Šta je novo?

Apple klonovi (Zasto je Apple izgubio od PC-a)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
a sta ako hocu da ga instaliram preko bootcampa?

mislis iz windowsa? ima bootcamp za windows? koliko ja znam to ima samo za apple masine
probaj da ga instaliras iz vmware

Poslednja izmena:
koliko ja znam pise, neka procita neko sa original license agreement

Naravno da pise.

A. Single Use License. Subject to the terms and conditions of this License, unless you have purchased a Family Pack or Upgrade license for the Apple Software, you are granted a limited non-exclusive license to install, use and run one (1) copy of the Apple Software on a single Apple-branded computer at a time. You agree not to install, use or run the Apple Software on any non-Apple-branded computer, or to enable others to do so. This License does not allow the Apple Software to exist on more than one computer at a time, and you may not make the Apple Software available over a network where it could be used by multiple computers at the same time.

nelegalan je i ako se instalira sa originalnog diska, jer ne moze da se instalira na ne_Apple masinu
Naravno. Na to sam baš i mislio. Dakle, tako posmatrano, Hackintosh je UVEK nelegalan, tako da je svaka rasprava o njemu - rasprava o sigurno nelegalnoj raboti ;)

Da Hackintosh nije nelegalan, cela pricha oko Applea bi bila besmislena. Ovako, Apple drzi svoj (visok) standard, a ako ne mozesh da ga platish, kupi PC i Windows. Zato ne postoje Apple klonovi, a onog trenutka kada budu postojali, nece vishe biti smisao postojanja Applea, jer ce se vrlo brzo pretvoriti u PC gde vlada lowcost hardver sa softverom punim djubreta i virusa koji se nije pomerio od 90ih gde stalno popunjavash rupe da bi samo radio. To naravno ne izgleda tako onome ko drugo nije video, a takvih je 99.99% ljudi koji koriste kompjutere.

Apple hardver uopshte nije mnogo skuplji od ekvivalentnog PC hardvera, problem je u tome shto ljudi Macbook Pro uporedjuju sa nekim plastikanerima sa TN ekranima, neupotrebljivim tastaturama i touchpadima, a to nadoknadjuju sa 8 USBa i svim mogucim prikljuchcima koji postoje na planeti :) E, to tako ne ide, i ako bi hteo da kupish recimo PC laptop koji ima sve shto ima Macbook PRO, ti to ne mozesh, jer takav ne postoji, i zato ljudi (koji se razumeju, casuali se ovde ne racunaju, zbog njih se ovaj svet raspada) daju 1500e za laptop koji ima C2D 2.4, 2 GB rama i 320GB HDD. Ista je pricha i za Mac Pro i sve ostale. Koliko ljudi znate na ovom forumu da imaju dual Xeone ili Dual Quad Xeone sa ECC memorijom ? To shto vecina kupuje najjache PC konfiguracije da bi se posle igrali je jedna druga pricha i zato je vecini Mac Pro preskup, onaj ko radi bilo kakav posao za njega nece zaliti pare...

Poslednja izmena:
Da Hackintosh nije nelegalan, cela pricha oko Applea bi bila besmislena. Ovako, Apple drzi svoj (visok) standard, a ako ne mozesh da ga platish, kupi PC i Windows. Zato ne postoje Apple klonovi, a onog trenutka kada budu postojali, nece vishe biti smisao postojanja Applea, jer ce se vrlo brzo pretvoriti u PC gde vlada lowcost hardver sa softverom punim djubreta i virusa koji se nije pomerio od 90ih gde stalno popunjavash rupe da bi samo radio. To naravno ne izgleda tako onome ko drugo nije video, a takvih je 99.99% ljudi koji koriste kompjutere.

