Šta je novo?

PowerColor HD6950 2GB mini review

pixell

Slavan
Učlanjen(a)
01.02.2006
Poena
380
Stigla mi je kartica predzadnji dan prošle godine pa sam se između jeća i pića ovih dana igrao i oveklokom iste.

U pitanju je PowerColor HD6950 2GB, referentne izvedbe koja se otključava na HD6970. Uz pomoć Asus HD6970 Voltage Tweek BIOS-a dobijate i mogućnost podešavanja voltaže uz pomoć SmartDoctor aplikacije.

Sa inicijalnih 1408SP i 800MHz za GPU odnosno 5000MHz za memoriju, flešovanjem se dobija HD6970 sa 1536SP i taktovima 880/5500. Razlike između PCB-a HD6950 i HD6970 nema osim što HD6970 ima osmopinski pored šestopinskog PCI-e konektora za napajanje.

Moj primerak kartice se nakon otključavanja svih 1536SP klokuje na 1000/5500MHz uz napon od 1.228V (HD6950 default je 1.1V a HD6970 1.175). Na default voltaži kao HD6970 radi na 950MHz bez problema.

Provrteo sam "bateriju" benchmarka koje sam imao na kompu i rezultat se nalazi ispod. Postavio sam i malo poređenje u odnosu na moju staru HD5850 mada na rezultate HD5850 treba dodati oko 1-2% jer je testirana na staroj mašini (Q9550 @ 3.4GHz, 4GB DDR2).

Korišćena je mašina iz potpisa (i7 950 @ 4.2GHz, 6GB DDR3).
Screenshoot-ove sa benchmarka možete naći u galeriji.

Ubaciću ovih dana još par testova čim budem imao vremena.

Prilozi

• Cayman1.png
    Cayman1.png
    67.1 KB · Pregleda: 191
  • Cayman2.png
    Cayman2.png
    27.8 KB · Pregleda: 173
  • screen2.jpg
    screen2.jpg
    177.6 KB · Pregleda: 220
bravo, odlican user review.
overall 19% gratis performansi za high end kartu je fantastican rezultat. ko zna, zna ;)
za te pare ultimativni best buy u high end segmentu.

extra karta, extra rezovi, extra mini rivju! svaka chas'!

To je to. Hvala lepo na utroshenom vremenu i na otvaranju ochuju mnogima koji su u zabludi. Ovo zaista jeste best buy karta i ko je uspeo da ugrabi primerak iste - svaka chast. Ja nisam imao josh 7 000 dinara da dodam da je kupim kada sam uzimao novu, ali boze moj.. svaka cast na primerku takodje, ovo je odlichan skok performansi..

kakve su temperature i da li ovo vazi za 24/7 .. ok kada kazem temperature pre svega mislim na brzinu kulera koji treba da ukroti dodatne stepene jer je vcore znanto dignut...

Moje misljenje je da nije vredna razlike u parama za nekoga ko ima 5850/5870. Treba skok performansi da bude znatno drasticniji da bi se opravdao upgrade.

Hvala svima!

To je to. Hvala lepo na utroshenom vremenu i na otvaranju ochuju mnogima koji su u zabludi. Ovo zaista jeste best buy karta i ko je uspeo da ugrabi primerak iste - svaka chast. Ja nisam imao josh 7 000 dinara da dodam da je kupim kada sam uzimao novu, ali boze moj.. svaka cast na primerku takodje, ovo je odlichan skok performansi..

kakve su temperature i da li ovo vazi za 24/7 .. ok kada kazem temperature pre svega mislim na brzinu kulera koji treba da ukroti dodatne stepene jer je vcore znanto dignut...

Karticu hladim vodom od starta tako da su temperature ispod 50 celzijusa. Ovo su klokovi za 24/7, ovih dana pržin neke igre koje nisam stigao tokom prethodne godine... Koliko sam video po raznim forumima, temperatura i buka umeju da budu problem kod vazdušnog hlađenja:(

Moje misljenje je da nije vredna razlike u parama za nekoga ko ima 5850/5870. Treba skok performansi da bude znatno drasticniji da bi se opravdao upgrade.

