Šta je novo?

laptop sa ssd-om do 1500e

ftoje

Cenjen
Učlanjen(a)
19.11.2010
Poena
151
S obzirom da kod nas nema u ponudi laptopova koji dolaze sa ssd-om jedina opcija je kupovina laptopa sa hddom pa uklanjanje i stavljanje ssda. Posle duže pretrage izbor se sveo na dva laptopa koja po meni nude najviše u odnosu cena/kvalitet a to su

Lenovo IdeaPad Y560
Intel Core i7-740QM 1.73GHz (2.93GHz Turbo Mode, 6MB L2 Cache)
4GB DDR3 (2GB DDR3 1333MHz x 2)
Memorija 4GB DDR3 (2GB DDR3 1333MHz x 2)
HDD 750GB SATA 5400rpm
15.6" LED HD BrightView (1366 x 768)
ATI Mobility Radeon HD5730 1GB DDR3 (DirectX 11)
JBL Stereo Speakers
Garancija 12 meseci

cena ~800.00 EUR

DELL Inspiron N5010 Core i7 alu.
640GB SATA 5400rpm
ATI Mobility Radeon HD 5650 1GB DDR3 (DirectX 11)
Operativni sistem Windows 7 Home Premium
Garancija 36 meseci

cena ~780.00 EUR

Razlika je što prvi navedeni ima malo jaču grafiku i zvučnike, ali zato ima garanciju 12 meseci(potencijalni dealbreaker) i nema windows(nebitna stavka).

U oba slučaja bih dodao kingston 256 gb ssd koji je otprilike 650 eur.

Koje je vaše mišljenje u vezi ovih konfiguracija? Da li je vredno cimanja da nađem nešto iz inostranstva gde je ssd već uključen u cenu ili mi je ovo jedina opcija ako je uslov da je ssd obavezan a kapacitet da je minimum 256 gb.

pozdrav

Poslednja izmena:
ja bih isao ne lenovo,s tim sto je bacanje para 650e na ssd...

mislim da mozes garanciju da produzis sto se tice laptopa,moras da se raspitas...

bolje kupi neki ssd od 128gb,a hdd iz laptopa neka ti sluzi kao externi,samo kupis rack...

S obzirom da kod nas nema u ponudi laptopova koji dolaze sa ssd-om jedina opcija je kupovina laptopa sa hddom pa uklanjanje i stavljanje ssda. Posle duže pretrage izbor se sveo na dva laptopa koja po meni nude najviše u odnosu cena/kvalitet a to su

Lenovo IdeaPad Y560
Memorija 4GB DDR3 (2GB DDR3 1333MHz x 2)
HDD 750GB SATA 5400rpm
15.6" LED HD BrightView (1366 x 768)
ATI Mobility Radeon HD5730 1GB DDR3 (DirectX 11)
JBL Stereo Speakers
Garancija 12 meseci

cena ~800.00 EUR

DELL Inspiron N5010 Core i7 alu.
640GB SATA 5400rpm
ATI Mobility Radeon HD 5650 1GB DDR3 (DirectX 11)
Garancija 36 meseci

cena ~780.00 EUR

Razlika je što prvi navedeni ima malo jaču grafiku i zvučnike, ali zato ima garanciju 12 meseci(potencijalni dealbreaker) i nema windows(nebitna stavka).

U oba slučaja bih dodao kingston 256 gb ssd koji je otprilike 650 eur.

Koje je vaše mišljenje u vezi ovih konfiguracija? Da li je vredno cimanja da nađem nešto iz inostranstva gde je ssd već uključen u cenu ili mi je ovo jedina opcija ako je uslov da je ssd obavezan a kapacitet da je minimum 256 gb.

pozdrav

sto se garancije tice ako nije hitno cekaj 1. jan navodno zbog zakona posle moraju dati svi min 2god a sto se ssd tice bolje uzim 6-8gb rama i ssd od 128 a ako ti bas treba prostora uvek mozes uzeti externi disk ili taj sto izvadis staviti u rack pa korisitit za filmove itd

Poslednja izmena:
I da nadjes laptop sa SSD-om, bolja je solucija ici na svoj SSD. Prvo zato sto se u laptopove ugraduju uglavnom slabiji SSD-ovi, a drugo zato sto ispadnu skuplji. Jedan mali izuzetak je Sony QuadSSD koji ide u 13" seriju ali to tebe ne zanima verovatno.
Posto su slicne cene, predlazem da gledas po monitoru (a ako su isti onda garanciji).

