Šta je novo?

SSD Exceleram Mangusta 60GB, 120GB

Najveću korist za potrebe testa donela je instalacija Intel RST drajvera, a igranje sa opcijom Enable write caching je neznatno poboljšalo rezultate (kod mene sam ostavio Enabled, jer bez toga sam dobijao 3-4MBps lošije rezultate). Ostalo su sitnice vezane za OS uglavnom - standardne stvari koje možeš naći u skoro svim guideovima.

Vrlo zanimljivo; kod mene sa vertex2 gotovo da nema razlike izmedju ms i intel drajvera!

Evo kod mene 60GB isti test
mangusa3.jpg

Da li neko zna u kojoj nm tehnologiji je uradjen ovaj SSD , pitam iz razloga sto sam citao najave da ce vecina proizvodjaca pocetkom godine izbaciti u 2x nm procesu nove serije,mislim da se ceka prvi Intel beshe u 25nm ?

Najveću korist za potrebe testa donela je instalacija Intel RST drajvera, a igranje sa opcijom Enable write caching je neznatno poboljšalo rezultate (kod mene sam ostavio Enabled, jer bez toga sam dobijao 3-4MBps lošije rezultate). Ostalo su sitnice vezane za OS uglavnom - standardne stvari koje možeš naći u skoro svim guideovima.

Da li si Intel RST drajvere ubacio u instalaciju ili si nakon instaliranog Win-a instalirao Intel RST drajvere?

Instalirao sam ih naknadno. Išao sam na varijantu čist Windows > grafika & zvuk > Intel RST. Dvoumio sam se da li prvo da instaliram čipset drajvere, na ASUS-ovom sajtu sam gledao koje komponente su ponuđene i odlučio sam da preskočim taj korak.

Uzeh i ja danas model sa Exceleeram Mangusta 120GB SSD, ali nisam znao da treba da se uradi instalacija nekih RCT drajvera ,a vidim i po drugim threadovima da se pominje da je bolje da radi u Achi Modu ,medjutim kada sada upalim u biosu Achi mod pojavi se plavi ekran.
Os je danas sveze instalirana Win 7ica x64 bitna, maticna ploca je Asus P45 , Intel E5300, Ati 4850, storage HDD Samsung 1.5TB. Nijedne drajvere nisam instalirao, aWin 7 daje ocenu 7.4 za SSD.

Moze li mi neko dati savete sta je sve potrebno uraditi,posto sam novajlija u svetu SSDa?

Hvala unapred

Uzeh i ja danas model sa Exceleeram Mangusta 120GB SSD, ali nisam znao da treba da se uradi instalacija nekih RCT drajvera ,a vidim i po drugim threadovima da se pominje da je bolje da radi u Achi Modu ,medjutim kada sada upalim u biosu Achi mod pojavi se plavi ekran.
Os je danas sveze instalirana Win 7ica x64 bitna, maticna ploca je Asus P45 , Intel E5300, Ati 4850, storage HDD Samsung 1.5TB. Nijedne drajvere nisam instalirao, aWin 7 daje ocenu 7.4 za SSD.

Moze li mi neko dati savete sta je sve potrebno uraditi,posto sam novajlija u svetu SSDa?

Hvala unapred

Uradi ponovo isntalaciju,pre toga ukljuci AHCI,zatim kad se podigne win isntaliraj Intel RST drajver ili software,i to je to koliko znam :)

Ajd' i ja da se javim posto nemam pojma.Imam vertex 2,jel trebam i ja da instaliram te drajvere i kako?

Proday ti imas vertex,sta mi je ciniti?

Poslednja izmena:
Uradi ponovo isntalaciju,pre toga ukljuci AHCI,zatim kad se podigne win isntaliraj Intel RST drajver ili software,i to je to koliko znam :)

Jel moze malo detaljnije upuststvo, da li ne moze sada da se naknadno ukljuci AHCI?

Ako mora opet instalacija,cini mi se da sam u biosu video da AHCI se pali za sve diskove, a ja imam drugi HDD od 1.5TB koji mi je do juce radio kao primarni i na njemu su mi svi bitni podaci i instaliran XP SP3, pa me plashi da ne zeznem nesto.

Takodje ako moze neko da postavi link za Intel RSt drajvere , na ovom linku sam nashao gomilu nekih pa n isam siguran koje je potrebno staviti.

Izvinjavam se ako gusim temu,ali mislim da ce mnogi imati slican problem pri instaliranju SSDa,pa ce odvgovori biti od pomoci i buducim korisnicima.

