A kada sam ja rekao da sadrži OS nastao u Appleu? Pomenuo sam način na koji je Apple rešio problem kada je rešio da prestane da proizvodi svoj RAID. Inače, Promise RAID radi sa Appleovim Xsanom. I moram opet da crtam da bih opisao kontekst u kojem sam to rekao: slično može da reši i problem nedostatka rack servera. Ništa više ja tu nisam aludirao i pričao, ne znam otkud ti ta ideja.
Voleo bih ovo da razjasnimo do kraja - mislis da se OS X Server zavrti na hardveru aka rack serveru drugog proizvodjaca? Do duse to i dalje ne resava problem enterprise virtuelizacije sto je prakticno 'must' u danasnjim datacentrima. U svakom slucaju ispada da ce OS X Server da pogoni hardver koji nije sklopljen u Apple-u. Zato sam i rekao - bice zanimljivo da se to vidi.
I da zavrsimo sa Promise RAID-om - na njemu se ne nalazi nikakav Apple specific softver a pretpostavljam da je izabran jer se radi o renomiranoj firmi za cije se FC kontrolere Apple odlucio da napise drajver. I to je sve. Ne postoji nikakva posebna prepreka da se XSan fajl sistem ne koristi i na drugim SAN uredjajima.
A kada sam ja rekao da tako nešto ne postoji na drugim platformama? Ali to što postoji ne radi dobro, ako uopšte radi, sa Mac kijentima na mreži, zato to imaš u Mac OS X serveru. Onda će ipak biti da nije samo skup daemona, zar ne?
Vidim da smo krenuli od pogresnih premisa - ja sam posmatrao OS X Server kao bilo koji drugi windows/*nix server i gledao sta on donosi klasicnoj mrezi koja se svakodnevno srece gde god se okrenes, napr. LAN-u sa windows/osx/linux klijentima. Ti ga posmatras iskljucivo kao server za macintosh klijente. Macovima njihov server znaci, ostatku brojne ekipe ne znaci nista niti im donosi bilo sta epohalno i 'must have'.
Evo sta bi bilo interesantno - da ovo sto si pomenuo (netboot, netinstall, netrestore) bude napr. po defaultu dostupno i windows i (eventualno) linux klijentima. Posto nije, a macovi su endemska pojava u ogromnoj vecini LAN-ova, iz moje perspektive OS X Server je prilicno useless.
Može još od Tiger servera (10.4.x).
Netacno. Podrzava virtuelne domene i virtuelne usere ali oni ne stoje u sql bazi sto je inace bitno za funkcionisanje opterecenih mail servera. A mogu i dalje da teram mak na konac - zasto squirrelmail? Zasto ne roundcube, ili horde, ili nesto trece? Squirrelmail je ruzan i po defaultu ne podrzava UTF. Pa-pa GUI za setovanje servera, hello terminalskom prozoru. Sto ne mora da bude nuzno lose, naprotiv. Samo pokazuje koliko je bilo koji GUI za setovanje daemona na *nix sistemima osudjen na propast.
Vidiš kako uspešno vladaju tržištem netbookova, j*** im se za iste. Kao što su svojevremeno odustali od štampača i javno rekli "HP to radi bolje", iako su prvi laserski štampač oni napravili, tako odustaju od stvari koje ih (više) ne interesuju. Da li zaista misliš da je firma sa manje od 5% koliko je imala u vreme kada su napravili Xserve razmišljala o tome da dominira enterprise tržištem?
Da, toliko im se j*** za netbook trziste da pokusavaju da zamene netbook svojom "varijantom" - ipad-om. Mislis da se nisu udarali kamenjem u glavu jer su ostali izvan trzista gde se proda 30-40 miliona jedinica godisnje, i to cele 2 ili 3 godine?
I da, mislim da zele da dominiraju enterprise trzistem. Kako se PC nasao u domovima 98% ljudi na svetu? Tako sto je sve krenulo sa posla. Naivno i nerealno deluju nade da ce trend osvajanja korporacija od strane Apple tehnologija krenuti iz suprotnog pravca od onog kojim je isao PC i windows, od kuce ka poslu.
A da li sam ja tvrdio išta drugo? Mada, mini je za par stotina slab, tu ipak treba Mac Pro. No, tu se sada postavlja problem nepostojanja rack mount mašine. Zato ja tipujem da će uraditi jednu od one dve stvari, navijajući više za virtuelizaciju nego da se vežu za nekog third-party proizvođača servera.
Nije veliki problem nepostojanja rack mount varijante, zaista ne; mozda se trosi nesto vise mesta u reku, ali moze uvek da se nadje mesto za policu i Mac Pro koji stoji na istoj. Nemoj da mislis da ovo govorim samo da bih ti lupao kontru

, stvarno je tako. Problem bi bio kada bi imao veliki broj mac pro servera, e tada bi oni zauzimali znacajno vise mesta nego sto bi bilo potrebno; u slucaju par servera to nije preterano izrazen problem.
I opet se vracamo na pocetak - dozvoljavanje paravirtuelizacije OS X Servera znacice da se Apple odrice od vajkada uspostavljene poslovne politike da njihovi operativni sistemi mogu da se vrte samo i iskljucivo na njihovom hardveru. Malo verovatan scenario.