Šta je novo?

Gradient - Problem

IrfanSt

Cenjen
Učlanjen(a)
14.04.2010
Poena
151
Pozdrav svima,
Imam malih problema sa "finim" prelazima kada je u pitanju gradient u photoshop-u ili pak u svim drugim igrama, video-u. Dakle, uglavnom umjesto onih finih prelaza javlja se ovakav izgled kao na attach.
Pokušao sam sa mjenjanjem opcija na Nvidia Control Panelu, ali nije upalilo. Pokušao sam također sa podešavanjem na monitoru, i color managment-om

U pitanju je grafička Nvidia Geforce 9500 GT (1gb DDR2), te također da napomenem da se ovakav problem javio onda kada sam zamjenio monitor (SyncMaster 943 Samsung).

Ovakav sličan problem se može pronaći na google ukoliko ukucate npr. "Jagged gradient".

Najviše je iritantno kada radim u photoshop-u, jer olagano može stvoriti konfuziju. Još jednom da napomenem da se ovaj problem javlja na svakom obliku grafičke multimedije. (Da ne bude zabune Color quality = Highest 32bit, i posljednji updateovani drajveri od grafičke.)

Prilozi

• Untitled-2.webp
    Untitled-2.webp
    3.1 KB · Pregleda: 49
Koji monitor sad koristis?
Ne znam do cega bi moglo biti, da li ti radi Adobe Gamma ili tako nesto sto zna da sredjuje boje i kontrast "na svoj nacin" ? Proveri kabl od monitora, moglo bi biti i to...

Koji monitor sad koristis?
Ne znam do cega bi moglo biti, da li ti radi Adobe Gamma ili tako nesto sto zna da sredjuje boje i kontrast "na svoj nacin" ? Proveri kabl od monitora, moglo bi biti i to...
Monitor je relativno nov, prije 3 mjeseca kupljen (SyncMaster 943), no ranije na CRT-u nije bilo ovakvih greški. Adobe Gamma nije mi previše poznat pojam, tako da nemam ga. Jedino što se tiče Adobe-a instaliran je Photoshop CS3 & CS4, mada i na njima sam pokušavao da mjenjam Color Settings.

Još ću sutra pokušati sa zamjenom kabla pa ćemo vidjeti.

Aha, ti si sad na tom 943.
TFT-ovi (a narocito jeftiniji i stariji modeli) imaju losiji gradijent od CRT-a, mada ovo sto vidim na slici je prilicno vidno...
Adobe Gamma inace dolazi sa Photoshopom, proveri da li se startuje sa win-om (start/run/msconfig pa startup) i iskljuci ga ako je na listi.

Ako nista ne uspe, ostaje ti da probas monitor na nekoj drugoj masini, ili pak sa drugom grafickom...

Ništa za sada, pokušao sam sa promjenom kabla, koji nije pomogao. Također na kraju se ispostavilo da ista ova "mana" javlja i na starom CRT-u, tako da sam eliminisao mogućnost neispravnosti monitora.

Pokušah također i sa instaliranjem novih drivera, i čini mi se da je jedina solucija ovog problema formatiranje sistema, jer sigurno postoji neka aplikacija koja ulazi u konflikt sa načinom obrade boja. A grafičku kartu nisam u mogućnosti niti testirati na drugom kompu, ili pak zamjeniti sa drugom.

Interesantna je još jedna stvar koju je kolega Nex spomenuo, a to je Adobe Gamma. Prepostavio sam da ona postoji u odjeljku msconfig/startup, ali je nisam pronašao. (Da li se može naknadno pronaći, možda negdje i skriveno postoji? - Jer na ovom sistemu je također i radio neko vrijeme CRT, sve dok nisam kupio TFT, da li to može biti bitno?)

I hvala još jednom na angažovanju i trudu. 🙂

Poslednja izmena:
Probaj ovo -
nvidia cintrol panel pa adjust desktop color settings, pa vidi hoce li da se nesto promeni ako chekiras "use nvidia settings"

Poslednje cega mogu da se dosetim...

Probaj ovo -
nvidia cintrol panel pa adjust desktop color settings, pa vidi hoce li da se nesto promeni ako chekiras "use nvidia settings"

Poslednje cega mogu da se dosetim...

Ponovno ništa, pokušao sam i na taj način da resetuj boje, a također sam vadio i grafičku iz slota (Samo su se resetovala podešavanja kao što su: svjetlina, kontrast - Vraćeni na default), mijenjao sam položaj vga nastavka na grafičkoj. Jedino da pokušam da nabavim drugi vga nastavak? - Pokušao bih sa drugom grafičkom, ali imam samo AGP 4X, a na ovoj matičnoj samo postoji pci e. 16x slot.

Proveri broj boja na ekranu. Da nisi slucajno u hi color modu umesto true color mode.
Proveri podesavanja za boje u nv control panelu, postavi default, postavi default gammu.

Proveri broj boja na ekranu. Da nisi slucajno u hi color modu umesto true color mode.
Proveri podesavanja za boje u nv control panelu, postavi default, postavi default gammu.

Da li je onda true mode isto što i high mode ?

Prilozi

• a.webp
    a.webp
    18.5 KB · Pregleda: 37
Nazad
Vrh Dno