P.S Evo ptvobitno rezultata ,odmah pose instalacije Win 7 x64, bez ikavih drajvera instaliranih,samo su oni koje je Windows sam nashao.

Prilozi

• SDD crys disk.jpg
    SDD crys disk.jpg
    47.8 KB · Pregleda: 31
Poslednja izmena od urednika:
Forsiraj AHCI drajvere na primarni IDE kontroler pa posle restarta ga ukljuci.

Ne razumem sta znaci da forsiram AHCI drajvere na orimerni IDE kontroler? Kako,tj gde da to uradim?

Posle restarta da ga ukljucim u Biosu mislish,ako uradim prvobotino ono gore sto mi nije jasno?

Update driver,.. select manually,.. navedes ga na odgovarajuce AHCI drajvere za tvoju ploču, nakon toga restartuješ i uključiš isti u BIOS-u. Uglavnom prolazi mada nije zagarantovano i moze da ti zaplavi.

Click Start, type regedit in the Start Search box, and then press ENTER.
If you receive the User Account Control dialog box, click Continue.
Locate and then click the following registry subkey:
HKEY_LOCAL_MACHINESystemCurrentControlSetServicesMsahci

In the right pane, right-click Start in the Name column, and then click Modify.
In the Value data box, type 0, and then click OK.
Restart,udji u bios,stavi AHCI,i gotovo ;)

Click Start, type regedit in the Start Search box, and then press ENTER.
If you receive the User Account Control dialog box, click Continue.
Locate and then click the following registry subkey:
HKEY_LOCAL_MACHINESystemCurrentControlSetServicesMsahci

In the right pane, right-click Start in the Name column, and then click Modify.
In the Value data box, type 0, and then click OK.
Restart,udji u bios,stavi AHCI,i gotovo ;)

Uradio sam po ovom upustvu , i posle restarta i bez ikakvih instalacija drivera dobio sam sledece rezultate:

Crystal mark je skocio read Seq i 512K sa 180MB na 215/205 , dok je Write ostao na ~ 140MB, na 4K rezultati su slicni,a 4KQD sau obrnuti nego ranije ,sada je Read dosta brzi nego Write...
Sto se tiche ATTO Benchmarka on daje totalno drugacije rezultate i tu vec imam slicne rezultate kao sto su ostali forumashi dobili - 4K je Read 121MB a Write 135MB , na 64K rezultat je vec 270MB ,a vec od 512K dolazi skoro do svoje max sepcifikacije 275MB za read i 285MB za write.

Nije mi jasno zasto Crystal mark ne daje josh uvek max rezultate,kao sto Atto prikazuje ,ali definitvno se vidi razlika kada je AHCI ukjucen preko regedita.
Platforma je Asus ploca P45, Intel E5300 clocokav na 3.5Ghz 2GB rama, ATI 4850, drugi hdd Samsung Green 1.5TB 5400rpm, Windows 7 64bitni.
Takodje napominjem da josh uvek nisam instalirao Intel RST drajvere,ni dodatne drajvere za plocu,ostavljene su one koje je Win 7ica sama nasla, a takodje nijedan tweak nije uradjen koji su forumashi postovali na drugim temama.

P.S Kako da stavim da se sliki vidi odmah,da ne bude ovako mala u attachu?

Prilozi

• SDD Crystal 2.jpg
    SDD Crystal 2.jpg
    80.1 KB · Pregleda: 135
  • SSD Atto 2.jpg
    SSD Atto 2.jpg
    116 KB · Pregleda: 111
Poslednja izmena:
Da li je neko mozda probao da update-uje firmware sa mushkin callisto 60GB? Ili mozda deluxe varijantu? Razmisljam da li da uradim ovo ali brinem da ne unistim ssd :smoke:

Da li je neko mozda probao da update-uje firmware sa mushkin callisto 60GB? Ili mozda deluxe varijantu? Razmisljam da li da uradim ovo ali brinem da ne unistim ssd :smoke:

NEMOJ!
Mislim da nece ni moci, a ipak je to drugi proizvod ma koliko bio fizicki slican...

Nemoze probano vec a i nemas potrebe jer se nista nedobija.

Uzeo sam 120GB verziju. Stavio sam Win 7 x64 AHCI ukljucen i Intel RST
Dobijam rezultate kao na zakacenoj slici.
Nesto mi deluje da bas nisu neki pogotovo 4k na crystalu.
Ploca je P67 sa 2600k.
Firmware ssd-a je 346A13F0 (to je najnoviji koliko vidim)
Ima li neka ideja ?

