Šta je novo?

ADSL 4 + IPtv = Telekom

Po meni je slika preko IPTV-ija za nijansu bolja nego preko SBB D3, imao sam u jednom trenutku istovremeno i IPTV i D3 i mogao sam da uporedim, sve sam to gledao na LCD full HD Sony-ju. Naravno razlika nije uopšte velika. Ako imaš CRT TV nečeš videti nikakvu razliku.
mislim da je slika na D3 generalno cistija/ostrija u odnosu na IPTV.
poredjenja radi, kao razlika izmedju DVD/mpeg2 i DVDRip/mpeg4.

verovatno zavisi od kanala, ali to je moj generalni utisak.

Poslednja izmena:
Konacno dobio i ja. Posto imam dva broja. Odjavio se sa prvog net i IPTV (istekli ugovori, ali dok sam se bio prijavljivao, IPTV je jos bio na snazi ugovor) i potpisao ovaj. Ali sam se zato dobro opet iscimao kod nestrucnih teta, pa se sefica morala iscimati da sve sredi kako treba.
P.S. Inace od proslih 2 Mbit-a, ovo je stvarno osvezenje veliko, a plus placas po ceni 1 Mbit-a.

Sutra mi istiche ugovor za ADSL. Sad bash razmishljam da u ponedeljak, utorak idem da potpishem 4mbps + IPTV ili ne...

Sad sam na 1mbps paketu i internet mi radi ocajno. Tj surf i YT je ok ali ping na COD4 ni skace nenormalno. bude normalnih 40-60ms pa posle skoci na 999. Kontam da je do malog protoka poshto na tim serverima gde igram imam po 20-30 igracha. Pre sam bio na 2mbps i ovo se nije deshvalo.

Mislim da će ti net mnogo bolje raditi ukoliko uzmeš i iptv, ustvari, svakako će ti mnogo bolje raditi, ali ne znam kako će to uticati na ping, ali bi trebalo i njega bar malo da popravi.

Sutra mi istiche ugovor za ADSL. Sad bash razmishljam da u ponedeljak, utorak idem da potpishem 4mbps + IPTV ili ne...

Sad sam na 1mbps paketu i internet mi radi ocajno. Tj surf i YT je ok ali ping na COD4 ni skace nenormalno. bude normalnih 40-60ms pa posle skoci na 999. Kontam da je do malog protoka poshto na tim serverima gde igram imam po 20-30 igracha. Pre sam bio na 2mbps i ovo se nije deshvalo.

Ako uzmes 4mbit + IPTV ping moze samo da ti bude gori jer telekomom po defaultu prebacuju Data Path sa FAST na Interleave bez obzira na kvalitet parice

Wiki Interleaving
Disadvantages of interleaving

Use of interleaving techniques increases latency. This is because the entire interleaved block must be received before the packets can be decoded

U praksi (kod komse) to izgleda ovako

pre Click 1 + Speed Up
pingpre.png

sada Click 4 + IPTV
pingsad.png

google trace route

Google Click 1 + SpeedUP
googlepre.jpg

Google Click 4 + IPTV
googlesad.jpg

Naravno nigde u promociji Telekoma za akciju 4mbit+IPTV ne piše da se latencija (ping) drastično pogoršava

Oba ugovora su usmerena da navedu korisnike da prekinu ugovor pre isteka korišćenja jer se to Telekomu više isplati

IPTV ugovor član 15
Ukoliko korisnik otkaže ugovor pre isteka od perioda od 24 meseca iz stava 1, ovog člana, Obavezan je da Telekomu plati iznos mesečnih naknada za Osnovni paket Usluge po Cenovniku Telekoma važećem na dan prestanka važenja Ugovora, za mesece koji preostaju do isteka navedenog perioda od 24 meseca, koje će Telekom naplatiti Korisniku kroz prvi naredni račun za telekomunikacione usluge.

ADSL ugovor
član 15 stav 3
Ukoliko korisnik otkaže ovaj ugovor pre isteka minimalnog perioda trajanja ovog ugovora iz stava 1 (24meseca) ovog člana u obavezi je da telekomu isplati pun iznos mesečnih pretplata do isteka minimalnog važenja ovog ugovora iz stava 1 (24meseca) ovog člana, a Telekom će navedeni iznos sa pripadajućim PDV-om, naplatiti Korisniku kroz prvi mesečni račun za telekomunikacione usluge

Ako nekom dosadi da zove podršku koja je nonstop zauzeta i koja nije naučena da makar barata terminima: download, upload, latencija, ping, ruta i smuči mu se povećani ping u igrama
ili mu dosade kockice i zamrznuta slika na IPTV
i posle samo mesec dana odluči da prekine ugovor 4mbit+IPTV u dinarima to izgleda ovako

ADSL 2.849,70 x 23 meseca = 65.543,10 din
IPTV.... 825.00 x 23 meseca = 18.975,00 din
-------------------------------------------------
sledeći račun za telefon.......... 84.518,10 din

Živeli :bottle:

Ako uzmes 4mbit + IPTV ping moze samo da ti bude gori jer telekomom po defaultu prebacuju Data Path sa FAST na Interleave bez obzira na kvalitet parice
Ovo naprosto nije tacno. Sa tehnicarima Telekoma (zapanjujuce brza i efikasna ekipa - izgleda da sam imao srece) sam direktno komunicirao kad su mi resavali problem na liniji. Na moje insistiranje su prebacili liniju na Interleave jer se Fast, prvenstveno zbog duzine linije, nije pokazao dovoljno stabilno (imao sam "cuveni" problem sa drasticnim padom parametara, SNR Margine narocito, sa padanjem mraka).

