Šta je novo?

Macro adapter?

obi_van

Čuven
Učlanjen(a)
11.02.2005
Poena
650
Pozdrav svima, prvo srecna nova godina i sve najbolje vam zelim svima!!! ...e sad, zanima me gde mogu da se nadju macro adapteri/prstenovi za Nikon. Ja konkretno imam D5000, iskreno ne znam ni da li ima za njega, pretpostavljam da ima :)...uzeo bih manuelac 50mm f/1.2 pa bih ga "okrenuo" na adapteru da probam neki macro snimak.

Najjeftinija varijanta ti je preko ebay-a, ima ovde na forumu koji mogu da ti kupe ako nemas paypal, javice se valjda sami :)
A u beogradu to mozda jedino ima moneta, al' moras da zoves da pitas :)

Ima toga preko oglasa, nije nikakav problem nabaviti.

Primetio sam jednu malu nepreciznost, pa ako ne smeta da pojasnimo.
U slučaju da od prodavca tražiš samo makro prstenove to ćeš i dobiti ali nećeš moći da okreneš objektiv pomoću njih, potrebno je da naglasiš da ti treba prsten za okretanje objektiva. Ovaj koji ti tražiš se zove Macro reverse ring i drastično se razlikuje od običnih makro prstenova (Extension tube)

1349459544

405699881_o.jpg

Kupio sam i jedno i drugo preko oglasa, 100% su PRC (Product Republic China) ali su precizni i nisam imao niti primetio nikakav problem sa njima.

...aha, fino sto je neko pojasnio to, ni meni nije bas jasno sta i kako ide sve to :), ako ti nije problem posalji mi PM gde si narucio ili sta vec...hvala u napred na odgovoru!

Nego da se nadovezem ovde, da ne otvaram novu temu. Sta mi je bolje po vama da uzmem Nikkor 50mm f/1.8 D ili NIKKOR 35mm f/1.8G
AF-S...ovaj drugi je duplo skuplji i bolje pasuje mom D5000, pa eto, neka misljenja ako nije problem...

35mm on ti je blizi normalcu na analognoj kameri.. koji je najpopularniji objektiv, ja uglavnom koristim tu ziznu daljinu... 50mm ti dodje kao portret objektiv, je je to na kropovanom senzoru od 75mm do 80mm zavisi od aparata ...

Opet nisi moj post uzeo u obzir... ovako, ja sam imao Canon ae1 to je manuelni 35mm aparat i na njemu objektiv 50mm 1.4, e sad njegov otvor napred za filter, je 55mm sti je 1mm sire od samog otvora bajoneta kamere, pa sam ja samo okrenuo objektiv bez bilo kakvog plasticnog dela koji ce ga drzati....
POsto nikada to nisi radio, kada okrenes objektiv ti fokusiras tacku tako sto se ceo aparat ili odalji ili primakne objektu fotografisanja ... sada sa mojim Canon 40D i obj Tamron 17-50mm ja ga samo okrenem i naslonim na telo i tako pravis makro fotke !

Skontao sam ja tebe DeuS ;), nego nisam probao jos uvek, ne stizem, a za adaptere me cisto zanima da vidim sta ima itd...mozda kupim videcu.

Zato sto po meni u principu ti ti adapteri ne trebaju, i onako su samo jeftini komad plastike ...
Inace, to nije ni blizu pravog macro objektiva, cisto da znas, zato ga i zovu makro za siromasne to kada obrnes objektiv, ali opet sve je do tvoje maste i kreativnosti ;)

...ali opet sve je do tvoje maste i kreativnosti ;)

...i dubine dzepa nazalost :(. Uzeo bih macro neki, ali i ovi polovni su cena do neba, ne daje mi se bas 500-600€ za hobi skljocanje. Videcu preko negde kad budem isao da li ima i sta ima.

Ja sam preko ebay-a uzeo ovo takodje za d5000 :)
Nisu nista posebno ali za te pare ne mozes da se bunis, ova slika mislim da je kombinacija 10x i 4x filtera zajedno

DSC_0305.jpg

...i dubine dzepa nazalost :(. Uzeo bih macro neki, ali i ovi polovni su cena do neba, ne daje mi se bas 500-600€ za hobi skljocanje. Videcu preko negde kad budem isao da li ima i sta ima.

Joj znam i ja sam bas gledao, preskupi su... Nemoj pogresno da me shvatis, ja bas podrzavam to sto hoces da uradis, taman malo da vidis kako to izgleda, nego na ovim novim objektivima ti ne mozes manuelno da zatvoris blendu pa samim tim izostris sliku, jer tako okrenut objektiv ima bas plitku dubinu ... ali u svakom slucaju probaj samo da okrenes objektiv i naslonis ga na aparat i kao sto sam ti rekao priblizis ili odaljis objekat ili aprat i na taj nacin fokusiras sliku ;)

Adapteri za obrnute objektive su najjednostavniji i najjeftiniji, ne bih nikako preporucivao closeup filtere ili bilo sta sto u sebi ima staklo jer previse kvari sliku. Macro (extension) tube su najbolje sto se moze uzeti za "male pare", ali nikako ne uzimati one bez kontakata, sada su kinezi napravili sa kontaktima pa su mnogo jeftiniji nego ranije (Kenko)...

@ Driver, gde mogu da se nadju kod nas, ti Kenko, ukoliko ih ima uopste?

• Makro fotografija je oblast, ni manje ni više, čak veoma zahtevna oblast u svakom pogledu. Neko bi možda rekao da je prava nauka u pitanju.

Ne želim da uvredim kolegu sa foruma pod pseudonimom DeuS.Mikelle ali njegove ideje/tvrdnje o priljubljivanju naopako okrenutog objektiva bez adaptera su dečački nevine i vesele. Ni najmanje nije nemoguće to činiti, čak nasuprot, vrlo je jednostavno i lako ali su potrebni dodatni uslovi za koliko toliko podnošljiv snimak. Jedan od uslova bi lako mogao da ispuni robot sa avatara koji je obi_van postavio i to pod uslovom da mu se izvade baterije da se ne bi pomerao.

• Kada sam došao u situaciju da mi je potreban objektiv određenih karakterisitika koje su približne objektivima Nikkor 50mm f/1.8 D ili NIKKOR 35mm f/1.8G bez puno dvoumljenja sam izabrao 35mm jer mi se uklapalo u budžet ali snašao bih se vrlo lako i sa kvalitetnijim staklima.

• Prstenove sam kupio preko Limunda od čoveka iz Ade koji se zove Zoltan. Uglavnom ima neke takve sitnice, ljubazan je, korektan i od reči.

@ Driver, gde mogu da se nadju kod nas, ti Kenko, ukoliko ih ima uopste?

Kod nas se vrlo tesko mogu naci, pojavi se po neki primerak ali ih vrlo slabo ima. A kao sto rekoh, one nisu jeftine uopste, oko 150e su, ali zato su se pojavile kineske koje su vise od duplo jeftinije, a rade isti posao, i naravno nisu se pojavile kod nas, gde kod nas ima nesto da se kupi osim mleka i hleba :d To samo moze da se naruci...

...gde kod nas ima nesto da se kupi osim mleka i hleba :d ...

Moracemo uskoro i mleko eBay-om ;)

Inace, dobra ti je kombinacija po toj ceni sa kontaktima. Znaci, otvara/zatvara blendu potpuno opusteno, a mozda je i AF moguc (mada pri makrou nije bas od velike pomoci)? Jesi li radio sa time sa kontaktima? Jel ih isto ima 3 komaTa? Kakvi si utisci?

Mozda se odlucim... :)

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Ok, iskrsla mi ponuda za Tamron 90mm macro manuelac. Cena 90€, gledao sam na netu neki review i uzorke slika, deluje mi skroz pristojno...

Tamron 90 je dzabe za te pare, uzimaj odmah ili kazi gde da uzmem ja :d

Kizo, tube imaju sve kontakte, radi normalno blenda, AF, merenje kao da je objektiv direktno nasrafljen. Nisam probao te nove sa kontaktima, ali su kod proverenih prodavaca, tako da nema razloga da lazu. Kenko sam koristio i odlicne su, od svega mogu da naprave macro, pogotovo nekih shirih objektiva.

Evo nekoliko makro fotki dobijenih na taj nacin, samo sam okrenuo i prislonio objektiv... e sad film je u pitanju pa je sken malo los, kad se razvije izgleda neuporedivo bolje, imam ih jos ali me mrzi da ih skeniram ! pozdrav !

Prilozi

• F1000027.jpg
    F1000027.jpg
    550.3 KB · Pregleda: 63
  • F1000033.jpg
    F1000033.jpg
    565.7 KB · Pregleda: 58
  • Starke.jpg
    Starke.jpg
    973.7 KB · Pregleda: 63
Izgleda da vam se ne dopadaju moje detinjaste fotke :p Makro jeste nauka, ali ovo je samo da malo okusis tu granu fotografije, i onda dobijes ideju za gomilu mogucnosti... Ja sam u nekom od mojih predhodnih postova i naveo da se ovo zove makro za siromasne i da ne moze da se poredi sa koriscenjem pravih objektiva... samo sam zeleo da pomognem i podrzim obi1 ideju, da ukazem da je taj komad plastike precenjen i da moze da se napravi neka improvizacija ...

Nije lepo necije ideje nazivati detinjastim, a da nisi ni procitao sve moje postove na ovu temu !

E da, glavna stvar koja me je pogodila najvise, avat obija je storm trooper , u pitanju je oklop na coveku ( klonu ) a ne robot ;) stativ je prava stvar, i neophodna za ovaj tip fotkanja :)

Poslednja izmena:
Meni su ok, malo im fali ostrine, to ja onako laik komentarisem :), a sutra idem da vidim taj Macro sto mi nude pa ako pazarim postavicu neku i ja ;)

Dof mu je previshe plitak, Macro nema bez F16, i to sa sobom povlachi i dobro svetlo :)

Ma objektiv tu nije toliki problem, problem je to svetlo :) Halogeni reflektori ce ti se vrlo brzo smuchiti, oni ne mogu da zamene blic, pa cesh traziti njega da kupish, pa ces onda imati priliku da probash macro objektiv i od tog trenutka cesh sve pare da ostavljash za njega, i tako unedogled... :d

Ja pazario macro objektiv, pa videcu kako ce mi ici...vidim da je zeznuto sa svetlom itd...proguglacu malo sta mi treba da okinem dobru mackro fotku...

dsc0014lf.jpg

dsc0016qz.jpg

dsc0024l.jpg

dsc0036mu.jpg

dsc0040xkb.jpg

^ To su adapteri da filter jednog promera prisrafis na objektiv drugog promera. Npr. imas jako lep & skup CPL za objektiv 77mm, a imas i jedan objektiv koji zahteva filter od 67mm. Sad, da ne bi kupovao dva "jako lepa & skupa" CPL-a, uzmes taj adapter 77-67 (ili 67-77, ne pamtim kako obelezavaju) i onaj vec postojeci CPL od 77mm prisrafis na taj objektiv od 67mm.

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Vrh Dno