Šta je novo?

AMD Radeon 6950/6970 Thread

Jedina zamerka (osim što nema i 570GTX koji je najbitniji za poređenje) ovako na brzinu na Maxin test je ova konstatacija "Radeon HD6950 će na našem tržištu koštati oko 50-60 evra manje nego GeForce GTX 570"

Ako bude tako stvarno, znači 6950 za 250 evra, biće ok, za sada je previše mala razlika u ceni kod nas..

Poslednja izmena:
Uporedjivajuci danas cene za evropsko trziste cena jednog XFX Radeon HD 6970 je 325 eur za Englesku (gde se trenutno najjeftinije moze naci) a jedan Gainward GeForce GTX 570 u Nemackoj (gde se trenutno najjeftinije moze naci) je 328,99.
Ovo su cene kartica koje su na lageru, znaci odmah dostupne.
Sa ovakvim (istim) cenama i slicnim performansama dodje mu svejedno, za koju se
kartiu neko odluci.

Meni je dosta da pogledam OC marginu i da vidim da ih je AMD napucao na 98%, smesno, takodje benchmark review zakljucak jasno vuce na crvenu stranu i pokusava da AMD prezentuje u kvalitetnijem smislu (po pitanju mogucnosti) sto je takodje smesno.. dok za ono da 57xx i 68xx suvereno vladaju i srednjem segmentu tek necu komentarisati!

dok za ono da 5700 i 6800 suvereno vladaju i srednjem segmentu tek necu komentarisati!
...i nema tu sta da se komentarise... i sa oc i bez 6870 je brza od velike gtx460, 6850 od male , a 5770 od gts450... Ako to nije suvereno vladanje ja ne znam sta je.

^^ Tacno tako, u tom segmentu se vidi prednost AMD-a - koliko sam video i 6850(70) se odlicno klokuju.

Pa znaci ako gledamo NV zanemarujemo cene a kad gledamo AMD samo na cene mislimo?

Pa dobro se klokuju i asus gtx 460 karte koje kostaju cak i 7000 dinara skuplje od "drugih" istih takvih...samo cenu gledajte nista drugo..cena odredjuje kupovinu a ne testovi... jer kartu kupujesh parama iz novchanika, a ne zheljama koliko ona mozhe ili bi mogla da ide u odnosu na drugu :d

@filippp

..ocigledno je da je NV, kod nas, mnogo realnija sa cenom od AMD-a... e sad zasto je tako zabole me bash... meni ni iz dzepa ni u dzep... dok imam taj izbor...
Mislim da je ovde kod nas problem sto nakupci sami postavljaju cene po svojim nekim tripovima i tako precenjuju neke kartice, koje posle izadju na los glas samo zbog te njihove tupave procene... Valjda ima neko da i o tome vodi racuna ili je i taj otisao u q...
Lako je moguce da ce kod nas 6950 ostati sa cenom na 29.5k sve do izlaska gtx560 koji ce po mojoj proceni biti 229.99e..i kod nas ce biti za 25k dindzi... a po perf. jako blizu 6950...

Poslednja izmena:
...i nema tu sta da se komentarise... i sa oc i bez 6870 je brza od velike gtx460, 6850 od male , a 5770 od gts450... Ako to nije suvereno vladanje ja ne znam sta je.

Upravo, u tim segmentima je AMD jaci i cenovno su karte dobro pozicionirane. Evo i na Hexus sajtu po meni jedan od najbolji htestova, tabela isplativosti, ali Normalised* FPS (1,920x1,080) je samo igriv FPS uzet dok su za 20FPS davali 0 poena (ima objasnjenje), tako da ta tabela po meni oslikava pravo stanje trenutno.

http://www.hexus.net/content/item.php?item=27983&page=20

A sada ontopic:

Cak su i cene slican odnos kao kod nas. Vidi se da su 6850 i 6870 najisplativije karte. Jos je GTX460 OC verzija. Potrosnju da ne spominjem.

