Šta je novo?

Gran Turismo 5

Instalirao sam sinoć igru (ne i patch), celih 50 minuta, jer sam hteo makar da je probam pre nego što legnem i naiđem na prilično iritantan problem :mad:

Naime, PS3 mi je povezan optičkim kablom sa Z-5500 i nema zvuka iz igre! Dok sam u XMB ima zvuka na Logiju, kako uđem u igru Logi na ekranu ispiše Dolby Digital ali nema zvuka uopšte, dok recimo preko HDMI dobijem zvuk na TV-u.

Jutros instaliram i patch (igra mi je ladno tražila da instalira još 8GB na HD!) ali problem je i dalje prisutan :(

Pored tog problema koji imas za zvukem, da li mozes da napises neke svoje utiske o samoj igri i ponasanje driving force pro volana?

Imaju i u igri opcije za zvuk. Ima salon, normalan audio, i neki napredniji audio koji je verovatno vise kanalni zvuk, i ja kad stavim nesto sto ne odgovara ne cuje se nista.

@Alias
Misliš na Living Room, Small Theater i Large Theater? Probaću i to da izmenjam a probao sam ručno da podesim broj zvučnika na 5.1 u samoj igri ali to nije rešilo problem.

Pored tog problema koji imas za zvukem, da li mozes da napises neke svoje utiske o samoj igri i ponasanje driving force pro volana?

Probao sam samo prve tri "trke" za prvu licencu, bilo je već kasno kad se završila instalacija. Danas pada pravo višečasovno testiranje pa će biti i utisci uveče.

Ko god igri ne da najveću moguću ocenu, on je nevernik?! (infidels!) :D

Eurogamer review :

Delivered in an eleventh-hour patch, online multiplayer is not wholly bad. There are neat racing ideas, like shuffle races that dole out cars semi-randomly and a free run phase with a 'track day' feel before the race itself (not that anyone's using that, currently). The "community" presentation within GT Mode, focusing on your friends' profiles, is great; you can gift cars and items, chat on messageboards and follow each other's progress here, as well as start private races. Racing is highly customisable and it will suit a consenting group of friends very well.

As a public game, though, GT5 needs a lot of work. There's no matchmaking at all, so you have to browse a list of rooms and pick one, or enter an alphanumeric code, as if you're playing a PC game and it's 1999. The netcode is unstable; after a long pause I started one race alone on the grid, with the rest of the field halfway around the track already.

The game's lack of a car classification system (less of an issue in the offline GT Mode than it used to be) means an unruly free-for-all that will soon stamp out the use of anything other than thousand-horse monsters. There's no persistence or reward for participating in multiplayer: no experience, no money, no ranking, not even points carried over consecutive races.

Destructoid :
Online racing makes its series debut with GT5. There's a good bit of community features to be explored within the online mode beyond the up to 16-player races it provides. Creating or joining online rooms is easy, as is jumping into a race. Rooms feature full chat, and you can do this while watching as a spectator. You can feel free to jump into a room's track at any time to do time trials, and the game will let you know when there's a race starting. When the race does start, you'll automatically be whisked away to the starting line from your time trials. While the selection of online opponents was limited on these pre-release days, every match I was in worked beautifully. Polyphony Digital has put together a really polished, attractive online experience, and it comes complete with mail, messaging, and even your own lounge. There's plenty of room for online to flourish once the game gets in the hands of racing fans.

Sixaxis review :
Online racing is – you’ll be glad to know, lag free. In fact, it’s a fussless experience, a breeze to set up, offers the same great sense of speed of single player and is slick enough to warrant some serious investment down the line. Gran Turismo 5 goes beyond just racing, though, with a Facebook-like messageboard (albeit with Twitter like 140 character limits), a log of all your achievements, a section for email and another for gifts, which is where you’ll be notified if someone has sent you a car ticket, or a tuning part or a paint colour. It’s a whole new social angle for the series and it’s great to see it so well integrated into the game, even if at the time of writing the server seemed to be really struggling with any updates.

