Šta je novo?

AMD Radeon 6950/6970 Thread

Na zapadu nista novo!

Otprilike isto sto je i nV uradila sa 5x0 serijom, ako cemo tako... ;)

Мисли исто по перформансама.
:p

Znaci to je to ogromantno ubrzanje:p

evo koliko je gtx580 brzi od hd6970 (dakle ne koliko je hd6970 sporiji od gtx580, pa ce zbog toga da se brojke ucine vecim na prvi pogled) po Anand-u, u rezoluciji 1920x1200. Nisam korisito digitron, nego odokativno pa moze tu i tamo da bude mala razlika (mrzelo me da tacno racunam:D)
crysis - 10%
battleforge - 40%
metro 2033 - 8%
hawx - 50%
civilization V - 17%
battlefield - 21%
stalker - 6%
dirt2 - 45%
masseffect 2 - 16%
wolfenstein - -0.6%

a od svih tih testova jel neko koristio 10.12 drivere ili su svi testirali sa 10.11?

Ama boranija!

GTX 570 je kompletniji proizvod, ima iste performanse kao 6970 i slicnu cijenu. Cak je nesto i jeftiniji.

HD6900-87.jpg

slazem se sa matorim da je gtx 570 kompletniji proizvod
samo da je oko 270 evra to bi bilo extra

Da li je ovo zato sto sam ja otvorio thread ili se ovakva tenzija ocekivala?

Treba sacekati i neke novije drivere.Hebi ga,nisu ni oni svemocni a sa sowtware-skom podrskom i ne stoje tako dobro pored svega sto je nova arhitektura.Koja serija napred trebalo bi da popravi stanje.
Za sad je tako kako je.
@Bugi
Vidim pominjes me,ti hoces da ja dodjem kod tebe u InDiju i da te:smackbum:
270 Eur!Ako se to desi nvidia-u treba uramiti!Pa bre GTX480 kosta/o 500 eur.GTX570 em je kompletniji proizvod em je jeftiniji i sad!
Mislim da je apsurd to ocekivati.Ja iskreno ni 300 eur nisam ocekivao za te performanse!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Da li se vec nagovestava pad cena 6950/6970 ili ne?Kako ce se to odraziti na Barts-ove?

Poslednja izmena:
@garson
pa to je ono sto Nedjo prica - Sekspir, Hamlet, ovo, ono,.....:D:d:D

@PCBeast
Vidim da pominjes cesto te drajvere. Pa i 580 je nov proizvod, zar nije za ocekivati da i tu drajveri poprave situaciju? :p

A to je gde? U teselaciji, za koju su upravo AMD fan(boy)ovi govorili da je nebitna. :D

A nvidija fan(boy) da je bitna.
Ali niko nije posten ove lazne serije 5xxx i 6xxxx su obicne nadogradnje po performansama i jedino je ispravljeno tamo gde je najvise zuljalo kao tesalacija kod AMD.
Izvesno je da ce 6990 biti brza od gtx 580

@PCBeast
Vidim da pominjes cesto te drajvere. Pa i 580 je nov proizvod, zar nije za ocekivati da i tu drajveri poprave situaciju? :p

Pominjem iz razloga sto pokusavam da budem maximalno objektivan.Idem logikom da je nova arhitektura i da ipak teba da se jos optimizuje..Tako da ocekujem jos koji procenat gore..
Sto se tice GTX580 driveri nisu napravili nikakav pomak.Na polju SLI-a stoji jako lose jer je skaliranje od 50-70% i to 70% u retkim slucajevima.Prosek 60% u odnosu na GTX460 SLI koji skalira preko 80%!
Takodje smatram da ni iz GTX580 jos uvek nije izvucen potencijal ali dodjose par serija i nista se nije desilo..
Veca mi je verovatnoca da ce se pre desiti pomak kod AMD-a jer je kod njih sasvim druga situacija..

Poslednja izmena:
Ama boranija!

GTX 570 je kompletniji proizvod, ima iste performanse kao 6970 i slicnu cijenu. Cak je nesto i jeftiniji.

