus certified status. The sleeved cables are long enough for large cases, and there aren't too many of them so cable management is less of a headache. Judging by this sample, the S12II should be a fine replacement of the S12 series.

This PSU shows its close family resemblance to the Corsair VX450 in almost every way, from the look, to component layout to details of performance. Even more than the VX450W, the Seasonic S12II-380 answers our call for "lower power models for those of us who seek to make a high efficiency, quiet, yet highly capable computer. 300W would be plenty for such a PC in these days of improving CPU efficiency." The very high efficiency at even <40W load makes the S12II-380 suitable even for energy misers. (As an aside, the EcoPC Reviewer in me asks how much more efficient the S12II-330 might be at super low loads. It's a question we'll try to answer in the near future.)

Final words: The Seasonic S12II-380 is extremely quiet, highly efficient, and performs very well. We like it very much.
Jok LC made by Great Wall je kvalitetniji od Seasonica.

Poslednja izmena od urednika:

Ajd da se ne upustam ni sa tobom, kao ni sa prethodnikom u nepotrebno ubedjivanje. Covek me pitao za misljenje i ja ga iznesoh.
Sto se tice 6600T nisam stigao jos da ga detaljnije pregledam. Cinjenica da se prvo pojavio 6650GP3 unekoliko je promenila situaciju sa pro napajanjima. A i cinjenica da se "morala" ocuvati saradnja sa Hun**** ( sad izdadoh bez provere ko je :)) Kad se uskoro pojavi nova serija LC napajanja (nemodularni metatroni) verovatno ce Pro serija ,kakva je do sad bila, da prestane da postoji.

Nazad
Vrh Dno