Apple hardver uopshte nije mnogo skuplji od ekvivalentnog PC hardvera, problem je u tome shto ljudi Macbook Pro uporedjuju sa nekim plastikanerima sa TN ekranima, neupotrebljivim tastaturama i touchpadima, a to nadoknadjuju sa 8 USBa i svim mogucim prikljuchcima koji postoje na planeti :) E, to tako ne ide, i ako bi hteo da kupish recimo PC laptop koji ima sve shto ima Macbook PRO, ti to ne mozesh, jer takav ne postoji, i zato ljudi (koji se razumeju, casuali se ovde ne racunaju, zbog njih se ovaj svet raspada) daju 1500e za laptop koji ima C2D 2.4, 2 GB rama i 320GB HDD. Ista je pricha i za Mac Pro i sve ostale. Koliko ljudi znate na ovom forumu da imaju dual Xeone ili Dual Quad Xeone sa ECC memorijom ? To shto vecina kupuje najjache PC konfiguracije da bi se posle igrali je jedna druga pricha i zato je vecini Mac Pro preskup, onaj ko radi bilo kakav posao za njega nece zaliti pare...

kako ti znas da lupas gluposti to je strasno ☺ decko, nisu svi na svetu bogati, i ne treba svima na svetu ultra brz komp, jer nije svima komp jedina stvar u zivotu oko cega se sve vrti, vidim da tebe to jeste. "Lowcost hardware na pc-u"?? ne verujem svojim ocima :S: da li si ti svestan koju masinu mozes da kupis za pare koje das na mac book pro, ili mac pro, sa aluminijumskim coolermaster kucistem(npr), i super monitorom, i da isto izgleda lepo dizajnirano, mada ljudima koji rade ozbiljan posao na racunaru, nije izgled bitan, ali verovatno ne radis nista aozbiljno na racunaru, pa to i ne znas. Ako mislis da apple ne prodaje komponente po enormno vecim cenama nego u pc segmentu, idi na sajt appla, pa leo uzmi onaj njihov konfigurator, dodaj komponente koje nisu u standardnoj kofiguraciji mac pro-a, onda idi u vidi koliko te ustvari komponente kostaju kad ih kupis zasebno. Procitao sam toliko tvojih losih komentara dok sam citao teme o osx-u, i uz svaki mi se povraca, zbog takvih kao ti, postoje apple hejteri.

Da ne bude zabune, koristim OSX SL kao main os, i imam iPod, ali ne klanjam se stiviju kao da je bog, i slepo kupujem stvari koje su overpriced ili jednostavno lose.

da li si ti svestan koju masinu mozes da kupis za pare koje das na mac book pro, ili mac pro, sa aluminijumskim coolermaster kucistem(npr), i super monitorom, i da isto izgleda lepo dizajnirano, mada ljudima koji rade ozbiljan posao na racunaru, nije izgled bitan, ali verovatno ne radis nista aozbiljno na racunaru, pa to i ne znas.

Ali nema  (Jabuku) na kućištu :D

hehehe

Poslednja izmena:
Driver ne vredi da objasnjavas to upravo tim 99,99 posto ljudi. Sizif je radio smisleniji posao od toga. Reci ovde nekom da da 1500e za racunar na kome ne moze da igra igre,... :D A ovde ne da 99 posto ljudi nije videlo Mac, nego 98 koristi kompjuter samo za igre i za obradu teksta i ne mogu da shvate da postoji neki drugi softver i da se Mac uopste koristi za nesto. Nadam se da ce se svi ovi postovi sacuvati i, ako se ostvari ono sto si rekao da ce za 15 god svi da budu na Macu i applu,da ce moci da se procita sta smo to pisali 2010.

@switch:
Da si ti meni ziv i zdrav, ali trend je potpuno drugaciji. PC (personal computer) polako nestaje. Personal ide u dzep, a computer ide ka workstation-u. Isto vazi i za bilo koji desktop PC/Mac racunar.
Prvo ce Apple prestati da proizvodi iMac i kanta Mac racunare, i fokusirace se na laptopove i iphone/ipad. Kako se podaci budu selili u cloud prestace i sa proizvodnjom laptopova i fokusirace se na iphone/ipa/appletv i na neku vrsu home servera kutija koja ce samo da cuva podatke i nista vise).

Upotrebna vrednost Mac/OSX kombinacije se svodi na FinalCut i par audio programa. Sve ostalo postoji na Windowsu i radi mnogo brze i bolje za iste pare. U istom cenovnom rangu sasim prosecna Mac masina kosta kao high-end PC.

U raspravu da li su Mac + OSX lepi necu da ulazim jer je lepota subjektivna stvar. Pre svega cenim funkcionalnost, cime se Mac+OSX kombinacija ne mogu pohvaliti. Meni licno, prva asocijacija koja mi padne na pamet kada neko kaze Mac ili OSX je... ogranicenost.

Zato sto si ti programer, i gledas stvari samo iz tog "programerskog" ugla.Tu ogranicenost o kojoj stalno pricas, krajnji korisnik ne vidi niti treba to da ga intresuje. Korisnik dobije fantasticno odradjene programske pakete, koji su dovoljni za prosecne potrebe svakog korisnika, pa cak i za neku ozbiljnu obradu video ili audio fajlova. Sve se na Macu bazira na kreativnosti, pa cak i programiranje, koje se inace smatra za nekreativan posao. Jer je kljucna rec za iphone/ipad aplikaciju kreativnost, to prodaje aplikaciju. Kada bi malo zaboravio cime se bavis i poceo da gledas sa nekog drugog aspekta drugacije bi zakljucke izvodio, a ovako ce ti reci zatvoren sistem i ogranicen sistem biti sinonimi za iOS i osx.

Poslednja izmena:
Programiranje nekreativan posao? Poceli smo da se vredjamo, a? Mislis da ako znas da nacrtas liniju u Ilustratoru da znas da dizajniras i programiras?
Boze ko sve danas hoda po ovoj planeti.

Driver ne vredi da objasnjavas to upravo tim 99,99 posto ljudi. Sizif je radio smisleniji posao od toga. Reci ovde nekom da da 1500e za racunar na kome ne moze da igra igre,... :D A ovde ne da 99 posto ljudi nije videlo Mac, nego 98 koristi kompjuter samo za igre i za obradu teksta i ne mogu da shvate da postoji neki drugi softver i da se Mac uopste koristi za nesto. Nadam se da ce se svi ovi postovi sacuvati i, ako se ostvari ono sto si rekao da ce za 15 god svi da budu na Macu i applu,da ce moci da se procita sta smo to pisali 2010.

apple ne drzi ni 0.1% trzista u svetu, zasto mislis da ce za 15 godina biti drugacije?

koliko ja znam pise, neka procita neko sa original license agreement

hehe... naucili se jos iz vremena Spectre i ShapeShiftera ,)

apple ne drzi ni 0.1% trzista u svetu, zasto mislis da ce za 15 godina biti drugacije?

yooyo ti je odgovorio: "Da si ti meni ziv i zdrav, ali trend je potpuno drugaciji. PC (personal computer) polako nestaje. Personal ide u dzep, a computer ide ka workstation-u. Isto vazi i za bilo koji desktop PC/Mac racunar."

btw Mac OS X je daleko funkcionalniji od onog Windowsa kupusa. da se neko bas, bas potrudi da napravi skrndelj od UI mislim da ne bi uspeo da napravi onako nesto... :D

Poslednja izmena:
btw Mac OS X je daleko funkcionalniji od onog Windowsa kupusa. da se neko bas, bas potrudi da napravi skrndelj od UI mislim da ne bi uspeo da napravi onako nesto...

Zaboravio si da dodas ispred "MENI JE". Isto tako meni OSX ima potpuno nelogican i smarajuc UI i sreca je sto ne moram da ga koristim.

p.s. Sto se tice teme: Mislim da Apple nije izgubio od PC-a, PC je izgubio od PC-a. Jeftino djubre je upropastilo sve kucne i non-PC racunare a upropastice i PC kao koncept jer jeftini shoder ce na kraju (ili je vec kraj) proizvoditi samo kinezi. Apple je, kao sto neko kaze, pokrio najprofitabilniji deo trzista i tu mu PC kokicari nista ne mogu (osim da zavide sto isti krsh prodaje xyz puta skuplje).

Poslednja izmena:
Zaboravio si da dodas ispred "MENI JE". Isto tako meni OSX ima potpuno nelogican i smarajuc UI i sreca je sto ne moram da ga koristim.

smara me da dodajem to MENI JE - uglanvom ne pravi razliku u ovim raspravama na forumu ma koliko to puta napisao ,) :D

mislim da yooyo rece gore kako je jedina upotrebna vrednost Mac-a FinalCut i par audio programa. Mac je takodje i jedina developer platforma za iOS uredjaje.

Poslednja izmena:
btw Mac OS X je daleko funkcionalniji od onog Windowsa kupusa. da se neko bas, bas potrudi da napravi skrndelj od UI mislim da ne bi uspeo da napravi onako nesto... :D

:d:d:d

nije sve u UI :) lako je applu da usavrsava os koji radi na 20ak komponenti koje sklopi, windows radi na svakom hardweru, zamisli koliko je potrebno da bude "funkiconalan" da podrzi sve komponente od raznih proizvodjaca, windows 7 je super OS, jos samo da porade na UI(mada vecini korisnika nije bitno kako izgleda, vazno je da sljaka)

nije sve u UI :) lako je applu da usavrsava os koji radi na 20ak komponenti koje sklopi, windows radi na svakom hardweru, zamisli koliko je potrebno da bude "funkiconalan" da podrzi sve komponente od raznih proizvodjaca, windows 7 je super OS, jos samo da porade na UI(mada vecini korisnika nije bitno kako izgleda, vazno je da sljaka)

a? pa ne pise Microsoft drivere za sve te komponente koje rade na Windowsu.
M$ ima je dao API (isto kao i Apple) pa proizvodjaci pisu drivere.

i nisam pricao o tome, vec o neorganizovanosti Windowsa koji lici na kupus!

evo na sta mislim: http://arstechnica.com/microsoft/gu...uide-to-platform-trolling-windows-sucks.ars/3

Poslednja izmena:

evo na sta mislim: http://arstechnica.com/microsoft/gu...uide-to-platform-trolling-windows-sucks.ars/3

na moju makinu instaliras windows 7 i drajvere za graficku-nvidia(mada i bez njih mozes da imas full rezoluciju), i to je to, znaci svi drajveri su vec u windowsu.

a sto se tice dizajna aplikacija za win, to je tacno, ne postoji konzistentnost, ali npr sta fali notepad++(slika u sa tog linka) , super text editor za programiranje, ili onaj soundmax panel za zvucne(koju bas ja imam), fazon je sto su te aplikacije ruzno dizjanirane na widnowsu, ali imaju dosta vecu funkcionalnost i vise opcija nego neke na macu, da ne spominjem da dosta tih profesionalnih aplikacija nije ni moguce instalirati na mac-u(ili linuxu).

:d:d:d

Pa naravno da nije sve u UI, ceo paket Mac vs PC je debelo na strani Maca i zato koshta vishe. Postojanje 20.000 komponenti i kompatibilaca je doveo do drastichnog pada kvaliteta jer to niko nije kontrolisao niti postavljao standarde, tako da je zbog toga ceo PC svet jedan veliki kupus :) Ako na to dodash monopol Microsofta koji drzi ubedljivo najveci deo trzishta, pa gde su tu motivi da se ishta dobro napravi ? Samo se roka i shtancuje dno, jer kako ti prosechnom kupcu kojih je najvishe, da objasnish zashto je jedna plocha 50 a druga 150e, one izgledaju isto :)

OSX GUI se nije puno menjao jos od kada je izasao prvi OSX (a ima sigurno 10-ak godina) i mnogo je ruzan. Sorry guys, ali meni je ono odbojno i neprakticno. Radim na 3 platforme manje-vise svaki dan i jednostavno ne mogu da se naviknem na osx.

Da se i ja uključim u ovu "konstruktivnu" diskusiju:d
Dakle, što se tiče hardvera, neko lepo reče, ako se uporede komponetne iz npr. iMac-a i ekvivalentne PC mašine, ali glava-glava, ne samo po "jačini", već i kvalitativno, dođe se do do zaključka da realno iMac nije mnogo skuplji od ekvivalentne PC mašine.
Moj primer: iMac 11,1 (stariji model).
i5 CPU, 4x2 DDR3, ATI 4850, 1 TB Seagate, wireless N, Gbit-ni LAN, alu kućište sa integrisanom kamerom, mikrofonom i kvalitetnim zvučnicima, 4xUSB, FW800,...
I na kraju, ono što odvaja, 27" S-IPS panel!!!!
Plus fenomenalna i kvalitetna wireless tastatura i wireless mišonja sa multitouch-om.
Plus upeglani OS koji sam lično selio 4 puta sa mašine na mašinu i nijednom mi nije do sada krahirao, pa iLife (koristim intenzivno iPhoto - super picture viewer) - sve dolazi uračunato u osnovnu cenu.
Nema virusa, nema trojanaca, može da radi i Win (ako baš neko ne može bez njega - ja koristim samo za eBanking).
Sve to KOD NAS za 1800e sa sve pdv-om, računom i garancijom od godinu dana na sve komponente hardvera (napolju i solidno jeftinije, ali hajde-de, da ne poredimo tako).
Sastavite ISTU konfu (teško, neka neko proba), sa ISTIM kvalitativnim hardverom pa ćete videti da teško da može da izađe "šaku kikirikija". U sastavljanju ne treba zaboraviti cenu softvera - ekvivalent OS X Snow Leopard-u može da bude samo Windows 7 64-bit + ekvivalnet iLife paketu (ako neko nađe nešto što može da bude iole slično).
Ja sam dotičnu konfu uzeo od jednog user-a sa bratskog nam foruma pre cirka 4,5 meseca za 1600e neto, polovno, naravno, ali sa garancijom.
A kako radi neka Apple mašina treba probati - ja probao pre pet godina i rekao ćao-zdravo Win.:D

Lepa zamena teza, skoro sve o cemu se prica ovde su ne-windows i ne-M$ programi, a vecina sw developera gura isti izgled na razlicitim platformama.

p.s. @RingeRaja: Da nisi mozda samo selio podesavanja i fajlove, a ne ghostovao sistem na drugi Mac?

Poslednja izmena:
da ne spominjem da dosta tih profesionalnih aplikacija nije ni moguce instalirati na mac-u(ili linuxu).

kojih profesionalnih aplikacija? kao npr. FinalCut, Logic, Aperture? ;)
i sa jedne i sa druge strane imas exkluzive :D

p.s. @RingeRaja: Da nisi mozda samo selio podesavanja i fajlove, a ne ghostovao sistem na drugi Mac?

Kompletan sistem.
Verovatno znaš da je to kod OS X-a jednostavno, da jednostavnije ne može biti. Preko Disk Utility-a izabereš npr. eksterni disk ili flash koji si nakačio i formatirao u HFS+, prevučeš ikonicu sa hardom na kome je OS X i klikneš na restore. Sačekaš par desetina minuta (zavisi koliko je popunjenost harda) i dobio si identičnu bootabilnu kopiju tvog OS-a. Potrebno je samo da na novoj mašini podigneš sistem sa DVD-a, startuješ Disk Utility sa DVD-a i pregaziš OS sa kojim je došao. Kad podigneš OS sa diska dobiješ potpuno isti OS koji si imao, bez dodatnih podešavanja.
A može i preko Carbon Copy Cloner-a, potpuno isti princip.

Lepa zamena teza, skoro sve o cemu se prica ovde su ne-windows i ne-M$ programi, a vecina sw developera gura isti izgled na razlicitim platformama.

... znas i sam: http://arstechnica.com/software/news/2009/01/dock-and-windows-7-taskbar.ars/2

i sam Microsoft ne postuje iste UI principe unutar Officea. Microsoft je taj koji treba da guidelines za pisce softwarea a sam pravi kupus.

Kompletan sistem.
ja nekad samo zamenim harddiskove izmedju dva Mac-a...

nego, RingeRaja molim te javi mi se na email ako su ti one sluzalice jos uvek aktuelne!

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno