Šta je novo?

carina u Srbiji.

kefalo81

Slavan
Učlanjen(a)
26.04.2008
Poena
350
Interesuje me koji je maximalan iznos tj. Vrijednost robe koja se moze unjeti u zemlju a da ne bude carinjeno. Planiram da uzmem zvucnike za racunar neke oko 50, 60 evra i da na njih vratim porez. Jednom je poslo mom burazeru i tati da unesu elektricnu gitaru i pojacalo vrijednosti oko 250 evra i niko ih nista nije pitao. Ja ipak mislim da su imali srece i da se ne trebam oslanjati na to. Sta se desava ako me pitaju dal imam sta za prijaviti, ja kazem nemam, a oni me onda prekontrolisu. zemlja iz koje cu unjeti zvucnike je bih.

Poslednja izmena:
Mislim da se roba vrednosti do 20 evra ne carini. Sve preko bi trebalo da bude ocarinjeno.

Da li tu cefta sporazum igra ikakvu ulogu. Na koji nacin onda prolaze pdv turisti koji odlaze u Bjeljinu i vracaju se sa robom u Srbiju.

Provjerena informacija neki dan na granicnom prelazu Pavlovica most (BIH - Srbija).

Moze se unjeti roba u vrijednosti do 100 eura. Reko u pitanju je neki monitor.. kaze nema problema. Obavezno fiskalni racun. Inace na ovom granicnom prelazu carinici sa srbijanske strane ne prave velike probleme jer dosta ljudi dolazi u BN u kupovinu, navodno je jeftinije.

ps. prestize me za min :)

Jel u BN kupujes zvucnike ?

Dobro to je verovatno samo za BiH, sigurno imamo neki specijalan aranžman sa njima.

Naravno, aranzman ispod stola :p

Roba u vrednosti do 100 eur se može uneti bez carinjenja na bilo kom graničnom prelazu, to je tako po zakonu. Može i malo više ako te ne uhvate :D, ili imaš vezu:d.

20 eur je vrednost za pakete, uvedena svojevremeno zbog *****skog nekermana, i sad i ako uspeš nešto da poručiš napolju i šalju ti za Srbiju, kad isporuka stigne carina ti uzme meru i obesmisli ti sav trud.:wall:

zvucnici ce biti uzeti u Banja Luci , bolji je izbor. To za 100 evra je odlicna stvar. Sa 100km tj 50 evra ostvarenom kupovinom sticem pravo na povrat pdv-a a obavezu da platim carinu tek sa predjenih 100 evra. Znaci bezbjedan sam za robu od 50 do 100 evra. Sad samo da nadjem nesto adekvatno 2.1 ili 5.1 i rjesena stvar.

zvucnici ce biti uzeti u Banja Luci , bolji je izbor. To za 100 evra je odlicna stvar. Sa 100km tj 50 evra ostvarenom kupovinom sticem pravo na povrat pdv-a a obavezu da platim carinu tek sa predjenih 100 evra. Znaci bezbjedan sam za robu od 50 do 100 evra. Sad samo da nadjem nesto adekvatno 2.1 ili 5.1 i rjesena stvar.

Ovo nikad nisam koristio, ali logicno mi je da ako zatrazis povracaj pdv-a, treba da platis pdv zemlje u koju unosis robu, jel to pravilo?

U vezi cijene. Iz licnog iskustva tehnicka roba je u 99% slucajeva jeftinija u Srbiji.

Pogotovo racunarske komponente, ja npr sve kupujem u BG.

Jesi li gledao cijenu i uporedjivao sa cijenom u BG ?

sad idem do tehno marketa. Znam da je jeftinije u bgd al su
recimo od uvodjena eko taksi zvucnici poskupili u srbiji

E vidis, to nisam znao. Npr, primjetio sam da su televizori lcd i plazma jeftiniji kod nas dok su monitori za komp mnogo jeftiniji u BG.

I mene isto interesuje. Logicno jeste, ali ako je logicno, ne mora tako i da bude.

Oslobadjas se PDV-a i to je to. Prakticno se oslobadjas tzv VAT-a koji vazi u EU. Ne placas nikakav PDV Srbiji zasto bi. PDV je porez na dodatu vrednost, znaci kad nesto uvezes da prodas i zaradis na tome kao firma platis PDV, koji na kraju plati krajnji kupac u lancu. Ti kao fizicko lice se samo oslobodis.

Tako bi tebalo da bude.

Oslobadjas se PDV-a i to je to. Prakticno se oslobadjas tzv VAT-a koji vazi u EU. Ne placas nikakav PDV Srbiji zasto bi. PDV je porez na dodatu vrednost, znaci kad nesto uvezes da prodas i zaradis na tome kao firma platis PDV, koji na kraju plati krajnji kupac u lancu. Ti kao fizicko lice se samo oslobodis.

Tako bi tebalo da bude.

Sinko, hvala na pokusaju da pomognes, ali nemoj unositi zabunu drugima. Nas pdv nije nista drugo do cuveni vat (value added tax) u Evropi...
Mene interesuje da li je neko nekad pazario nesto skuplje od 100eur u jevropi, i oslobodio se vat-a, i da li kasnije trebao da plati isti pri ulasku u nasu zemlju. Dakle, ne da li se "izvukao" , "prosvercovao" , "smotao", vec sta je zakonska obaveza? Znam da se vat-a mozes osloboditi ako je kupovina preko neke donje granice, i uz pasos, ali sta dalje...

"Deda" znam da je VAT, isto kao PDV, ali ti kazem da ga se mozemo osloboditi zato sto nismo u EU, dakle i isto i nije isto. Tako da aj poslusaj nekog ko je to radio vise puta. Hrvati su imali foru doduse da novac uzmes kad sledeci put dodjes u zemlju sto je onako malo za zbun, ali pare su mi uzimali i samo sa mojim pasosem.

Ako bih placao PDV svojoj zemlji nazad onda nista ne bi imalo smisla zar ne? Pa i oni napisi po svim evropskim radnjama "OSLOBODITE SE PDV-A" ili VAT-a kako hoces. Sigurno ne misle, "kupite kod nas, pa se na nasoj granici oslobdite pdv-a, pa prevarite svoju drzavu jeeeej i jupi".

Ako hoces probaj ako neces ne moras, z-dravo.

Iz Italije sam doneo plazmu vrednosti 800 evra,napravio poseban racun za izvoz robe van EU sa kopjom pasosa kod lokalnog prodavca,i na Slovenskoj granici dobio novac u vrednosti koliko iznosi IVA (odnosno PDV).Dakle,iz licnog iskustva,povracaj lokalnog PDVa na robu se dobija pri izlasku iz EU(naravno legalno).

Iz Italije sam doneo plazmu vrednosti 800 evra,napravio poseban racun za izvoz robe van EU sa kopjom pasosa kod lokalnog prodavca,i na Slovenskoj granici dobio novac u vrednosti koliko iznosi IVA (odnosno PDV).Dakle,iz licnog iskustva,povracaj lokalnog PDVa na robu se dobija pri izlasku iz EU(naravno legalno).

Sad mi jos samo napisi sta se desilo kad si ulazio u Srbijom, pretpostavljam da si plazmu prijavio, i platio carinu...

pa naravno da je prijavio, vidis da je cak i u zagradi napisao legalno.

legalno izvezo iz EU...ali da li je uvezo u Srbiju :D Back on topic, ja sam prilikom kupovine naveo br. kred. kartice na koju su mi uplatili taj povraćaj. Naravno, pošto sam im poslao overen račun da je roba napustila carinsko područje EU. Baš zbog priče da Slovenci ne vole da vraćaju VAT, naročito tuđi.

Legalno sam izvezo van EU,medjutim na nasoj carini nisam prijavio TV,niti sam ista platio,niti me je iko proveravao,sto moze da se okarakterise da sam "svercovao" robu i uneo nelegalno.Sta bi bilo da sam prijavio robu,ne znam,verovatno bi platio carinu,mada da platis nesto na granicnom prelazu Batrovci :D,smesno.

"Deda" znam da je VAT, isto kao PDV, ali ti kazem da ga se mozemo osloboditi zato sto nismo u EU, dakle i isto i nije isto. Tako da aj poslusaj nekog ko je to radio vise puta. Hrvati su imali foru doduse da novac uzmes kad sledeci put dodjes u zemlju sto je onako malo za zbun, ali pare su mi uzimali i samo sa mojim pasosem.

Ako bih placao PDV svojoj zemlji nazad onda nista ne bi imalo smisla zar ne? Pa i oni napisi po svim evropskim radnjama "OSLOBODITE SE PDV-A" ili VAT-a kako hoces. Sigurno ne misle, "kupite kod nas, pa se na nasoj granici oslobdite pdv-a, pa prevarite svoju drzavu jeeeej i jupi".

Ako hoces probaj ako neces ne moras, z-dravo.

Ne, ne misle. Nego je poruka "kupite kod nas i mi cemo vam vratiti porez nase drzave a vi odnesite robu i porez platite vasoj drzavi"

Smisao povracaja poreza nije da ga kupac uopste ne plati vec sprecavanje duplog oporezivanja.
Dakle, ti kada nesto kupis u bilo kojoj zemlji u cenu je vec uracunat porez. Kada to doneses u svoju zemlju podrazumeva se u normalnim drzavama da treba da platis porez i tamo niko i ne pomislja da na pitanje sluzbenog lica odgovori lazno. Da ne bi platio 2 poreza oni ti vrate iznos poreza kada robu odneses van zemlje uz pretpostavku da ces tamo regularno platiti svoj domaci porez.

To sto ti na svojoj granici ne prijavis robu i time "prevaris svoju drzavu" (kako ti kazes) za porez se u normalnim zemljama smatra ozbiljnim krivicnim delom. Ako te tamo carinik uhvati sa robom a rekao si mu da nemas nista da prijavis sleduje ti novcana kazna za koju ces raditi naredne 3 godine. A mozda i mardelj, zavisno od vrste i kolicine robe. A ako pokusas (pazi, samo pokusas) da ga podmitis, e onda sigurno imas visegodisnji smestaj i hranu o trosku drzave.

To sto je ovde postalo normalno i mladjim generacijama nepojmljivo da nekog ne slazes ili prevaris kad vec mozes je problem koji cemo morati da nosimo na ledjima narednih nekoliko vekova.

Ne, ne misle. Nego je poruka "kupite kod nas i mi cemo vam vratiti porez nase drzave a vi odnesite robu i porez platite vasoj drzavi"

Smisao povracaja poreza nije da ga kupac uopste ne plati vec sprecavanje duplog oporezivanja.
Dakle, ti kada nesto kupis u bilo kojoj zemlji u cenu je vec uracunat porez. Kada to doneses u svoju zemlju podrazumeva se u normalnim drzavama da treba da platis porez i tamo niko i ne pomislja da na pitanje sluzbenog lica odgovori lazno. Da ne bi platio 2 poreza oni ti vrate iznos poreza kada robu odneses van zemlje uz pretpostavku da ces tamo regularno platiti svoj domaci porez.

To sto ti na svojoj granici ne prijavis robu i time "prevaris svoju drzavu" (kako ti kazes) za porez se u normalnim zemljama smatra ozbiljnim krivicnim delom. Ako te tamo carinik uhvati sa robom a rekao si mu da nemas nista da prijavis sleduje ti novcana kazna za koju ces raditi naredne 3 godine. A mozda i mardelj, zavisno od vrste i kolicine robe. A ako pokusas (pazi, samo pokusas) da ga podmitis, e onda sigurno imas visegodisnji smestaj i hranu o trosku drzave.

To sto je ovde postalo normalno i mladjim generacijama nepojmljivo da nekog ne slazes ili prevaris kad vec mozes je problem koji cemo morati da nosimo na ledjima narednih nekoliko vekova.

E, vala, ovaj zadnji pasus si ga srocio, da ni Njegos ne bi bolje, slazem se u potpunosti...

A sto se tice ovog sto je plazmu legalno izvezao, a malo manje legalno uvezao, da znas da ti je carinik kojin slucajem nasao, glatko bi ti je oduzeo, a jos ako bi proverio (ako postoji ikakav nacin) da si se oslobodio vat-a, mislim da bi i po nasem zakonu bar prekrsajno odgovarao...

Vrh Dno