Šta je novo?

F3 izgleda pogibe...

MiloshD

Slavan
Učlanjen(a)
20.03.2007
Poena
320
Pa majkumu sklopih novi racunar i nakon sto sam se uverio da sve radi, sistem instaliran na SSD, krenuo da ukljucujem stari HD, PC je naravno bio iskljucen ali je napajanje bilo ukljuceno, samo sam pipnuo HD, sevnula varnica i sad prilikom ukljucivanja PC on ritmicki krchi a bios ga ne vidi... Ima li mu spasa ili da plachem...

pa verovatno je otisla samo elektronika, pa bi eventualno mogao da zamenis samo to - ako nadjes gde. podaci bi trebali da su jos tu...

Probaću. Kupio sam isti disk, ista revizija, trebalo bi da odgovara, mada se nešto premišljam da li mi se isplati da rizikujem ili ne, većina najvažnijeg mi je bekapovana, al opet, ima dosta gluposti koje bi rado sačuvao.

Inače, kad bolje razmislih, lupetam u prvoj poruci jer računar je ipak bio uključen. "Samo" sam hteo da malo lepše razmestim kablove, ne da ih uključujem/isključujem, nego samo da ih pomerim. To sam radio valjda milion puta do sada, ali ovog puta sam očigledno dodirnuo pravo mesto... Još ja kao oprezan pa neću da priključim HD sve dok ne instaliram sistem i uverim se da je sve ok, eto super sam ga sačuvao... Da je bio priključen možda bi elektricitet otišao pravo na uzemljenje umesto da sredi elektroniku...

Poslednja izmena:
Meni se to desilo jednom, isto sam mislio da sam ga ubio, ali posle dva dana je proradio, valjda sam ga samo "sokirao"... :d

Kao sto rece IzNoGooD elektonika.... Sacekaj par dana mozda se i tvoj hdd oporavi od soka kao Stefanov :D

Ja sam pre 6-7 godina uštekao LG combo drajv (bio otrovno skup) na živo i naravno nije hteo da radi... Magično je proradio par dana kasnije i radio jedno 4 godine dok nije izdahuo...

Hmmm evo probao sam ponovo, sad više ne krči, ali se u biosu i dalje ne vidi...

Vazduh je suv zbog grejanja, pa se lako "punimo" statičkim elektricitetom.

Ne bi trebalo da može da se ošteti disk, jer kućište bi trebalo da mu je na masi, a statički elektricitet preko mase (i konektora mase ka napajanju, i uzemljenje u šuko utikaču) da se isprazni a ne da ošteti elektroniku, al' eto desilo se.

Otkači disk sa napajanja i ostavi par minuta... Probaj da ga nakačiš na drugi konektor (i napajanja i s-ata).

Ako ni to ne pomogne, i ako je u garanciji, pravac prodavnica. Sem naravno ako su ti podaci na njemu veoma bitni (bitniji od cene samog hard-diska), onda kupuj isti takav novi pa zameni elektroniku da spaseš podatke.

Poslednja izmena:
Hmmm evo probao sam ponovo, sad više ne krči, ali se u biosu i dalje ne vidi...

poz
reci mi da li imas asus-ovu m4a89gtd pro/usb3?
ako imas tu plocu onda mogu da ti pomognem, jer sam imao isti problem oko krcanja i "stealth"-a:)

Poslednja izmena:
Ja sam slicno tebi, drmnuo molex pre jedno 7 godina i to ne tog koji je zveknuo nego diska iznad njega ali su bili na istoj grani, i ovaj gore se samo iskljucio, i radio kasnije normalno a ovaj dole odmah umoro i najveci strucnjaci grada Bg za oporavak diskova su bili nemocni da pomognu.

poz
reci mi da li imas asus-ovu m4a89gtd pro/usb3?
ako imas tu plocu onda mogu da ti pomognem, jer sam imao isti problem oko krcanja i "stealth"-a:)

pa napisi odmah, mozda jos nekom pomogne...

Ne bi trebalo da može da se ošteti disk, jer kućište bi trebalo da mu je na masi, a statički elektricitet preko mase (i konektora mase ka napajanju, i uzemljenje u šuko utikaču) da se isprazni a ne da ošteti elektroniku, al' eto desilo se.

Super, samo ja sam bio mnogo pametan pa disk nije bio povezan sa pločom ni preko SATA ni preko napajanja jer sam hteo da se prvo uverim da sve radi kako treba (tj. novi hardver i novi Win na SSD-u). A nije imao ni kontakt sa šasijom kućišta jer je na onim plastičnim nosačima.

Onda može da ti pomogne, problem je u AMD-ovom SB850 koji ima neku nekompatibilnost sa F3 diskovima, firmware update koji samsung nudi otklanja kvar...

gde da se nadje taj update Firmwarea... ja imam M4A89GTD Pro i najglasnija stvar u kucistu mi je F3 od 1TB?!? cak sam mu smanjio AAP na 128 i to ga je malo utisalo, ali nedovoljno..

sada sam video... kako si napravio bootabilni USB i pokrenuo update?

Ja vec drugi put izazivam varnice u kompu :D. Prvi put je bilo na k8n neo ploci, kada sam drugu zicu (za molex napajanje) od fana koji je bio zakacen na plocu slucajno malo vise priblizio ploci i bzz... masina se gasi i odbija da se upali narednih 5min, da bi nakon toga ipak proradila i nastavila da zivi normalnim zivotom.

