Šta je novo?

The Witcher 2: Assassins of Kings

"In quite a few big countries, when people are downloading it illegally they can expect a letter from a legal firm saying, 'Hey, you downloaded it illegally and right now you have to pay a fine.'

Super, mi smo pošteđeni :)

Dobra je fora, valjalo bi i da ostali krenu sa tom praksom. Ljudi kada vide da se ne mogu igrati džabe:

a) bataliće igranje tj. pokazati da se igraju samo zato što je džabe
b) kupovaće manje igara tj. samo one što vrede
c) marketing će biti razlog zašto se kupuju određene igre što će dovesti do dalje propasti kvaliteta igara

Nažalost mislim da je opcija pod 3 najrealnija što možda i ne bilo loše. Možda tada ovi što ne prodaju na Windows tržištu gde marketing određuje prodaju igre pređu na neke druge sisteme i modele poslovanja uz zadržavanje želje da naprave bolju igru a ne samo igru koja se bolje prodaje.

b) kupovaće manje igara tj. samo one što vrede

Ma važno da će uvek imati za CoDine.
GlGD2.gif

Kada mp sabija, realno, a to je najbitnije, sati i sati extra zabave

Cela igra je dizajnirana sa najnižim zajedničkim sadržaocem na umu, a MP je collectathon sa positive reinforcement-om svuda. No da ne idemo u off, padaće opomene.

Poslednja izmena:
Zamisli bezobraznike, em skinuli zaštitu sa igre em hoće da gone pirate, umesto da im dozvole da tako nezaštićenu igru distribuiraju do besvesti :) Bolje bi bilo da su ko Ubisoft, ćute i onda samo drmnu neku zaštitu koja legalne kupce tretira kao kriminalce i traži logovanje i konstantan pristup internetu, jel da? :)

Kakav Ubistoft, njihove igre tek ne bih kupio :) Ali i ovo je smećarski, kapiram da ima raznih mišljenja, ali meni se ne sviđa. Odvratno mi je to, možda budem umeo bolje da objasnim u nekom sledećem postu :p

Poslednja izmena:
Kakav Ubistoft, njihove igre tek ne bih kupio :) Ali i ovo je smećarski, kapiram da ima raznih mišljenja, ali meni se ne sviđa. Odvratno mi je to, možda budem umeo bolje da objasnim u nekom sledećem postu :p

Pa, ovo će imati skoro nikakav uticaj, više je kao upozorenje. RIAA je potrošila $50+ miliona za muzičke pirate u periodu između 2006 i 2008. i dobila samo par miliona na sudu. I sumnjam da bi ISP-ovi želeli da budu na listi onih koji daju privatne podatke svojih korisnika. Ako CDP želi da rasipa pare na taj način, neka im bude.

Poslednja izmena:
Sigurno neće imati veliki uticaj, ali da, dobro si rekao, dosta liči na RIAA-u. A to nikako nije dobro. Mislio sam da pre-orderujem igru, sad ću da je odigram, pa ako mi se svidi, kupiću je.

Mislio sam da pre-orderujem igru, sad ću da je odigram, pa ako mi se svidi, kupiću je.

:trust: A da nisu ovo objavili onda bi pre-orderovao bez razmišljanja, što znači da ti se svidelo ono što su prikazali do sad, zar ne? Ne razumem zašto bi promenio odluku kada ovo ne utiče na one koji kupe igru. Ili je samo "hoću da im pokažem" hir u pitanju.

Nemoj da se čudiš onda ako sledaća njihova igra bude dizajnirana sa ovom ciljnom grupom na umu:

3VaqY.png

Poslednja izmena:
Da je hteo da je kupi, kupio bi je.Ovako se samo traži razlog za "kupovinu" narodne verzije.Lepo kažite da nemate nameru da kupite igru i gotovo, šta bez potrebe pokušavate da se prikažete kao neki čistunci, koji, eto, iz principa neće kupiti igru.

