Šta je novo?

Stiv Dzobs ukida Xserve

salac

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
28.08.2001
Poena
679
Posle godina tavorenja, odsustva gotovo ikakvog interesovanja relevantne publike, mizerne prodaje i jos mizernijeg trzisnog udela, Xserve od 31. januara sledece godine odlazi u penziju - link

Za malobrojne koji zale za Xserve-om Stiv Dzobs nema reci utehe, po njemu razlog za napustanje Xserve-a je to sto 'hardly anyone bought XServes'.

Po mom misljenju nikakvo iznenadjenje i nesto sto je moralo da se desi pre ili kasnije. Cak ni Apple previse ne veruje Xserve-u; njihov sajt se vrti na linuxu a gro internih servera je na solarisu.
Neki od razloga zbog kojih je Xserve odavno bio osudjen na propast su:
- neverovatno jaka konkurencija
- odsustvo jasne koncepcije
- standardno visoka cena koja nikako ne ide uz performanse
- konstantno kaskanje u hardverskom pogledu i nemoc da se isprate nove serverske tehnologije
- odsustvo bilo kakve mogucnosti da se Xserve virtuelizuje
- ciljano trziste koje je imuno na lepotu i smek vec zahteva sirove performanse, interoperabilnost i skalabilnost

Baj baj Xserve i lep provod sa lisom, newtonom, pippinom i mac TV-om.

Poslednja izmena:
Hardly anyone? :D
Uvek sam se pitao ko to kupuje Xserve - osim ako baš ne koristi neki softver koji radi samo pod OS X-om.

- odsustvo bilo kakve mogucnosti da se Xserve virtuelizuje

Kakvo bre odsustvo. Dozvoljeno je da se Mac OS X Server instalira u virtuelnoj mašini ako je ona na bilo kom Apple računaru. Svi programi za virtuelizaciju (VMware, Parallells, Virtual Box) podržavaju Mac OS X 10.5 Server i 10.6 Server. Dozvoljeno ima je da emuliraju Apple SMC i TPM čip (uzimajući podatke iz TPM-a fizičkog računara, i zato se Mac OS X Server ne može instalirati u VM na hakintošu bez standardnih hakintoševskih doterivanja)

btw Vest ti je malo bajata.

Poslednja izmena:
Kakvo bre odsustvo. Dozvoljeno je da se Mac OS X Server instalira u virtuelnoj mašini ako je ona na bilo kom Apple računaru. Svi programi za virtuelizaciju (VMware, Parallells, Virtual Box) podržavaju Mac OS X 10.5 Server i 10.6 Server. Dozvoljeno ima je da emuliraju Apple SMC i TPM čip (uzimajući podatke iz TPM-a fizičkog računara, i zato se Mac OS X Server ne može instalirati u VM na hakintošu bez standardnih hakintoševskih doterivanja)

btw Vest ti je malo bajata.

Oprosticu ti ovu upadicu jer se ne razumes u virtualizacione platforme. Sve ovo sto si pobrojao spada u igracke za desktop usere, tj. nista od toga se ne koristi u enterprise okruzenju za tzv. barebone virtualizaciju. Ako te interesuju detalji - google pa citaj.

XServe nikada nije mogao da se instalira na VMWare ESX/ESXi, Xen, MS Hyper-V, Linux KVM, a problem je bila Apple licenca koja je dozvoljavala da se XServe instalira iskljucivo na njihovom hardveru. Ovo je veoma, ali veoma bitno za svaki datacentar, a kako broj potrebnih servera raste ovo postaje sve veci i veci drawback.

Vest je stara tacno 7 dana; namerno nisam ranije napravio temu jer sam zeleo da vidim hoce li neko od apple entuzijasta da pise o ovome. Posto se takav nije pojavio, eto mene ;)

Hardly anyone? :D
Uvek sam se pitao ko to kupuje Xserve - osim ako baš ne koristi neki softver koji radi samo pod OS X-om.

Xserve nema ama bas nista od specificnog serverskog softvera, koriste se standardni *nix daemoni koji se vrte na bilo kom drugom *nix serveru.

Jedino po cemu se razlikuje od ostatka ekipe je drugaciji GUI za setovanje daemona koji na oko deluje lepse nego napr. distro-specific alati u linuxu ili webmin, ali je siromasniji po opcijama.

Poslednja izmena:
Xserve nema ama bas nista od specificnog serverskog softvera, koriste se standardni *nix daemoni koji se vrte na bilo kom drugom *nix serveru.

Jedino po cemu se razlikuje od ostatka ekipe je drugaciji GUI za setovanje daemona koji na oko deluje lepse nego napr. distro-specific alati u linuxu ili webmin, ali je siromasniji po opcijama.

Toliko poznaješ problematiku da ovo gore jasno govori koliko imaš predstave o Mac OS X Serveru, da ne govorimo o mešanju hardvera i softvera.

Xserve - 1U server koji odlazi u istoriju krajem januara
Mac OS X Server - serverska varijanta Mac OS X operativnog sistema koja je ipak nešto više od prostog skupa UNIX daemona.

Meni nije jasno zašto Xserve još odavno nije bacio kašiku. Apple nikad nije imao dobar server, gušile su ga standardne Apple boljke, nikakve mogućnosti, previsoka cena. Ako prostom plebsu možeš da prodaš priču da je to nekako dobra stvar, visokom menadžmentu ne možeš, njihov mozak reaguje samo na novac.

Nisam to znao. Bio sam ubeđen da postoji bar nešto eksluzivnog softvera koji je pisan samo za OSX Server. Nemaju neki aplikativni server, kao WebSphere recimo?

Nisam nikada radio na Xserve sistemima i to me je uvek zanimalo - jel Xserver i Mac OS ima uopšte neku prednost u odnosu na ostale sisteme? Neki dobar centralizovan hw menadžment servera, blade šasije sa nekim inovativnim rešenjima, profil menadžer za servere (kao HP Virtual Connect Manager ili Cisco UCS manager), jedinstvena hw rešenja kao recimo memorijski kontroler na Cisco UCS platformi, jel imaju servere optimizovane za barebone virtualizaciju, da li je OSX server bar u jednoj stvari bolji od AIXa, Solarisa ili HPUX-a - context switching, tcp stack, kontrola ipcs resursa, package management, neke specifične alate kojih nema na drugim unix-ima, file system, clusterware,... mora da ima bar neku prednost inače bi im prodaja odavno bila = 0.

Poslednja izmena:
Toliko poznaješ problematiku da ovo gore jasno govori koliko imaš predstave o Mac OS X Serveru, da ne govorimo o mešanju hardvera i softvera.