Slažem se ali samo zato što jako malo igara koje HD5850 ne može da potera za najvišim setovanjima. Sa druge strane, HD5850 je baš bio dragulj kada se pojavio što je i ova kartica sigurno ali na drugi način. Svoju HD5850 sam u Novembru 2009. kupio za 210€, igrao se gotovo godinu dana i prodao je za iste pare. Sada sam kupio karticu za ~260€ koja jednostavnim modovanjem postaje kartica od ~320€ ;) a za snagu arhitekture ćemo sačekati proleće, kada izađe Crysis 2.

za te pare ultimativni best buy u high end segmentu.
+1
Inace, jel se maksimalni TDP za karte regulise preko BIOS-a? Mislim posto je i moja flashovana sa Sapphire 6970
znaci da i vrednosti tj. maksimalna dozvoljena potrosnja se bazira na 6970?
Mislim da nema potrebe za onom PowerTune u drajverima.

Eh... mislim da je vreme da penzionišem moj 4890 :p

Odličan review, odlični rezultati, odlična karta.

Nvidia sa svojom GTX570, višom cenom i "samo" 1,28GB memorije (a "manjak" memorije će biti sve značajniji u budućim igrama) nema šta da traži...

P.S. Da li se SVE 6950 "otključavaju" bez problema?

Komsija svaka cast za test, lepo, kratko i tabele su stvarno super odradnjene!
Sve pohvale!

Odlicno kolega! :)

Mozda si mogao ubaciti reziltate otkljucane karte na 880/5500MHz kako bi simulirao 6970 na default-u.

To bi značilo još bar dva sata maltretiranja. A Eyefinity ne sme da čeka :)

Kad smo već kod Eyefinity-a:

Crysis Warhead Benchmark 5040x1050, Enthusiast, DX9 = 26,13 average FPS.

6950CrysisEyefinity.jpg

pozdrav
odlican pregled, ja sam sa svojim 6970 isto prezadovoljan:)

Posto je pcb isti kod obe karte da li to znaci da svaka 6950 moze da bude 6970 ili je to samo zavisi od primerka?

Za sad 99% da. Uskoro neće moći jer AMD najavljuje neke promene da spreči te igrarije. Sad valja kupiti ove na zalihama.

Tom logikom se i ja vodim, ali opet nisam ukapirao ovo oko potrosnje, buduci da 6950 ima dva sestopinska , a 6970 6+8 pin,jer to ogranicava preformanse,OC...?

Imam Sapphire 5850, i imam prilike da je prodam nakon godinu dana za iste pare 23K din za koje sam je kupio i skoro sam se zaleteo da uzmem 6950, ali kad sam po forumima video temperature i buku koju stvara vazdusno hladjenje, odustao sam. (tebe izvlaci vodeno hladjenje). Nema sanse da u ovaj racunar koji je necujean doslovce (u idle), ubacim neki avionski motor, hehe, jer u sustini, to nije 35 ili 32nm, to je 40nm ista tehnologija kao na 5850, samo naklokovano... sto se mene tice, sacekacu neke 32nm ili stagod...

Zato bolje dodaj jos malo para i uzmi gtx 570, tesko ces naci tisu kartu od 5850 osim Gigabyte gtx 460, ali mislim da je buka na 570 sasvim podnosljiva.

Bila je u vidu i 570-ka jedno dve sekunde, ali sta da radim kad ne mogu ni da izgovorim nevidija, hehe, sa 25K u 3DM06, 20K Vantage, 4621 3DM11 (OC) mislim da cu ipak sacekati neku 7xxx seriju :)

***, tek sam sada video klok na jezgru od 1k+. pa da, mislim da jedino voda ili monstruozno skupo vazdusno hladjenje to mogu:)

@salenjak slažem se,eventualno da se nabavi još jedan 5850 u crossfire za neku realnu cenu i to je to,dok se ne pojavi nešto 32nm nevredi ulagati...

Nazad
Vrh Dno