Prilozi

• Excel 120GB.jpg
    Excel 120GB.jpg
    186.2 KB · Pregleda: 117
Apsolutne iste performanse kod mene na 120GB, da ti ne kacim slike bezveze. Masina je iz potpisa a FW je 346A, to je neki noviji kod tebe, pre 15 dana ga nije bilo. Koliko sam ja vide najbolje performanse u tim sintetickim testovima su bile sa 320A FW. Svakako sam zadovoljan a ti testovi me ne zanimaju previse.
BTW, probaj na HDD-u 4k pa vidi kako nisu neki rezultati ;)

Gde si nasao firmware za ovaj model jer na sajtu nemaju nista ?
(meni je SSD dosao sa ovim)

Sad gledam u onom Intel cudu, isto mi pise 346A13F0 dok mi je u As ssd pokazivao samo 346A pa sam zato pomislio da je novi kod tebe i jos se cudim kad pre jer pre 15 dana nije bilo drugog FW-a ni u najavi.

Kako vam se cine ovi testovi? Ovo je rez posle mesec i po dana... Rekao bih da nema veze sa zivotom poredivsi rez iz 25. posta ove teme...

Prilozi

• as-ssd-bench ES0120S 13.07.2011 14-10-17.png
    as-ssd-bench ES0120S 13.07.2011 14-10-17.png
    39.2 KB · Pregleda: 57
  • CM 13-7-11.JPG
    CM 13-7-11.JPG
    48.6 KB · Pregleda: 53
Da bi dobio rezultate kao njegove (bar u teoriji :)), treba da pokrenes "0 Fill" test, umesto standardnog default ("Random") koji si pokrenuo. Samo to. I tako ces i ti videti te vel'ke cifre ;)

On je pogresio, ne ti - cisto da se razumemo...

Znaci ovo su standardno manje vise normalni rezultati za ovaj ssd?

sent from TT

Ma opusteno rezultati su manje vise ok sobzirom da si na X38 / ICH9R.

I na drugim kontrolerima bi bilo isto, nisu kontroleri problem.

Evo kod mene malo bolje baca:D tako ili je do kontrolera ili mu je uleteo malo losiji primerak;)

PS slika dok je svez bio :d

Prilozi

• mangusa2.jpg
    mangusa2.jpg
    155.1 KB · Pregleda: 58
Znaci ovo su standardno manje vise normalni rezultati za ovaj ssd?

Pazi, tvoj SSD je usporio, i to je sasvim sigurno, s obzirom da ti je upis u onom "famoznom" rangu ~60MB/s (a vala i ispod toga)... ipak, ako hoces bas egzaktno da uporedis, najbolje je da pokrenes identican test kao on, pa vidis i sam kakva je tacno situacija. Ili pak da on potera default test, kako god.

I da - nemoj da menjas nista u testu (kao sto si promenio test size i smanjio na 500MB)... uvek se drzi default postavki (test runs - 5, test size - 1000MB), jer ce ti tako biti najbolje za poredjenje.
A kada smo vec kod poredjenja - tebi su relevantnije slike iz postova #44 i #49, nego taj iz #25 ;)

2 Paradigma:
Nista lose nisam mislio u onom prethodnom postu, zaista, samo sam se malo nasalio :)

Evo kod mene malo bolje baca:D tako ili je do kontrolera ili mu je uleteo malo losiji primerak;)

Opsednutost procesorima uzela danak? :)

SF 1200 ima pomalo trom block recycle engine (detaljnije) pa se pre ili kasnije brzina upisa svede na ~ 70MB/s. No to ne treba da brine obzirom da random čitanje i upis ostaju i dalje na zavidnom nivou, a to je mnogo značajnije od sirovog sekvencijalnog upisa. Dakle jeste slaba tačka ali i dalje odličan SSD.

Primera radi moj Kingston V+ 100 ima "preteran" (veoma agresivan idle time garbage colector) što mu omogućava da brzina sekvencijalnog upisa nikada ne pada (~180-200MB/s) ali je to manje značajno za sistemski disk od 4K random čitanja i pisanja.

2 Paradigma:
Nista lose nisam mislio u onom prethodnom postu, zaista, samo sam se malo nasalio :)

Znam da nisi ništa loše mislio, uklonio sam taj deo zato što ima onih koji ne znaju da si dobronameran i duhovit već updaju u frku bez potrebe.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno