Šta je novo?

Uskoro jeftiniji i bolji internet

U Sloveniji postoje 2 ili mozda cak i 3 firme koje imaju sopstvenu infrastrukturu u skoro celoj zemlji, i uglavnom ide optika po stanovima,manje se koristi bakarna parica,cetvri su u Evropi po FTTH penetraciji,zato i imaju dobre brzine za normalnu cenu.Kao sto je i zakljuceno,lokalna petlja je u Srbiji problem,manje je to link ka inostranstvu.

Pa nije to klasicno uvodjenje gde ti traze 100 evra. Verovatno im nije bas jeftino da razvuku kablove do svake pojedinacne kuce, pa otuda i ta cena.

Nego sta je nego klasnicno. Bandera sa njihovom kutijom je na 5m od kuce.
Dosli su kao drugi kablovski operater i kolko vidim niko nije presao kod njih.

markokgb je napisao(la):
Kao sto je i zakljuceno,lokalna petlja je u Srbiji problem,manje je to link ka inostranstvu.
I sta sad zbog toga su brzine male? Nek nam daju vece pa kako kome radi nek radi.

Moja parica je odlicna nek puste 8/512 za 15E
Bandwidth Down/Up(kbps) 1024/128
SNR Margin Down/Up(dB) 36.5/31.0
Attenuation Down/Up(dB) 3.0/2.0

I sta sad zbog toga su brzine male? Nek nam daju vece pa kako kome radi nek radi.

Moja parica je odlicna nek puste 8/512 za 15E
Bandwidth Down/Up(kbps) 1024/128
SNR Margin Down/Up(dB) 36.5/31.0
Attenuation Down/Up(dB) 3.0/2.0

Pa nece di dati vece brzine dok imas samo jednu firmu koja moze da ti isporuci net.

Pa nece di dati vece brzine dok imas samo jednu firmu koja moze da ti isporuci net.

Apsolutno tacno ;)

@Kimins
Bez konkurencije,sto bi iko pustio brzi net??? Nema razloga, oni smatraju da im je net brz i zadovoljavajuc u odnosu cena-perofrmanse,a to je kao sto je Nothingman rekao zbog nedostatka konkurencije ;) Kad bi Telekom imao konkurenciju,koja ce iste brzine da pusti po 50-60% nizim cenama,da vidis kako bi dizali i brzine i spustali cenu,ovako sta da se radi...Zivela Srbija zemlja monopola:d

A sta je sa onom optikom od EPS-a, jel to postoji ili ne i zasto nije iskoristeno? U vise navrata se potezala tako neka tema da ce EPS pruzati internet usluge, ali i dalje nista od toga.

Za to ja stvarno ne znam i da budem iskren nisam ni cuo za to sve do sad tj do tvog posta

Znam da je problem konkurencija, to sam i rekao u prethodnoj poruci.
Ima vise firmi koje mogu da isporuce net ali i dalje ne postoji zdrava konkurencija.

U Sloveniji postoje 2 ili mozda cak i 3 firme koje imaju sopstvenu infrastrukturu u skoro celoj zemlji, i uglavnom ide optika po stanovima,manje se koristi bakarna parica,cetvri su u Evropi po FTTH penetraciji,zato i imaju dobre brzine za normalnu cenu.Kao sto je i zakljuceno,lokalna petlja je u Srbiji problem,manje je to link ka inostranstvu.

A kolka je Slovenija. Kad sutnes loptu, preleti do Italije ili Hrvatske :laugh:

Ima vise firmi koje mogu da isporuce net ali i dalje ne postoji zdrava konkurencija.

Kojih vishe firmi? Imas samo Telekom i od skoro SBB. Telekom je jedina firma koja pokriva zadovoljavajuci deo zemlje. SBB je tek pre mesec dana povezao i teritoriju juzno od Beograda (do tada su koristili Telekom u te svrhe). Ostale kablovske provajdere ne treba ni racunati kao konkurenciju jer zauzimaju veoma mali deo trzista i/ili nemaju svoju infrastrukturu. Chak i SBB kao drugi najveci igrach pokriva nezadovoljavajuce malo teritorije. Ne znam cifre pa ne bih da lupam, ali mislim da vise od 50% Beograda nema mogucnost za SBB, a u ostatku zemlje je situacija jos gora.
Dakle, na trzistu postoje samo dve nezavisne opcije: SBB i Telekom (svi ostali provajderi zavise od jedne od ovih firmi). Kada tome dodas da je procenat ljudi koji moze da izabere izmedju SBB-a ili Telekoma jako mali, onda je jasno kakva je tu trzisna utakmica.
Chak i da je situacija oko ova dva provajdera savrsena, i da svako od nas ima mogucnost da odabere cije usluge ce da koristi, to bi i dalje bio duopol, sto nije nesto preterano bolja situacija od monopola.

A sta je sa onom optikom od EPS-a, jel to postoji ili ne i zasto nije iskoristeno? U vise navrata se potezala tako neka tema da ce EPS pruzati internet usluge, ali i dalje nista od toga.

Postoji priča da će EPS da počne da radi telekomunikacije čim se proda telekom. Da l je to samo čaršijska priča ili istina, videćemo sledeće godine. Činjenica je da nije nemoguće, a koliko se sećam predavanja sa faksa od pre jedno 7-8 godina, španska elektrodistribucija je te godine imala veći prihod od telekomunikacionih usluga nego prodaje struje.

^ Moze biti da tu ima necega. Slusao sam prezentaciju neke firme koja dizajnirala racunarsku mrezu za EPS, podigli su MPLS, definitivno imaju vlastitu optiku -> imaju osnovne preduslove da nude usluge transporta podataka. Da bi nudili Internet (veleprodaju), treba im medjunarodni peering i veza do podprovajdera sto moze da se uradi za par meseci.

Da bi radili maloprodaju treba im i resenje za last mile, a to nece bas tako brzo. Kao logicno resenje se namece Broadband over Power Lines (BPL) ali tu trebaju poveca ulaganja i to ne ocekujem u sledecih godinu-dve (mislim da je i dve godine optimisticno).

Dakle, vracamo se na pricu da je last mile infrastruktura najveci zalogaj i da bi drzava to mogla relativno jednostavno da resi ali izgleda da nece. Opet se uz kompaniju (Telekom) ustvari prodaje trziste.

Ljudi, nemojte se zavaravati da je problem dovesti kabl do korisnika. Problem je, kao sto je vec receno, sto se teritorija deli na interesne zone i provajderi strogo postuju medjusobne dogovore. Na ovaj nacin smanjuju ulaganja a prakticno zadrzavaju monopol, svako na svojoj teritoriji. Tako je i sa internetom i sa kablovskom tv.

Druga stvar, zaboravite na smanjenje cene, jer ona jednostavno nece ici dole, jedino sto moze da se poveca su brzine i kvalitet usluga.

Ljudi, nemojte se zavaravati da je problem dovesti kabl do korisnika. Problem je, kao sto je vec receno, sto se teritorija deli na interesne zone i provajderi strogo postuju medjusobne dogovore. Na ovaj nacin smanjuju ulaganja a prakticno zadrzavaju monopol, svako na svojoj teritoriji. Tako je i sa internetom i sa kablovskom tv.

Nekad su postojali ti dogovori ali ih vise nema izmedju kablovskih operatera.

^^ Da da, i onda nazovem SBB kor.servis i kazem da hocu da sa jos nekoliko komsija (zivimo u kucama) predjemo sa Ikoma kod njih, i dobijem odgovor: "Znate, to je Ikomova teritorija, mi ne upadamo jedni drugima na teritorije".

Toliko o tome...

Ozbiljno, to su ti rekli? :zgran:
Ne mogu da verujem! :mad:

"Biće bolje, neko viče,
na papiru mrtvo slovo,
na istoku stare priče,
na zapadu ništa novo ... "

Tema je odlicna za trolovanje. Dajte lock dok ne bude ozbiljnih informacija.

Ozbiljno, to su ti rekli? :zgran:
Ne mogu da verujem! :mad:

Imao sam slučnu situaciju, samo što je u mojoj zgradi već postojala instalacija PTT KDS i SBB. Kada sam se doselio bila je aktivna PTT KDS kablovska te sam pozvao SBB kako bi prešao kod njih i ladno mi riba iz kor. servisa kaže da oni ne mogu da preuzimaju PTT-ove korisnike, pravdajući se nekim internim dogovorom između njih. Malo "oštrijeg" ubeđivanja i prebacivanja veze na nekoliko kolega i šefova i "odobriše" prelaz.

SBB se do sada pokazao kao jedini ozbiljan igrach. Izgradio je infrastrukturu na svim nivoima. Zasto ga ostali ne slede? Zato sto za to treba lova. Dakle, umesto monopola sada imamo duopol. Jeste bolje nego pre, ali daleko od zdrave konkurencije.

Koju je to "infrastrukturu" izgradio SBB ? Ako mislis povezao,onda ok .SBB ima mozda 10 % max ozbiljne,po svim standardima izgradjene infrastrukture.
Sve ostalo je krs : razvlacenje kablova po krovovima zgrada,banderama..i gde sve ne,koriscenje starih instalacija propalih/privatizovanih lokalnih operatera.... :smackbum::wall::crash:

Mislim na to da se povezao optikom izmedju gradova i da vise ne zavisi od Telekoma. Takodje to razvlacenje kablova preko krovova, osim sto jako ruzno izgleda i sto ne predstavlja dugorocno resenje, ne utice znacajno na kvalitet interneta. U Bugarskoj se isto tako razvlaci preko bandera i krovova, pa imaju brzine koje su za nas pojam.

Nazad
Vrh Dno