Šta je novo?

Napajanje do 5000 din.

dejan#7

Slavan
Učlanjen(a)
18.01.2008
Poena
435
Treba mi neko dobro napajanje za te pare(5000 din).Konfiguracija koju treba da tera je C2D e4600,8800GT,3gb ddr2,HD 250gb,rezac-citac... imam jos 3 vent. u kucistu.....:wave:

Nazalost, potpis je ziva istina :(

Ali da se vratimo na informisanje :D

Jesi li ti otvarao neka od ovih napajanja i licno ih testirao?

Seasonic jeste "jaci" brand nego Chieftec ili LC, ali licno mislim da je razlika u ceni vise zbog imena, a ne zbog samog kvaliteta.

Ne, nisam, jer nemam čime da ih testiram, za to je potrebna oprema.:)
Naravno da ima plaćenih review-a, a i da brend dodaje na ceni, ali ipak nije džabe Seasonic uz Enermax i možda još neke firme na vrhu po pitanju napajanja.
To mi je kao poređenje VW vs Mercedes recimo.:) Da li je VW dobar? Jeste, za svoju cenu sasvim, ali je bio i ostaće "narodni" auto. Ko hoće nešto više, bolje, kvalitetnije i u stanju je da to isprati finansijski, pružiće se za Benc. Svako dobija ono što je platio. Eto tako ja vidim razliku između Chieftec/LC-a i Seasonic/Enermax-a.:)

Pa šta sad da uzmem, Chieftec, LC, Seasonic?
Dajte mi konkretne predloge do 5.500din (jel ovo dovoljno za jedno solidno napajanje?

Ne kazem da je tvoj nacin gledanja razlike pogresan, ali postoji i razlika u "kubikazi i konjskim snagama" ;)
Samo što "kubikaža i konjske snage" u slučajevima napajanja ne prate uvek ono što piše na etiketi.;)
Pa šta sad da uzmem, Chieftec, LC, Seasonic?
Dajte mi konkretne predloge do 5.500din (jel ovo dovoljno za jedno solidno napajanje?
Sasvim je dovoljno, a predlozi su:

Seasonic SS-430GB (ima ga u cenovniku firme Duoc*om za 5450 din)
LC Power LC6650GP3 ili LC6600T Titan
Chieftec CHP-500A

To mi je kao poređenje VW vs Mercedes recimo.:) Da li je VW dobar? Jeste, za svoju cenu sasvim, ali je bio i ostaće "narodni" auto. Ko hoće nešto više, bolje, kvalitetnije i u stanju je da to isprati finansijski, pružiće se za Benc.

VW je данас све, само не јефтин ауто. ;)
(погледај слободно новије пасате)

Што се тиче напајања, дао сам смернице на које би непознавалац требало да обрати пажњу. Наравно да то није све. Могуће је да (познати) произвођачи мало лажу у спецификацији, али не могу да слажу за 5+ ампера. Ту мислим на релевантије произвођаче.
Ја бих препоручио Чифтека CTG-500-80P. Сасвим солидно напајање за новце.

Што се тиче напајања, дао сам смернице на које би непознавалац требало да обрати пажњу. Наравно да то није све. Могуће је да (познати) произвођачи мало лажу у спецификацији, али не могу да слажу за 5+ ампера. Ту мислим на релевантије произвођаче.
Ја бих препоручио Чифтека CTG-500-80P. Сасвим солидно напајање за новце.

To je i neka moja logika - ako Chieftec (navodno) laze, ko onda moze da garantuje da i, recimo, Seasonic ne laze.

OK, mozda moze da se desi da "slazu" da je slabije, ali ja bih ipak racunao na to da ce pre biti da su slagali da je jace.

Nije idealan, ali za home/office potrebe je za te pare taj Chieftec odlicno resenje.

http://www.chieftec.eu/index.php?option=com_content&task=view&id=449&Itemid=689

Zvuce ohrabrujuce i umirujuce sve te navedene zastite, osim ako nisu slagali :D

Poslednja izmena:
Seasonic ne laze, a to garantuje njegova reputacija i iskustvo od 1975. godine koliko dugo ta firma postoji i pravi napajanja (i samo napajanja)

Nisam rekao da je jeftin auto.;)

Па не може бити "народни" ако није доступан широј популацији, а не може бити доступан широј популацији ако није јефтин. :)
Можда си се реферисао на само значење VW, али како год било, ако је нешто "широко" доступно у Немачкој, овде ћеш да се помучиш да би то купио.