Kupio sam prvi deo, i kupujem originale. Od pirata, na kompu imam samo romove nekih starih igara. I filmove i muziku, dobro ajde, ali igre kupujem :)

A da nisu ovo objavili onda bi pre-orderovao bez razmišljanja, što znači da ti se svidelo ono što su prikazali do sad, zar ne?
Da, svidelo mi se. Ali sada znam da deo mojih para ide advokatima - lovcima na pirate, što mi se nikako ne sviđa. S obzirom da verovatno ne bih ništa odigrao pre 20-e godine da nije bilo piraterije, normalno je da ne aplaudiram ovome. Licemerno je da se iko sa ovih prostora sad zalaže za neku borbu protiv piraterije, posebno ako voli igre. A sumnjam da je situacija bila mnogo drugačija u Poljskoj, odakle je CD Projekt. Baš me zanima da li će da tuže nekog za ogromne pare, ako odbije da im plati kaznu.

Da, svidelo mi se. Ali sada znam da deo mojih para ide advokatima - lovcima na pirate, što mi se nikako ne sviđa.

Ide u budžet za sledeću igru. I ne znaš da deo para ide advokatima, samo su dali izjavu za novinare.

Licemerno je da se iko sa ovih prostora sad zalaže za neku borbu protiv piraterije, posebno ako voli igre.

Poenta cele priče oko piraterije ne samo kod nas već i WW je da ljudi koji su u mogućnosti da kupe igre za koje misle da su vredne njihovog vremena, to i učine, ne da kupuju svakakav krš (niti da ga igraju btw). Ne mogu da zamislim da neko ko voli King's Bounty ili Amnesia-u ne podrži developere (a može bez problema to da uradi), kada oni bukvalno zavise od prodaje svojih igara, nemaju bonuse kao veliki timovi.

Baš me zanima da li će da tuže nekog za ogromne pare, ako odbije da im plati kaznu.

Kao što rekoh, ovo će najverovatnije biti samo taktika upozorenja. Dovoljno je da par desetina ili stotina ljudi odvrati od skidanja i umesto toga kupi igru. Ja da odlučujem na njihovom mestu, napravio bih buku ovog ovoga u javnosti, ali ne bih išao dalje od toga. Mnogo bolje rešenje od drakonskog DRM-a, jer on samo šteti legalnom kupcu i tera ga na crack-ovanu kopiju, i uticaće na to da razmisli o budućim kupovinama.

Vrlo je bitno da osiguraju DRM-free verziju od preranog curenja na net. Steam verzija je zaštićena Steamworks-om od 0-day piraterije, jer samo Valve-ovi serveri imaju ključeve za dekriptovanje i to se dešava samo kada developer/izdavač odredi.

Poslednja izmena:
I ne znaš da deo para ide advokatima, samo su dali izjavu za novinare.
Znam da je deo budžeta za ovu igru (koju ću da kupim... ili neću) otišao njima. Osim ako ne rade džabe.

Poenta cele priče oko piraterije ne samo kod nas već i WW je da ljudi koji su u mogućnosti da kupe igre za koje misle da su vredne njihovog vremena, to i učine, ne da kupuju svakakav krš. Ne mogu da zamislim da neko ko voli King's Bounty ili Amnesia-u ne podrži developere (a može bez problema to da uradi), kada oni bukvalno zavise od prodaje svojih igara, nemaju bonuse kao veliki timovi.
Da, naravno da to ima smisla. Ali ne volim kad to neko pokušava da postigne pretnjom.

Znam da je deo budžeta za ovu igru (koju ću da kupim... ili neću) otišao njima. Osim ako ne rade džabe.

Kako znaš, poznaješ ih lično? :) I kakve veze ima i da je određene svota novca otišla na tu stranu? Osim ako nisi deoničar CDP-a ne bi trebalo da te se tiče, njihove su pare. Kada plaćaš igru, to činiš zato što hoćeš da podržiš proizvod koji su napravili, ne hipotetičke akcije u prošlosti ili budućnosti. I pored toga, ovo nema uticaja na legalne korisnike.

Da, naravno da to ima smisla. Ali ne volim kad to neko pokušava da postigne pretnjom.

Pretnja za onu grupu u koju ne spadaš (do malopre tj.). Čak i za 99,99% njih je samo upozorenje i prazna priča.

