Šta je novo?

Potreban savet poznavalaca

radisasvr

Slavan
Učlanjen(a)
14.12.2005
Poena
330
Ovako,
Imam plocu GA-945G-S3 sa integrisanom grafikom INTEL GMA 950.
Pitanje je : da li nekom graf.karticom (jeftinijom) mogu da dobijem na kvalitetu i vernosti prikaza?
Znaci igrice me ne interesuju jer ih ne igram. Racunar se koristi za sve osim igrica a prioritet je obrada fotografija u PS. Zbog toga mi je kvalitet prikaza i vernost na prvom mestu.
Sta savetujete? Da li ima toga sto meni treba posto mi neki prodavci kazu da je kvalitet prikaza isti kod svih?
Zahvaljujem na odgovorima/savetima.

Ne znam za vernost boja,mislim da je za to direktno zaduzen monitor. Drugar radi obradu fotografija,znam da mu slike imaju po 512 MB i da su u RAW formatu,al znam da mi je rekao da mu brzina obrade direktno zavisi od kolicine rama i procesora a ne od graficke a kvalitet prikaza nikad nije spomenuo,sem da je prica bila oko monitora.

Pa pazi ako ti to kazu prodavci kojima je cilj da prodaju tu neku karticu koju bi kupio onda ti je jasno...

Ako si mislio na prikaz boja ostrinu slika itd, to je sve isto, video sam puno integrusa i puno "samostalnih" grafika promenio, nema tu neke razlika za to sto tebi treba...

Jedino ces mozda brze operacije odradjivati brze ako stavis grafiku posebno...

E sad ta integrusa nema DVI, ako ti je on potreban tj ako ti monitor ima DVI prikljucak onda uzmi 20e nadji neku grafikicu tipa 8400GS i udeni to...ako ti bas i nije milo da bacis 20e(sad ce nova godina svaki je dinar zlatan) onda ostani na toj integrusi nista neces izgubiti.

EDIT: kao sto ti rece @Andragon, procesor i ram imaju bitnu ulogu u tome sto ti radis, mnogo bitniju od grafe...

Poslednja izmena:
Pa otprilike je tačno, neka razlika postoji ali ništa vredno spomena.. jedino ako imaš monitor sa DVI ulazom pa zbog toga uzeti grafičku.. tu bi se primetilo poboljšanje.. inače glavna stavka kod kvalitete prikaza ti je monitor. Ako se baviš obradom fotografije i bitna ti je vernost boja onda štedi za neku IPS matricu.

Da, monitor ima DVI i u pitanju je monitor sa PVA matricom.Koju bi preporucili za 20-30 eur?

Au brate pa onda greota :D monitor ti skluplji od celog racunara X5 :)

Uzmi nesto cisto da baca sliku i da ima DVI - a sve novije grafike imaju DVI.

Nadji neku 8600GT za 30e u garanciji na oglasima, bolje ti ne treba, ili neku 8400GS, ali one su obicno pasivne pa znaju dosta da se greju...

Mozes misliti :)

Photoshop ce itekako raditi daleko brze na nekoj CUDA based g. karti ;)

NVidia kartice nove generacije imaju tkz Cuda procesore,koje mogu da koriste programi kao sto su Photoshop i Premier. Poprilicno ubrzavaju rad u ovim programima. U premieru Cs5 je moguce ukljuciti preview render,i bukvalno koliko god efekata da stavi covek,odmah daje prikaz bre cekanja i ram previewa

Radeon HD 4350 512MB ili GeForce 210.

Do 30e, odlicna slika, druga ima CUDAu, prva po mom misljenju ima za nijansu bolji prikaz.

A to ima za 30eur :) ?

Salim se, to jako lepo zvuci.
pozz

E da znash koliko je nekad kostao Matrox preko koga je radio Inscriber a radilo se o slicnom principu,inscriber je koristio graficku da bi izbacio sliku ili animaciju iako je to bila PCI kartica i ako je tada najaci komp imao duron na 600Mhz...
Al opet ako hoces da se bavish necim moras da zrtvujes novac.

E, ovo meni treba! Konkretan odgovor na konkretno pitanje.
pozz

Do te informacije si mogao i sam doci.

I mozda se varam, ali cini mi se da tebi ne treba bilo sta jace od tog sto imas? Vjerovatno je hobi u pitanju?

A sto se tice boljeg prikaza na HD 4350, to je buzzword.

Covek koristi integrusu sa i945G cipseta preko VGA izlaza, a koliko shvatam ima monitor sa PVA matricom i DVI ulazom.
Da koristi racunar samo za mail i net bilo kakva graficka sa DVI izlazom ce unaprediti kvalitet prikaza za svetlosnu godinu.

Pretpostavicu da nisi lepo ni procitao sta je pisao. Ili to ili nemas pojma :)

A nijansa izmedju nVidiae i ATIa.... neka na tome ostane da se ne slazemo, tj. neka to ostane subjektivna nemam, nemam potrebu da se rasporavljam oko gluposti :)

Poslednja izmena:
Covek koristi integrusu sa i945G cipseta preko VGA izlaza, a koliko shvatam ima monitor sa PVA matricom i DVI ulazom.
Da koristi racunar samo za mail i net bilo kakva graficka sa DVI izlazom ce unaprediti kvalitet prikaza za svetlosnu godinu.

Pretpostavicu da nisi lepo ni procitao sta je pisao. Ili to ili nemas pojma :)

A nijansa izmedju nVidiae i ATIa.... neka na tome ostane da se ne slazemo, tj. neka to ostane subjektivna nemam, nemam potrebu da se rasporavljam oko gluposti :)

Word!

Uzeo sam Gigabyte GV-N220 OC -1GI. Polovna, sa jos dve godine garancije, u nekoj kombinaciji me izasla oko 4500 din.

Poslednja izmena od urednika:
Nazad
Vrh Dno