HD6900-87.jpg

Objasnjeno. Ukoliko i nakon tih nekih pretpostavljenih novih drivera stanje ostane kao u ovoj tabeli, stvar je vise nego jasna i gotovo da na ovu temu vise nema sta ni da se kaze.
Treba sacekati 20. Januar definitivno, ako nVidia opet ugodno iznenadi(a hoce) s performansama i cenom 560ke, dobicemo i pravu(realnu) cenu za 6950/70 i ravnoteznu tacku koja bi trebalo da potraje do kraja godine i 28nm.

Pominjem iz razloga sto pokusavam da budem maximalno objektivan.Idem logikom da je nova arhitektura i da ipak teba da se jos optimizuje..Tako da ocekujem jos koji procenat gore..
Sto se tice GTX580 driveri nisu napravili nikakav pomak.Na polju SLI-a stoji jako lose jer je skaliranje od 50-70% i to 70% u retkim slucajevima.Prosek 60% u odnosu na GTX460 SLI koji skalira preko 80%!
Takodje smatram da ni iz GTX580 jos uvek nije izvucen potencijal ali dodjose par serija i nista se nije desilo..
Veca mi je verovatnoca da ce se pre desiti pomak kod AMD-a jer je kod njih sasvim druga situacija..

Ali poduze vremena se govorka i o toj famoznoj seriji drajvera specijalno skrojenih prema Fermi meri, veliko je pitanje od koga mozemo ocekivati veci boost po tom pitanju.
Mada napredak kroz drajvere generalno uvek bude nizi nego sto se ocekuje.

Evo i ja da postujem u temi u kojoj zeleni moderatori™ troluju sve u šesnaest :p

Razočarao me Kajmak koliko i GTX480 svojevremeno. Čekali, čekali i dočekali ćorak...

A nvidija fan(boy) da je bitna.
Ali niko nije posten ove lazne serije 5xxx i 6xxxx su obicne nadogradnje po performansama i jedino je ispravljeno tamo gde je najvise zuljalo kao tesalacija kod AMD.
Slazem se, to je fazon, kad imamo nesto, to je bitno, kad nemam onda nije.:smash:
Izvesno je da ce 6990 biti brza od gtx 580
Da, al opet ne znam za sta je to bitno toliko, kostace taj 6990 prilicno

Problem je sto se previse ocekuje od drajvera.;)

Sto se tice teselacije, zna se ko je i dalje tata na ekstremnim setovanjima:

34670.png

;)

pa da ispod ocekivanja... vi "Zeleni" ste ocekivali GPU koji ce po velicini biti blizu Fermiju, a dobili ste cip koji je ~25% manji ~15% brzi - ako se gleda "originalni" GTX480, odnosno ~5% sporiji, ako se gleda "opravljeni"!

Nedjo, nema od toga nista, 15% brzi za sada jedino na AMD-ovom slajdu - vise poznatih sajtova (techpowerup, anandtech, hardwarecanucks..) se slozilo da je 6970 tu negde sa GTX 570 (koje je opet isti kao GTX 480), odnosno da je 6970 brzi 1-2%.
Sa 20$ vecom cenom tesko da se to moze smatrati napadom.

EDIT: moje misljenje za Caymana - dobar chip koji se u potpunosti slaze sa ATI-jevom politikom:
-popravi ono sto ne valja
-dva najjaca chipa mora da stanu na jednu ultra high end kartu.

Ono sto mi je malo fail je to sto izbacuju potpuno novi GPU posle godinu i tri meseca a koji je ~20-25% brzi od prethodnog - vidi se uticaj TSMC-ovog 'ubijanja' 32nm procesa. OK, teselacija i GPGPU su poboljsani mnogo vise, ali i dalje najverovatnije nisu na nivou GF110.

Mislim da ce 6950 biti popularna karta jer nije mnogo sporija, a vec vidim i varijante sa 1GB koje ce biti jos jeftinije i popularnije.

Poslednja izmena:
Ali poduze vremena se govorka i o toj famoznoj seriji drajvera specijalno skrojenih prema Fermi meri, veliko je pitanje od koga mozemo ocekivati veci boost po tom pitanju.