256GB SSD za 650e je preskup, prosetaj okolo, naci ces za tu cifru i Crucial C300 sigurno a ne neki Kingston samo. (da li uzeti 256GB SSD ili 128GB, proceni sam.. i ja mislim da je bolje uzeti manji SSD i 2.5" rack u koji ces staviti HDD koji ces ionako izvuci iz laptopa i uzivaj).

I da nadjes laptop sa SSD-om, bolja je solucija ici na svoj SSD. Prvo zato sto se u laptopove ugraduju uglavnom slabiji SSD-ovi, a drugo zato sto ispadnu skuplji. Jedan mali izuzetak je Sony QuadSSD koji ide u 13" seriju ali to tebe ne zanima verovatno.
Posto su slicne cene, predlazem da gledas po monitoru (a ako su isti onda garanciji).

256GB SSD za 650e je preskup, prosetaj okolo, naci ces za tu cifru i Crucial C300 sigurno a ne neki Kingston samo. (da li uzeti 256GB SSD ili 128GB, proceni sam.. i ja mislim da je bolje uzeti manji SSD i 2.5" rack u koji ces staviti HDD koji ces ionako izvuci iz laptopa i uzivaj).

kada budes trazio laptop obavezno gledaj i jednu stvar... dal pri dnu mozes direkt pristupiti hardu (da ima posebna vratanca kao i memorija) posto tako teoretski mozes zamenuti hard a da ovi ne primete ako nedaj boze mora na garanciju... a ako se mora ceo zadnji deo skidati to je vec rizicno....

Sad vidim da nude produženje garancije na 3 god uz 80 eur doplate za lenovo što na kraju znači da je lenovo skuplji za 100 eur.

Nažalost neophodni kapacitet za ssd je minimum 256 gb i to je ono baš donja granica. A ova cena od 650 eur mi stvarno deluje katastrofalno.

alfaunits: da video sam na sonyju to, ali takav model nema kod nas a neki z1 koji nudi tako nešto u toj konfiguraciji u inostranstvu košta oko 3k eur. ali vezati 4 ssd-a u raid mogu samo misliti kako radi.

raindog: nude mi u prodavnici da mi zamene taj ssd a da mi daju rek za hdd da koristim kao eksterni tako da mislim da sa garancijom ne bi smelo da bude problema. ssd takođe ima 3 god garancije. šta mu dođe rapid drive?

Sad vidim da nude produženje garancije na 3 god uz 80 eur doplate za lenovo što na kraju znači da je lenovo skuplji za 100 eur.

Nažalost neophodni kapacitet za ssd je minimum 256 gb i to je ono baš donja granica. A ova cena od 650 eur mi stvarno deluje katastrofalno.

alfaunits: da video sam na sonyju to, ali takav model nema kod nas a neki z1 koji nudi tako nešto u toj konfiguraciji u inostranstvu košta oko 3k eur. ali vezati 4 ssd-a u raid mogu samo misliti kako radi.

raindog: nude mi u prodavnici da mi zamene taj ssd a da mi daju rek za hdd da koristim kao eksterni tako da mislim da sa garancijom ne bi smelo da bude problema. ssd takođe ima 3 god garancije. šta mu dođe rapid drive?

ajd napisi na pm u kojoj ti to nude ja gde god pitao slezu ramenima kao *** mozes uraditi sam ako hoces a garancija kao uradi tako da se ne vidi :p

pa taj rapid drive je jedan obican od 500GB i jedan SSD od 32GB....

i ja merkam neki laptop u rangu 1000-1200e pa posle da uzmem jos neki ssd od 128GB. ali cekam def januar-februar....

ako se odlucis za nesto javi kako sljaka itd posto i ja slicno trazim samo sa manjim ssd

Hm, nijedna normalna firma nikad nije smarala ako promeniš hdd na kompjuteru tako da ne verujem da bi i sad. Znam da je bilo majmuna što stave nalepnicu pa kao ako otvoriš ode garancija al to su uglavnom radile neke indijanske firme.

