Šta je novo?

Eksterni utility za permissions repair?

byMaX

Znamenit
VIP član
Učlanjen(a)
10.01.2001
Poena
1,019
Zeznuo sam nešto oko permissions, tako da sada imam kernel panic i moram da radim reinstall... e sad, nemam MacOS X instalacioni disk (skida se), pa se pitam da li postoji onaj utility koji ide na disku (disk utility ili kako već...), koji može da se ubaci na disk i boot-uje sa USB-a, da repariram to...

U samoj instalaciji se nalazi i Disk Utility koji možeš da pokreneš kad ubaciš taj disk koji skidaš.

Čudi me da nisi dobio instalacioni disk pošto je Mac nov.

A gde ti je kernel panic, jel možeš uopšte normalno da ga startuješ? Umesto ubacivanja instalacionog diska probaj da ga podigneš u Safe mode-u. Kad ga uključiš pritisni Shift odmah pošto začuješ sturtup zvuk (nikako pre) i drži ga. Ako se podigne u safe mode-u probaj da popraviš dozvole u Disk Utility-u. I reci šta misliš da si zeznuo (čisto informativno)

p.s Izmeni potpis.

Poslednja izmena:
U samoj instalaciji se nalazi i Disk Utility koji možeš da pokreneš kad ubaciš taj disk koji skidaš.

Čudi me da nisi dobio instalacioni disk pošto je Mac nov.

A gde ti je kernel panic, jel možeš uopšte normalno da ga startuješ? Umesto ubacivanja instalacionog diska probaj da ga podigneš u Safe mode-u. Kad ga uključiš pritisni Shift odmah pošto začuješ sturtup zvuk (nikako pre) i drži ga. Ako se podigne u safe mode-u probaj da popraviš dozvole u Disk Utility-u. I reci šta misliš da si zeznuo (čisto informativno)

p.s Izmeni potpis.

Ma, Mek je bio testiran pre ovoga (nova serija, tek stigao) i kutija i disk su ostali kod novinara, kolege... ostao mi je disk kod njega, a on se gejčina ne javlja na telefon :D
Elem, nadam se da nisam izgubio sve... Radio sam samo izmene permissions-a, ali sam neŠto otkucao pogrešno. U jednom momentu mi je samo nestao ceo applications folder. I kad kliknem na neki app, pojavio mi se upitnik preko... i tako za sve apps... i ja kao, f"#ck, ajde na reboot, kad ono cvrc...
Najgori sam n00b! :(

p.s. nema, kernel panic mi se odmah javlja, odmah posle zvuka, nisam siguran... probaću to sa shift...

Poslednja izmena:
Ako ti je nestao Applications moguće da je nekako skriven od tebe jer si poremetio dozvole. Jesi li nešto petljao po Terminalu? Ako ne bude mogao da se digne ni u Safe probaj sa diskom, a ako ne ide ni to onda reinstall.

I šta si to u stvari petljao?

Poslednja izmena:
To mi reci... pazi, da sam toliki folder obrisao, nešto bi osetio da komp radi, prosto, desilo se u sekundi... nemoguće da sam ga iz terminala zbrisao tek tako. Kao da sam poremetio permissions tako da je sve nestalo. Samo mi je potreban disk utility, kapiram... Jer sam toliko dugo podešavao novi Office, skidao apdejte, nameštao iLife, iWork, Adobe CS5 Suite... stvarno ću da popizdim i instaliram Windows 7 na njega ako budem morao sve ponovo da nameštam. Windowsu se ovo nikad ne bi desilo :p

Evo spiska svih komandi koje sam ukucao u terminal... pošto sam pratio par uputstava kako da oporavim trash (koji nije radio, nego je govorio stalno da li želim da odmah obrišem fajl)

sudo rm -rf ~/.Trash

mkdir ~/.Trash
sudo mkdir /.Trashes

sudo chown `id -un` ~/.Trash
chmod u rwx ~/.Trash

sudo chown root /.Trashes
sudo chmod u=wx,g=wx,o=w /.Trashes

sudo rm -rf /Volumes/Backup/.Trashes

Znaš li onu izreku. Ako se nešto sje*e u OS X-u prvo probaj Repair Permissions. :D

Stvarno mi nije jasno kako si mogao to da napraviš. Ja sam imao na hakintošu istovremeno instalirane Office, iWork, iLife i Adobe softver pa se ništa nije desilo. Moguće da je zato što si krenu na Mac grlom u jagode i ispalo je too fast too soon.