Што се напајања тиче, неће погрешити ни са једним предложеним.

Sta mislite o ovom napajanju?
Nigde ne mogu da nadjem koliko ampera isporucuje na 12v...

http://emmi.rs/napajanja-i-dodatni-...0w-lc-power-lc600h-12.11.html?productId=12092

Pretpostavljam da je to ovo, samo malo jace. http://www.lc-power.de/index.php?id=184
+3.3V - 24 A
+5V - 24 A
+12V1 - 18 A
+12V2 - 18 A
Ovako kazu na ovom,a i na ostalim Nemackim e-tail sajtovima, a ovi iz LC Powera drze ovo napajanje u dubokoj konspiraciji i nigde na sajtu ga ne spominju.

Cak i da moze da pusti svih 36 ampera kombinovano na obe grane to je u rangu sa osrednjim napajanjima od 500W.
Ja nikako ne mogu da skontam kako neko ta jeftina LC Power napajanja moze da hvali kao kvalitetna. Ona Metatron serija je druga prica, ali ova jeftina su obican krs. Osim onog jednog testa gde su oni Francuzi uspeli da spale dva LC napajanja na nekih 70 posto deklarisane snage nikad nisam ni video ozbiljan test tih jeftinih LC napajanja. Ovde se preporucuje onaj GP3 koji pravi Great Wall kao da je ne znam kakav kvalitet, a ta napajanja ne mogu da daju ni deklarisanu snagu, o stabilnosti napona, sumu i ostalim osobinama struje koju daju niko ni ne razmislja.

^Pa kako i da razmišlja kada se ne razumeju svi kao ti :)
Kakav šum, kakve osobine struje, o čemu ti pričaš? :D
***, kada prosečni kupac kao ja, vidi 3 različita napajanja za isti/identični keš (chieftec, LC, Seasonic), normalno da će uzeti ono koje ima "najviše deklarisanih" vati.
Ovo ne znači da je to napajanje i najbolje, ali samo govorim iz aspekta laika... Zato sam i došao ovde na forum da se raspitam...
Svi su rekli da je ok, ali evo čitam ja i tvoj post... ***, ondak sam se *****ao... uzeh to gp3 :/

Pa mi smo probali da ti objasnimo da je bitnije koliko je W na 12V, a ne koliko je W ukupno, ali ti si izgleda u startu zapucao da ides na veci zbir :smash:

@vikhiiz
Pazi jednu stvar, ovde imas gomilu likova koji misle da su time sto su sklopili jednu ili dve konfiguracije postali ne znam kakvi sturcnjaci i osecaju se pozvani da preporucuju konfiguracije, komponente i pametuju svima na forumu. Ima i ozbiljnih ljudi ciji saveti stvarno vrede, a na tebi je da prepoznas ko je ko.

Sto se tice napajanja, nikad nemoj da se vodis onim "Meni to napajanje gura..." nego potrazi test napajanja koje te interesuje na nekom od relevantnih sajtova koji imaju ozbiljnu opremu za testiranje napajanja. Takvih sajtova ima maksimum 50 u svetu. Oni testovi gde stave napajanje u konfiguraciju i puste par igrica su u najmanju ruku neozbiljni.

Ako na netu ne mogu da nadjem niti jedan ozbiljan test napajanja neke firme, meni je ta firma veoma sumnjiva.

Sto se tice bilo kog napajanja za koje nigde ne mozes da nadjes iole detaljnije specifikacije i teze navodno 1300-1500 grama (jel to sa ili bez kutije ?), pritom kostaju 30-40e, stvar je jasna - ne moze da valja.

Ja bih svakako za slicnu lovu pre isao na taj neki Chieftec od (trebalo bi) 350-400W (na 12v grani) ..