Sto se tice 6950 i 6970 cenovno bi trebalo da budu, 6950 50-60 evra jeftinija od GTX570 i 6970 ista po ceni i itekako su isplative.

Odlican 6970 Crossfire Review:

http://www.hexus.net/content/item.php?item=28056

Poslednja izmena:
Chip koji i dalje ne moze da savlada dobro AA i AF filtere pri visokim rezolucijama nego se cak i muci..

1292337625zR9jST7GBp_7_2.gif

1292337625zR9jST7GBp_5_2.gif

1292337625zR9jST7GBp_4_2.gif

@psyside
Primer namestenog testa da AMD pokaze u pozitivnom svetlu... zna se da GTX580 ima 1.5GB a 69xx 2GB rama, dovoljno je da setujes igre tako da kolicina potrebnog rama bude izmedju 1.5 i 2Gb i eto ti takvi rezulrati
A to sto niko ne igra u toj rezoluciji nikom nista, vazno je zaraditi "platu" :p

@psyside
Primer namestenog testa da AMD pokaze u pozitivnom svetlu... zna se da GTX580 ima 1.5GB a 69xx 2GB rama, dovoljno je da setujes igre tako da kolicina potrebnog rama bude izmedju 1.5 i 2Gb i eto ti takvi rezulrati
A to sto niko ne igra u toj rezoluciji nikom nista, vazno je zaraditi "platu" :p

Neko igra i realno njemu i trebaju takve karte, za 1920x1080 su dovoljne i GTX460, GTX470, 6850, 6870 stvarno nema igre koja ne moze na max. da se igra sem sto u Crysis-u i Metro-u mora AA da se iskljuci.

A to sto niko ne igra u toj rezoluciji nikom nista,
...onaj ko oce da se IGRA u Svetu.. naravno ne racunam Srbiju u to... pravi eyefinity sa 3 monitora i igraaaaa se... zato ti testovi sto postavlja covek imaju smisla i zato 2GB memare na karticama...i zato vrhunsko CF skaliranje i cena 300E manja od gtx580 SLI

Poslednja izmena:
Evo proseka za 13 igara u rezolucijama u kojima mozda i "neko" igra :)

DirectX-9-Benchmarks
Arcania – Gothic 4
Call of Duty: MW2
Mafia 2
Mass Effect 2
StarCraft 2
DirectX-10-Benchmarks
Crysis Warhead
Just Cause 2
DirectX-11-Benchmarks
Battlefield: Bad Company 2
Battleforge
F1 2010
Lost Planet 2
Metro 2033
Stalker – Call of Pripyat
aaaaeeu.jpg

Neko igra i realno njemu i trebaju takve karte, za 1920x1080 su dovoljne i GTX460, GTX470, 6850, 6870 stvarno nema igre koja ne moze na max. da se igra sem sto u Crysis-u i Metro-u mora AA da se iskljuci.

Pa i da igra sa 69xx mora da iskljuci AA i AF da bi dobio igriv minimalan fps, tako da ti testovi nemaju smisla

...onaj ko oce da se IGRA u Svetu.. naravno ne racunam Srbiju u to... pravi eyefinity sa 3 monitora i igraaaaa se... zato ti testovi sto postavlja covek imaju smisla i zato 2GB memare na karticama...i zato vrhunsko CF skaliranje i cena 300E manja od gtx580 SLI

eyefiniti HAHAHA

Iskreno 2GB ima smisla jedino u 2x, 3x CF setupu

Hardocp nastavlja po svom pri testiranju, odnosno karte testira sa razlicito podesenim opcijama, a mece u istu tablicu.

Mafija 2

GTX580 AA 16XAF Physics High

HD6970 MLAA 16XAF No Physics

Civ V

GTX580 8X MSAA 2X TR SSAA 16X AF
HD6970 8X MSAA 16X AF

Dobro je da nisu u pozadini pustili i neku CUDA aplikaciju na GTX 580 pa da "bude posteno". ;)

Poslednja izmena:
@psyside

Druze nije bitno dali igra, to ti je pokazatelj da karte daju odlicni rezultati i pri najekstremni seting. BTW benchmarci nisu namesteni zato sto HardOCP stalno radi testove na 2560X1600 potocno najveci mozni playable setting, kako sto pise u uvod na svaki review.

