Šta je novo?

Koji kolor laser???

StefanGTR

Slavan
Učlanjen(a)
06.01.2006
Poena
345
Sta preporucujete u rangu do 150-200e... Ne stampam puno, 100-200 strana mesecno... Bitna mi je mogucnost reciklaze kao i cena iste, u uzem izboru su mi:

http://www.itsvet.com/proizvod/samsung-clp-315/comp_comp_printer/1/483
http://www.itsvet.com/proizvod/samsung-clp-325/comp_comp_printer/1/665
http://www.itsvet.com/proizvod/hewlett-packard-color-laserjet-cp1215/comp_comp_printer/15/492

Ne znam koje su razlike izmedju prvog i drugog, ali predpostavljam da je drugi noviji... :)

Vi preporucite ako postoji jos nesto sto se mora znati... :)

na ovom forumu je bilo puno reci o jeftinim color laserima. Moje iskustvo sa jeftinim HP, Canon, Minolta color laserima je sledece

1. Novi toneri su skuplji od stampaca (stampac 220€ toneri 300€)
2. Reciklirani toneri su priblizno pola cene novog stampaca (zavisi ko reciklira i koliko naplacuje)
3. U Srbiji nisam video puno ljudi da reciklira dobro tonere za color laser pogotovo Magenta (izuzetak je par ljudi sa ovog foruma... ali trebas da se cujes sa njima da ti kazu svoja iskustva oko reciklaze) http://forum.benchmark.rs/showthread.php?t=234371
4. HP je drasticno pao sa kvalitetom svojih ulaznih (jeftinih) color lasera prijatelj ima firmu u Srbiji i kupio je 4 HP Color Lasera 1215 posle par meseci samo jedan radi problem sa ovim nije uspeo da resi pa ih je poslao na servis. Dali je to losa serija ili cuo sam jos prituzbi na ovaj model mada moje licno misljenje je da je HP kako kazu moja deca pukao
5. Samsung nema standardne tonere ve ketridze sa bojom tako da je jeftiniji ali ostaje pitanje kvaliteta bubnja i njegove zamene (nalazi se u stampacu) - ovo vazi i za neke Lexmark jeftnije modele stampaca
6. Ako vec zelis da uzmes jeftini laser pogledaj nekog Canon ulazni model (bolje odradena mehanika)
7. Kad pogledas specifikaciju svi kazu 5% pokrivenosti znaci da ako su napisali 2000 strana to je realno oko 200 ~ 250 strana punog kolora.
8. Laser color ima jako dobar otisak na obicnom papiru 80g od ink jeta na glossy i ostalim dobrim papirima ink jet ga sije u kvalitetu otiska
9. Vecina "jeftinih" stampaca nece da stampa crno belo ako im je potrosena jedna od boja i ako je crna skoro puna (ne znam dali je to reseno na novijim modelima ) odnosi se na HP 1600n, Minolta bizhub...
Ovde sam izneo neke uopstene stvari koje se odnose na sve color lasere (ulazne modele) ako te nesto interesuje pitaj pokusacu da odgovorim...
Pozdrav

Poslednja izmena:
Ja sam identičan slučaj kao i Stefan...troumim se između dotičnih...i štampač za basic kućnu upotrebu..

Možda ovaj Samsung CLP-325 ili sačekati da stigne ovaj novi mali HP LaserJet Pro CP1025 (1215 je nasledio 1225). U principu jedan od ova dva ;)

Uopsteno (licno iskustvo - posedujem dva color lasera HP i Lexmark)

1. Laser je odlican za grafikone i stampu jednostavnijih kolora na obicnom papiru 80g (sa iziuzetkom Epson Ink jet stampaca koji stampaju na obicnom papiru dva puta bolje od lasera)
2. Ako mislis da ga koristite za stampanje porodicnoh fotografija na glossy i kvalittetnijim papirima laser ne moze da se takmici sa ink jet stampacima jednostavno gubi trku
3. Cena otiska - prosecan jeftini laser stampa oko 200~300 strana sa jednim setom tonera podeli sa cenom novih ili recikliranih i dobices cenu stampe po A4 formatu pa vidite dali vam se isplati - za razliku od ink jet stampaca recikliranje tonera kod lasera treba da rede ljudi koji su strucni za to.
4. Rekoh da neki jeftini kolor laseri Samsung Lexmark Minolta imaju bubanj odvojen od tonera i smesten u sam stampac kao i waste toner box odvojen koji se menjaju na 5000~20000 ostampanih strana pise u upustvu (pazite to se odnosi na 5~8% pokrivenosti radi poredjenja to je cisti tekst - bez slika) Probleem nastaje ako uvoznik nema ove rezervne delove, sad waste toner box se moz isprazniti ali sta sa bubnjom....par mojih drugara u Beogradu je imalo taj problem sa Minoltom i firmom koja ih je prodavala jednostavno dok radi radi..
5. Koja je po meni prednost kolor lasera pa odlican je za brze skice na obicnom papiru kad vam nije vazan kvalitet otiska vec zelite da nekom pokazete kako ce nesto da izgleda - puno ljudi lakse sagledava na papiru nego na monitoru neke stvari. za poslovnu grafiku, tehnicke crteze itd.
6. Ja stvarno nisam nasao prednosti neke velike kolor lasera u odnosu na kombinaciju BW-laser + kvalitetan ink jet. Jeftini kolor laseri kao resenja da se zameni pomenuta kombinacija dace vam nesto na sredini puta imacete BW laser 600x600 i isto te rezolucije kolor (ekvivalent 1200x1200 ink jet)
7. Zaboravite na FotoRet 3..4..i ostale fore razlika u kvaliteti kolor otiska skoro je neprimetna i zanemarljiva to su marketiske fore i fazoni...(analogiji pravim sa drugarom koji dodje kod mene i ja mu sipam viski - Big Ben on pogleda flasu i kaze koje sra..e posle par dana prespem doticni viski u flasu opste poznatog Johnnie Walker i naspem mu a on odpije i kaze e vidi se kvalitet)
8. HP jednostavno je poceo da vrljavi u jeftinom segmentu jednostavno sam cuo jako puno prituzbi na njega.. Ako vec ocete da uzmete HP idite na Canon - bolja mehanika i toneri su kompatibilni sa nekim HP modelima (dele tehnologiju)

Pozdrav

Poslednja izmena:
6. Ako vec zelis da uzmes jeftini laser pogledaj nekog Canon ulazni model (bolje odradena mehanika)

6. Ja stvarno nisam nasao prednosti neke velike kolor lasera u odnosu na kombinaciju BW-laser + kvalitetan ink jet.

U skladu sa tim resih da uzmem BW Canon LBP 3010, jer potpuno odgovara mojim potrebama.
http://www.tehnomanija.rs/katalog/canon-laserski-stampac-i-sensys-lbp-3010.html
Jel se ovo cudo lako (bez lemljenja i seckanja zica) otkljucava za reciklazu?

Vrh Dno