Poslednja izmena:
@Alias
Misliš na Living Room, Small Theater i Large Theater? Probaću i to da izmenjam a probao sam ručno da podesim broj zvučnika na 5.1 u samoj igri ali to nije rešilo problem.
Da na to sam mislio. Samo je kod mene italijanska verzija pa mi pise Salotto, Sistema audio normale i Sistema audio avanzato, pored toga mogao sam da izaberem jos grcki ili turski:D
Preko hdmi i AV risivera sve radi savrseno, al imam drugu konzolu koja je zakacena analognim kablom na obicne comp. zvucnike i tu sam morao da cackam po tim opcijama da bi dobio zvuk. Ma dobro su to odradili, ima gomila podesavanja za zvuk i sliku u samoj igri plus one u xmb, i mora da moze da se podesi po zelji bilo koja av kombinacija.

Odvojena su podešavanja za broj zvučnika i vrstu prostorije, probaću svakako kombinacije dok ne dobijem zvuk.

Moze li neko da sabere koliko od onih 1000+ vozila otpada na podverzije verzija/revizije podverzija Skylina, Supre, NSX, RX7, Lancera, Impreza, MX5, Fairlady.... i tako te modele kojima su japanci opsednuti (ili bar ovi iz PD)?

Driver (&Co) Disclaimer: Ne nemam nameru da ista dokazem ili da time umanjujem vrednost ove igre. Do sada nisam, ali kao sto rekoh pre par godina, samo zbog nje cu kupiti PS3. Taj zbir bih i sam napravio kada bi negde nasao listu auta koja jeste pouzdana i potvrdjena.

Moze li neko da sabere koliko od onih 1000+ vozila otpada na podverzije verzija/revizije podverzija Skylina, Supre, NSX, RX7, Lancera, Impreza, MX5, Fairlady.... i tako te modele kojima su japanci opsednuti (ili bar ovi iz PD)?

Driver (&Co) Disclaimer: Ne nemam nameru da ista dokazem ili da time umanjujem vrednost ove igre. Do sada nisam, ali kao sto rekoh pre par godina, samo zbog nje cu kupiti PS3. Taj zbir bih i sam napravio kada bi negde nasao listu auta koja jeste pouzdana i potvrdjena.

Evo izvoli, pa sabiraj :)

http://www.gtplanet.net/gran-turismo-5-official-car-list/

Iz Joystiq review-a:

Here's the deal: If you're one of those car nuts I mentioned earlier, here's your game. Have fun, we'll see you in a year when you finally leave the house. If you're not in that group -- you like, even love racing games, but care less about tuning and more about the thrill of the race -- GT5 is like walking in on a group of physicists discussing string theory and asking who wants to go toss around a ball for a bit. You're looking to have fun; they're only interested in studying the math behind how it bounces.

Hvala.

Dakle, pregled izgleda ovako:
NSX - 30 kom.
Civic - 16 kom.
Lancer - 26 kom.
Fairlady -15 kom. +3 300ZX
RX7 - 27 kom.
MX5 - 23 kom.
Impreza - 26 kom.
Silvia - 18 kom.
MR2 - 8 kom.
Celica - 14 kom.
Skyline - 51 kom.
3000GT - 12 kom.
S2000 - 27 kom

Ukupno: 296 komada.

OK, nemam nista protiv japanske hiper produkcije modela. Ali zar se u tih 1000inesto nije moglo naci mesta za E30 M3, E36 M3, E39 M5.
Ima tu sigurno jos automobila koje nisam zapazio ovako na brzinu a vise zasluzuju svoje mesto od Celice i Silvie. Barem u najvecem delu sveta gde se ne jede stapicima.

IGN ladno dao 7/10 za prezentaciju. :d

ojGSr.jpg

Poslednja izmena:
Pa dobro 9 za grafiku i 7 za prezentaciju.Menu dizajn je ocajan,ali kao da je to vazno,koga briga.Gameplay je vrhunski.:)

Poslednja izmena:
Pa ti pojma nemaš, Forza otkida!:d

Zar su GT5 i NFS ista klasa? Koliko se secam NFS je oduvek bio cista arkada? (doduse, nisam ga jos probao na konzolama ali pretpostavljam da je isti)

Haha, pa chak i da jeste, mogli su podrshku za volan da naprave malo bolju nego u Colinu 2 (da, dobro se secam kako je to bilo uzasno :)) :d:d Volan se u Shiftu (i svim drugim arkadama) ponasha kao da je pokvaren, ide gde on hoce, a luft 5cm, ko na Mercu 123 :d O FFu da ne pricham, kao da su pustili da random trese, nema veze sa onim shto se deshava na putu :d Ali oni zato bez blama uporedjuju NFS sa GT5, to je chist primer kako sve u USA funkcionishe...