Poslednja izmena:
Jel normalno da skida cak do 506 kb/s?

pa za adsl ne, al kad se aktivira iptv ume da skace, pa cak i do 500...

Na zalost u pravu si, ovo je trenutno najbolja ponuda ako je kvalitet parice odgovarajuci :(

Treba ostaviti Firewall u ruteru enable u opciji 'DOS Attack Protection'? Ili je nepotreban?

Ako uzmes 4mbit + IPTV ping moze samo da ti bude gori jer telekomom po defaultu prebacuju Data Path sa FAST na Interleave bez obzira na kvalitet parice:bottle:

Potvrđujem da nije tačno. Danas sam se u to lično uverio. Moja sestra ima dva STB-a tj. iptv na dva tv-a i 4 MB/s net a Data path je i dalje podešen na Fast. Šljaka k'o ludo!

Meni je datapath na fast, nemam problema ni sa netom ni sa televizijom. Ping oko 20ms.

sa proverio, meni je data path podesen na fast i sve radi bez problema...

Na zalost u pravu si, ovo je trenutno najbolja ponuda ako je kvalitet parice odgovarajuci :(
misim da sam tek juce shvatio koliko je kvalitet parice bitan... meni je max upload bandwidth oko 21k, a komsinici iz zgrade oko 13k...

pre Click 1 + Speed Up
pingpre.png

sada Click 4 + IPTV
pingsad.png

google trace route

Google Click 1 + SpeedUP
googlepre.jpg

Google Click 4 + IPTV
googlesad.jpg

Naravno nigde u promociji Telekoma za akciju 4mbit+IPTV ne piše da se latencija (ping) drastično pogoršava

Oba ugovora su usmerena da navedu korisnike da prekinu ugovor pre isteka korišćenja jer se to Telekomu više isplati

IPTV ugovor član 15

ADSL ugovor
član 15 stav 3

Ako nekom dosadi da zove podršku koja je nonstop zauzeta i koja nije naučena da makar barata terminima: download, upload, latencija, ping, ruta i smuči mu se povećani ping u igrama
ili mu dosade kockice i zamrznuta slika na IPTV
i posle samo mesec dana odluči da prekine ugovor 4mbit+IPTV u dinarima to izgleda ovako

ADSL 2.849,70 x 23 meseca = 65.543,10 din
IPTV.... 825.00 x 23 meseca = 18.975,00 din
-------------------------------------------------
sledeći račun za telefon.......... 84.518,10 din

Živeli :bottle:

Nije nista tako sta si naveo.Za koga ti radis?

ima li kakvih podesavanja u ruteru datapath fast i sl. zarad manjeg pinga,zagusenja itd? :D

Meni je na fast podešeno, net radi "extra", prezadovoljan! Ping je oko 13-14ms na domaćim serverima! Download ide u proseku oko 450kb/s. Youtube leti.
Naravno i da sve može i mora bolje ali mislim da ovde ima dosta skepticizma i dezinformacija a ipak ne treba bazirati zaključke na pojedinačnim slučajevima !
Račun normalan, promocija startovala, sve ok (do prvog kvara :d) !

ima li kakvih podesavanja u ruteru datapath fast i sl. zarad manjeg pinga,zagusenja itd? :D

Ne. U suštini Data Path ti zavisi od kvaliteta parice i dužine linije, i volje telekomove podrške da ti vrate data path na fast ako je prebačen IPTV profilom na Interleaved, a tvoja parica je dovoljno kvalitetna za veće brzine.

Na lošim paricama nema drugog načina da ti radi internet ako data path nije podešen na interleaved

Ne. U suštini Data Path ti zavisi od kvaliteta parice i dužine linije, i volje telekomove podrške da ti vrate data path na fast ako je prebačen IPTV profilom na Interleaved, a tvoja parica je dovoljno kvalitetna za veće brzine.
Opet isto, ovo nije tacno, nema bezuslovnog prebacivanja na Interleaved ako se pri merenju pokaze da Fast omogucava dovoljnu stabilnost i brzinu.
Na lošim paricama nema drugog načina da ti radi internet ako data path nije podešen na interleaved
Tacno.

Nije nista tako sta si naveo.Za koga ti radis?

& ostali
Shta ste napali choveka ? Chovek je izneo argumente i objasnio je kako je to kod njegovog komshije... Ja se samo nadam da nisam te srece kao njegov komshija pa ce meni ADSL raditi normalno...