Xserve - 1U server koji odlazi u istoriju krajem januara
Mac OS X Server - serverska varijanta Mac OS X operativnog sistema koja je ipak nešto više od prostog skupa UNIX daemona.

Pogresio sam u terminologiji, izvinjavam se. OS X Server se naravno ne ukida, vec ce da bude ogranicen na hobisticku upotrebu i eventualno rad u sredinama gde postoje iskljucivo mac radne stanice. Naravno i dalje ce njegove mogucnosti biti limitirane jer u principu ono sto nudi nije nista sto ne moze kineski NAS sa web interfejsom i mogucnosu doinstalacije paketa (izlisno je uopste pominjati full-blown linux/BSD server).

Ok, vidim da ti poznajes problematiku. Kad je tako deder virtuelizuj Mac OS X server. Na barebone virt platformi, ako moze da bude PV masina utoliko bolje. I recimo - neka bude skroz legalno. Mada i to nije obavezno.... za pocetak.

A zatim mi molim te objasni sta je to tacno vise od prostog skupa unix daemona? To sto poseduje groupware/wiki alate bazirane na open-source resenjima? Sto poseduje podcast daemon koji postoji vec xyz godina? Ili mozda iChat server koji je inace jabber open-source server? Ili obogaljeni samba daemon osudjen na workgroup rad? O da.... pa on ima lep GUI! Na serverskoj platformi, gde GUI ne znaci nista, tj. najbolje je da ga nema da ne bi bez veze jeo resurse i (eventualno) negativno uticao na sigurnost i stabilnost sistema....

Xserve je trebao da bude Apple ulaz na enterprise segment trzista, dakle 'kljuc u ruke' sistem koji bi korporacijama pokazao da sve ono sto moze windows ekosistem, moze i mac. Povlacenje istog znaci i kapitulaciju Apple-a.

Ali dobro, nije sve jos izgubljeno.... i dalje se prodaju telefoni i video/mp3 plejeri koji mogu da se nakace na MS Exchange.... after all, i to je deo enterprise trzista. Na serversko trziste ce morati da zaborave - dva put su probali i dva put dobili preko labrnje.

Poslednja izmena:
Nisam to znao. Bio sam ubeđen da postoji bar nešto eksluzivnog softvera koji je pisan samo za OSX Server. Nemaju neki aplikativni server, kao WebSphere recimo?

Nisam nikada radio na Xserve sistemima i to me je uvek zanimalo - jel Xserver i Mac OS ima uopšte neku prednost u odnosu na ostale sisteme? Neki dobar centralizovan hw menadžment servera, blade šasije sa nekim inovativnim rešenjima, profil menadžer za servere (kao HP Virtual Connect Manager ili Cisco UCS manager), jedinstvena hw rešenja kao recimo memorijski kontroler na Cisco UCS platformi, jel imaju servere optimizovane za barebone virtualizaciju, da li je OSX server bar u jednoj stvari bolji od AIXa, Solarisa ili HPUX-a - context switching, tcp stack, kontrola ipcs resursa, package management, neke specifične alate kojih nema na drugim unix-ima, file system, clusterware,... mora da ima bar neku prednost inače ih ljudi ne bi kupovali uopšte.

Nista od ovoga nema. Bas nista. Ne postoji aplikaciona platforma (ako se ne racuna tomcat), nisu pratili ni moderne trendove na server marketu. Plus kernel i dalje pati od boljki kao sto su slab memory i thread management te su performanse u najboljem slucaju prosecne; default-ni fajl sistem je i dalje klimavi HFS+.

Ima daemone koji rade sa iProgramima (iChat, iPodcast, iStatijaznam), i svaki od tih daemona je naravno baziran na open-source projektima. edit: zaboravio sam - poseduje mogucnost upravljanja mac klijentima (centralni update, centralni backup i sl.). Eto, da ne ispadne da po necemu nije jedinstven.

Postoji nekakav remote GUI za administraciju servera, poprilicno '*****-friendly', ali ni to nije nista sto se ne vidja i na drugim OS-evima. U principu opisao bih ga kao - pretty & featureless. U standardnom maniru moze da se podesi nekoliko opcija i to je otprilike sve.

Evo i spiska daemona:

http://www.apple.com/server/macosx/specs.html

Kao sto se moze videti, sve standardni *nix daemoni.

Poslednja izmena:
Ok, vidim da ti poznajes problematiku. Kad je tako deder virtuelizuj Mac OS X server. Na barebone virt platformi, ako moze da bude PV masina utoliko bolje. I recimo - neka bude skroz legalno. Mada i to nije obavezno.... za pocetak.
Nikako, nije legalno. Ja ga virtuelizujem na Xserveu. Zato si imao Xserve. Kada ga ne bude bilo videćemo šta će da se desi. Jedna od opcija je da dozvole virtuelizaciju na non-apple hardveru, druga je da naprave eksluzivni deal sa nekom firmom kao što su uradili sa Promiseom kada su ubili Xserve RAID pre par godina. Treća je da ne urade ništa, četvrta je da ubiju i Mac OS X Server. Navijam za prvu, a ako baš ne može onda drugu.

Sto poseduje podcast daemon koji postoji vec xyz godina?
Da se zadržim samo na ovome: imaš li barem blagu predstavu šta je Podcast producer?Evo ti recimo jedan primer:

1) Svaki Mac dolazi sa aplikacijom Podcast Capture kojom ćeš snimiti neki video ili audio, može da radi i sa nekoliko kamera istovremeno
2) Po završenom snimanju, fajl se šalje na Mac OS X Server ukoliko korisnik ima privilegije to da radi
3) Podcast Producer na osnovu unapred definisanog workflowa napravi verzije tog fajla za razne uređaje i načine distribucije
4) Ažurira RSS feed kojim su korisnici "pretplaćeni" na podcast

Sve to se na Mac OS X Serveru podesi za dva minuta, uključujući i kreiranje jednostavnog workflowa.

To je, naravno, samo daemon, how yes no.

Xserve je trebao da bude Apple ulaz na enterprise segment trzista, dakle 'kljuc u ruke' sistem koji bi korporacijama pokazao da sve ono sto moze windows ekosistem, moze i mac. Povlacenje istog znaci i kapitulaciju Apple-a.

Ali dobro, nije sve jos izgubljeno.... i dalje se prodaju telefoni i video/mp3 plejeri koji mogu da se nakace na MS Exchange.... after all, i to je deo enterprise trzista. Na serversko trziste ce morati da zaborave - dva put su probali i dva put dobili preko labrnje.

Sam si sebi dao pravi odgovor, samo ga ne vidiš. Kada su 2002. napravili Xserve gađali su enterprise segment, to je tačno. Ali ne da bi dominirali, već da bi malobrojni Mac korisnici u tom okruženju imali kakvu takvu podršku za određene servise i da bi Macovi uopšte opstali u enterprise okruženju tamo gde su se zadržali. Danas se ja na Exchange mail server lakše i brže zakačim iz Apple Mail aplikacije nego iz MS Outlooka, Apple je ušao malo više u enterprise segment upravo sa te druge strane: telefonima, laptopovima, malo po malo pa se može čuti vest da ta i ta kompanija zaposlenima dozvoljava da donesu laptop sa OS-om po izboru, tako da i infrastruktura počinje bolje da podržava i Mac OS X klijente. S obzirom da su pre jedno godinu i nešto napravili onaj mini server koji su izgleda ljudi bolje kupovali od Xservea i koji nije za enterprise rešenja, shvatili su poruku i rešili da prestanu da troše pare na dalji razvoj Xservea.

Poslednja izmena:
Postoji nekakav remote GUI za administraciju servera, poprilicno '*****-friendly', ali ni to nije nista sto se ne vidja i na drugim OS-evima. U principu opisao bih ga kao - pretty & featureless. U standardnom maniru moze da se podesi nekoliko opcija i to je otprilike sve.

Iz ovoga se vidi da si Server Admin i Workgroup Manager video sam na par screenshotova negde na internetu.

Nikako, nije legalno. Ja ga virtuelizujem na Xserveu. Zato si imao Xserve

Molim? Virtuelizovao si ga - kako? Koristio si fusion, parallels ili virtualbox? Da li ti uopste imas predstavu sta znaci pojam barebone virtuelizazcije i PV (paravirtuelizovane) virtuelne masine i sta su hypervisori (tipa 1 i tipa 2)? To sto ti koristis su, kao sto rekoh, decje igracke. To se ne koristi u datacentrima zbog jadnih performansi i jos jadnije skalabilnosti.

Kada ga ne bude bilo videćemo šta će da se desi. Jedna od opcija je da dozvole virtuelizaciju na non-apple hardveru, druga je da naprave eksluzivni deal sa nekom firmom kao što su uradili sa Promiseom kada su ubili Xserve RAID pre par godina. Treća je da ne urade ništa, četvrta je da ubiju i Mac OS X Server. Navijam za prvu, a ako baš ne može onda drugu.

Aham, dakle Apple ce konacno da dozvoli instaliranje OS-a na hardveru koji nije njihov? Ajd' bas da vidimo i to cudo :)

Btw promasio si za XServe Raid - to je klasican Promise storage koji veselo radi sa non-OS X serverima, sa web interfejsom i operativnim sistemom koji nema veze sa Apple-om.

Da se zadržim samo na ovome: imaš li barem blagu predstavu šta je Podcast producer?Evo ti recimo jedan primer:

Ne, nemoj da se zadrzis samo na tome. Evo ti spisak daemona koji se vrte na OS X serveru:

Deder rasclani mi, korak po korak, svaki od daemona. Slobodno. Bas me interesuju dalje razlike, jer ja ne vidim nista posebno. Apache, tomcat, bind, postfix, dovecot, samba, jabber, freeradius, pptpd, cupsd, openldap etc etc etc.

Sam si sebi dao pravi odgovor, samo ga ne vidiš. Kada su 2002. napravili Xserve gađali su enterprise segment, to je tačno. Ali ne da bi dominirali, već da bi malobrojni Mac korisnici u tom okruženju imali kakvu takvu podršku za određene servise i da bi Macovi uopšte opstali u enterprise okruženju tamo gde su se zadržali. Danas se ja na Exchange mail server lakše i brže zakačim iz Apple Mail aplikacije nego iz MS Outlooka, Apple je ušao malo više u enterprise segment upravo sa te druge strane: telefonima, laptopovima, malo po malo pa se može čuti vest da ta i ta kompanija zaposlenima dozvoljava da donesu laptop sa OS-om po izboru, tako da i infrastruktura počinje bolje da podržava i Mac OS X klijente. S obzirom da su pre jedno godinu i nešto napravili onaj mini server koji su izgleda ljudi bolje kupovali od Xservea i koji nije za enterprise rešenja, shvatili su poruku i rešili da prestanu da troše pare na dalji razvoj Xservea.

Odlicno, ajd' da vidimo kako taj tvoj Apple Mail tacno radi sa Exchange-om 2003 ili bilo kojim Exchange-om gde je ugasen EWS (inace cest slucaj). Ups, pa i ne bas kao Outlook? Dozvoljen je samo IMAP? Koristis OWA? Ili da vidimo moze li random macintosh da se pridruzi postojecem windows domenu, napr da se nakaci na win2k8 domen? Ili da OS X server bude server u windowsovom AD? Ne moze? E ***..... mozda bi i moglo da ta samba na njemu moze da se slobodno setuje....

Iako nam se stavovi razlikuju ocito je da se u jednom slazemo - OS X server je 'doomed' na kucno koriscenje i eventualnu upotrebu u inace malobrojnim okruzenjima gde je OS X dominantan. Za enterprise okruzenje? Ne. Zato je i propao Xserve projekat.

Poslednja izmena:
Iz ovoga se vidi da si Server Admin i Workgroup Manager video sam na par screenshotova negde na internetu.

I sta sad da ti odgovorim? Da mi verujes na rec da jesam instalirao OS X server, pogledao sta nudi i zaboravio da uopste postoji? Da sam njegove GUI alatke poredio sa webminom i linux distro-specific GUI alatima za drndanje po daemonima, tamao gde se ljudi trude da takve alate pisu i odrzavaju?

Nebitno. Neka ti bude, nisam ih video ni na screenshotovima :)

Btw promasio si za XServe Raid - to je klasican Promise storage koji veselo radi sa non-OS X serverima, sa web interfejsom i operativnim sistemom koji nema veze sa Apple-om.

Aman, čitaš li ti šta sam ja napisao. Moram i ovo da crtam:

1) Apple ja pravio svoj RAID koji se zove Xserve RAID
2) Prestaj da ga proizvodi februara 2008
3) Istovremeno zvanično preusmerava buduće kupce na Promise gde je ovaj dužan da poboljša podršku (drajveri i ostalo) za Mac OS X Server i Mac OS X

Šta sam ja tu promašio?

Idemo dalje sa analogijom:

1) Apple pravi svoj Xserve 1U server
2) Prestaje sa proizvodnjom 31. januara 2011.
3) Zvanično preusmerava buduće enterprise kupce na Sun, HP ili već s kim napravi neki deal što se enterprise servera tiče

ili

3) Zvanično objavi deal sa VMWareom ili nekim drugim što se tiče virtuelizacije Mac OS X Servera

Ne, nemoj da se zadrzis samo na tome. Evo ti spisak daemona koji se vrte na OS X serveru:

Deder rasclani mi, korak po korak, svaki od daemona. Slobodno. Bas me interesuju dalje razlike, jer ja ne vidim nista posebno. Apache, tomcat, bind, postfix, dovecot, samba, jabber, freeradius, pptpd, cupsd, openldap etc etc etc.

Šta ima da ti raščlanjavam kada ti sve najbolje znaš. Samo zbog client managementa se isplati Mac OS X Server, a to je rešeno samo daemonima, how yes no.

Na primer, stvari kao NetBoot, NetInstall, NetRestore su samo daemoni, zar ne? Mobile home folders i Portable home folders su samo igračka, how yes no.

Nemam ja vremena da merim čiji je veći što je izgleda jedina zanimacija na ovom forumu kada se pomene Apple u bilo kom kontekstu.

E ***..... mozda bi i moglo da ta samba na njemu moze da se slobodno setuje....

A šta tačno ne možeš da setuješ? Aludiraš na to da si osuđen samo na GUI alate ili stvarno misliš da se ne mogu konfigurisati stvari i iz komandne linije?

Iako nam se stavovi razlikuju ocito je da se u jednom slazemo - OS X server je 'doomed' na kucno koriscenje i eventualnu upotrebu u inace malobrojnim okruzenjima gde je OS X dominantan. Za enterprise okruzenje? Ne. Zato je i propao Xserve projekat.

Slažemo se ili ne nije bitno, vreme će pokazati šta će se dogoditi. Da li će biti mainstream, to sigurno nikada neće, niti je Apple to mislio da postigne kao što neki misle. Ali ako radiš kao administrator u nekoj školi ili firmi koja ima par desetina ili stotina Macova, ipak ćeš sebi malko olakšati život, a firmi uštedeti para, ako škola potroši $500 koliko košta licenca za OS X Server nego da ti izgubiš više od par sati svog skupog vremena instalirajući i podešavajući raznorazne "daemone" koje sa par klikova podesiš na Mac OS X Serveru.

Aman, čitaš li ti šta sam ja napisao. Moram i ovo da crtam:

1) Apple ja pravio svoj RAID koji se zove Xserve RAID
2) Prestaj da ga proizvodi februara 2008
3) Istovremeno zvanično preusmerava buduće kupce na Promise gde je ovaj dužan da poboljša podršku (drajveri i ostalo) za Mac OS X Server i Mac OS X

Šta sam ja tu promašio?

Idemo dalje sa analogijom:

1) Apple pravi svoj Xserve 1U server
2) Prestaje sa proizvodnjom 31. januara 2011.
3) Zvanično preusmerava buduće enterprise kupce na Sun, HP ili već s kim napravi neki deal što se enterprise servera tiče

ili

3) Zvanično objavi deal sa VMWareom ili nekim drugim što se tiče virtuelizacije Mac OS X Servera

Pobogu pratis i koristis toliko dugo Apple i ne znam sto se pravis 'slep pored ociju' te odbijas argument zbog koga ne moze da se napravi paralela koju pokusavas da napravis - Promise storage NE SADRZI operativni sistem nastao u Apple-u. To je kao da odes na Apple-ov sajt a oni ti preporuce printer od ovog ili onog proizvodjaca.

Sa druge strane, ako Apple napravi dil te dozvole da njihova serverska edicija moze da se instalira na recimo VMWare ESX/ESXi to bi znacilo da po prvi put ZVANICNO DOZVOLJAVAJU da se OS X instalira na hardver koji nije isporucen u Apple-u.

Da li ti je sada jasno?

Šta ima da ti raščlanjavam kada ti sve najbolje znaš. Samo zbog client managementa se isplati Mac OS X Server, a to je rešeno samo daemonima, how yes no.

Na primer, stvari kao NetBoot, NetInstall, NetRestore su samo daemoni, zar ne? Mobile home folders i Portable home folders su samo igračka, how yes no.

Zao mi je sto cu da te razocaram ali to sve postoji i na drugim platformama. Napr. netboot je nista do pxe-kompatibilna kombinacija tftp i dhcp servera, netinstall&netrestore se u windows svetu zove RIS (remote installation server) ili ako vise volis 3rd party resenja to je Symantec-ov SGSS. Za kontrolu klijenata windows ima AD.

Moguce je i na *nixima ali je potrebno nesto gimnastike da se to sve podesi, tu se slazemo.

Nemam ja vremena da merim čiji je veći što je izgleda jedina zanimacija na ovom forumu kada se pomene Apple u bilo kom kontekstu.

Lol. Ovo je forum iz cega direktno sledi da nikako ne moze da bude mesto gde ljudi jedan drugog tapsaju po ramenima po cele dane i noci. Ako ti se ne dopada da sreces neistomisljenike ocito je da si pogresio mesto. Sasvim sam siguran da postoje i forumi gde se okupljaju iskljucivo apple zaljubljenici i gde vlada mir, harmonija, ljubav i sreca :)

A šta tačno ne možeš da setuješ? Aludiraš na to da si osuđen samo na GUI alate ili stvarno misliš da se ne mogu konfigurisati stvari i iz komandne linije?

Aludiram na to da nemas neki poseban izbor kad zelis da setujes odredjene daemone preko datog GUI-ja. O tome smo, ako se dobro secam, i polemisali.

Mozda da ti dam i drugi primer - vidim da OS X Server ima mail server sa svim pripadajucim daemonima. Medjutim najcesca instalacija za mail server se radi tako sto se prave virtuelni useri koji stoje u bazi na mysql/postgresql. I sad, kako ja to da podesim kroz Apple GUI? Ne moze. Morao bi da pretumbam celokupnu konfiguraciju a to mi je mnogo lakse da uradim na linuxu/BSD-u jer vec imam spremljene pakete koji me veselo cekaju u repozitorijumima. Pa sad ja trebam prvo da ocistim sistem od stock Apple instalacije, da dovucem sve preko ports-a jer je pitanje da li su postfix/dovecot uzidani u apple server kompajlirani sa podrskom za mysql/postgresql; mucan i spor posao.

Slažemo se ili ne nije bitno, vreme će pokazati šta će se dogoditi. Da li će biti mainstream, to sigurno nikada neće, niti je Apple to mislio da postigne kao što neki misle. Ali ako radiš kao administrator u nekoj školi ili firmi koja ima par desetina ili stotina Macova, ipak ćeš sebi malko olakšati život, a firmi uštedeti para, ako škola potroši $500 koliko košta licenca za OS X Server nego da ti izgubiš više od par sati svog skupog vremena instalirajući i podešavajući raznorazne "daemone" koje sa par klikova podesiš na Mac OS X Serveru.

