Šta je novo?

Kontrola obrtanja kulera na grafickoj

SAJEVAC

Cenjen
Učlanjen(a)
24.07.2010
Poena
170
Moja oprema  
CPU & Cooler
ryzen 7 5800x3d + lc cc-120
Matična ploča
gigabyte b450m ds3h
RAM
16gb ddr4 geil evo forza 2x8gb 3200mhz cl16 + Hyperx predator 2x8gb 3200mhz cl 16- sve ukupno 32gb
GPU
PURE AMD Radeon™ RX 7800 XT 16GB
Zvuk
Microlab 2.1 ....
PSU
corsair cx750m v2
Kućište
cooler master mb520
Monitor
Dell G2724D 165hz
Miš & tastatura
Redragon
Pristup internetu
  1. ADSL
Pozdrav ljudi.Imam jedno pitanjce.Dosta sam cuo o mojoj grafickoj ati radeon 4670 asus pa me zanima kakvu ona kontrolu obrtanja kulera ima i da li ima uopste neku.Rucnu ne sigurno ali automacku nisam siguran.Cim opteretim grafu cujem kako kuciste menja boju zvuka malo.

ako uopste mijenja, msi afterburner ..u njemu imas vent kontrolu

Moja je 5670 i u catalistu to izgleda ovako, pretpostavljam da bi trebalo i kod 4670...

Prilozi

• klipbord02.png
    klipbord02.png
    75.1 KB · Pregleda: 112
Ja imam Sapphire HD4870 grafičku i svi dobro znaju koja je njena radna temperatura. Podesio sam preko programa Riva tuner da mi na određenim temp. se povećava ili smanjuje broj obrataja kulera tj. tzv fan control.
Evo šaljem ti link gde možeš o svemu tome pročitati malo više:
http://www.guru3d.com/article/rivatuner-20-fan-speed--overclock-guide/1
Sve najbolje u novoj 2011-oj :wave:

Prilozi

• Riva1.jpg
    Riva1.jpg
    71.2 KB · Pregleda: 66
msi afterburner. krajnje jednostavan, a mozes da podesis tacno koliki broj obrtaja zelis na odredjenoj temperaturi.(zapravo ne broj obrtaja nego u procentima od maksimalne snage)

Ja se vec duze vreme bavim klokovanjem i dosta kartica sam klokovao.Citao sam na puno mesta da moja asus 4670 ddr 3 nema kontrolu obrtanja kulera,ali ja kad pustim neki 3d jako zahtevan materijal cujem kako kuciste menja boju zvuka(verovatno zbog kulera).Moguce je da kartica sama povecava obrtaje u zavisnosti od opterecenja.Svuda sam naletao na podatke da se kartica okrece 100 % uvek i u rezimu mirovanja i u 3d modu,ali ja po zvuku cujem da to nije tako.Sad cu izneti svoje rezultate klokovanja sa grafickom i cpu.GPU 750-845,memorija 1004-1115.Cpu x 240 klokovan sa 2.81ghz na okruglo 3.0 ghz.Cisto da radi kao x 250 .Zbog svega ovoga jako mi je bitno da znam ima li kontrolu obrtanja ili ne.Temperature su skroz ok i pucanja nema nigde.Pri maks opterecenju u fur marku bude temperatura oko 67 stepeni.Srecna i vama nova godina i sve najlepse.Memorija je isto nesto malo klokovana.

Poslednja izmena:
@ Sajevac
Vidi da li ventilator ima 4 ili koliko vec zica. Ako ima 4 sigurno ima PWM kontrolu obrtaja i moze da ocita brzinu obrtanja ventilatora, sa 3 zice moze da ocita broj obrtaja, a sa 2 ne moze da ocitava broj obrtaja. Sa 2 i 3 zice verovatno nema kontrolu obrtanja ili (sto je malo verovatno) ima kontrolu preko napona. Moj burazer ima tu karticu, ali nikad se nisam potrudio da otvorim kuciste i pogledam.

Koliko ja vidim ima vise zica od 2 ako je to to nasta mislis.

Prilozi

• 0.jpg
    0.jpg
    43.6 KB · Pregleda: 75
Ja vidim samo crnu i crvenu. Proverio sam i na Asusovom sajtu bila su dva modela sa takvim hladjenjem i oba imaju ventilatore sa dve zice. Takodje sam proverio i na nekim forumima i ljudi kazu da kartica nema kontrolu obrtanja ventilatora. Referentna Ati kartica je imala ventilator sa 4 zice i samim tim i kontrolu obrtanja ventilatora.

I ja vidim.Greska moja.Ja sam mislio da su to dva para razlicitih zica.Tako sam i ja mislio.Znaci non stop se vrti 100 %?

Ne vrti se vent 100%,moja karta Sapphire4670 u idle se nije uopste cula samo u furmark je ubrzavala i kad se podize sistem dok ucita windows

Ne vrti se vent 100%,moja karta Sapphire4670 u idle se nije uopste cula samo u furmark je ubrzavala i kad se podize sistem dok ucita windows

Na koliko se vrti i jel podize obrtaje pri opterecenju?Ja osetim da menja boju zvuka kuciste kad udjem u igru ili fur mark.

Evo ovi Rusi su svojevremeno radili test Asus HD 4670 i kazu da nema kontrolu obrtaja ventilatora.
http://translate.google.rs/translat...=en&u=http://www.ferra.ru/online/video/83280/
Sapphire je koristio drugaciju stampanu plocu i iako se razlikuje od referentne koristi ventilator sa dve zice koji ima kontrolu obrtanja preko napona.
Asus
218609.jpg

Sapphire
206_20090418_7254.jpg

Poslednja izmena:
Otvori bocnu stranu kucista i pusti furmark videces da ubrzava sve jace i jace,a kad isklucis program nista ne bi trebalo da se cuje bar tako je bilo kod mene

btw:ako ti smeta taj zvuk stavi nesto ovakvo na 5v;)

Prilozi

• DSC00439.JPG
    DSC00439.JPG
    116.5 KB · Pregleda: 60
Meni je kuciste uvek otvoreno i leti i zimi i cim startujem fur mark promeni zvuk.Zbog cega?

Pa, ako ti je otvoreno kuciste startuj furmark i gledaj da li ventilator na grafickoj ubrzava i oseti rukom da li jace hladi i onda ces najbolje znati.

Pa, ako ti je otvoreno kuciste startuj furmark i gledaj da li ventilator na grafickoj ubrzava i oseti rukom da li jace hladi i onda ces najbolje znati.

Cim menja zvuk onda je logicno i da promeni obrtaje.Cujem da se zvuk menja.Inace kad smo vec kod pomenute kartice sta kazete kolege na moje rezultate u klokovanju?

Moja ide do 820/1150 ali ne vredi usko grlo mi je procesor

Imao sam Asus-ovu 4670 i provereno nema nikakvu kontrolu obrtaja, uvek se vrti na 100%. A to sto ti "kuciste" menja zvuk kad pokrenes zahtevan test kao sto je furmark....paaa, to je najverovatnije posledica napajanja koje se muci zbog povecane potrosnje pa pada napon koji nije vise 12v nego boga pitaj koliko i svi ventovi u kucistu odma menjaju br obrtaja, makar za nijansu. A to mozes da proveris pomocu everesta, mada ta merenja napona nisu bas merodavna...

Napajanje je neki lc 400 w ali nema toliko.Meni je procesor ok skroz mada i ja sam se ranije mucio sa slabasnim procesorom.Sad je ovo pristojna masina.Tera to igre fino.

Vrh Dno