Šta je novo?

Uporedni test: 13-inčni notebook računari

Peca

Administrator
Administrator
Učlanjen(a)
27.06.2000
Poena
725
Dok smo zauzeti posmatranjem šta se dešava na tržištu u celini, ponekada nam promiču dešavanja u okviru samih kategorija, posmatrano na mikro nivou. Stoga smo rešili da novu "sezonu" uporednih testova prenosnih računara otvorimo testom jedne vrlo interesantne kategorije, koja je nekada smatrana za idealnu meru kada se radi o prenosivosti, performansama i opcijama konektivnosti. Pogledajmo najinteresantnije 13,3-inčne modele laptopova domaćeg tržišta...

http://www.benchmark.rs/benchmark-t...uporedni-test-13-incni-notebook-racunari.html

A gde nestadoše 13" MacBook i MacBook Pro iz ovog testa. Gledajući cene i konfiguracije računara na ovom testu nema razloga ne uporediti i Apple ponudu sa PC laptopovima u ovoj kategoriji.

Samo da pohvalim raznovrsnost testova koji se prezentuju u poslednje vreme, pravo osvezenje... bravo momci (sem za onaj IE9 test, cist visak :d).

Po prvi put posle dosta vremena nalazim zaista dosta zanimljivih tekstova jednostavno privuce me da kliknem da pogledam test.

A gde nestadoše 13" MacBook i MacBook Pro iz ovog testa. Gledajući cene i konfiguracije računara na ovom testu nema razloga ne uporediti i Apple ponudu sa PC laptopovima u ovoj kategoriji.

Hm, kako odgovoriti a biti sveobuhvatan...Ima više razloga za to, od generalnih do tehničkih.

1) Apple je svet za sebe. Drugačiji računari, drugačiji softver, drugačija publika, drastično različita cena, sve drugačije. Sa te tačke gledišta, gotovo da je besmisleno uporedno ga testirati.

2) Kako ga uporedno testirati? Benchmarking programi su drugačiji...to bi se možda i moglo rešiti kroz instaliranje dual sistema, ali...

3) ...dolazimo do problema sa time što bi nam se postavljali uslovi šta i kako testirati, šta smemo a šta ne smemo da radimo sa Apple mašinama, pri čemu nailazimo na mnogo veći problem, a to je...

4) ...od koga uzeti? Niko neće da daje skupe računare kojih ima jako malo na test, ne isplati im se. Apple nema zvanične predstavnike, oni koji ih zastupaju vaćare kako stignu i ne treba im ništa sem površnih tekstova u par pasusa koji će da im hvale računare u svakom mogućem aspektu njihovog rada, što će reći da plaćaju par novinara da poturaju članke u sve medije i ne daju ništa na test, nemaju razloga...

5) ...a meni/nama ne pada na pamet da nekoga cimamo za rukav kao da je on zvezda sa neba, kako se mnogi od njih ponašaju, želimo normalnu saradnju, za koju mnogi očito smatraju da je suvišna i nepotrebna, jer će se uvek naći neko ko će da poturi članak na B92, Blic, MobiHobi...

6) Onda nam ostaje samo da cimamo domaće šopove da li su eventualno zainteresovani da nam pošalju Apple računare. Ako ni oni nisu zainteresovani (recimo, imaju 3 računara na stanju i ne isplati im se da ih šalju na test jer će se već prodati, a 1 bi bio sa otvorenim pakovanjem pa bi morao da se daje ispod cene), nama su skroz vezane ruke.

7) Apple je ovde razradio mrežu, nevezanu za medije, novine, firme, već vezanu za ličnosti. Imaju nekoliko ljudi kojima se redovno šalju semplovi i neka sića i koji su njihovi "brend ambasadori". Uglavnom se radi o ljudima koji su na pogodnim pozicijama u raznim firmama, što konkurentskim, što PR medijima, što distributerima, što raznim agencijama ili medijskim ličnostima. Oni smatraju da je to vid promocije koji njima treba. Daju nekome MacBook, plus pokoji iPod ili iPod Nano na svakih 4-6 meseci, ovi to zavaljuju, a u zamenu guraju vesti i testove gde god mogu i koliko mogu. Konačno...

8) ...čak ni svi njihovi predstavnici i "predstavnici" ovde nemaju redovno Mac računare za test, nego ih dobiju na par dana, iskoriste to da ih pošalju svojim "ambasadorima" na par nedelja, i nakon toga ih zavaljuju. I onda kada treba nešto za test - nema.

9) Veliko finale: ja pošaljem mail svim predstavnicima svih brendova, pa potom i šopovima, zastupnici (kojih ima ne znam ni ja više koliko) se ni ne jave, ne udostoje nikoga ni odgovora, a šopovima jednostavno nije u fokusu Apple jer je skup. Nikada mi niko iz domaćeg šopa nije ponudio Apple čak i kada sam tražio, osim jednom prilikom, ali se tada nije uklapao u koncept uporednog testa koji je pravljen.

I to bi bilo to. Da jurim neki Apple privatnim kanalima da bi se pojavio na testu i da pravim uslugu nekome ko ne samo da me ne konstatuje, već aktivno radi protiv mene, niti mogu, niti hoću, niti to dolazi u obzir. Apple ne želi IT medije za partnere i to bi otprilike bilo to. A smatram da IT ima dovoljno sadržaja da, ukoliko ga Apple ne želi, ima o čemu da se govori. To što neki koji ovde zastupaju Apple imaju fiks ideju da je bolje da uguraju info o svom laptopu u CKM na trećinu strane ili da se napravi neki nepismeni test o Magic Mouse-u na pola strane u Blicu ili na nekom mediju koji čita 100 ljudi dnevno, to je njihova stvar. Može im se, jer su takav brend i prodaće se svašta njihovo, ma kako i ma gde bili zastupljeni.

Sve bi bilo drugačije kada bih ja, ili kada bi Peca pristao da prima njihove poklone i poklončiće poput urednika drugih medija. Ne, nama takav vid "saradnje" ne treba, niti smatramo da našim čitaocima trebaju takvi tekstovi.

Novinarstvo gde novinar ne dobija honorar od redakcije za koju piše (o plati da ne govorimo), već dobija honorar/sempl od distributera/proizvođača/PR agencije a za novine daje tekstove džabe što se mene tiče NIJE novinarstvo. Hint: Blic (gomila sadržaja IT rubrike), Mikro, zilioni novih sajtova po webu...

Uređaje Apple-a ćemo uvek rado prikazati, često i kada budemo došli do njih privatnim kanalima, a procenimo da se radi o vrlo traženim uređajima. Tako ste čitali prikaz iPhone 4 i iPad-a ovde. NIKO nam nije nudio ni iPad ni iPhone 4, već smo mi došli do njih privatnim kanalima i vezama i prikazali ih. Za razliku od 24 Sata, Blica, i ostalih "koji su imali prvi prikaz", baš kao što i sada imaju "prvi prikaz MacBook Air-a", koji predstavlja prepričavanje specifikacije prosto-proširenim rečenicama.

BTW, ovo piše vlasnik iPada, ako ikome nešto znači :)

Mare, hvala na pohvalama ,)

edit: ispravio nepismenos'...

Poslednja izmena:
Nazalost na testu nemate pravi best buy iz ove kategorije, a to je model Viewsonic Viewbook vnb 130s. Bolji je u svakom pogledu od Acera, ok mozda po pitanju baterije nije...

Meni je Acer sinonim za nekvalitetne laptopove

To samo oikazuje da ne poznaješ dovoljno problematiku. Acer je jedan o d najvećih svetskih proizvođača laptop računara i u svojoj paleti imaju odlične računare. Druga je stvar što se kod nas pogotovu za acer ali i ostale marke najčešće prodaju modeli iz najniže klase i najmanjeg kvaliteta. Bitno je i to što marka koja je najprodavanija ima logično najviše i koprisnika pa sledi da će biti i najviše reklamacija i servisa.
Primer:
Proda se 1000 acer laptopova i 10 završi na popravci a sa druge strane proda se npr 100 sony laptopova i 9 završi na popravci.

Gledano logikom "sinonim za loše laptopove" bilo bi acer ima najviše reklamacija dakle nevalja - e sad što je 10 od 1000, 1 procenat a 9 od 100, 9 procenata na to se "slučajno" ne obrati pažnja

Poslednja izmena:
Evo preformulisaću... SVI moji poznanici, rođaci, prijatelji i kolege koji su u nekom trenutku života dobili sjajnu ideju da kupe Acer laptop su taj isti laptop sahranili odmah po isteku jednogodišnje garancije. Neki su imali probleme sa laptopovima u prvih 12 meseci ali sa garancijom ništa nisu mogli da učine.
U mom uzorku se inače ne nalaze samo najslabiji i najeftiniji modeli i nisu svi kupljeni u Srbiji ali kao što rekoh SVI su doživeli preranu smrt.
Ja zato i dalje na Acer gledam kao na dno dna :crash:

Nazad
Vrh Dno