Pa za GTX460 je boost dosao u poprilicnoj meri!
Ja bih bio zadovoljan i da se to desi i sa GTX580 jer smatram da bi trebalo jer po meni ovo ne fercera bas u full-u!
A za Cayman-a generalno smatram da bi trebalo da imaju boost.Hebi ga realno gledajuci to je cista logika ako nista vise.E sad mozda sam ja precenio situaciju,mozda je to sto je ne znam,nagadjam.Opet kazem obzirom na najavljene cene/perf ocigledno je gde su poziconirane.
Inace imali su i ATI-jevci boost od 8% mada posle toga nista...Ne moze niko sa sigurnoscu da tvrdi sta moze da se desi.Najbolje je biti odmeren i posmatrati situaciju sa strane.
Od kako je pocela debata oko Cayman-a sa mirom sam posmatrao situaciju,ocekivao sam vise ali se nisam dao ni iznenaditi jer sam prepustio sve slucaju.
Ne vidim potrebu ni za pljuvanjem.Moj je stav takav.Ali ako se bude polemisalo sa argumentima tu sam da dam svoje misljenje svakako.

Na zapadu nista novo!

Upravo tako. Sve po starom.

Ama boranija!

HD6900-87.jpg

...NOT

Ja GTX570 nisam video u našim cenovnicima a koliko vidim i napolju se može na kašičicu naći, baš kao GTX580.
Ovo samo pokazuje koliko je nVidiji bilo potrebno da po svaku cenu izbace GF110 pa makar ga imali po deset komada u svakoj evropskoj državi. Jer da nisu, zna se ko bi imao najbrže dve kartice na svetu ;)

EDIT: Ako će moderatori opet da troluju kao u temi o Fudovom i starac-ovom izlasku 22.Nov ili u čuvenoj temi o Barts-u, bolje da odmah preimenujemo temu u "Može nam se" nego da tražim testove korisnika i iskustva među tonama vaših gluposti. Molim vas da kažete šta imate i pustite temu da živi jer na kraju od vas zavisi i kako će izgledati forum. Naravno, ovo važi ukoliko imate bar neki osećaj vrednosti. Želim da vidim iskustva ljudi koji imaju ove kartice. Pogotovo me overklok interesuje. Ovih kartica. Hvala lepo.

Poslednja izmena:
Malo sam analizirao odlican test na http://www.computerbase.de/artikel/grafikkarten/2010/test-amd-radeon-hd-6970-und-hd-6950/ i dosao do nekih zakljucaka:

DX9 igre:

Call of Duty MW2 - 1920x1200 - Bolje obe nVidie,
Call of Duty MW2 - 2560x1600 - Bolja samo 580 i to 9%

Gothic 4 - 1920x1200 - izjednacene u obe varijante
Gothic 4 - 2560x1600 - 6970 malo bolja od 580 isto tako 6950 od 570

Mafia 2 - 1920x1200 - 580 izjednacena sa 6970 i 6950 malo bolja od 570
Mafia 2 - 2560x1600 - 6970 10% bolja od 580 i 6950 14% bolja od 570

Mass Effect 2 - 1920x1200 - 6970 8% bolja od 580 i 6950 18% bolja od 570
Mass Effect 2 - 2560x1600 - 6970 16% bolja od 580 a 6950 5% bolja od 580, 26% od 570

StarCraft 2 - 1920x1200
StarCraft 2 - 2560x1600
prva igra koja pokazuje apsolutnu neoptimizovanost drivera jer na 1xAA i 1xAF je 6970 najbrza od svih, da bi povecanjem AA i AF performance hit na 6900 seriju bio ogroman i onda nV odnosi ubedljivu pobedu pogotovo sa 4xAA 4xAF (oko 70%) na 8xAA i 8AF to se smanjuje jer ATI ne moze manje :).
Ocigledna neoptimizacija drivera. Nakon malo optimizacija ocekujem priblizno izjednacene rezultate.

DX10 igre:

Crysis Warhead - 1920x1200 - izjednaceno (razlike su u 5%)
Crysis Warhead - 2560x1600 - slicna situacija

Just Cause 2 - 1920x1200 - 6970 za 5% brza od 580 a 6950 15% od 570
Just Cause 2 - 2560x1600 - ubedljiva pobeda za ATI koja se krece oko 18%

DX11 igre:

Battlefield: BC2 - 1920x1200 - 580 9% brza od 6970, a 570 11% 6950
Battlefield: BC2 - 2560x1600 - 580 6% brza od 6970, a 570 2% 6950

Battleforge - 1920x1200 - Apsolutna pobeda nV od 70%, s obzirom da je 5870 42% brza od 6970 bice da su driveri tu potpuno u autu.
Battleforge - 2560x1600 - ista situacija

F1 2010 - 1920x1200 - 580 3% brza od 6970, 6950 ista sa 570
F1 2010 - 2560x1600 - 6970 2% brza od 580, 6950 3% od 570

Lost Planet 2 - 1920x1200 - apsolutna pobeda za nV od 50%, ponovo ati ima veliki phit sa povecanjem AF i AA. Pitanje je koliko ovde mogu da izvuku sa optimizacijom drivera.
Lost Planet 2 - 2560x1600 - prednos nV pada na 35%

Metro 2033 - 1920x1200 - nV brza 6% i 2% (580/6970 i 570/6950)
Metro 2033 - 2560x1600 - situacija izjednacena

Stalker – Call of Pripyat - 1920x1200 - nV brza 4% i 5 %
Stalker – Call of Pripyat - 2560x1600 - nv brza 32% (opet problem sa aa i af) i 6950 brza 3%

Ovde jos treba dodati test Dirt2 gde nV ima ociglednu prednost.

Zakljucak:
580 i 6970 su potpuno u klasi s' tom razlikom da nV zahvaljujuci sirovoj snazi ima konzistentne rezultate.
Pretpostavljam i da ATI svoju prednost u 2560x1600 vuce i iz 2GB memare.
Nova ATI arhitektura je odlicna no, s' obzirom da je zasnovana na optimizacijama a ne sirovoj snazi, ima povremene padove u zavisnosti od coda igre. Tamo gde je koriscena extreme tessellation ATI ima problema jer njihova tessellation je potpuno zasnovana na optimizaciji do kog levela se ide (mrzi me da jurim grafikone). Tamo gde je to ispostovano ATI nema problema da odrzi korak sa nV.
Treba ocekivati odredjene pomake sto se tice optimizacije drivera, ali ne i cuda. Ima situacija gde jednostavno lose radi a gde se vidi da je driver neoptimizaovan.
Sve u svemo odlicno odradjen test poligon od strane ATI-a i treba ocekivati da sledeca revizija (u 28nm) pokaze svu svoju snagu. Jednostavno moj utisak je da je ATI vise isao na mali chip da bi imao dobar Yield nego sto je jurio sirove performanse.

Just my 2 cents. :) ;)

Ja neznam koliki boost ocekujes od novih drajvera pa oni toliko dugo razvijali cip pa valjda su i uporedo drajvere razvijali nisu valjda tolike veverice:d

Nisu veverice ali uvek moze dodatno da se optimizuje.Zar mislis da ce ovako da ostane ?
U svakom slucaju videcemo koju ce pesmu da pevaju prvi sledeci driveri.

Ja neznam koliki boost ocekujes od novih drajvera pa oni toliko dugo razvijali cip pa valjda su i uporedo drajvere razvijali nisu valjda tolike veverice:d
Ne ocekujem neki boost overall nago samo tamo gde su preveliki performance hitovi kada se pali AA i AF da se to dovede na neku normalu. ;)

Ja GTX570 nisam video u našim cenovnicima...

Potrazi malo bolje... mozda nisi video jer se nalazi samo u jednom cenovniku (za sada), ali barem mu je cena i vise nego super.

EDIT: Sad ga ima u dva, ali moze se reci da je jedan - retail i e-tail od istog uvoznika.

Poslednja izmena:
Nisu veverice ali uvek moze dodatno da se optimizuje.Zar mislis da ce ovako da ostane ?
U svakom slucaju videcemo koju ce pesmu da pevaju prvi sledeci driveri.
U globalu ce ostati otprilike razlika :) naravno da ce novi drajver poboljsati performanse u nekim igrama gde je to moguce:)

Ne ocekujem neki boost overall nago samo tamo gde su preveliki performance hitovi kada se pali AA i AF da se to dovede na neku normalu. ;)

To je za ocekivati:)

Vrh Dno