Mda.... sad ces jos da me ubedjujes da je Apple izuzetak od pravila da svaka kompanija tezi da dominira svakim raspolozivim trzistem. Naravno da su to hteli, hoce i danas, a zelece i sutra. Sad, to sto negde njihov pristup prolazi dobro a na drugim mestima ne prolazi, sta da se radi.

Za drugi deo pasusa si u pravu - kad imas nekoliko stotina mac-ova onda se isplati kupiti mac mini i licencu za OS X server i to jedino zbog lake kontrole i update-ovanja macova. I tu cela prica i pocinje i zavrsava se.

Apple je ušao malo više u enterprise segment upravo sa te druge strane: telefonima, laptopovima, malo po malo pa se može čuti vest da ta i ta kompanija zaposlenima dozvoljava da donesu laptop sa OS-om po izboru, tako da i infrastruktura počinje bolje da podržava i Mac OS X klijente. S obzirom da su pre jedno godinu i nešto napravili onaj mini server koji su izgleda ljudi bolje kupovali od Xservea i koji nije za enterprise rešenja, shvatili su poruku i rešili da prestanu da troše pare na dalji razvoj Xservea.

I ti po tome računaš da je Apple počeo da se probija na enterprise tržište? Čoveče, Apple je tu pukao sasvim, a nekad je bio vrlo jak. Ostali su samo široko zastupljeni u industriji štampanih medija i upiru se noktima i zubima na svaki način da i to ne izgube, uključujući tu i hiljade laptopa koje Apple pokloni novinarima svake godine. Sve drugo gde su vladali su izgubili, čak su i Mac rendering farme polako pale u zaborav od "Titanika" na ovamo.

Čak i da se neko veliko preduzeće u aktu potpune ludosti odluči za preskupu Mac infrastrukturu, život ima brzo da im se smuči kad nalete na sumanuta ograničenja Open Directory-a, lošu skalabilnost, očajne performanse u radu sa bazama podataka i prokleti Bonjour protokol čijeg pisca bih voleo da lično zadavim. A ti kažeš: "Jao ima super Wiki server". Baš će da se uteše zbog toga.

Pobogu pratis i koristis toliko dugo Apple i ne znam sto se pravis 'slep pored ociju' te odbijas argument zbog koga ne moze da se napravi paralela koju pokusavas da napravis - Promise storage NE SADRZI operativni sistem nastao u Apple-u. To je kao da odes na Apple-ov sajt a oni ti preporuce printer od ovog ili onog proizvodjaca.

Sa druge strane, ako Apple napravi dil te dozvole da njihova serverska edicija moze da se instalira na recimo VMWare ESX/ESXi to bi znacilo da po prvi put ZVANICNO DOZVOLJAVAJU da se OS X instalira na hardver koji nije isporucen u Apple-u.

Da li ti je sada jasno?
A kada sam ja rekao da sadrži OS nastao u Appleu? Pomenuo sam način na koji je Apple rešio problem kada je rešio da prestane da proizvodi svoj RAID. Inače, Promise RAID radi sa Appleovim Xsanom. I moram opet da crtam da bih opisao kontekst u kojem sam to rekao: slično može da reši i problem nedostatka rack servera. Ništa više ja tu nisam aludirao i pričao, ne znam otkud ti ta ideja.

Zao mi je sto cu da te razocaram ali to sve postoji i na drugim platformama. Napr. netboot je nista do pxe-kompatibilna kombinacija tftp i dhcp servera, netinstall&netrestore se u windows svetu zove RIS (remote installation server) ili ako vise volis 3rd party resenja to je Symantec-ov SGSS. Za kontrolu klijenata windows ima AD.

Moguce je i na *nixima ali je potrebno nesto gimnastike da se to sve podesi, tu se slazemo.

A kada sam ja rekao da tako nešto ne postoji na drugim platformama? Ali to što postoji ne radi dobro, ako uopšte radi, sa Mac kijentima na mreži, zato to imaš u Mac OS X serveru. Onda će ipak biti da nije samo skup daemona, zar ne?

Aludiram na to da nemas neki poseban izbor kad zelis da setujes odredjene daemone preko datog GUI-ja. O tome smo, ako se dobro secam, i polemisali.
Izvini, ali nismo, nego se moglo zaključiti da si rekao da se izvan GUI-a ne može ništa podešavati.

Mozda da ti dam i drugi primer - vidim da OS X Server ima mail server sa svim pripadajucim daemonima. Medjutim najcesca instalacija za mail server se radi tako sto se prave virtuelni useri koji stoje u bazi na mysql/postgresql. I sad, kako ja to da podesim kroz Apple GUI? Ne moze.

Može još od Tiger servera (10.4.x).

Mda.... sad ces jos da me ubedjujes da je Apple izuzetak od pravila da svaka kompanija tezi da dominira svakim raspolozivim trzistem. Naravno da su to hteli, hoce i danas, a zelece i sutra. Sad, to sto negde njihov pristup prolazi dobro a na drugim mestima ne prolazi, sta da se radi.
Vidiš kako uspešno vladaju tržištem netbookova, j*** im se za iste. Kao što su svojevremeno odustali od štampača i javno rekli "HP to radi bolje", iako su prvi laserski štampač oni napravili, tako odustaju od stvari koje ih (više) ne interesuju. Da li zaista misliš da je firma sa manje od 5% koliko je imala u vreme kada su napravili Xserve razmišljala o tome da dominira enterprise tržištem?

Za drugi deo pasusa si u pravu - kad imas nekoliko stotina mac-ova onda se isplati kupiti mac mini i licencu za OS X server i to jedino zbog lake kontrole i update-ovanja macova. I tu cela prica i pocinje i zavrsava se.
A da li sam ja tvrdio išta drugo? Mada, mini je za par stotina slab, tu ipak treba Mac Pro. No, tu se sada postavlja problem nepostojanja rack mount mašine. Zato ja tipujem da će uraditi jednu od one dve stvari, navijajući više za virtuelizaciju nego da se vežu za nekog third-party proizvođača servera.

A kada sam ja rekao da sadrži OS nastao u Appleu? Pomenuo sam način na koji je Apple rešio problem kada je rešio da prestane da proizvodi svoj RAID. Inače, Promise RAID radi sa Appleovim Xsanom. I moram opet da crtam da bih opisao kontekst u kojem sam to rekao: slično može da reši i problem nedostatka rack servera. Ništa više ja tu nisam aludirao i pričao, ne znam otkud ti ta ideja.