Al to što pišeš za rapid drive to bi značilo da ima mesta za dva hdd-a pa jedan se iskoristi za hdd a drugi za ssd? Ja pretpostavljam da lenovo nema mesta za 2 hdd-a pa mi zato nije jasno kako to funkcioniše.

froje, zamena HDD-a JESTE problem kod laptopova, ako primete vecina ti ukida garanciju (nije bitno da li je lako pristupacan ili mora ceo donji deo da se skida)! Dobru si radnju nasao ako su voljni da ti oni zamene HDD->SSD.

Inace, snadji se malo bolje za SSD:
http://geizhals.at/a509869.html
C300/256GB - 450e sa VAT-em. Jos malo pa bih 10 komada uzeo da mi menjaju HDD storage skroz :D Ovo ti je brzi SSD od Kingstona.
Cak i da porucis DHL-om do nas ispasce ti jeftinije!

Sony sam samo pomenuo, on uopste ne ulazi u cenovno isplativ ovde. QuadSSD radi otprilike kao jedan Intel X25-M.

Hm, nijedna normalna firma nikad nije smarala ako promeniš hdd na kompjuteru tako da ne verujem da bi i sad. Znam da je bilo majmuna što stave nalepnicu pa kao ako otvoriš ode garancija al to su uglavnom radile neke indijanske firme.

Al to što pišeš za rapid drive to bi značilo da ima mesta za dva hdd-a pa jedan se iskoristi za hdd a drugi za ssd? Ja pretpostavljam da lenovo nema mesta za 2 hdd-a pa mi zato nije jasno kako to funkcioniše.

i ja mislim da ti leti garancija samo tako....

a sto se rapid drive-a tice verovatno su nabudzili u jedan bay ili tih 32gb naprzili negde kao karticu (kao sto novi Mac Air nema unutra bas ssd disk nego su cipovi direkt na ploci)

Za HP i za acer znam da sigurno ne prave problem oko promene harda.

Kod HP-a to spada u user replaceable parts, a za ACER imam mail sa explicitnim odgovorom iz zvanicnog servisa (iako je moj konkretan primerak imao nalepnicu na sebi, rekli su mi "skini nalepnicu i zameni hard - garancija ti ne vazi na hard).

Za HP i za acer znam da sigurno ne prave problem oko promene harda.

Kod HP-a to spada u user replaceable parts, a za ACER imam mail sa explicitnim odgovorom iz zvanicnog servisa (iako je moj konkretan primerak imao nalepnicu na sebi, rekli su mi "skini nalepnicu i zameni hard - garancija ti ne vazi na hard).

ACER smesni su ko bioskop :D znaci zamenuo ili ne hard tebi garancija na njega ne vazi :D cuo sam da neki daju na bateriju 6m ali da i hard ne upada u garanciju punu to jos nisam cuo

morao jace od mene vidi ovu azdaju :

Procesor Intel Core i7-740QM 1.73GHz (2.93GHz Turbo Mode, 6MB L2 Cache)
Chipset Mobile Intel HM55 Express chipset
Memorija 6GB DDR3 1333MHz
HDD 640GB SATA 7200rpm
Monitor 17.3" HD+ LED BrightView (1600 x 900)
Grafička karta nVidia GT445M 3GB DDR3 Optimus 1.1 (DirectX 11)
CD/DVD DVD RW Dual Layer
Zvučnici JBL Stereo Speakers
Mrežna karta 10/100/1000 Gigabit Lan
Wireless 802.11 b/g/Draft-N sa Intel Centrino Wireless-N 1000
Baterija 6-cell Lithium-Ion (Li-Ion) battery
Dodaci i raspoloživi konektori
Bluetooth Integrisan Bluetooth
Card Reader 5-1 čitač kartica
USB 2xUSB 2.0 ,1xUSB3.0
AudioOut 1
MicIn 1
LAN (RJ 45) 1
Analogni VGA 1
HDMI 1
Web Camera integrisana Web kamera sa ugrađenim mikrofonom
Garancija 36 meseci

oko 132k din naravno ogroman je 17'' ali kontam da ce uskoro stici kod nas i 15''

video da 17'' ima mesta za dva harda pa pogledaj dal ima i 15'' u svabiji cena 15'' sa i7 osnovni oko 900e tako da kontam da ce i kod nas biti tu negde.

Vrh Dno