Šta je novo?

Proverite kako vam radi hard disk!

da to sam video, ali transfer rate mu je bas...
To je, u sustini, vec mator disk... davno je izbacen, mislim da ima vec godinu i po dana.

Osim toga, sada je aktuelna nova generacija Raptor-a... ;)
Oni imaju i dobar transfer, trenutno standardan za najvisu klasu 7200 diskova... ali uz access time karakteristican za Raptor-a, tj. 10K RPM disk(ove).

Sad ti tek videh transfer... ono je jako lose :(
Ne secam se skorova u HD Tune-u, ali u HD Tach-u moj VelociRaptor od 300GB je imao 105MB/s okruglo average read, uz 7.0ms access time.

Tebi je i access relativno los... minimum kriminalnih 40-ak MB/s... a i mnogo ti visoka temperatura, onaj moj se drzao oko 30-ak stepeni, i to bez aktivnog hladjenja.
Nesto mi tu nije u redu...

U stvari... cekaj malo, cekaj malo... pa ovo nije uopste VelociRaptor, jel' da!? :zgran:
Ovo je onaj "obican", stari Raptor od 150 giga... onaj prethodnik? Onaj sto je imao i brata u providnom izdanju... Raptor X? :)
Onda pa i moze da bude sve u redu... to su tek matori diskovi :D

ne nije VelociRaptor,

znaci bolje je da sistem (w7) vratim na wd3200AAKS,
i da raptora izvadim (a bas mi prilja njegovo drljanje po plocama tj. zvuk, puca me po nostalgijie :D)?
mozda cu da se odlucim za neki radi posto sam dobio i jedan fin raid kontroler
Adaptec 1220SA...

a temp. je tolika jer se mucenik nalazi u sendvicu, dole je WD3200AAKS
a gore je WD800JD 80GB :bottle: .

Ali oni se ne korisiste za transfer.

nego?

Poslednja izmena:
ne nije VelociRaptor,

znaci bolje je da sistem (w7) vratim na wd3200AAKS,
i da raptora izvadim (a bas mi prilja njegovo drljanje po plocama tj. zvuk, puca me po nostalgijie :D)?
mozda cu da se odlucim za neki radi posto sam dobio i jedan fin raid kontroler
Adaptec 1220SA...

a temp. je tolika jer se mucenik nalazi u sendvicu, dole je WD3200AAKS
a gore je WD800JD 80GB :bottle: .
Cuti onda, dobro je... ja se vec zabrinuo, pomislih da je krenuo ka vecnim lovistima ako je Veloci u pitanju :p

P.S. Mogao bi da ga ostavis za sistem, ipak je tu vreme pristupa najvaznije ;)
Ako ti vec ne smeta to drljanje... :d

mislim da ce da ga zameni jedan RAID.

Evo mojih danas kupljenih SSD-ova

2X60GB Patriot Inferno :-devil-:

atto0.png

61714533.jpg

E ovo je pos'o!

Dobijes vrhunske pervormanse za male pare:)

Molim vas samo kratak odgovor , kojim programom je najbolje sada proveriti brzine HDDa ,imam HT Tacha 3.0.4.0 vec godinu dana ,ali vidim da sada koristite josh neke programe nove ,koji daju vishe podataka od HD tacha.
Odgovor ce biti koristan velikom krugu forumasha koji ne prati svakodnevno HDD scenu...

Dovoljno je da pogledas na screenshoot-u koji je program i dobices odgovor :)

Dovoljno je da pogledas na screenshoot-u koji je program i dobices odgovor :)

Da ali na raznim temama se postuju razni scren shotovi u zadnjih mesec dana neko ovaj Atto ,neko Crystal , neko jedan treci zaboravih m u ime (znam da isto prikazuje rez po velicini fajlova 1k,2k,4k,8k itd ali prikauzje vertikalno rez).

Cini mi se da tu noviji programi bolji jer ne pokazuju samo sirovu brzinu sa velikim fajlovima,vec se pomocu njih moze i odraditi koji disk bi bio odlican za sistemski na osnovu rezultata rada sa manjim falovima tipa 4k,8k,16k.....512k, jesam li u pravu?

Ni ja ne pratim HDD scenu,na ovaj ATTO sam slucajno naisao,probaj ga meni se cini ok bas zbog toga sto prikazuje upis i citanje tih manjih fajlova...

Da ali na raznim temama se postuju razni scren shotovi u zadnjih mesec dana neko ovaj Atto ,neko Crystal , neko jedan treci zaboravih m u ime (znam da isto prikazuje rez po velicini fajlova 1k,2k,4k,8k itd ali prikauzje vertikalno rez).

