Šta je novo?

Core 2 Duo E6750 vs E7500

Solesoslav

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
20.05.2008
Poena
555
Situacija je ovakva.
Ja vec izvesno vreme posedujem procesor Core 2 Duo E6750 koji sa DDR2 memorijom na 800MHz(koja poseduje kulere ali nikako da je klokujem) radi besprekorno na 3.2GHz.
E sad, prijatelj moga oca je nedavno bio u Switzerland i tamo je nekako na poklon dobio Core 2 Duo E7500, ali je izgleda ispalo da on nema taj socket ili tako neshto pa sad mi on nudi da mi proda taj model za male pare.
E sad, zanima me koliki je mnozioc na E7500(na E6750 je 8) kao i koliko se manje greje poshto je proizveden u manjom proizvodnom procesu. Takodje me zanima koliko moze da se klokuje sa i bez dizanjem voltaze i da li tih 1MB manje L2 cashe memorije koje on ima u odnosu na E6750 znachi neshto u realnom radu(bilo u igrama ili u obichnim poslovima).
Unapred zahvalan Sole.

uzmi tog e750 jer je brzi i bolji i bolje se klokuje...ode i na 4ghz

Pa jeste sve to, ali ja imam trenutno limitovan FSB na 400, tako da ako je mnozilac isto 8 onda ja u stvari dobijam gubitak u performansama.

Hvala

zasto sam ja nasao E6750 sa 4mb cache i fsb 1333 dok E7500 ima 3mb cache i fsb 1066?
po ovome je bolji e6750.

u realnom radu je e7500 bolji

zasto sam ja nasao E6750 sa 4mb cache i fsb 1333 dok E7500 ima 3mb cache i fsb 1066?
po ovome je bolji e6750.

svaki e7500 je em hladniji,
em brzi klok za klok,
plus po default setovanju je brzi
manje nanometara chip
i napokon klokuje se lagano
na 3.8-3.9,
neki idu preko 4GHz
a e6750 treba naterati preko 3.5GHz
i to je dobro za taj Conroe.
E7500, nemoj da razmisljas
imao sam i jedan i drugi, ne pricam bezveze.
Pozdrav

Meni je radio pristojno na 3.6 , mislim na e6750 , ali to ipak traži malo jaču ploču i ostale komponente da isprate ...

Nisam sto posto siguran koliko je e7500 bolji i hladniji; MAX TDP im je isti, a Tcase odnosno radna temperatura je na e6750 oko 2 stepena manja nego na e7500 (što je sasvim logično s obzirom na 30%-tno smanjenje procesa u korist E7500 (45nm umesto 60nm kod e6750).

Osim toga, e7500 je sam po sebi niža klasa u odnosu na e6750, mada je pitanje koliko to znači u normalnom radu, makar ja ne bih znao. Uostalom, poledajte poređenje na sajtu samog Intela.

Sa druge strane, ja nisam imao 7500, pa je ovo što je rekao Kukiz kudikamo relevantnije.

Sa treće strane, lično nikada ne bih dao ni dinar da e6750 zamenim za e7500. Razmišljao bih o nekom Quadu. Ali ako ti se baš nudi za (jako) male pare... Najbolje ćeš odlučiti sam. Mislim da ti ta promena realno ne vredi više od 30-tak evra.

Nemoj da bacas pare na taj procesor... Pregazilo ga je vreme...

Nije neka velika razlika izmedju tih procesora, samo bacas pare.

Skupi novac i predji na Athlon II seriju procesora.

Situacija je ovakva.
Ja vec izvesno vreme posedujem procesor Core 2 Duo E6750 koji sa DDR2 memorijom na 800MHz(koja poseduje kulere ali nikako da je klokujem) radi besprekorno na 3.2GHz.
E sad, prijatelj moga oca je nedavno bio u Switzerland i tamo je nekako na poklon dobio Core 2 Duo E7500, ali je izgleda ispalo da on nema taj socket ili tako neshto pa sad mi on nudi da mi proda taj model za male pare.
E sad, zanima me koliki je mnozioc na E7500(na E6750 je 8) kao i koliko se manje greje poshto je proizveden u manjom proizvodnom procesu. Takodje me zanima koliko moze da se klokuje sa i bez dizanjem voltaze i da li tih 1MB manje L2 cashe memorije koje on ima u odnosu na E6750 znachi neshto u realnom radu(bilo u igrama ili u obichnim poslovima).
Unapred zahvalan Sole.

pazi, ako ces klokovati do zadnjeg megaherca,
uzmi e7500 (4.0GHz ce ici verovatno)
a e6750 moze na dobroj ploci i preko 3.5GHz,
a mozda i da ostavis tako,
pa i na 3.2@GHz on radi perfektno,
svaku grafiku ce dobro gurati za sad.
Predpostavljam da neces kupiti HD5970 ;)
za nju bi trebao jaci procesor da se izvuce maksimum
ali da ne davim,
sam odluci,
oba cpu-a su dobra,
veoma blizu u realnom radu.
Pozdrav!

Zavisno od kvaliteta i "istrošenosti" ploče, e6750 može da ide na 3800MHz Prime-stable, znači za svaki dan, a 4000 pa čak i preko 4150MHz i to sa jačim vazdušnim hlađenjem!

Znači obrni okreni, ne verujem da ćeš osetiti razliku, a ako hoćeš da klokuješ mnogo ćeš se bolje osećati što svoj verni 6750 voziš na 4GHz (50% više, pa gdi to ima :D), nego tamo neki 7500 :p

definitivno neces imati vidne razlike veruj jer sam probao i jedan i drugi pa i e7600 znaci za igrice za neki svakodnevni rad se uopste ne vidi razlika ....a vreme ih je prilicno pregazilo tako da licno mislim da je uzaludna investicija.

Hvala svima, nisam uzeo, razmishljam se da uzmem neki Vendetta 2 pa da se oprobam, ali pre toga moram da clockujem ram koji inache ima OCZ-ovo pasivno hladjenje na njemu ali nisam siguran da cu moci da ga doguram da tih 1066 koliko bi mi trebalo.

Nazad
Vrh Dno