Šta je novo?

GeForce GTX 580 Thread

Nije upalio, baah :D

pa na kom monitoru ce on to da tera mislim stavrno izivljavanje
i zamisli sad crysis 2 stuca na tome :p

Kad imaju ljudi para.:zgran::zgran::zgran:

Poslednja izmena od urednika:
24/7 GPU klok bez dizanja napona :) Kasnije cu probati i memoriju. Po ovome sto se moze videti u crysis-u GTX460 Sli blago klokovane u odnosu na default vrednosti brze su od jedne GTX 580 klokovane bez dizanja napona za nekih 17%. Klok je inace defaultni klok za ASUS DC top model.
GTX 580 820-1000 Karta je setovana tako da bude necujna u radu, ali to ima svoju cenu 86c u full loadu, sto nije nista strasno jer karta radi savrseno za razliku od 480 modela koji je blagi uzas :(
Sgpu 820-1000.jpg
GTX 460 1gb 775-1000
StabSpustenNapon.jpg
460GTX kao sto moze da se vidi na slici rade sa nizim naponom od defaulta setovanog za ASUS GTX460 DC top i pritom su necujne a brze u radu od klokovane GTX580. Ovaj klok moze da postigne svaka 460GTX 1GB karta a realni klok bez dizanja napona je izmedju 800-850mhz za GTX460 modele. SLI setup je daleko jeftinije resenje od jedne GTX 580, tako je trenutno. Mada je odavno poznata stvar da najbrzi modeli ne daju srazmerne +perfomanse u odnosu na ceni.

Memorija je stabilna na 1125mhz. Nista spektakularno u odnosu na default. Crysis ima pola frejma vise na ovih 49 sa memorijom na 1125mhz. Ako nadjem vremena napravicu poredjenje 460 SLI vs 580, mada je vece jasno da je 460 SLI daleko brzi setup i jeftiniji od jedne 580.

Mislim da referentni model 580 ima jako malo prostora za klokovanje uz dizanje napona. Ne zato sto ne moze vec iz razloga prihvatljivog nivoa buke koju pravi vent kada se podigne napon i klok GPU-a. Veca sada je na ivici neke razumne granice.

http://www.hardwarecanucks.com/foru...cking-asus-gtx-580-voltage-tweak-edition.html

The one aspect which piqued everyone’s attention at launch was the GTX 580’s willingness to overclock. Unlike past flagship products that are already running at or near their allowable limits, NVIDIA seems to have built in a good amount of headroom into their latest and greatest.

After using a trio of GTX 580 cards for the last two weeks, we can honestly say that NVIDIA has released an overclocker-friendly card. Every one of our samples reaches between 875 and 902Mhz without any additional voltage or changes to the default fan speed profile. Memory overclocks also ranged from 1080 to 1150Mhz which is an excellent improvement over the stock 1000Mhz speed.

Using the included SmartDoctor utility, the ASUS GTX 580 nailed 888Mhz core speed without so much as an issue but going above that required a bump in voltage. Its memory meanwhile reached a respectable 1097Mhz or 4388Mhz QDR before the GDDR5’s error correction routines we mentioned in a past article kicked in and performance couldn’t be increased any more.

By pumping the voltage to a moderate 1.138V we were able to push the core to 951Mhz which is a massive 179Mhz over the reference clock speeds. This was attained with a constant fan speed of 67% which is still quiet enough to not be noticed above the din of gaming.

GTX-580-OC-4.jpg

We could have gone higher but we found this core clock / voltage combination offered a good balance of performance output, stability and fan speed. The clock speeds you see above are what will be used for the benchmarks.

We’re reasonably sure that with some time, effort, proper fan speeds and a bucket full of patience, most buyers of GTX 580 cards will be able to reach the levels we did in this article. These new NVIDIA cards are overclocking monsters and some phenomenal numbers can be squeezed out of them without resorting to over the top cooling methods.

GTX-580-OC-43.jpg

GTX-580-OC-49.jpg

GTX-580-OC-55.jpg

GTX-580-OC-63.jpg

GTX-580-OC-69.jpg

GTX-580-OC-74.jpg

GTX-580-OC-79.jpg

To say that we were impressed with the direction NVIDIA took with the GTX 580 would be an understatement of epic proportions. In our opinion it can be considered one of the best cards released in 2010.

In its stock form the GTX 580 is already a hugely powerful video card but when you add overclocking to the equation, the results are simply mind blowing. The performance increases we achieved led to significant framerate gains across every single game and in some situations pushed playability to new heights.

There has been quite a bit of fuss made about NVIDIA’s implementation of current draw protection on their GTX 580 cards. It is supposed to limit the amount of power the GF110 core can consume but it really does seem to be a non-issue here - even when pushing the card above and beyond its reference clocks. From our experience, the casual overclockers among us who stick to air cooling will likely run into a heat wall long before NVIDIA’s supposed limiter kicks in. Once pushed to extremes, there may very well be a time when the protection routines scream “enough is enough” but even at 951Mhz, we didn’t see any type of limitation whatsoever. For the time being though, we have yet to come up with any evidence to suggest throttling will kick in when using any application outside of FurMark or OCCT’s GPU stress tool.

Vantage, 580 vs 460 max 24/7 klok

ASUS 580GTX 24/7 klok 880/1125 :)
Klok je postignut uz prihvatljiv nivo buke sa 66% obrtaja venta, na granic je prihvatljivog, napon 1.075v.
Vantage test pokazuje 17% bolje rezultate u korist ASUS DC top 460GTX sli pri maksimalnim 24/7 klokovima.

Vanatge 580vs460.jpg

Igrom slucaja imam istu kartu koju su testirali na hardwarecanucks sajtu. Nema sanse da karta radi sa 1.138V i ventom na svega 67% a da temperature ostanu u nekim normalnim granicama oko 85c.

Izvesno je da ce Hawk ili neki ASUS DC model doneti puno OC potencijala, sigurno preko 900mhz uz prihvatljiv nivo buke :)

Sto znaci da ce meni karta da ima jos vece klokove posto je moj prag na nivo buke dosta fleksibilniji.
900 Mhz+ .Jedva cekam da namucim kartu..

Crysis pokazuje istu razliku pri max 24/7 klokovima kao i vantage, 17-18% u korist GTX460 setupa :) Sa malom razlikom sto je GTX460 setup primetno tisi i hladniji pri ovim klokovima. Treba pomenuti da je jedna od karti PCI-e x8 sto negativno utice na perfomanse celog setup-a, ok -3%.
Crysis 580vs460SLI max klok.jpg
Kada se ukljuci 2xAA i 4xAA perfomanse se izjednacavaju sa GTX580 bez AA. Ovo za 4xAA nije mi jasno:S:. Verovatno se GTX580 dobro drzi sa AA ali nedovoljno dobro da bi se izjednacila sa 460SLI. Ne mogu to da proverim. Izvadio sam kartu iz racunara posto sam ispitao ono sto me zanima, oc potencijal i performanse:)

Najverovatnije cu 460 SLI zameniti sa 580 SLI, ali nekim nereferntni modelom. GPU ima dobar OC potencijal ali je potrebno bolje hladjenje. Cini se da bez problema podnosi 1.200v, bez degradacije tokom vremena, tako da samim tim moze da se ocekuje neki klok od 950mhz 24/7:D

Sve u svemu 460 SLI je bolje resenje za svakog ko ima X58 plocu sa podrskom za SLI, adekvatno napajanje i 450e:D

Lepi rezultati u oba slucaja ! Ali gtx 580 je single cip sto ostavlja prostor za najmanje jos jedan gtx 580. Ko ima x58 plocu, adekvatno napajanje i 900e:p

Jedva cekam da vidim sta ce da urade sa dualkom? U svakom slucaju bice sporija od 2x580 gtx . Tako da komotno moze da se uzme 2x asus gtx580;)

Jedva cekam da vidim sta ce da urade sa dualkom? U svakom slucaju bice sporija od 2x580 gtx . Tako da komotno moze da se uzme 2x asus gtx580;)

Ne mora da znaci da ce biti sporija..Zavisi da li ce biti punokrvni chip GF110.
GTX295 je recimo bila/jeste brza od 2x GTX 260 SP 216 (2X 448 bit) dok je neznanto sporija od 2x GTX 280 (512 Bit) .
GTX 595 kao takva ce za sigurno biti jeftinije resenje od GTX 580 SLI!

Poslednja izmena:
Takva politika je bila gt200 cipa !Ovo je potnuno nova arhitektura GF110 i veca je povrsina cipa,potrosnja struje .Treba spakovati to sve na jedan pcb . Ipak GTX295 je imao svih 240 sp ali je zakinuto na magistrali memorijui taktu gpu-a itd. Interesuje me koja bi cena odprilike bila za buduci gtx595? Sigurno ne puno manja od 2x580 moje misljene! Pozdrav !!

Pa sad najbolje da kosta 800e?Nema sanse mora biti jeftinija. ;)

gt200 je imao vecu povrsinu od gf110. Ne secam se tacno kolika je bila povrsina gt200b. Moje misljenje je da ce gtx595 po brzini biti kao gtx480 SLI, +/- koji procenat.

Ja mislim da je ovako : gt200 576mm2 65nm proces, gt200b 470mm2 55nm proces i gtx580 520mm2 40 nm proc.

Sve zavisi sta ce da ponudi konkurent (Antiles) i po kojoj ceni.Ne verujem da ce GTX 595 da bude toliko skup.Mozda oko 600 eur max!
Na zapadu je GTX 580 430 Eur (Asus) ,kod nas Palit 450 eur a cene verujem ce da idu dole za koji mesec i plus sto ce Cayman da se pojavi..Nivelisace se teo sve polako..
nVidia za sad nema konkurenciju u tom HI END segmentu i moze da drzi te cene.

Pasce cene sigurno. Ako Radeoni budu brzi, nV ce morati sa cenama dole. A ako budu sporiji, bice mnogo jeftiniji da bi namamili raju, pa ce nV opet morati malkice da snizi. Svakako treba sacekati da se kompletira cela ponuda oba proizvodjaca.
Cene su najvise kada je samo jedan igrac na sceni sto smo videli vec nebrojeno puta, a najdrasticniji primer je jako svez bezobrazluk sa HD5000 cenama.
Ali ako se nekom zuri... :)

Ne mogu sad da se setim odnos cene gtx285 i gtx295. PCBeast verovatno zna:), ali cini mi se da je bilo nesto tipa gtx285-350e, gtx295-500e. To su zadnje cene kojih se secam. 5970 je bio skoro duplo skuplji od 5870 jer nije imao konkurenciju, a sad ce biti prilicno drugacije.

GTX280 kad se pojavio bio je 400 Eur,Asus top je isao i na 450 Eur.
GTX295 kad je izasao bio je 500+eur,uglavnom oko 500 eur..
Razlika definitivno nije bila velika..Poslednja cena GTX 285 je negde oko 350 Eur naspram GTX295 koji je isao na 420-450 eur koliko se ja secam.
GTX 590 nebi trebao da bude extremno skup.Kad sve sumiras,jedan pcb dva chipa...
Razlika ne sme da bude extremna.A pravu situaciju znacemo tek tad kad nVidia spusti jos nize cene svojih GTX580 kartica.

Evo ga jedan test na brzaka. Napon na GPU po defaultu 1.025v, clockovi 850/1700/4500.
Temperature u full loadu ne prelaze 70 stepeni.

Prilozi

• gtx580.jpg
    gtx580.jpg
    523.1 KB · Pregleda: 97
Poslednja izmena:
Lepo se ti igras Vlade u sitne sate. :D

Malo mi velika def. voltaza od 1.25V, mada mu to daje prostora za dobar OC.
Koja karta je u pitanju, koje su default frekvencije?

Nazad
Vrh Dno