Edit: pa da, petljao si sistemske foldere, dozvole. A koji je bio uopšte problem na početku sa kantom. Ako nešto nije htelo da se obriše čak i posle restarta može to da se reši i bez tih rizičnih terinalnih poteza. Ima jedan mali programčić koji može na silu da isprazni kantu. korstio sam ga jednom samo sam zaboravio.

Poslednja izmena:
Ah, sad vidim šta sam uradio...

Lepo piše caution... :(

CAUTION: Misuse of the "rm" command may result in data loss! Be sure you enter the command as stated above so the full path points to the .Trash or .Trashes folders, and does not contain a space without a backslash in front of it (/Volumes/My\ Backup/.Trashes). Most times, an error in the file path will result in no actions being taken; however, the following is an error in the command's syntax that will result in the entire contents of the named hard drive being erased if you continue:

sudo rm -rf /Volumes/Backup/ .Trashes

Znaš li onu izreku. Ako se nešto sje*e u OS X-u prvo probaj Repair Permissions. :D

Stvarno mi nije jasno kako si mogao to da napraviš. Ja sam imao na hakintošu istovremeno instalirane Office, iWork, iLife i Adobe softver pa se ništa nije desilo. Moguće da je zato što si krenu na Mac grlom u jagode i ispalo je too fast too soon.

Smor, najgori... :D
Kad najviše imam da radim, tad mi se nešto sj...be.
Ali ok, šta ćeš...

Dobro i jesi li na kraju radio 'rm -rf' sa spejsom ili nisi? :)

Dobro i jesi li na kraju radio 'rm -rf' sa spejsom ili nisi? :)

Naravno da jesam... :) Ali izgleda da nisam, na kraju...
Sad pravim bootable USB, od MacOS instalacije u .dmg formatu. Teško, na PC-ju, ali snaći ću se valjda...
Vuna, naravno...

Dmg fajlove možeš da staviš na USB koristeći programe MagicISO i TransMac. Progooglaj neko uputstvo.

Naravno da jesam... :) Ali izgleda da nisam, na kraju...
Sad pravim bootable USB, od MacOS instalacije u .dmg formatu. Teško, na PC-ju, ali snaći ću se valjda...
Vuna, naravno...

Ako si uradio 'rm -Rf /Volume/ Backup' (dakle spejs iza Volume) onda si toasted :)

A ako si uradio 'rm -Rf /Volume/Backup/ .Trashes' e onda si samo unistio disk/particiju sa labelom bekap.

Pa ti sad vidi :)

Ubio sam Applications folder nekako... Sve ostalo mi je ostalo čitavo. Ipak, morao je da padne reinstall OS-a, ali kad sam ga digao, sve je bilo na mestu. Kako sam redom instalirao Office 2011, iLife, CS5 paket, iWork - sva podešavanja su ostala gde su i bila. Čak mi je i Mozilla učitala one nesrećne "how to fix permissions for trash folder" tabove koje sam poslednje imao pre ovog zayeba...

Dakle, ponovni install, ali bez svih zezancija oko podešavanja naloga, što me posebno raduje zbog ogromnog downloada mejlova sa Exchange-a i podešavanja aplikacija i muzičke kolekcije u iTunesu. Al sad jednu stvar više znam...

Dobro je da je sve dobro što se dobro svrši.

A šta si u stvari podešavao oko naloga ?

Loše sam se izrazio - ne podešavanja oko naloga, nego podešavanja za Office, CS5 (Dreamweaver), zatim baza za iTunes, akcije za Photoshop... Ima svašta ponešto, a smara...

ovako je sve proradilo iz prve... tako da, ostajem na MacOS-u, samo moram da budem pažljiviji sa terminalom ubuduće...

Ma ti si obećao da ćeš da dođeš i ispalio si 2x. Na kraju sam sam sređivao to, tako da tiću! :D

Vrh Dno