Šta je novo?

HD IPTV i brzina ADSL-a?

Preključe sam uzeo Click4+IPTV promociju, u ADSL statusu je pisalo da je Data Path Fast i max down je bio 10 hiljada. Podneo sam zahtev za dodatni STB, što je odmah i realizovano, pa je trenutno stanje kao na priloženoj slici, dakle max down 14 hiljada, ali je data path Interleaved.

Meni ovo ne deluje obećavajuće u pogledu eventualne HD usluge (pre svega SNR i Attenuation). Da li neko iskusniji može da kaže da li bi HD STB radio, i ako da, da li bi sve išlo tečno ili bi štucalo? Nije mi cilj da mi zahtev odobre, posle da mi HDTV guši net i da sve generalno štuca i radi loše, pa zato i pitam. Dakle koristio bi se paket Click4 + SD STB + HD STB.

Prilozi

• adsl.png
    adsl.png
    18.3 KB · Pregleda: 160
Takodje imam kao ti slicne vrednosti za atennuation i SNR margin(udaljensot od centrale mi je vazdusnom linijom 800-900metara) i mislim da bi max za te vrednosti bio oko 16Mbita ukupno,sto je otprike knap za click 4 + SD + HD,

Preključe sam uzeo Click4+IPTV promociju, u ADSL statusu je pisalo da je Data Path Fast i max down je bio 10 hiljada. Podneo sam zahtev za dodatni STB, što je odmah i realizovano, pa je trenutno stanje kao na priloženoj slici, dakle max down 14 hiljada, ali je data path Interleaved.

Meni ovo ne deluje obećavajuće u pogledu eventualne HD usluge (pre svega SNR i Attenuation). Da li neko iskusniji može da kaže da li bi HD STB radio, i ako da, da li bi sve išlo tečno ili bi štucalo? Nije mi cilj da mi zahtev odobre, posle da mi HDTV guši net i da sve generalno štuca i radi loše, pa zato i pitam. Dakle koristio bi se paket Click4 + SD STB + HD STB.

Postavicu ti screeshot kako je kod mene. Max vrednost mi je 16mbit

Hvala na odgovorima.

Mislim da nema ništa od HD-a za mene. CRC, FEC, HEC greške se javljaju gotovo stalno (mada trenutno ne utiču na net uopšte, jedino ponekad izleti na pola sekunde neka smetnja u slici na IPTVu), SNR za down varira između 7 i 8, dok je ranije SNR bio 25+, a pomenute greške su uvek bile na nuli. Rekao bih da je 4Mbit net + 2 x SD STB limit, čak i preko limita i da bi još jedno povećanje brzine (koje je neophodno da bih jedan SD STB zamenio za HD STB) učinilo da konekcija postane netabilna jer bi SNR pao na ko zna koliko, verovatno blizu nule.

Prilozi

• adsl2.png
    adsl2.png
    19.3 KB · Pregleda: 129
Poslednja izmena:
Zamenom splitera za drugi, SNR se povećao na 9.8, a CRC, FEC, HEC stoje na nuli. Što se tiče neta, to ovako izgleda (test rađen dok paralelno radi IPTV):

Da li da podnosim zahtev za HD ili ne? Da li nekome sa sličnom situacijom kao kod mene radi HD? Da li može da se otkaže odmah ako ne radi ili mora da se plaća godinu dana ili koliko već?

BTW Da li se zna koji od SD kanala imaju najveći bitrate? Ili varira? Hm...

Poslednja izmena:
Da li ti se posle zamene splitera promenio attenuation,mislim da je najbitniji faktor od svih iz tabele ,amda ni SNR Margin nije nebitan,dobro je da se povecao?

Attenuation Down se sa 17.3 smanjio na 16.5, dok je za Up ostao u decimalu isti.

Kao da mi nije dosta pentranje po tavanu, nego ću sutra da se popnem i na banderu. :D Slutim da su žice u razvodnoj kutiji samo uvrnute i verovatno vremenom oksidisale i blago popustile (ne da slutim, nego sam imao prilike i da vidim Telekom tehničara da tako povezuje žice :) )

Izgleda da tako neke sitnice koje su potpuno nebitne na brzinama do 8 megabita, imaju veliki efekat kada je brzina linije veća, naručito kada je 14+ megabita.

Attenuation Down se sa 17.3 smanjio na 16.5, dok je za Up ostao u decimalu isti.

Kao da mi nije dosta pentranje po tavanu, nego ću sutra da se popnem i na banderu. :D Slutim da su žice u razvodnoj kutiji samo uvrnute i verovatno vremenom oksidisale i blago popustile (ne da slutim, nego sam imao prilike i da vidim Telekom tehničara da tako povezuje žice :) )

Izgleda da tako neke sitnice koje su potpuno nebitne na brzinama do 8 megabita, imaju veliki efekat kada je brzina linije veća, naručito kada je 14+ megabita.

Odlicno,onda skok SNRa nije jednostran,dosta ce ti pomoci taj bolji attenuation,ako uspessh josh jednom toliko da ga spustish mislim da cesh moci da idesh na zeljenu uslugu. Javi sta si uradio,samo pazi da se ne povredish ;)

Upravo sam zvao call centar da podnesem zahtev za HD, ali sam odustao. Kaže mi operater da HD paket kada se jednom uzme, ne može više da se otkaže, jedini način je da se otkaže ceo IPTV, što za nas pod ugovorom predstavlja nemoguću opciju, što dalje implicira da ako se HD paket uzme ostajemo zaglavljeni sa njim do kraja isteka ugovora na 2 godine.

Ne znam koliko su oni u Telekomu ozbiljni sa proverom parice (hm, ozbiljan i Telekom ne ide u istoj rečenici, ali 'ajde), pa ne bih da zaglavim sa HD-om koji štuca i portom na 16 megabita sa SNR 0. :)

Upravo sam zvao call centar da podnesem zahtev za HD, ali sam odustao. Kaže mi operater da HD paket kada se jednom uzme, ne može više da se otkaže, jedini način je da se otkaže ceo IPTV, što za nas pod ugovorom predstavlja nemoguću opciju, što dalje implicira da ako se HD paket uzme ostajemo zaglavljeni sa njim do kraja isteka ugovora na 2 godine.

Ne znam koliko su oni u Telekomu ozbiljni sa proverom parice (hm, ozbiljan i Telekom ne ide u istoj rečenici, ali 'ajde), pa ne bih da zaglavim sa HD-om koji štuca i portom na 16 megabita sa SNR 0. :)

Mislim da neces imati nikakvih problema sa HD-om...
Evo ja imam vrednosti margine 6.7 i sve ostalo je gotovo isto kao i kod tebe, i radi sve bez i jednog stuca verovao ili ne;)
Znaci u pitanju je IPTV HD, IPTV SD i net 2mb, a prilikom promene modema HG510 za HG520c i splitera koji dolazi uz njega smanjila mi se vrednost za Attenuation a margina se povecala neznatno. Gresaka ima u jako malim kolicinama (a konstantno se smanjuju) i apsolutno nikakvih problema nemam sa IPTV i sa internetom.
E sad, cuo sam da ima ljudi koji imaju gotovo savrsene parametre linije a i dalje imaju problema...
Izgleda da ne zavisi bas sve od brojki koje ocitavamo na modemu, nego izgleda treba imati i malo srece da sve radi kako treba;)
Takodje cu se popeti na tavan i malo pregledati zice kako bih eventualno popravio stanje ako je potrebno, jer osecam da nije sve do kraja odradjeno kako bi trebalo;)

Pozdrav i srecno!

Koja je trenutna brzina porta kod tebe? To je dosta bitna stavka jer meni SNR ode i na 20 ako prebacim modem u G.dmt mod, ali je brzina linka tada 8Mbit, dok je ranije na 4Mbit-a SNR bio ~30. Ako je kod tebe link na 16 ili više megabita, a SNR i Attenuation sličan kao kod mene, to znači da ti je linija osetno bolja jer se ovi parametri menjaju u zavisnoti od brzine linka, tj. pogoršavaju se što je link brži.

Inače koristim isto HG520C, ali sam spliter zadržao od prethodnog ADSL rutera jer mi daje za nijansu bolji SNR nego Huawei spliter koji je došao uz HG520C.

Ako te ne mrzi, baci skrin.

Poslednja izmena:
Koja je trenutna brzina porta kod tebe? To je dosta bitna stavka jer meni SNR ode i na 20 ako prebacim modem u G.dmt mod, ali je brzina linka tada 8Mbit, dok je ranije na 4Mbit-a SNR bio ~30. Ako je kod tebe link na 16 ili više megabita, a SNR i Attenuation sličan kao kod mene, to znači da ti je linija osetno bolja jer se ovi parametri menjaju u zavisnoti od brzine linka, tj. pogoršavaju se što je link brži.

Inače koristim isto HG520C, ali sam spliter zadržao od prethodnog ADSL rutera jer mi daje za nijansu bolji SNR nego Huawei spliter koji je došao uz HG520C.

Ako te ne mrzi, baci skrin.

Max. Bandwidth mi je izmedju 20300-22000/836
Bandwidth je 16382/766

Izvini za skrin, ali ne mogu nikako da nadjem opciju u paint-u kako sam nekada radio...

Hvala... Da, kod tebe je veći trenutni down, tako da poređenje ostalih parametara nije relevatno jer bi se meni sve te vrednosti pogoršale kada bi se down sa 14 povećao na 16,3 megabita.

Ništa, za sada mislim da odustajem od HDa, rizično mi je, naručito što ne postoji apsolutno nikakva mogućnost za undo dok traje ugovor, a juriti se sa njima putem call centra radi/ne radi nije mi baš neophodno.

how-to-use-print-screen-button-in-windows-xp-vista-and-7.jpg

pasting-screenshot-of-web-page-paint.jpg

Poslednja izmena:
Hvala. A, koristiš Click2 paket jer tako hoćeš ili ne može pored HD STBa + SD STBa da prođe 4 megabita?

Hvala. A, koristiš Click2 paket jer tako hoćeš ili ne može pored HD STBa + SD STBa da prođe 4 megabita?

Koristim Click2 od kada sam uveo ADSL i nikada nisam razmisljao da dignem na 4 posto mi ovo odgovara u potpunosti, a u kuci imam 4 racunara i svi su vezani na mrezu, skidam nocu kada svi polegaju;)
Mogao bih bez problema da istera 4...BTW, cekam da nam sami dignu na 4 po istoj ceni;)

Pozdrav

Poslednja izmena:
Evo da javim, bio danas na tavanu da malo sredim zice...
Eliminisao sam drugu uticnicu koja je u drugom kraju kuce a nije se uopste koristila i zatim lepo uvrnuo i izolovao zice.
Evo ga rezultat...pre i posle;)

Prilozi

• Untitled.png
    Untitled.png
    25.3 KB · Pregleda: 155
  • Untitled 1.png
    Untitled 1.png
    24.5 KB · Pregleda: 148
Pa da prilicno je bolji i ateenuation i SNR margina ,a takodje se i broj gresaka smanjio znatno.
Marko n trebao bi da pokusash isto,siguran sam da bi kod tebe bilo dovoljno pomaka da mozesh da uzmesh paket koji zelish.

Pa da prilicno je bolji i ateenuation i SNR margina ,a takodje se i broj gresaka smanjio znatno.
Marko n trebao bi da pokusash isto,siguran sam da bi kod tebe bilo dovoljno pomaka da mozesh da uzmesh paket koji zelish.

To sam već uradio u startu. :) Onaj stari tanki plavo-beli telefonski kabl sam zamenio za novi debeli širmovani. Taj novi kabl sam za onaj što dolazi sa bandere uvrnuo muški, pa onda to zalemio i preko navukao još termo-skupljajući bužir. Novi kabl ide direkt do nove utičnice na koju je priključen ADSL ruter. Samu utičnicu i fabrički kabl od utičnice do rutera sam takođe proverio.

Ostaje mi jedino pentranje na banderu sa gasnom lemilicom da prelemim žice (ako ima potrebe), ali to kad stane kiša.

Inače, ovo je šema ADSL splitera:
splitter-diagram.jpg

Sa šeme se vidi da ADSL modem ide direktno na liniju, dok filterski deo odvaja samo telefonske uređaje. Ostaje još da probam da povežem ADSL ruter direktno na liniju, dakle bez splitera, a da spliter dodam samo kao filter ispred tel. linije. Time bih eliminisao par konektora/kablova mada ne verujem da bih time nešto dobio jer je postojeća instalacija kompletno nova.

Poslednja izmena:
To sam već uradio u startu. :) Onaj stari tanki plavo-beli telefonski kabl sam zamenio za novi debeli širmovani. Taj novi kabl sam za onaj što dolazi sa bandere uvrnuo muški, pa onda to zalemio i preko navukao još termo-skupljajući bužir. Novi kabl ide direkt do nove utičnice na koju je priključen ADSL ruter. Samu utičnicu i fabrički kabl od utičnice do rutera sam takođe proverio.

Ostaje mi jedino pentranje na banderu sa gasnom lemilicom da prelemim žice (ako ima potrebe), ali to kad stane kiša.

Inače, ovo je šema ADSL splitera:
splitter-diagram.jpg

Sa šeme se vidi da ADSL modem ide direktno na liniju, dok filterski deo odvaja samo telefonske uređaje. Ostaje još da probam da povežem ADSL ruter direktno na liniju, dakle bez splitera, a da spliter dodam samo kao filter ispred tel. linije. Time bih eliminisao par konektora/kablova mada ne verujem da bih time nešto dobio jer je postojeća instalacija kompletno nova.

Da, stvarno si uradio sve sto si mogao, cak i vise od mene. Ja sam samo uvrnuo ponovo oko pola metra tog plavo-belog kabla na koji se nastavlja klasican telefonski (duzine oko 15-tak metara) skroz do rutera. Definitivno cu od tog njihovog sprovesti novi istalacioni skroz direktno do rutera posto mi onaj obican telefonski bas ne uliva poverenje;)

Pozdrav

Ne znam tačno koliko sam dobio zamenom instalacije jer sam to uradio još dok mi je brzina porta bila 4 megabita, a SNR je bio 30+, tako da ne mogu da ti garantujem da ćeš dobiti nešto. Ipak poduhvat vredi sprovesti, tel. kabl sa širmom i dodatnom izolacijom nije skup, a daleko je izdržljiviji (ako ništa drugo) od tog plavo-belog.

To sam već uradio u startu. :) Onaj stari tanki plavo-beli telefonski kabl sam zamenio za novi debeli širmovani.

Marko u planu mi je da zamenim i ja svoj telefonski kabl koji je star 10godina(treba mi veci a nadam se da ce malo i pomoci u kvalitetu adsl veze) ,pa me zanima na koje te nove mislish " debele shirmovane"? AKo imash sliku ili predlog za neku dobru prodavnicu posalji ...

Možeš da pogledaš ovde:
http://www.mikroprinc.com/proizvodi.aspx?sub=p&pg=F402050
http://elementa.rs/proizvodi_2.php?nivo1=8&nivo2=81&nivo3=813
http://www.kanibal.co.rs/products.php?sgr=15033000

Kabl koji sam ja instalirao je po konstrukciji veoma sličan ovom:
v15033010.jpg

samo je dvožilni, ali isto tako ima alu širm i debelu izolaciju oko obe žice. Trenutno ne mogu da nađem sliku, ali eto čisto da znaš otprilike šta da tražiš. Ovi višežilni su još bolji ako imaš potrebe da sa recimo tavana spustiš jednim kablom više tel. linija ili želiš posebno da vodiš ADSL, a posebno tel. Cene kablova su 15 do 30 din za metar u zavisnoti od broja žila, proizvođača, prodavnice, etc.

Edit:
Nađoh sliku, dakle kako ovaj na slici skroz dole:
Telephone_Cable%252FTelephone_Wire%252FData_Cable.jpg

Poslednja izmena:
Evo danas su mi promenili opremu u centrali(zbog IPTV-a),ovako to sada izgleda:

Ping se pogorsao drasticno po ovom testu(Fast->interleaved) :(,nadam se da u online igrama nece biti veceg pogorsanja.
Evo i screen za adsl status:

Prilozi

• adsl.jpg
    adsl.jpg
    110.7 KB · Pregleda: 91
Poslednja izmena:
Imam interesantan problem koji je poceo da se javlja od kada sam na tavanu sredio zice...
Naime, desava mi sa da mi iz cista mira pukne veza a da pre toga radi sve perfektno 6-7 sati (gde se izgubi internet i IPTV), i pri tome mi ostane upaljena ADSL lampica na modemu (HG520c). I jedino resenje je gasenje i paljenje modema. Sve me to cudi, jer pre nego sam na tavanu ponovo uvrnuo zice imao sam losije vrednosti margine i ostalih parametara i dosta vise gresaka i veza nije pucala 3-4 dana za redom...
U cemu je problem ako neko zna?
Evo ga i screen na kome je sve OK sto se parametara tice...

Prilozi

• Untitled 1.png
    Untitled 1.png
    24.5 KB · Pregleda: 73
Poslednja izmena:
Ako je instalacija stara, možda izgubi kontakt ponekad ta žica koju si čačkao. A možda je čista slučajnost, možda je nešto drugo napravilo problem.

Tako sam ja pre neki dan rasturio kompletnu instalaciju i 10 puta restartovao ruter da bi se ispostavilo da ustvari Telekom pali/gasi ADSL zbog nekih radova :D, a nisam posumnjao na to jer sam se ja bukvalno 10 minuta pre nego što je nestao net "igrao" sa kablovima, i ubeđen da sam nešto shebo, proveravaj sve redom... Tako da, sačekaj malo, prati, možda je i nešto drugo u pitanju, a ne tvoja intervencija na tavanu. :)

Nazad
Vrh Dno