Cisto da znas meni su bookmarks puni linkova ka serverfault i stackoverflow temama
🙂 A stvari za koje mislim da ce mi trebati u buducnosti posaljem sebi na mail.
Sa AWS ili Azurom pratkicno iskustvo mozes da steknes samo ako upadnes u firmu koja radi sa tim, dok teorijsko moze da se nadje po netu - pretrazi po youtoub-u ima gomila video tutorijala za AWS.
Sa Varnishom sam radio i on jeste predvidjen da radi kao caching server za staticke stranice ili elemente stranica. Sa glavni problem sa njim ti je sto se sav cache cuva u RAM-u a ako se nekim slucajem restartuje server ili sam Varnish sav cache je nestao. (Ako nisu dodali persistant cache u nekoj od novijih verzija)
Za taj CDN ako hoces sam da ga pravis preporucio bi ti da se upoznas se Nginx-om. On moze da bude sve sto ti treba : webserver/reverse-proxy/local-balancer/caching server
🙂 Cak ima i opcija da radi sa Geolocation da rutira saobracaj na osnovu IP adrese klijenta sa kog je stigao zahtev. Pogotovo sto svi u zadnje vreme prelaze sa Apache-a na Nginx, tj vecina firmi u kojim sam ja radio. Ne kazem da batalis Apache poptuno ali definitivno se upoznaj Nginx-om.
Tuning mysql/postgres naravno nije lose znati, mada to je ponovo specificno od okruzenja do okruzenja.
Postfix/Dovecot isto nije lose znati mada ponovo zavisi gde i sta radis. Recimo ja zadnje dve godine mail server (osim sto sam samo instalirao postfix da mogu da saljem mailova iz scripte) nisam dirao.
Scripting ti je neophodan i to prosto ces prosto morati da savladas, pogotovo ako hoces sebi da olaksas zivot
🙂 Ni ja nisam programer pa danas pisem bash scripte od ~100 linija bez razmisljanja.
Meni deluje da tebi nije neophodan sertifikat nego samo prodji kroz neki kurs osnova Linux administracije da popunis rupe u znanju (npr.
https://www.youtube.com/channel/UCvA_wgsX6eFAOXI8Rbg_WiQ/playlists)
DevOps ti je strasno popularna rec u zadnje vreme u IT industriji, to ti je kombinacija development i operations dela. Recimo ja kao DevOps inzenjer u mojoj firmi ne moram da znam da napisem REST api u Nodejs-u koji ce odradi neku odredjenu funkciju ali treba da znam sta je REST api i kako funcionise nasa aplikacija da bi zakljucio da li je kad neki problem iskrsne u kodu kod developera ili negde kod mene u deployment-u.