Voleo bih ovo da razjasnimo do kraja - mislis da se OS X Server zavrti na hardveru aka rack serveru drugog proizvodjaca? Do duse to i dalje ne resava problem enterprise virtuelizacije sto je prakticno 'must' u danasnjim datacentrima. U svakom slucaju ispada da ce OS X Server da pogoni hardver koji nije sklopljen u Apple-u. Zato sam i rekao - bice zanimljivo da se to vidi.

I da zavrsimo sa Promise RAID-om - na njemu se ne nalazi nikakav Apple specific softver a pretpostavljam da je izabran jer se radi o renomiranoj firmi za cije se FC kontrolere Apple odlucio da napise drajver. I to je sve. Ne postoji nikakva posebna prepreka da se XSan fajl sistem ne koristi i na drugim SAN uredjajima.

A kada sam ja rekao da tako nešto ne postoji na drugim platformama? Ali to što postoji ne radi dobro, ako uopšte radi, sa Mac kijentima na mreži, zato to imaš u Mac OS X serveru. Onda će ipak biti da nije samo skup daemona, zar ne?

Vidim da smo krenuli od pogresnih premisa - ja sam posmatrao OS X Server kao bilo koji drugi windows/*nix server i gledao sta on donosi klasicnoj mrezi koja se svakodnevno srece gde god se okrenes, napr. LAN-u sa windows/osx/linux klijentima. Ti ga posmatras iskljucivo kao server za macintosh klijente. Macovima njihov server znaci, ostatku brojne ekipe ne znaci nista niti im donosi bilo sta epohalno i 'must have'.

Evo sta bi bilo interesantno - da ovo sto si pomenuo (netboot, netinstall, netrestore) bude napr. po defaultu dostupno i windows i (eventualno) linux klijentima. Posto nije, a macovi su endemska pojava u ogromnoj vecini LAN-ova, iz moje perspektive OS X Server je prilicno useless.

Može još od Tiger servera (10.4.x).

Netacno. Podrzava virtuelne domene i virtuelne usere ali oni ne stoje u sql bazi sto je inace bitno za funkcionisanje opterecenih mail servera. A mogu i dalje da teram mak na konac - zasto squirrelmail? Zasto ne roundcube, ili horde, ili nesto trece? Squirrelmail je ruzan i po defaultu ne podrzava UTF. Pa-pa GUI za setovanje servera, hello terminalskom prozoru. Sto ne mora da bude nuzno lose, naprotiv. Samo pokazuje koliko je bilo koji GUI za setovanje daemona na *nix sistemima osudjen na propast.

Vidiš kako uspešno vladaju tržištem netbookova, j*** im se za iste. Kao što su svojevremeno odustali od štampača i javno rekli "HP to radi bolje", iako su prvi laserski štampač oni napravili, tako odustaju od stvari koje ih (više) ne interesuju. Da li zaista misliš da je firma sa manje od 5% koliko je imala u vreme kada su napravili Xserve razmišljala o tome da dominira enterprise tržištem?

Da, toliko im se j*** za netbook trziste da pokusavaju da zamene netbook svojom "varijantom" - ipad-om. Mislis da se nisu udarali kamenjem u glavu jer su ostali izvan trzista gde se proda 30-40 miliona jedinica godisnje, i to cele 2 ili 3 godine?

I da, mislim da zele da dominiraju enterprise trzistem. Kako se PC nasao u domovima 98% ljudi na svetu? Tako sto je sve krenulo sa posla. Naivno i nerealno deluju nade da ce trend osvajanja korporacija od strane Apple tehnologija krenuti iz suprotnog pravca od onog kojim je isao PC i windows, od kuce ka poslu.

A da li sam ja tvrdio išta drugo? Mada, mini je za par stotina slab, tu ipak treba Mac Pro. No, tu se sada postavlja problem nepostojanja rack mount mašine. Zato ja tipujem da će uraditi jednu od one dve stvari, navijajući više za virtuelizaciju nego da se vežu za nekog third-party proizvođača servera.

Nije veliki problem nepostojanja rack mount varijante, zaista ne; mozda se trosi nesto vise mesta u reku, ali moze uvek da se nadje mesto za policu i Mac Pro koji stoji na istoj. Nemoj da mislis da ovo govorim samo da bih ti lupao kontru :D , stvarno je tako. Problem bi bio kada bi imao veliki broj mac pro servera, e tada bi oni zauzimali znacajno vise mesta nego sto bi bilo potrebno; u slucaju par servera to nije preterano izrazen problem.

I opet se vracamo na pocetak - dozvoljavanje paravirtuelizacije OS X Servera znacice da se Apple odrice od vajkada uspostavljene poslovne politike da njihovi operativni sistemi mogu da se vrte samo i iskljucivo na njihovom hardveru. Malo verovatan scenario.

Voleo bih ovo da razjasnimo do kraja - mislis da se OS X Server zavrti na hardveru aka rack serveru drugog proizvodjaca? Do duse to i dalje ne resava problem enterprise virtuelizacije sto je prakticno 'must' u danasnjim datacentrima. U svakom slucaju ispada da ce OS X Server da pogoni hardver koji nije sklopljen u Apple-u. Zato sam i rekao - bice zanimljivo da se to vidi.
Ili to ili će da dozvole virtuelizaciju. Moraju nešto od toga da urade, šta da kažu firmi koja ima 300 Macova i želi svoj stari PPC Xserve sa Leopard serverom da zameni Snow Leopard serverom koji mora na Intel: tu gde vam je stajao 1U rack server nekako ugurajte Mac Pro koji zauzima 12U? Uzmite mini, on vam je dovoljan, a karticu za RAID ćete da gurnete u šta?

I da zavrsimo sa Promise RAID-om - na njemu se ne nalazi nikakav Apple specific softver a pretpostavljam da je izabran jer se radi o renomiranoj firmi za cije se FC kontrolere Apple odlucio da napise drajver. I to je sve. Ne postoji nikakva posebna prepreka da se XSan fajl sistem ne koristi i na drugim SAN uredjajima.

Upravo zbog drajvera i podrške su napravili deal sa njima.

Vidim da smo krenuli od pogresnih premisa - ja sam posmatrao OS X Server kao bilo koji drugi windows/*nix server i gledao sta on donosi klasicnoj mrezi koja se svakodnevno srece gde god se okrenes, napr. LAN-u sa windows/osx/linux klijentima. Ti ga posmatras iskljucivo kao server za macintosh klijente. Macovima njihov server znaci, ostatku brojne ekipe ne znaci nista niti im donosi bilo sta epohalno i 'must have'.

Volim ja da radim sa Macovima, ali nisam lud pa da nekog teram na nešto pošto poto. Imaš dovoljan broj Macova da opravdaš jedan Mac OS X Server, uzmi ga, društvo koje ti administrira *nix/Windows servere će se snaći i sa njim, možda će čak i biti srećno što će im uštedeti vremena u deploymentu novih Macova i client managementu starih.

Evo sta bi bilo interesantno - da ovo sto si pomenuo (netboot, netinstall, netrestore) bude napr. po defaultu dostupno i windows i (eventualno) linux klijentima. Posto nije, a macovi su endemska pojava u ogromnoj vecini LAN-ova, iz moje perspektive OS X Server je prilicno useless.

Toliko ne znam da bih ti rekao kakvi se sve skriptovi u suštini koriste ispod haube, ali pošto je to BSD, mislim da im ne bi trebalo mnogo da to implementiraju za Linux klijente, recimo ionako se imidži kod NetBoota vuku NFS-om i na Macove (osim onih za Classic mašine, tj. one na Mac OS 9.2, tada mora AFP-om).

Da, toliko im se j*** za netbook trziste da pokusavaju da zamene netbook svojom "varijantom" - ipad-om. Mislis da se nisu udarali kamenjem u glavu jer su ostali izvan trzista gde se proda 30-40 miliona jedinica godisnje, i to cele 2 ili 3 godine?

Kao prvo, iPad nije netbook. Kao drugo, je** im se za to da se tuku za siću, niti verujem da umeju da se snađu u toj trci za malim profitnim marginama, šta misliš koliko Asus zaradi na netbooku koji ovde kupiš za 200 evra?

Nije veliki problem nepostojanja rack mount varijante, zaista ne; mozda se trosi nesto vise mesta u reku,

12U, a pri tome nema Lights-Out management, redunantni power supply, samo da navedem te dve stvari? O potrošnji struje da ne pričam, mada ni Xserve tu nije bio štediša, naprotiv.

I opet se vracamo na pocetak - dozvoljavanje paravirtuelizacije OS X Servera znacice da se Apple odrice od vajkada uspostavljene poslovne politike da njihovi operativni sistemi mogu da se vrte samo i iskljucivo na njihovom hardveru. Malo verovatan scenario.

Dovoljno sam mator da se sećam Outbounda koji je pravio (nelegalno, tj. polulegalno: kupovao je polovne ili starije Macove, čupao ROM iz njih i stavljao u svoje mašine) Mac klonove. Da ne govorim o legalnim klonovima koje je Džobs ubio po povratku u Apple: Motorola, Umax, Power Computing, da ih ne navodim sve, svi su oni pravili Mac klonove između 1995. i 1997. godine.

Ili to ili će da dozvole virtuelizaciju. Moraju nešto od toga da urade, šta da kažu firmi koja ima 300 Macova i želi svoj stari PPC Xserve sa Leopard serverom da zameni Snow Leopard serverom koji mora na Intel: tu gde vam je stajao 1U rack server nekako ugurajte Mac Pro koji zauzima 12U? Uzmite mini, on vam je dovoljan, a karticu za RAID ćete da gurnete u šta?

Ivan90BG je objasnio - u rack orman se ugradi polica i polozi server.

Naravno virtuelizacija je i dalje nezamenljiva zbog drugih stvari od kojih je potrosnja struje tek jedan segment - virtuelna masina moze lako da se seljaka sa mesta na mesto, da se lagano bekapuje, snapshot-uje, da se dinamicki menjaju karakteristike (RAM, broj CPU-ova, mrezni interfejsi, velicina fajl sistema). I naravno imidze je moguce cuvati na SAN-ovima koji su po pravilu najbolja mesta za cuvanje bilo kakvih podataka. Malo sirim pricu da bih odgovorio i na zadnji pasus tvog posta.

Kao prvo, iPad nije netbook. Kao drugo, je** im se za to da se tuku za siću, niti verujem da umeju da se snađu u toj trci za malim profitnim marginama, šta misliš koliko Asus zaradi na netbooku koji ovde kupiš za 200 evra?

iPad mi se zaista cini kao odgovor na netbook maniju. Jeste offtopic ali evo da pojasnim - seti se prvih netbook-ova, masina sa custom GUI-jem, SSD/flash diskom, manjim ekranom i velikom autonomijom. U principu me veoma podsecaju na iPad osim sto imaju tastaturu umesto touchscreen-a. I onda se desila cudna stvar - netbook-ovi su mutirali, ubaceni su hardovi, poceli da se koriste standardni desktop OS-evi, ekrani su povecani a autonomija je otisla u qratz i stigla u ravan notebook-ova. U stvari, netbook danas je nesto umanjeni notebook.

A sto se profitnih margina tice, ***..... apple je uvek znao da svoje margine zacepi bolje od drugih hardverasa. Uopste ne sumnjam da bi njihov netbook, u slucaju da je napravljen, kostao makar 600-700 evra. Opravdano ili ne? Mene licno je bas briga... dok ima ljudi koji su spremni da plate, ocito je da je opravdano.

Dovoljno sam mator da se sećam Outbounda koji je pravio (nelegalno, tj. polulegalno: kupovao je polovne ili starije Macove, čupao ROM iz njih i stavljao u svoje mašine) Mac klonove. Da ne govorim o legalnim klonovima koje je Džobs ubio po povratku u Apple: Motorola, Umax, Power Computing, da ih ne navodim sve, svi su oni pravili Mac klonove između 1995. i 1997. godine.

Ovoga se i ja secam, cak su dobili licence direktno od Apple-a. Ali lepo si primetio - to je vreme kada se Dzobs kune u kocku a Apple vode neki drugi ljudi. Evo ispravicu se - kad god Dzobs rukovodi Apple-om OS X se vrti iskljucivo na gvozdju izaslom iz Kupertina.

Poslednja izmena:
imas QuickTime streaming server i podcast. osim toga, mac os x server moze da sluzi kao... ne znam kako se to tacno zove, ali "update server" za ostale mac klijente. verujem da ima jos sitnica ali ne mogu trenutno da ih se setim :)

EDIT: vidim da si i sam ovo pobrojao kasnije ali opet kaze "Kao sto se moze videti, sve standardni *nix daemoni." :D ... a vidim da i ima sta ovde da se procita ;) odo dalje da citam...

XServe nikada nije mogao da se instalira na VMWare ESX/ESXi, Xen, MS Hyper-V, Linux KVM, a problem je bila Apple licenca koja je dozvoljavala da se XServe instalira iskljucivo na njihovom hardveru. Ovo je veoma, ali veoma bitno za svaki datacentar, a kako broj potrebnih servera raste ovo postaje sve veci i veci drawback.

heh... Why Apple axed Xserve, and how it can reenter the server market :)

Poslednja izmena:
imas QuickTime streaming server i podcast. osim toga, mac os x server moze da sluzi kao... ne znam kako se to tacno zove, ali "update server" za ostale mac klijente. verujem da ima jos sitnica ali ne mogu trenutno da ih se setim :)

EDIT: vidim da si i sam ovo pobrojao kasnije ali opet kaze "Kao sto se moze videti, sve standardni *nix daemoni." :D ... a vidim da i ima sta ovde da se procita ;) odo dalje da citam...

Daemoni za podcast i za streaming nisu bas nesto sto se koristi svakodnevno ali odavno postoje na svim *nixima (cak je moguce instalirati i darwin aka quicktime streaming server mada ne vidim sto bi se to radilo kad je prirodnije da se streamuje u mpeg4 formatu). Ostale zezalice koje je spomenuo madamov a ticu se konkretno tog dela, po nacinu na koji je opisao, nisu nemoguce za podesavanje samo je potrebno nesto rada i (eventualno) skriptovanja. Da li postoje gotovi ekvivalenti? Nemam pojma, nikad se nisam interesovao za problematiku, pretpostavljam da postoje.

Isto tako postoje daemoni/servisi koji su ekvivalenti za netboot, netinstall i netrestore, a specificnost OS X Servera je da taj zadatak radi za OS X klijente i iskljucivo za njih.

Poenta? Korisne stvari u pure mac mrezama, van toga poprilicno useless, narocito sto je i par tih specificnosti cvrsto vezano za Apple ekosistem (u prevodu - neupotrebljivo u 99.99% LAN-ova).

Poslednja izmena:
Poenta: mislim da se svi slazemo :) apple server je i namenjen za to i jako dobro radi posao.
Bez terminala mozes da podesis gro stvari a kad bas zapne oko nekih specificnih stvari mozes da ih resis isto kao i na svakom drugom *nixu.

Bez terminala mozes da podesis gro stvari a kad bas zapne oko nekih specificnih stvari mozes da ih resis isto kao i na svakom drugom *nixu.

Ako je tacno ovo:

Apple goes to great lengths to hide configs from you. You can find them, but the instant you edit a config file by hand you just walked outside of your support contract. Thanks for playing.

onda i nije bas tako kao sto kazes.

dobro salac, mozemo do sutra...

mac os x te je razocarao, ok... mozemo do sutra...
btw sta ce tebi ugovor o supportu sa appleom ??

meni nije trebao, a sve probleme na koje sam naleteo prilikom konfigurisanja mac os x servera sam resio. jedino sto sam pre svege procitao je tekst na www.afp548.com... i za ostalo konsultovao www.google.com i milina. pogotovo milina u poredjenju sa ubuntom gde nista ne mogu da podeseim bez www.google.com :mad:

Zavisi sta zelis da postignes sa OS X Serverom.

Napr. ono cega se niko ovde nije setio je Xgrid - lep feature koji daje mogucnost onima sa viskom para a manjkom vremena da brzo i lako naprave superkompjuter; secam se dobro Xserve gridova koji su pre 6-7 god. postavljani po US univerzitetima. To vec spada u ozbiljne stvari koje ispadaju iz okvira 'servera za po kuci' i vrlo verovatno tako veliki angazman (kupovina par hiljada servera) znaci i uzimanje apple support-a jer se, makar na pocetku, ocekuju problemi. Ne treba bog zna koliko maste da se zakljuci da univerziteti mogu da probaju da rade sve i svasta na gridovima pa i rucno menjanje config fajlova -> ode njihov apple support.

Posledica: ukoliko se pogleda lista superkompjutera na njoj vise OS X ne postoji - http://www.top500.org/stats/list/36/os . Nije uvek bilo tako.

I ne, nije me OS X Server razocarao, da budem iskren od njega nista posebno nisam ni ocekivao tako da ne moze da bude ni razocarenja.

A ako pricas o 'desktop' OS X-u, ni ti nisam razocaran mada nisam ni doziveo katarzu kada sam poceo intenzivno da ga koristim (sto izgleda ogromna vecina apple entuzijasta ocekuje kao nesto prirodno i neminovno kod svakoga ko kupi Apple racunar).

Poslednja izmena:
Meni nije jasno zašto Xserve još odavno nije bacio kašiku. Apple nikad nije imao dobar server, gušile su ga standardne Apple boljke, nikakve mogućnosti, previsoka cena. Ako prostom plebsu možeš da prodaš priču da je to nekako dobra stvar, visokom menadžmentu ne možeš, njihov mozak reaguje samo na novac.

moribus - nadji mi ekvivalent aperture na macu, i itunesu i automatoru na nekoj drugoj platformi, to upakuj u works out of the box, i u neki fini dizajn - i kupio si me. cisto da ne bude da smo svi budale koje ne znaju sta koriste. u protivnom daj molim te uzdrzi se od tih komentara.

*mislim da se niko ovde ne kune u APPLE, vec u to sto apple nudi. rado cu promeniti brend ako mi ponudis bolje!

BTW - salac je lepo napisao - apple nikad nije ni trebao da pravi servere. previse su tromi i previse ih je briga za ease of use za jedno serversko okruzenje.

Poslednja izmena:
moribus - nadji mi ekvivalent aperture na macu, i itunesu i automatoru na nekoj drugoj platformi, to upakuj u works out of the box, i u neki fini dizajn - i kupio si me. cisto da ne bude da smo svi budale koje ne znaju sta koriste. u protivnom daj molim te uzdrzi se od tih komentara.

*mislim da se niko ovde ne kune u APPLE, vec u to sto apple nudi. rado cu promeniti brend ako mi ponudis bolje!

BTW - salac je lepo napisao - apple nikad nije ni trebao da pravi servere. previse su tromi i previse ih je briga za ease of use za jedno serversko okruzenje.

Dobro, bar se u zadnjoj tvojoj izjavi delimično slažemo.

Ne kažem ja da ste vi ljudi glupi (bar većina vas valjda nije), ali jednostavno vas zanimaju stvari za koje mene i većinu ostalih iskreno zabole dupe. Aplikacije koje si pobrojao i koje su tebi toliko važne meni su sasvim nebitne, čak ni ne koristim neke njihove alternative. Da sve radi iz kutije mi je opet sasvim nebitno, pošto ionako sve prilagođavam sebi i svojim potrebama i ukusu. Za dizajn i spoljašnji izgled elektronskih uređaja me takođe zabole, to je mašina i samo je važno da radi pouzdano, kućište kompjutera može da bude i od kartona što se mene tiče. Prema tome, kada mi neko ponudi takve beskorisne stvari i za to mi zatraži duplu cenu, možeš misliti šta mislim o ponudi. Svako kome je odnos dobijenog i cene glavni faktor pri odlučivanju će rezonovati slično meni, a firme svakako spadaju u tu kategoriju.

Nazad
Vrh Dno