Cak i da moze da pusti svih 36 ampera kombinovano na obe grane to je u rangu sa osrednjim napajanjima od 500W.
Ja nikako ne mogu da skontam kako neko ta jeftina LC Power napajanja moze da hvali kao kvalitetna. Ona Metatron serija je druga prica, ali ova jeftina su obican krs. Osim onog jednog testa gde su oni Francuzi uspeli da spale dva LC napajanja na nekih 70 posto deklarisane snage nikad nisam ni video ozbiljan test tih jeftinih LC napajanja. Ovde se preporucuje onaj GP3 koji pravi Great Wall kao da je ne znam kakav kvalitet, a ta napajanja ne mogu da daju ni deklarisanu snagu, o stabilnosti napona, sumu i ostalim osobinama struje koju daju niko ni ne razmislja.

a tebi koa to znaci? bas ce on sad da overklkuje do maximuma,i da zateze kojekakve napone i letanecije pa da pazi na oscilacije..ako cemo tako po tebi niejdno napajanje nije savrseno,,i svi imaju neku manu..ipak za klasu koju se prodaju nemzoet ocekivati neki corsair antec,seasonic itd..svako kupuje prema svojim finansijksim mogucnostiam i po tome sta relano odgovara za mashinu..moze on sad ako hoce i da kup[i sa cft 600w recimo ali pitanje je dal mu se isplati u smislu realne potrosnje racunara,kao i hardvera koji ce pokretati.

Sto se tice bilo kog napajanja za koje nigde ne mozes da nadjes iole detaljnije specifikacije i teze navodno 1300-1500 grama (jel to sa ili bez kutije ?), pritom kostaju 30-40e, stvar je jasna - ne moze da valja.

Tesko je 1.452kg sve sa kutijom. Cenim da na njega mislis ;) A za sta ne moze da valja? Za 80% racunara u Srbiji koji ni na misice ne mogu da doguraju do 250W?

Ako na netu ne mogu da nadjem niti jedan ozbiljan test napajanja neke firme, meni je ta firma veoma sumnjiva.

Za "ozbiljan" test manje-vise, ali ako ga nema ni na zvanicnom sajtu proizvodjaca, treba ga zaobici u sirokom luku.

A i ako ga ima, a nisu navedeni sve detaljne specifikacije, takodje je pametno zaobici ga.

svako kupuje prema svojim finansijksim mogucnostiam i po tome sta relano odgovara za mashinu..

Tako i treba da bude, samo sto je i za office masine pametnije kupiti 2-3x skuplji Chieftec umesto nekog JNC-a.

a tebi koa to znaci? bas ce on sad da overklkuje do maximuma,i da zateze kojekakve napone i letanecije pa da pazi na oscilacije..ako cemo tako po tebi niejdno napajanje nije savrseno,,i svi imaju neku manu..ipak za klasu koju se prodaju nemzoet ocekivati neki corsair antec,seasonic itd..svako kupuje prema svojim finansijksim mogucnostiam i po tome sta relano odgovara za mashinu..moze on sad ako hoce i da kup[i sa cft 600w recimo ali pitanje je dal mu se isplati u smislu realne potrosnje racunara,kao i hardvera koji ce pokretati.
Ova izjava samo pokazuje kakav si ti "strucnjak" i koliko znas o napajanjima. Informisi se malo pa onda dodji da lupetas.
Nikad ne bih drugom preporucio da kupi nesto sto sam ne bih stavio u svoj komp. A to da ne treba svakom napajanje od 600 i vise vati je tacno, samo ne znam zasto ti cesto ljudima preporucujes napajanje od nazovi 600 ili 650 vati za kompove koji ne trose ni 400.
Kvalitet napona je uvek bitan. Cesto bitniji nego sama snaga napajanja. Po meni je uvek pametnije kupiti kvalitetno napajanje od 400 vati koje daje stabilnu struju, nego krs sa laznih 600 koje daje nestabilan napon, a verovatno ne moze da pusti ni 400 vati. Uostalom nisu bez razloga kvalitetna napajanja od 400 vati skuplja nego ova LC Power od nazovi 600.

@Kamikaze
Ozbiljni testovi su jako bitni, jer i neke renomirane firme znaju da puste u prodaju losa napajanja. Tipican primer je Cooler Master i njihova GX serija. A i Chieftec je znao da izbaci teske krseve u tim jeftinijim kategorijama. Njihova napajanja koja je pravila Delta su cuvena po spaljivanju kompova.

Poslednja izmena:
Tesko je 1.452kg sve sa kutijom. Cenim da na njega mislis ;) A za sta ne moze da valja? Za 80% racunara u Srbiji koji ni na misice ne mogu da doguraju do 250W?

Ma dobro, ne aludiram ni na jednu firmu nego govorim uopsteno. Jeste da je za vecinu korisnika tj. onih sa nekim "prosecnim" office/multimedia/mid-sta vec konfiguracijama sasvim OK taj LC (o kome ti sad pricas). Ja kazem da ljudi ne trebaju da se loze i da npr. onaj LC sa nalepnicom od 600W ne moze da ispuni takva ocekivanja kada ima zapravo 300-350W na 12v grani. Ljudi uglavnom gledaju neko ime i sami zakljucuju "koliko je vati" neko napajanje ili sta vec. Zato i dolazi do rasprava kako moze Chieftec "od 400W" da bude bolji od LC-a od 600W a pritom je recimo LC jeftiniji. Neko ce da pomisli da za 40tak evra moze da uzme "napajanje od 600W" kao da je svako isto i da je "600W=600W".

P.S a sto se onog mog predhodnog posta tice. Jasno i lepo kazem, proizvodjac nije nigde dao (krije?) detaljne i tacne specifikacije napajanja a prodaje ga kao da je 450-500W - da verujemo znaci ? Kakav zakljucak tu treba da se izvede kada se uzme u obzir da to napajanje na kantaru ima tek nesto iznad 1Kg i to kada se na njega stavi casa piva, pritom ima jako pristupacnu cenu tj. osetno je jeftinije od "drugih napajanja od 500W" ..

Poslednja izmena:
ma cim taj lc nema na oficijalnom sajtu, sta dalje da se prica.

moja graficka http://www.amd.com/us/products/desk...5750/Pages/ati-radeon-hd-5750-overview.aspx#3 trazi 450w. Sta sad, jel treba celo napajanje da ima 450 ili samo na 12v grani?
Na XbitLabsu su za HD 5750 u kombinaciji sa extremno jakom konfiguracijom gde je procesor i7920 klokovan na 4.1 GHz dobili maksimalnu potrosnju od 390 vati. Tako da kvalitetno napajanje od 450 vati u potpunosti zadovoljava tvoje potrebe.
Misli se na ukupnu snagu napajanja, a ne samo na 12V granu.

Poslednja izmena:
To proizvodjac u principu govori kakvo napajanje da imas da budes na sigurnom i bez brige - znaci ne 450W na 12v grani, vec da je to "napajanje od 450W". 5750 mozda trosi stotinak vati u load-u tj. negde izmedju 10-15A i to karta vuce sa 12v. Na primer neko kvalitetnije napajanje na kome stoji nalepnica od 450W bi trebalo da ima barem oko 400W na 12v, i ti onda nista ne brines. A neko malo manje kvalitetnije "od 450W" moze da ima i svega 300W na 12v grani i zato proizvodjac kako bi bio siguran navodi da imas napajanje od "min. 450W".

OK, hajde da sumiramo - preporučeno je par zadovoljavajućih napajanja u rangu od oko 5000 dinara (između 4K i 6K):

Chieftec:
-CTG-500-80P
-CHP-500A

LC Power:
-LC6560GP3
-LC6650GP3
-LC6600T

Seasonic:
-S12II SS-380GB
-S12II SS-430GB

Silverstone:
-ST40F-ES
-ST50F-ES

Pošto smatram da je tema vrlo korisna za nas koji bismo hteli da kupimo iole kvalitetnije napajanje u srednjoj klasi, bilo bi lepo da vi koji se razumete/imate iskustva/čitali ste kakve pouzdane testove ovih, ili sličnih napajanja ostavite ovde svoje mišljenje i preporuku, uz par obrazloženja, pre svega imajući u vidu najbolji odnos snage-efikasnosti-tišine-kvaliteta komponenti-garancije-nekih posebnih karakteristika(?).
Jednostavno, PSU mora da bude dovoljno jako, što tiše i relativno pouzdano (efikasnost, testovi, garancija).

Vrh Dno