Cini mi se da tu noviji programi bolji jer ne pokazuju samo sirovu brzinu sa velikim fajlovima,vec se pomocu njih moze i odraditi koji disk bi bio odlican za sistemski na osnovu rezultata rada sa manjim falovima tipa 4k,8k,16k.....512k, jesam li u pravu?
Jesi ;)

ATTO Disk Benchmark je prilicno star program, samo sto nije nikada bio preterano aktuelan (kod nas bar sigurno nije :)), dok su CrystalDiskMark i AS SSD Benchmark noviji programi, koji se pak pretezno koriste za benchmark SSD-ova, za koje su "standardni" HD Tune i HD Tach prakticno prevazidjeni.
HD Tune jos i moze da se koristi - bar u svojoj "Pro" verziji - jer ima neke module koji mogu da mere rad sa ovim manjim fajlovima koje si naveo, pa je prilicno upotrebljiv... dok je HD Tach, za rad sa SSD-ovima, apsolutno zastareo.
On moze da se koristi prakticno samo za HDD-ove.

evo da i ja okacim rezultate mojih diskova,pa nek neko ko se razumije iskomentarise sta tu valja a sta ne.gledajuci rezultate drugih cini mi se da su mi losi rezultati average speed-a.
http://forum.benchmark.rs/attachment.php?attachmentid=61414&d=1276971984
http://forum.benchmark.rs/attachment.php?attachmentid=61415&d=1276972006

Ljudi sta mislite dal bih i koliko dobio ako bih izbacio ovaj hdd od 80GB i zatim na ovom terabajtnom odvojio jednu particiju i na nju stavio sistem?Dal bi bilo dobitka u performansama ili da se manem za*ebancije?:cigar:
Preporuke tipa uzmi brzi disk za sistemski mi ne trebaju jer to i sam znam.Za sad nemam "snage" za takve egzibicije!

Danas sam updejtovao bios na ploci i rezultati hard diska su se poboljsali, sad su bas onakvi kakvi treba da budu :)

P.S. Al smart mi ocitava warning pending sectore 38 komada sta da radim ?

Prilozi

• HDD.JPG
    HDD.JPG
    103.9 KB · Pregleda: 138
  • Capture.JPG
    Capture.JPG
    82.2 KB · Pregleda: 119
Wow, otisao ti peak u jednom momentu na preko 180MB/s! :)

Jeste i ja sam se odusevio kad sam video 180MB/s :), pending sectore vise nema, zavrsio stvar sa defragmentacijom diska :smoke:

Zar nema niko da me posavjetuje!?

Evo jednog mog Hdd-a. Radi se o WD 1TB Black Edition. Sta mislite o brzini?

Prilozi

• Untitled.png
    Untitled.png
    108.4 KB · Pregleda: 151
Ne znam koliko je taj disk star, ali mislim da je to sporo sa WD Black (poredeci sa rezultatima mojih matorih Blue i Green 500-ki, a da ne pricam novih Samsungovih diskova od 1TB i vecih).

Ali eto, ostavljam nekom kompetentnijem da da svoj sud!

Ljudi sta mislite dal bih i koliko dobio ako bih izbacio ovaj hdd od 80GB i zatim na ovom terabajtnom odvojio jednu particiju i na nju stavio sistem?Dal bi bilo dobitka u performansama ili da se manem za*ebancije?:cigar:
Preporuke tipa uzmi brzi disk za sistemski mi ne trebaju jer to i sam znam.Za sad nemam "snage" za takve egzibicije!

Mislim da je bolje da na tom novom odvojis particiju na pocetku diska i na nju bacis sistem... To svakako mozes i uporediti benchmark programima, pa vidi koja varijanta ti daje bolje performanse, ali mislim da ta 80-ka nema izgleda!

EDIT:
@darkomd Mada je access time odlican! Vjerovatno ti WD Black nikad nisu ni furali sirovi transfer, pa mozda ~90 MB/s i nije malo!

Poslednja izmena:
Mislim da je bolje da na tom novom odvojis particiju na pocetku diska i na nju bacis sistem... To svakako mozes i uporediti benchmark programima, pa vidi koja varijanta ti daje bolje performanse, ali mislim da ta 80-ka nema izgleda!

A kako da izvojim particiju bas na pocetku diska!?

Ja kad bacim ovu oznaku modela na search, dobijam da je rec o RE3 (Raid Edition) disku, ne Black-u... ?

Anyway, mozda ima tri ploce, a ne dve poput poslednjeg izdanka Black serije... otud slabiji average read.

Nadjoh na nekom sajtu, ima tri ploce ;)

Ne, sve je OK :smoke:

Nazad
Vrh Dno