Poslednja izmena:
To nije istina, da si igrao Shift na volanu znao bi. Luft se podesi (isključiš deadzone) a FF je bio prosečan, generički efekti bez realnog FF a ne random trešenje.

Svaki NFS sam igrao volanom i naravno da sam pokushao da podesim, ali to je nemoguce. Volan se identichno ponasha u svim EA i svim Codemasters naslovima, uzasno i neupotrebljivo. Probaj LFS, iRacing ili GT Legends, pa se vrati na NFS :) Ili evo sad imash GT5, probaj posle njega NFS ako smesh :)

Ne želim, oprostio sam se sa svim ostalim vožnjama juče :)

Samo kažem da su efekti generički, blago čukanje u vožnji ili udarac u zid pod 45 stepeni rezultuje istim cimanjem u stranu. Za deadzone sam 99% siguran da može da se stavi na 0.

Mada sam taj Shift igrao jako malo, jedino što mi je ostalo u sećanju iz Shifta su vožnje po Nirburgringu u Veyronu, ortak i ja 1na1. Više je bila cruisin' varijanta od trkanja ali je bilo pravo uživanje voziti 20km stazu...

IGN ladno dao 7/10 za prezentaciju. :d

ojGSr.jpg

Exactly. Pročitao sam IGN-ov opis i potpuno ga kapiram. Gran Turismo je pre svega igra, a Polyphony Digital to često ume da zaboravi.

Opet, ne razumem kako Forza Motorsport 3, sa svojih skromnih 8 automobila na stazi i bez vremenskih nepogoda može da bude bolje ocenjena u segmentu grafike, da ne pričam i o ostalim kategorijama. Ako je GT 5 8.5 (a verujem da je tu negde), Forza Motorsport 3 teško da može da pređe 7-7.5.

No, čak i veliki mediji kao što je IGN nisu imuni na novac.

Ono što se konstantno provlači u komentarima za ovaj opis na IGN-u, jeste facebook profil autora teksta:

Martin Robinson

NOTABLE LIKES: XBOX, MASS EFFECT 2, official XBOX magazine, BUNGIE, BUNGIE LLC, HALO 3, HALO REACH.

^ Dobro je shto takve stvari nismo ukapirali pre 5 godina :d

Ne želim, oprostio sam se sa svim ostalim vožnjama juče :)

Samo kažem da su efekti generički, blago čukanje u vožnji ili udarac u zid pod 45 stepeni rezultuje istim cimanjem u stranu. Za deadzone sam 99% siguran da može da se stavi na 0.

Mada sam taj Shift igrao jako malo, jedino što mi je ostalo u sećanju iz Shifta su vožnje po Nirburgringu u Veyronu, ortak i ja 1na1. Više je bila cruisin' varijanta od trkanja ali je bilo pravo uživanje voziti 20km stazu...

Kazem ti, josh od Colina 2 se kvalitet podrshke za volan nije promenio ni u jednoj arkadi do danas, a sve sam ih redom probao i svaki put ocekujem da to srede, a ono nishta, te igre su bolje na tastaturi/joypadu. Tek hardcore simulacije i GT/Enthusia koriste mogucnosti volana kako treba, za sve ostalo je volan bacanje para...

Tu si u pravu, ali je svakako bolje nego igrati na volanu nego na tastaturi ili joypadu, ako ništa onda zbog preciznosti i analognih komandi, koja god da je igra u pitanju.

A kod tebe Driveru u notable likes ne stoji : Gran Turismo, Sony, Kazunori-cmok-cmok :D ?

Svidja mi se ovo poredjenje :
k503dh.jpg

i44yyp.jpg

2rdxp8j.jpg

Poslednja izmena:
Cekaj, druga slika je iz GT5, a treca iz Forza 3? Ajde sto F3 nema cunjeve, ali gde je u GT5 publika i sve one zgrade sa leve strane (cim je slika skoro ista pretpostavljam da je u pitanju staza koja postoji u stvarnosti)? Pretpostavljam da si igrao uz smanjen nivo detalja?

Vrh Dno