Drugi put mi se desilo upravo danas :smash:. Povucem ja zice od front panela malo jace (posto su kratke), i pocele su da izlecu varnice (nisam video odakle) koje su tukle u plocu, sva sreca samo se restartovala masina :S:

Ucite na tudjim greskama, kada cackate komp obavezno ga ugasite i ugasite napajanje :)

Poslednja izmena:
nasao sam ovo uputstvo, pa cu probati cim se zavrsi film :)

Onda može da ti pomogne, problem je u AMD-ovom SB850 koji ima neku nekompatibilnost sa F3 diskovima, firmware update koji samsung nudi otklanja kvar...

Hvala na informaciji, znači možda ga bios ne vidi zbog te nekompatibilnosti? Onda ću prvo probati da priključim disk na računar sa starijim čipsetom da vidim šta će tamo da se desi...

mene je par puta drmala struja sa hdd-a, (znojavim prstima po elektronici ) ugasi se, iskulira se 5 min i upali se ponovo..
a koro sam na jednom 775 ploci povezao slucajno dvva pogresna pina ( palio komp srafcigerom ) i opali varnica jedno 4-5 cm..ugasi se i smrt, smrdi, pusi se..posle 10 min probam i upali..

poz,
jedno od resenja je i to sto je veseliburek okacio:)

meni je to jos onda' resilo problem, mislim na nadogradnju firmwera. asus je vrlo brzo izbacio noviji bios koji je treblo da resi to krcanje sa f-serijom diskova. samo sto sam ja imao ne krcanje nego bukvalno udarce iz hdd-a, skinuo mi je cca 2 god. zivota:) prvi put kada sam cuo to. odem u bios nema hdd-a, samo dvd-ram.
za m4a89gtd pro/usb3 sam stavio jos i bios za svaki slucaj. znaci firmware za hdd + bios za plocu, koji je za 89gtd 1703 poslednji trenutno. sve radi kao podmazano, radio je i tada sjajno mislim da je bio 1301 bios u pitanju.
srecno:)

Poslednja izmena:
meni nece da odradi update firmwarea... prijavljuje da nema uredjaja koji moze da se upgrade-uje. Imam m4a89gtd pro i Samsung F3 1TB 103SJ

It's alive! Nadčovečanskim naporima F3 je ipak preživeo moje gluposti i sarađuje sa pločom na kojoj je ranije i bio (M55S-S3). Sad prebacujem ponešto preko USB-a, za svaki slučaj, a kasnije ću da probam ovaj firmware update.

E pa hvala svima na korisnim savetima, firmware update je uspeo (uradio sam ga na starom računaru sa nvidia 550 čipsetom), priključio F3 ponovo na novu ploču, trudio se da ga ne elektrošokujem ovog puta, i, radi! :banana:

meni nece da odradi update firmwarea... prijavljuje da nema uredjaja koji moze da se upgrade-uje. Imam m4a89gtd pro i Samsung F3 1TB 103SJ

hmmm koja revizija F3, na mojem piše rev A, možda je novija revizija koja već ima nov firmware? Inače sad kad sam ga priključio F3 je praktično nečujan iako je van kućišta, to kažem zato što kažeš da kod tebe galami. Kod mene nije nešto posebno galamio ni ranije, ali sada kao da je tiši.

Poslednja izmena:
Kupio sam isti disk, ista revizija, trebalo bi da odgovara...

Pohvale za VipHouse, imali su razumevanja pa sam im vratio novi disk. Sreća da nisam imao odgovarajući torx prvog dana inače bi pokušao da zamenim elektroniku, pa bi video da bios i dalje ne prepoznaje disk (pošto je, kao što smo naučili, bio nekompatibilan, a ne zato što je elektronika spržena), pa bi vratio elektroniku na novi disk, pa bios ni njega, naravno, ne bi prepoznao, pa bi bio ubedjen da sam sredio oba diska :d

Poslednja izmena:

proveri, da li imas noviju reviziju hdd.
ako je rev.A onda radis sledece:
-mora da ti uredjaj bude sata primarni, jedini
-ne sme da bude u ahci modu (za ovo nisam siguran proveri) bez dvd,cd-a itd.
-znaci iskljuci sve osim hdd koji mora biti sata 0 ili 1 kanal zavisi koji ti je prvi na ploci.
-zabodi usb sa kopiranim asus.exe fajlom. butuj sa usb-a u dos i kucaj asus.exe
-sacekas par sekundi i ISKLJUCI KOMP (ne alt+ctrl+del)
"Note: Please do not warm boot(Ctrl+Alt+Delet , or push Reset button..etc) your PC during the
F/W patch. Warm boot can make F/W Patch fail and make unexpected problem on HDD.
"
srecno:)

@miloshD
:) lepa vest,
ma hdd je odlican kada radi, nema tu sta da se prica:)
pozdrav

Poslednja izmena:
nisam pri racunaru sada, pa ne mogu da prelisem gresku, mada sam probao i IDE i AHCI mode. imam samo taj HDD.
imam jos i ATA rezac, probacu njega da otkacim

Nazad
Vrh Dno