Eve i 1920x1200 video review. Ati 6970 crossfire

Evo GTX580SLI za uporedbu, primetite kako su fps isti na Crysis i Metro 2033, to pokusavam da vam kazem, da je real world performance 95% isti :
) i da GTX580 je vrlo losi izbor u poredbu sa 6970 sem ako nisi neki velki entuzjiast.

Hardoc nastavlja po svom pri testiranju, odnosno karte testira sa razlicito podesenim opcijama, a mece u istu tablicu.

Mafija 2

GTX580 AA 16XAF Physics High

HD6970 MLAA 16XAF No Physics

Civ V

GTX580 8X MSAA 2X TR SSAA 16X AF
HD6970 8X MSAA 16XAF

Dobro je da nisu u pozadini pustili i neku CUDA aplikaciju na GTX 580 pa da "bude posteno". ;)

Imas dole Apples to Apples test, na review pa pogledaj fino lepo , HardOCP uvek prvo daje primer kako/koliko je karta sposobna da vozi na najveci mozni seting, a dole imas totalno isti seting i realna uporedba apples to apples.

Poslednja izmena:
ne nam sta je tako smesno... cek ponovo da probam..

brašno

Brasno nije smesno, ali smesni ste vi, ekstremni fanbojevi.

Znaci sad je bitan eyefiniti i rezolucije u kojima se igra 1% gejmera? Ok, super, ali onda upadate u drugu kontradikciju, kad se postavi pitanje zasto AMD nije napravio veci chip i kartu s krstenim performansama, odgovor je-pa znate, bitno je ubosti sweet spot, napraviti jeftinije i pristupacnije karte koje ce lepo upasti u trzisni segment koji je najisplativiji. Sad kad od toga nema nista, poteze se prica o velikoj vaznosti dela trzista kojeg cine extremni hardcore gameri koji teraju zilion monitora na kopernikanskim rezolucijama.:trust:
Dajte, odlucite se, ili jedno ili drugo.

Nisam ja fanboy druze, veruj mi imao sam 6600GT,8600GT GTX260Sli, GTX295..samo kazem da nije isplatlivo da se kupi GTX580 zatoa sto je razlika sa 6970 minimalna a ne kao sto reviews daju pogresan utisak od neke 10/15% i vise razlike. A za GTX570 to ti je isto dobar izbor za para nema sta tu da se misli, pa *** nismo vise deca za da se smaramo sa fanboy momente daj :)

Poslednja izmena:
...nema tu mnogo da se odlucuje i razmislja... uzme se 1700E kupe se 2x6970... 3 monitora i igra se ...
poteze se prica o velikoj vaznosti dela trzista kojeg cine extremni hardcore gameri
za prosecne je svakoko prejaka kombinacija i jedna gtx580 sa jednim monitorom

Poslednja izmena:
...e onda treba da se preselimo u temu za 68xx ili gtx460

nisam mislio tako jedan korisnik koristi eyefiniti
nece se hi-end kartice kupovati samo zbog eyefiniti-ja
znaci prosek gledamo

Boze moj, nisi odavno spomenuo nVidia kartu...

Druga stvar, GTX580 nije naslednik GTX295 (GTX295 nije Thermi/Felermi) nego 480-ke koliko sam ja upoznat...

To bi bilo kao da kazes da je 5970 naslednik 3870X2, pojacan 400% a nije...

Izgleda da tebi matematika nije bas jasna, bice da si prepisivao...

