Šta je novo?

Nvidia trumpets world's fastest computer

• Začetnik teme Začetnik teme starac
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

starac

Čuven
Učlanjen(a)
13.01.2005
Poena
815
http://www.bit-tech.net/news/hardware/2010/10/28/nvidia-heralds-fastest-computer/1

Nvidia has announced a major win in the world of high-performance computing, with its Fermi-based Tesla GPUs forming the heart of what is now the world's fastest supercomputer.

The Tianhe-1A, created by the National University of Defense Technology in China, uses a combination of 7,168 Nvidia Fermi-based Tesla M2050 graphics processing units and 14,366 Intel processors of unknown type to hit more than 2.5 petaflops, a significant boost over the current 'official' fastest system, the Cray-manufactured Jaguar which measures 1.75 petaflops.

Nvidia claims that in order to reach the same level of performance with CPUs alone, it would require more than 50,000 processors and double the floor space along with a whopping 12 megawatts of power, compared to Tianhe-1A's modest requirement of 4.04 megawatts.

Koliko bi struje ustedeli da su koristili radeone 😀

Salu na stranu, svaka cast, drago mi je da se sve vise koristi GPU za racunanje, logicno bi bilo da najvecu primenu i ima kod superracunara i sl...

drago mi je što kompanija kojoj sam dao novac za grafičku karticu ulaže u razvoj nauke, mada je to skoro pa ista tehnologija kao ovo što ljudi imaju u kući. ali nek 99% novca ide za razvoj gaming industrije bar 1% će se uložiti u razvoj nauke. bolje išta nego ništa.

Nije nVidiji stalo do nauke vec do novca, jer su ogromne kolicine istog u pravljenu superracunara 😉 jedine osobe kojima je stalo do nauke su sami naucnici 🙂

Jedino me zanima kako je reseno hladjenje, posto znamo koliko je fermi problematican cip... A u velikim sistemima toplota je veoma nepozeljna usled velikog broja komponenti na jednom mestu.

drago mi je što kompanija kojoj sam dao novac za grafičku karticu ulaže u razvoj nauke, mada je to skoro pa ista tehnologija kao ovo što ljudi imaju u kući. ali nek 99% novca ide za razvoj gaming industrije bar 1% će se uložiti u razvoj nauke. bolje išta nego ništa.

Thiane-1A će biti korišćen za obradu seizmičkih merenja dobijenih tokom potrage za naftom, biomedicinska istraživanja, ali i projektovanje kosmičkih letilica.

Samo nam je jos izvora nafte trebalo ....

Kinezi razmisljaju o svemu samo ne o ekologiji 😉 trenutno imaju najvise termoelektrana na svetu i polako preuzimaju vodjstvo u zagadjenju nase planete 🙂

Elem bilo bi lepo da vidimo koliko ce dugo ovaj superracunar ostati na prvom mestu, i kako ce se pokazati... Posto vec sad spekulisu o snazi istog, jedni kazu jedno nVidija kaze drugo 😀

da koliko sam procitao nvidia je iz fazona da je 50% jaci ..... ili tako nesto nego sto drugi kazu

Živio Tesla, TM by Nvidia 🙂

3 od 5 najbrzih...

Rank Name Location Linpack Perf. # of GPUs Power Consumption
1 Tianhe-1A China 2.507 PF 7168 4.04 MW
2 Jaguar USA 1.75 PF n/a 6.95 MW
3 Nebulae China 1.27 PF 4640 2.55 MW
4 Tsubame 2.0 Japan 1.192 PF 4200 1.340 MW
5 Hopper USA 1.05 PF n/a 2.93 MW

1. 3. i 4. su sa nV cipovima, lepo postignuce s obzirom da je stvar maltene na pocetku.

Poslednja izmena:
Takodje je za pohvalu MW/PFLOPS, znacajno smanjena u odnosu na konvencionalne masine.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno