Dobro, da rezimiramo onda... Kriket može da vam popravi šporet, pumpu za vodu, neki kolektorski motor ili možda tablu sa osiguračima, al' nema blage veze sa informatikom i elektronikom i zato ko primi savet od njega, taj nije normalan. To ti je kao da odeš kod pekara i daš mu da ti protumači ultrazvučni nalaz...
A sada... S€X! :banana:
Uzmem ti ja da pogledam šta imam od kartica i isprevrćem sve fioke po stolu, kad ono... JAPANAC!
Jeste da je 2GB, al' računam da vidim samo o čemu se radi. Pustim test pod Win-om i on izbaci ovo:
Opa! Očitavanje maksimalno za ovaj čitač, random pristup solidan... upisivanje odlično za tu karticu. Respect!
Uzmem onda jednog microSDHC Apacera 4GB klase 6 i on da ovo:
Mešovit rezultat... Kingston je po ovome nešto brži u random upisivanju sitnih fajlova (čega se i sećam iz nekih praktičnih primera u embedovanim aplikacijama), a Apacer u čitanju, ali zato Kingston ima slabiji STR upisivanja.
Iskopam ti ja onda jednu Kingston SD karticu od 2GB, neka Photo serija:
Ubedljivo najbolje očitavanje malih fajlova, što je vezano za kratko vreme pristupa, ali zato mršavi propusni opsezi za upis. (Ovu karticu ću definitivno da metnem u jedan Mikrotik na kome imam veb server.

)
A onda na red dođe i TakeMS microSDHC Class 6 8GB:
Dosta slabi rezultati u radu sa sitnim fajlovima (i čitanje i upis). STR očitavanja na maksimumu, kao i kod Kingstona (nemojte da vas zbuni minorna razlika, nastala je zato što sam test na TakeMS pustio da ide 5 krugova, pa ga malo ometali pozadinski procesi), ali STR UPISA... :eyebrows:
Računam, pusti ti tu sintetiku... da ja vidim kol'ko ove kartice brzo kopiraju podatke na sebe. Pređem pod Linuks i puknem "dd" prvo na Kingstonu:
black:~ # dd if=/tmp/262.mb of=/media/sda1/262.mb
512968+0 records in
512968+0 records out
262639616 bytes (263 MB) copied, 36.345 s, 7.2 MB/s
Brzina upisa: 7,2 MB/s a sintetika je pokazala 6,9... OK, tu smo negde...
Pustim onda kopiranje na TakeMS:
black:~ # dd if=/tmp/262.mb of=/media/EXT1/262.mb
512968+0 records in
512968+0 records out
262639616 bytes (263 MB) copied, 15.6495 s, 16.8 MB/s
Brzina upisa: 16,8 MB/s !!! A imao sam i bolje rezultate... Pa juče baš postovah onaj sa preko 19 MB/s u koji Kriket nije poverovao.
Daklem, nema laži nema prevare... Sklopiš kockice (onaj ko zna i ko ima šta da sklopi) i jasno ti je da je u pitanju klasična klackalica između IOPS-a i propusnog opsega. Ja kada sam počeo da pričam o TakeMS-ovom kontroleru u kartici koji generiše dugačke busy intervale na svakih 10 sek i kako je kartica izgleda optimizovana za veliki transfer rejt, meni je Kriket rekao da baljezgam i da samo pokušavam da zasenim laike tehničkim terminima (šta će, pronašao se čovek).
Daklem, upravo sam DOKAZAO da Kriket lupeta gluposti, tj nema čovek blage veze sa IT-em, i da nije svaka kartica pogodna za sve aplikacije/primene.
P.S. Naravno, posle ovoga mi ne pada napamet da bacam pare na nepotrebnu mi karticu samo da bi' se sa "njim" ubeđivao. Pa čovek sve zna... on je imao tu karticu! Imao! Eeeeej! Nije to mala stvar... Karticu! Imao! Testirao... A i razume se u elektromotore i releje, što mu dođe jako slično flip-flopovima i UI procesorima.
I rest my case.