Meni je sve jasno nego ti lupetas jer nemas argument na cinjnice koje sam izneo.
Prvo niko nije pricao ko nasledjuje koji chip vec sam poredio napredak u performansama tj snazi chipa.
Drugo GTX580 se ubraja takodje u seriju iza GT200 jer je i dalje GF100,to sto mu je kodno ime GF110 i sto je nVidia savladala 40nm i uspela da tweakuje chip dobivsi jos 20% to je druga stvar.Fermi je ostao Fermi.Cypres je otisao na Cayman!
Znaci ATI je u prednosti sa celom jednom serijom..
Cayman u odnosu na Cypress 20% ubrzanja.
GF110 u odnosu na GT200 koliko?Posto meni matematika ide slabo od ruke kako kazes mozes da izracunas sam:smoke:

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Niko da mi odgovori na ozbiljne cinjnice koje sam izneo ili ce se to ipak zanemariti.
Pominjete neke sumanute rezolucije na kojoj se igra kod nas recimo 1.5% ljudi u celoj zemlji.U svetu mozda 10%-15% daj Boze da je i toliko.90% sajtova na netu radi testove u rezoluciji do max 1920x1200 a da ne pominjem da je sada uveliko standard 1080p i da se ta rezolucija koristi kao max i kao svakidasnja varijanta.
Pominjete 2GB i prednost u visokim rezolucijama sto i jeste istina jer tada najvise dolazi do izrazaja kolicina memorije.
Ali niko se nije zapitao zasto 2GB i sta bi bilo da su karte sa 1GB?Performanse?
Da li su bili primorani da stave 2GB jer ocito da i ovako nisu mogli da stignu GTX5xx.
Onda okacite ipak te neke testove kako vam se svidi gde je kao bitna ta rezolucija 2560x1600 u kojoj se niko od tih ljudi nece ni igrati i ja krenem istim postupkom i dodjem do ovakvih irezultata : Extremna rezolucija,Max detalji 4xAA i 16xAF :
Bad Company 2:
2516x.png

Dirt 2 (Jos je igra naklonjena AMD-u):
dirt225x16.png

Lost Planet 2[/B]:
lostplanet26x15.png

Itd..

Temperatura o cemu sam pricao:

tempz.png

Nivo buke:

nivobuke.png

Sad vam nije ni to dosta nego ste presli u low segment i terate mak na konac.
Ok 5770 je brza od GTS450 ali je na njeno mesto dosla GTX460 SE.Popunjena praznina.GTX460 768 nema konkurenta.GTX460 1GB je brza od 6850.6870 je brza od GTX460 1GB a sta cemo kad dodje GTX560?Sve ide svojim tokom..GTX460 i ne mora da bude brza karta od 6870 jer se i onako dobro prodaje i nema potrebe da nVidia uopste reaguje na drugaciji nacin..

A ono sto je najbitnije je presek stanja iz svih igara na koje niko ne obraca paznju.
Upravo ovo sto je filip okacio :
http://forum.benchmark.rs/showpost.php?p=2399513&postcount=257

Poslednja izmena:
...hteo sam da kazem da ko hoce najacu karticu i pusta bencheve uzece gtx580...onaj koji se samo igra ima mnogo jeftinija resenja , a ko hoce extremno da se igra u full voznji na tri monitora , taj ce uzeti 2x6870...naravno moze i na jednoj 6950 na tri monitora , al bez AA

Poslednja izmena:
Brasno nije smesno, ali smesni ste vi, ekstremni fanbojevi.

Znaci sad je bitan eyefiniti i rezolucije u kojima se igra 1% gejmera? Ok, super, ali onda upadate u drugu kontradikciju, kad se postavi pitanje zasto AMD nije napravio veci chip i kartu s krstenim performansama, odgovor je-pa znate, bitno je ubosti sweet spot, napraviti jeftinije i pristupacnije karte koje ce lepo upasti u trzisni segment koji je najisplativiji. Sad kad od toga nema nista, poteze se prica o velikoj vaznosti dela trzista kojeg cine extremni hardcore gameri koji teraju zilion monitora na kopernikanskim rezolucijama.:trust:
Dajte, odlucite se, ili jedno ili drugo.

Word!

Nazad
Vrh Dno