Šta je novo?

Apple Time Capsule 1TB - da ili ne ?

Goxy

Čuven
Učlanjen(a)
06.03.2002
Poena
710
Ovako imam mali problem ili da kažem dvojbu. Trebalo bi za koji dan dođem u posed Time Capsule 1TB za 20k dinara od jednog kolege. TC je nov neotpakovan (kupljen nedavno u Nemačkoj). Cena je bila jedan od razloga što ga ja do sad nisam sam kupio ovde kod nas. E sad pošto imam NetGear wndr 3700 router a to je po nekim net pričama top model rutera da li bi ovakva zamena bila dobro opravdano rešenje, jer ono što se priča o TC po stranim forumima (crkavanje, pregrevanje, slab domet, ne podržava ovo, ono isl, nisam stručnjak da bih znao da li mo što ne podržava baš treba) malo me baca u sumnju. Šta vi mislite, ima li neko TC da kaže nešto pros. za TC, može i cons. ako želi. Treba mi mišljenje baš vlasnika ovog uređaja jer ne bih voleo da se zeznam pa da kukam, jer 20K nije malo a pogotovo nije ako nemaš garanciju.

Poslednja izmena:
Ok, da pomognem oko izbora.
Moj savet: ne uzimaj 1 TB Time Capsule ako imaš ovaj NetGear.
Zašto?
Zato što stariji modeli TC (a ovaj to definitivno jeste) imaju nekih bubica, a navešću ti iste one o kojima si čitao po net-u.
1. pregrevanje - crkne disk zbog pregrevanja samog rutera, a boga mi i sam ruter
2. domet - nije slab, ali ga ovaj tvoj ruter šije samo tako

Imao sam ovaj model, koristio i prodao.
Sada mi je WD MyBook Studio sa FW800 Time Machine, a ruter je Linksys WAG 320N i sve savršeno radi, osim što nemam mogućnost print servera, jer glupavi Linksys to ne podržava. Sve ostalo radi za medalju.
Dakle, moje savet je da zaobiđeš, iako je 20k rsd dobra cena za ovaj model.

Ovaj TC je noviji model jer kao što rekoh nedavno je kupljen. Brinulo me to oko zagrevanja isl.. zato i ne čitam Apple revjuove jer su ga tamo nahvalili kao da ti i kafu ujutro kuva. Hvala mislim da ću ga ipak zaobića a bio sam se naložio čitajući apple reviewe.

Ovaj TC je noviji model jer kao što rekoh nedavno je kupljen. Brinulo me to oko zagrevanja isl.. zato i ne čitam Apple revjuove jer su ga tamo nahvalili kao da ti i kafu ujutro kuva. Hvala mislim da ću ga ipak zaobića a bio sam se naložio čitajući apple reviewe.
Pa znaš kako, s obzirom koliko se greje možeš kaficu 'ladno da skuvaš na njemu, umesto rešoa.:d
Šalu na stranu, kad već imaš ovako dobar router stvarno ti se ne isplati prelazak na TC, kupi neki kršteni xterni disk i neka ti bude TM, a ostalo ostavi tako kako je.
Pozz

to sam bio i uradio ali mi je WD Essential riknuo posle 4 meseca (sad je na servisu) odustao sam od TC definitivno. mnogo je to para za mačku u džaku

Poslednja izmena:
Kad si već Mac korisnik razmisli o nekom FW800 enclosure-u ili xternom hardu, tipa WD MyBook Studio.
Imam i ja jedan LaCie enclosure sa FW800, doduše za PATA diskove, ali staje 2 komada. Mislio sam da ga iskoristim kod burazera, ali izgleda da nema ništa od toga, pa će verovatno da ide na doboš.
Šta god da odlučiš moj savet je FW800, mnogo je brži od FW400 ili USB-a.

Kad si već Mac korisnik razmisli o nekom FW800 enclosure-u ili xternom hardu, tipa WD MyBook Studio.
Imam i ja jedan LaCie enclosure sa FW800, doduše za PATA diskove, ali staje 2 komada. Mislio sam da ga iskoristim kod burazera, ali izgleda da nema ništa od toga, pa će verovatno da ide na doboš.
Šta god da odlučiš moj savet je FW800, mnogo je brži od FW400 ili USB-a.

Hvala na savetu, malo sam se raspitao (svi ga hvale) i naručio WD my book studio 1TB sa FW-srebreni za 14k. Jel dođe uz njega, ako možda znaš FW kabl ili da tražim da kupim

Meni stigao u subotu. Stižu USB2.0, FW400 i FW800 kablovi u pakovanju, tako da ne moraš da brineš.

I to su onako lijepi, bijeli... ;)

još kad bi mi radio duže od ovog njihovog essential ili elements krša koji mije crko nako 4 meseca a platio sam ga u avgustu 12k, bilo bi idealno.

Meni je crkao WD Home Edition od 500GB sa USB i FW400, dva mjeseca prije isteka garancije od 3 godine. Dodao neku lovu i u zamjenu uzeo ovaj WD Studio 1TB. Nadam se da će potrajati duže... Jer, 10 dana sam čupao oko 300GB podataka sa ovog od 500GB, a koliko će mi trebati da počupam sve sa ovog od 1TB ne smijem ni da pomišljam... :wall:

E gde Vam je entuzijazam, moze HDD i da se ohladi sa nekim slim ventisom... :)

Dok sam čupao podatke bio je i u deep freez-u i ne znam gdje nije, samo da ih počupam na drugi hard. A nikad nije bio vruć. I uvijek je bio na UPS-u, kao i na provjetrenom i ne-toplom mjestu. Šta mu bi, ja ne znam...

A kakva je situacija sa Airport Extreme ? Zar to nije ista stvar samo nema mesto za HDD (ali se moze nabosti preko USBa) ? Jel se manje greje, kako radi ? Planiram da ga uzmem najvishe zbog wifi/n a nije loshe imati i Time Machine odvojen, malo sam nesto citao i ne vidim da se iko zali, cak pricaju da je domet odlican i sve radi, za razliku od jedno 5 rutera koji me redovno zezaju u poslednjih 5 godina, bio to Linksys ili Asus...

Poslednja izmena:
@drive : Probaj netgear, stvarno su fantasticni i puno bolji od Airporta/Time Capsule

stigao mi je konačno wd mybook studio i stvarno me začudilo da je neki nonapple uređej preformatiran za Mac u ovom windows svetu. ubo sam ga na fw800, mac je rekao "drive not supported" ponudio eject i ignore i naravno da sam ignorisao i regularno ga je prijavio i u finder sidebaru, i u disk utilityju i u tm-u nadam se da me neće zezati zbog ovoga "ignore". Dodelio sam ga TM-u i sad radi backup, ali imam 2 pitanja:

1. da li mu na displayu stalno piše video09 i šta mu to uopšte znači
2. čini mi se da na njemu dođe neki softver, mada sam ja toliko požurio da ga dodelim tm-u i da odradim backup da sam ga preskočio. kakav je softver i imali potrebe ga koristiti.

Poslednja izmena:
stigao mi je konačno wd mybook studio i stvarno me začudilo da je neki nonapple uređej preformatiran za Mac u ovom windows svetu. ubo sam ga na fw800, mac je rekao "drive not supported" ponudio eject i ignore i naravno da sam ignorisao i regularno ga je prijavio i u finder sidebaru, i u disk utilityju i u tm-u nadam se da me neće zezati zbog ovoga "ignore". Dodelio sam ga TM-u i sad radi backup, ali imam 2 pitanja:

1. da li mu na displayu stalno piše video09 i šta mu to uopšte znači
2. čini mi se da na njemu dođe neki softver, mada sam ja toliko požurio da ga dodelim tm-u i da odradim backup da sam ga preskočio. kakav je softver i imali potrebe ga koristiti.

Video09 je nake default labela i ne znam da li može da se menja ako je ceo disk dodeljen TM.

Obično je na njemu neki SW za backup ali koji god da je bio, na WD sajtu možeš naći isti i skinuti.

To i meni piše, a nijednog videa na njemu bilo nije. Odmah sam ga preparticionisao i ostavio da radi svoje...

imam mali problem sa njim a to je što ne radi automatski backup. Ako ga je zakazao npr. u 01:00, ka dođe 01:00 umesto da odradi backup on vreme samo promeni u 02:00 i tako stalno odlaže za sat vremena a lates backup stoji 2 dana star. Ne znam o čemu se radi, a i dalje kad ga ugasim i upalim Mac daje info "Disk is not readable by this computer" sa opcijama Ignore i Eject. Ne znam da li bi update firmwarea rešilo ove gluposti ili neki format ili šta već.

Poslednja izmena:
Formatiraj ga iz disk utility-a i ponovo selektuj u Time Machine. Softver nećeš obrisati, izgleda da je snimljen na zaštićenoj particiji (ja sam ga formatirao jedno 2-3 puta). Meni radi najnormalnije, a izgleda da se baš preko ovog softvera menja label na ekrančiću, pošto meni na ovom, koji sam kupio polovan, stoji "storage", a na novom passport-u "video 09", kao i vama ostalima. Meni WD šljaka perfektno, pu, pu, da ne čuje zlo, nemam nikakvih problema, odradi backup na sat vremena i to je to. Nečujan, ne greje se preterano, brz - ma milina, jako lepo radi, ja zadovoljan.

Izgleda da neće biti potrebe za formatom jer je jutros počeo da autimatski radi bekapove (iz čista mira...šta mu je juče i prekjuče smetalo), jedino ne znam koje su uloge ove sijalice napred, jer nekad blinka, negad svetli, jedino kad ga bacim u sleep ne svetli. Ovaj video09 može da se promeni iz softvera koji ima na netu (možeš da napišeš šta god hoćeš... tako kažu) a i duđe uz wd mada oni preporučuju da se prvo apdejtuje firmver.

Još da dodam WD smart softver je počeo da mi se pali pa sam odluci da vidim šta nudi. Ima dosta stvari koje su potpuno nepotrebne ako ga koristite sa TM-om ali zati ima i opciju change Label gde unetso Videos09 možete staviti bilo šta npr. svoje ime i prezime kao što sam ja uradio. Nudi takođe u update firmvera i softvera ali update firmver traži da se zakači na usb, pa me to iskreno mrzi

Evo i ja da dodam svaku preporuku za WD-a, posto sam ja prvobitni vlasnik diska koji je sada kod RingeRaje :) To je definitivno jedno od najkvalitetnijih komada hardvera koje sam posedovao, brzina transfera, odziv, sve savrseno. WD softver nije los (da se stavi label i pass), ali sve drugo na njemu zavrsi DiskUtility ili TM. Bolje se pokazao i od pojedinih NAS resenja! Jedini ali jedini razlog zasto sam ga prodao je jer sam za male pare presao na TimeCapsule od 2TB, ali cu ga od prvih para definitivno kupiti opet :)

Jedini problem je što se stalno pali WS smartware što se ne može zaobići, a da bi pokazivao remaining capacity na displayu i da bi moglo da se uđe u "set up disk" u smartwareu gde se menja label i ostale sitnice, mora biti povezan putem usb-a, jer kada je povezan putem fw "set up disk" je zamagljen i ne može se ući. Ostalo sve je OK... za sada

Jedini problem je što se stalno pali WS smartware što se ne može zaobići, a da bi pokazivao remaining capacity na displayu i da bi moglo da se uđe u "set up disk" u smartwareu gde se menja label i ostale sitnice, mora biti povezan putem usb-a, jer kada je povezan putem fw "set up disk" je zamagljen i ne može se ući. Ostalo sve je OK... za sada

Ja nisam imao taj problem, radilo je sve bez problema kod mene preko FW i palio mi je softver samo kad sam ga prvi put upalio ili ako prikacim disk na drugi racunar

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk

Ne znam meni se to redovno dešava. Međutim nisam imao struje oko pola sata. Kad sam upalio Mac za divno čudo softver se nije upalio, a na displayu se opet pojavila innformacija o iskorišćenosti diska. Mislim da je to kratka veka, sad kad ga bacim u sleep i probudim nakon 5 minuta biće opet Jovo na novo, mada Time Machine radi ok a to je ono što je bitno

Postoji software na WDovom sajtu da se skine/iskljuci zasticena particija sa softwerom ako nekog zanima, meni to sa displeyem dodje kao sminka.. A sto se tice, neko je gore pitao za Airport Extreme, posedujem ga i zadovoljan sam, jedina mana je po meni sto nema opciju QOS (quality of service), tako da kada skidam nesto preko torenta na jednom kompu, drugim racunarima ili uredjajima totalno ugushi saobracaj ka netu.. I da, imao je predposlednji firmware neki bag sa usb diskovima prikacenim na usb port (povremeno se "odkaci" ili zaglupi kada se kopiraju neki veci fajlovi) ali su to ispravili sa ovim zadjim.. I sto se grejanja tice, jeste topao ali nista preterano, i domet je super, neznam dali je zbog N-a ali sa drugim ruterima sam imao problema da mi dobace signal sa jednog kraja stana do drugog (debeli zidovi) ali ovaj sa podesavanjem 50% jacine signala sljaka kao zmaj.. Tako da eto mojih iskustva..
Da i sto se formatiranja WD-a tice (ignore/eject) obavezno disk utility pa format, ali imas options na format tabu i stavi GUID partition table, mac os extended journaled i vozi...

Stara tema, ali je pitanje novo: U prilici sam da povoljno nabavim Time Capsule od 2 TB. Da li su, ako je neko od znalaca pratio stvar, sad sredili TC u novijim iteracijama? (Ranije je bilo problema oko pregrevanja itd.) I da li uopšte može da mi služi kao wireless backup storage za 3 Meka u isti mah? Odnosno, još bolje, da li se prosto TC može mountovati kao wireless eksterni disk?

(Dodatno pitanje: da li bi TC bio od neke koristi i za iPad, u smislu wireless transfera tamo-amo?) Hvala unapred za odgovore.

Poslednja izmena:
Mislim da se ne može mountovati kao externi disk...ali da može da bekapuje 3 Maca - može :)

Nazad
Vrh Dno