Poslednja izmena:
stvarno ne znam o cemu pricate...ja surfujem netom i tamo naletim na neki sadrzaj koji se nudi dzaba i skinem ga...ne bih dalje ulazio u to da li je to ok ili nije jer ja sam samo korisnik a ne poznavalac prava ili softverski strucnjak. Molim da se obratite mom ISP-u kod kojeg imam flat uredno placen i od kojeg nemam nikakve informacije sta se sme a sta ne sme. Lepo pise neograniceno. Ukoliko nesto nije legalno u svemu tome onda treba da juriti ljude koji se u to razumeju i postavljaju takve stavari, ja sam samo obican korisnik...;)

ja surfujem netom i tamo naletim na neki sadrzaj koji se nudi dzaba i skinem ga...ne bih dalje ulazio u to da li je to ok ili nije jer ja sam samo korisnik a ne poznavalac prava ili softverski strucnjak.

Znači, zaista misliš da nisi uradio ništa loše samo zato što je neko tamo postavio taj materijal?

Znači, zaista misliš da nisi uradio ništa loše samo zato što je neko tamo postavio taj materijal?

Nema tu emocija, nije to za ekonomiju.
Cist racun duga ljubav.
Neka regulisu distribuciju na internetu i neka svi placaju sta treba, ja se za to zalazem.
Ovako treba da saosecam sa autorima ciji je proizvod mozda kopiran?
Ne interesuje me imam preca posla da razmisljam, npr o sebi i kako da kupim hebeno skupu novu grafu ili Panasonic plazmu. Sto se tice autora, od neta zaradjuju prilicno love, da li treba jos? Pa treba ako moze, sto da ne! Prodavac hoce da proda skupo da zaradi jos, ja kao kupac jurim jeftino...tako stvari funkcionisu.
Najvece licemerje je ovo sto distributeri pokusavaju da jure pirate. O tome sam pisao vec na benchu i necu ponovo. Resenje problema nije na korisnicima i njihovom moralu vec u ustrojstvu sistema.

Poslednja izmena:
Ovako treba da saosecam sa autorima ciji je proizvod mozda kopiran?

Nije saosećanje nego prosta transakcija.

Sto se tice autora, od neta zaradjuju prilicno love

WTH 're you talking about? Kako developeri zarađuju od "neta" (naravno, sem prodaje igara tim putem)?

Kako bi po tebi trebalo regulisati plaćanje digitalnih proizvoda?

Prodavac hoce da proda skupo da zaradi jos, ja kao kupac jurim jeftino...tako stvari funkcionisu..

Ti hoćeš jeftino, da. Samo što je u tom slučaju razlika između fizičkih i digitalne proizvoda u tome što sa poslednjim ti možeš da ne platiš ništa i da se izvučeš jer nema posledica. Nemaš taj luksuz sa drugim stvarima.

Poslednja izmena:
stvarno ne znam o cemu pricate...ja surfujem netom i tamo naletim na neki sadrzaj koji se nudi dzaba i skinem ga...ne bih dalje ulazio u to da li je to ok ili nije jer ja sam samo korisnik a ne poznavalac prava ili softverski strucnjak. Molim da se obratite mom ISP-u kod kojeg imam flat uredno placen i od kojeg nemam nikakve informacije sta se sme a sta ne sme. Lepo pise neograniceno. Ukoliko nesto nije legalno u svemu tome onda treba da juriti ljude koji se u to razumeju i postavljaju takve stavari, ja sam samo obican korisnik...;)

Potpuno se slazem sa tobom,svaka ti je na mestu!To ti je kao da setas ulicom i nadjes na putu 1000 dinara i uzmes ih i stavis u dzep!Dali se to smatra kradjom necije imovine?Ja licno smatram da ne!To sto ti kazes,odes na net naidjes na nesto(filmovi,muzika,igre),vidis da je za dzabe,skines i koristis,nisi ni na jedan nacin nasilno prisvojio!