Danas sam bio da podnesem zahtev za ADSL4 + IPTV pa cemo da vidimo kako ce da radi za koji dan kad me budu zvali da dodjem po STB i kad mi puste 4mbps...

pre Click 1 + Speed Up
pingpre.png

sada Click 4 + IPTV
pingsad.png

Ta razlika u pingu možda dolazi zbog doba dana u kome su rađeni . Prvi je rađen u 9 sati izjutra a drugi u 8 sati naveče kada je možda i opterećenje bilo veće.

Za par dana bih i ja trebao da uzmem IPTV pa ću zasigurno znati da li ima kakve promene u pingu .

Imam ADSL4+IPTV i podneo sam zahtev za jos jedan TV i vidim da je u podesavanjima rutera sada Bandwidth Down/Up 14000/767. Ako je TV 6 MB/s i ADSL 4 MB/s, zar sa jos jednim TV-om ne bi trebalo da bude ukupno 16 MB/s? Inace jos nisam uzeo opremu za drugi TV, nadam se da me sutra pozovu.

Ne zaboravite da u nekim igrama ping bude bolji kad imate 256k upload umesto 128k tako da fast/interleave bude bitno samo za speedtest.

Preko Megauploada:

captureids.jpg

& ostali
Shta ste napali choveka ? Chovek je izneo argumente i objasnio je kako je to kod njegovog komshije... Ja se samo nadam da nisam te srece kao njegov komshija pa ce meni ADSL raditi normalno...

Danas sam bio da podnesem zahtev za ADSL4 + IPTV pa cemo da vidimo kako ce da radi za koji dan kad me budu zvali da dodjem po STB i kad mi puste 4mbps...

Nije napad vec demantovanje eksplicitno iznetih tvrdnji, baziranih na nerelevantnom uzorku, sto cesto izaziva nepotrebne predrasude (licno provereno kad sam bio na strani koja je posmatrana sa veeeelikim predrasudama. Nije prijatno kad bez razloga umesto "dobar dan" krenu sa svadjom, a posao se zavrsi za par minuta, bez cekanja, sa preciznim uputstvima sta im je dalje ciniti).
Faktor srece je subjektivni faktor, ostalo su objektivni koje je pomenuti, "napadnuti" covek :) ispravno naveo.

Poslednja izmena:
Ta razlika u pingu možda dolazi zbog doba dana u kome su rađeni . Prvi je rađen u 9 sati izjutra a drugi u 8 sati naveče kada je možda i opterećenje bilo veće.

quotovo si pogresne slike i izveo pogrešan zaključak: pogledaj drugi "hop" na obe slike i pročitaj Interleaving in error-correction coding http://en.wikipedia.org/wiki/Interleaving

Google Click 1 + SpeedUP
googlepre.jpg

Google Click 4 + IPTV
googlesad.jpg

u svakom slučaju komši je dosadilo (posle mesec dana i stotine poziva 0800-100-100) i ako "veza" u Telekomu ne sredi da ga vrate sa interleave na fast rešio je da prekine ugovor, i predje na drugi ISP jer nema razloga da ne dobije ono što može za svoje pare na 300metara od centrale

PS
ako baš nekog interesuje imam Telekom ADSL Clik 16 na FAST :p i osim gluposti oko zaglavljenog SpeedUP kod menjanja brzine nisam imao većih problema tako da sam relativno zadovoljnik korisnik

relativno = nemam ADSL 24/3 ili VDSL 44mbit ili VDSL2 +100mbit za koje moja linija ispunjava tehničke uslove ali Telekom nema u ponudi (zbog poznate politike davljenja korisnika za što više para sa što manjom brzinom)

Vec oko nedelju dana mi se ESPN Classic poprilicno pikselizuje, evo od juce i MGM poceo, znaci nije privremeno, kada pocne tako i ostaje, da li je samo do mene, trebam li nesto da podesim, da li njih da zovem, sta mi je ciniti?

Sinoc oko 21h i meni su bili pixelizovani neki kanali,restart mdoema i reshena stvar

Sinoc oko 21h i meni su bili pixelizovani neki kanali,restart mdoema i reshena stvar

Ne pomaze ni restartovanje modema ni STB-a, i kao sto rekoh, to mi se ne desava privremeno na ta dva kanala vec konstantno, i to u meri da je ponekad negledljivo.

Mada je vise konstantno mrljanje slike pri nekoj brzoj akciji na ekranu nego pikselizacija...

Poslednja izmena:
Danas oko 12h me je zvala teta iz Telekoma da mogu da dodjem po STB.

Otisho sam uveche pokupio STB potpisao ugovor doshao kuci, net je vec radio na 4mbps. Ping se poboljshao... STB sam sa TV Karticom na kompu ( Leadtek PxTV1200 ) spojio sa antenskim kablom poshto nisam kupio potreban scart adapter... Slika na IPTV-u nije bash sjajna, nadam se da ce se malo popraviti kad STB spojim sa onim scart kablom na Tv karticu na video in ?

Podeshavanja modema su ovakva:

A brzina:

Ping:

Nazad
Vrh Dno