Potpuno se slazem sa tobom,svaka ti je na mestu!To ti je kao da setas ulicom i nadjes na putu 1000 dinara i uzmes ih i stavis u dzep!Dali se to smatra kradjom necije imovine?Ja licno smatram da ne!To sto ti kazes,odes na net naidjes na nesto(filmovi,muzika,igre),vidis da je za dzabe,skines i koristis,nisi ni na jedan nacin nasilno prisvojio!

LOL :bottle:. Poređenje ti je suludo, ako ne vidiš razliku, onda ***.

Zamisli samo kada bi svi koji su u mogućnosti da postupaju na takav način, to i učinili. Cela industrija bi se dezintegrisala.

Poslednja izmena:

U Holandiji je pre par dana o ovome raspravljao neki sud u Hagu. I koliko sam uspeo da shvatim ilegalni download je los sam po sebi, ali kaznjavanje toga bi moglo da izazove nezeljene efekte. Stoga su resili da ilegalni dowload nije kaznjiv.

Ko razume holandski evo linka:
http://www.telegraaf.nl/digitaal/8223975/___Illegaal__downloaden_mag__.html?sn=digitaal

Jednostavno, zinulo im dupe za pare. Lično, mislio sam da je ovaj tim možda drugačiji, al eto... Kao da se prvi Witcher nije dobro prodavao.

Pa prodavao se, ali se radilo o sleeper hitu i once in a lifetime prilici za jednu kompaniju. Ne možeš prodati dve igre na istu foru.

Jednostavno, zinulo im dupe za pare. Lično, mislio sam da je ovaj tim možda drugačiji, al eto... Kao da se prvi Witcher nije dobro prodavao.

Kako im je zinulo dupe za pare? Ne dobijaju novac od ove akcije (ako je uopšte nešto više od upozorenja), mogu samo da ga izgube ako misle da tuže veći broj ljudi. Dali su izbor između DRM-free Premium verzije (čiji je sadržaj korisniji od CE mnogih drugih igara) po ceni obične sa još $16/6 kredita za Evropljane na GoG-u i one sa najtransparentnijom zaštitom (koja je ujedno i dokazano efikasna za razliku od ostalih) za krajnjeg korisnika, vezanu za najbolju DD platformu. Ako to nije dovoljno, onda stvarno. Treba da daju za 10e ili šta?

Poslednja izmena:
Kako nije? Špijuniraće ljude koji skidaju igre i tražiće im pare. Igra bi se u svakom slučaju prodala dobro, ali uvek može bolje, jel tako? Svaka čast. Možda sam i ja previše očekivao.

to je najveca glupost na svetu...kao kada bi ste za rat optuzili prasinara koji nosi pusku i izvrsava naredjenja, jer eto on je direktni ucesnik...tako i ovde jure usere i prete im jer oni su kao krivi za pirateriju....mislim stvarno :S:
Tako isto jurite narkomane a ne dilere jer oni se eto drogiraju...o boze...
Po meni napravice kontra marketing sami sebi, cela prica mora da se uveze sa ISP-ovima, da se razvije infrastruktura velike propusne moci, da se drasticno obore cene i poveca broj korisnika i da se igre presele na servere...to ce resiti pirateriju..ovako samo pokusavaju da zarade dolar vise...sto je ok ali ima i onih koji ce pokusavati da prodju dolar manje i eto galimatijasa...

BooQy, ako ti se ne dopada Witcher 2 niko te ne tera da ga platiš. Pošto kažeš da plaćaš igre redovno a to znači da si i za onaj raspali Fallout 3 platio punu cenu, nije mi jasno otkud ti pravo da pljuješ ljude koji rade ekskluzivnu i vrhunsku PC igru i čiji opstanak zavisi od toga. Ne radi se ovde o EA, Bioware i Ubisoftu nego o kompaniji koja je jedna od par preostalih koja još uvek izdaje samo za PC i kojoj je kvalitet igre na prvom mestu.

au ala smarate oci me peku...

Nema nijedan mod koji voli ovu igru pa im i nije u interesu da obrisu 2-3 starane spama...

Kad god vidim novi post u ovoj temi pomislim da ima nesto da se procita o igri, a ono...

Vrh Dno