Šta je novo?

Mac OS X koristim na... (2010):

Na čemu koristite Mac OS X?

• Ukupno glasača
    53

ivan90BG

Cenjen
Učlanjen(a)
07.01.2010
Poena
199
Pošto je prethodna tema odavno zapuštena, a prošlo je ohoho vremena od kad je kreirana, misli da je vreme za novu anketu. Primetićete da sam Mac modele poređao malo nelogično. E pa to je redosled po broju glasova iz prethodne ankete, kao pokkušaj da kad svi glasaju stavke budu poređane po približnom redosledu broja glasova, ali sam i dalje zadržao fizičku podelu na x86 i PPC (prvi gore, drugi dole)

Postavo bih jedno pitanje za diskusiju. Misite li da bi korisnici aluminijumskog MacBook-a (onog jedinog) trebali da izaberu MacBook ili MacBook Pro?

Stavio sam da je dozvoljen samo jedan izbor da bi se bolje videlo koliko korisnika drži OS X na PC-u, a koliko ima Mac.

Ako imate više Apple računara glasajte za onaj koji vam je najdraži ili ga najviše koristite ili je najskuplji... kako god.

ja koristim taj 13" aluminijumski MacBook Pro (ovaj najnoviji) a na njemu pise MacBook Pro - dakle odgovor je: MacBook Pro :D

Al ja imam aluminijumskog MacBook-a na kome piše samo MacBook, mada ima isti procesor kao sadašnji najslabiji Pro i osvetljenu tastaturu, slabiji je na ekranu, grafici, bateriji, nema FireWire, ni čitač SD kartica, ali zato ima dva audio konektora. Tako da je malo nedefinisan.

aha, nisam ni znao da je prethodna 13" alu verzija bila samo MacBook... tja. gotovo su isti...

Postoje 2 generacije MBP 13", Mid 2009 i Mid 2010.
Alu MB Unibody ("jači" model sa procesorom na 2,4 GHz) je zaista negde između MB-a i MBP-a. Tačnije, njega je kasnije i zamenio 13" MBP (Mid 2009).

Poslednja izmena:
@obrad
A on je na kraju kod mene (MB 13" alu) i radi fenomenalno. Pozz
@ivan90BG
Ispade sve sami hackintosh-i ovde, može li opcija obeležavanja 2 ili više makine, s obzirom da imam pored ovog iMac-a i gorepominjani MB 13" alu i MB 13" white, da malo popravimo score.

U prethodnoj anketi je glasalo 135 forumaša, tako da ima vremena da se popravi rezutat, a sigurno hoće jer je prošli put 51% imalo samo hakintoš (ja među njima), tako da će sigurno biti bolje (osim ako brzina povećavanja hakintoševaca nije veća od brzine switch-ovanja).

Svrha ograničenja na jedan izbor je da se vidi koji procenat ima samo hakintoš, a koliki ima Mac. Naravno, to povlači netačne informacije o tome koliko ima Mac-ova.

Ajd pitaću moderatora da mi asistira. Mogle bi da budu dve ankete. Jedna u kojoj se bira samo između Mac-a i Hack-a, i druga u kojoj se bira model Mac-a sa višestrukim izborom.

Ja koristim hackintosh vec vise od god. dana i zadovoljan sam, radi odlicno, kupio sam kompatibilne komponente specijalno za hack i monitor sa IPS panelom, jedino sto bih eventualno pazario od Apple hardware-a je MacMini, ostalo me ne interesuje (za sada).

Macbook unibody 2.26, 9400m... Pojma nemam koja je to generacija :)

Jeste ali ne znam koja je oznaka generacije :)

To sam i mislio al' nisam bio siguran :). Koja je oznaka novog 6.2 ili 7.1?

Skini program MacTracker (sa zvaničnog sajta, besplatan je). Tu ćeš saznati svu triviu vezanu za modele Apple proizvoda.

A oznaka najnovijeg MacBook-a (2.4 sa GF 320M) je MacBook7,1.

Oznaka MacBook-a Alu je 5,1. Onaj beli ne-unibodiy sa 9400M je bio 5,2. Unibody je 6,1; a najnoviji 7,1. Zanimljivo je da broj najnovijeg 13" MacBook Pro-a takođe 7,1 dok su oznake 15" i 17" -> 6,2 i 6,1 respektivno. Moguće da je zbog povezanosti sa MacBook-om.

Glasah i ja. Izabrao sam MacBook. Sad smo na pola-pola. Ajde Maceri hakeri gde ste. Ima vas još dosta. :guitar:

Poslednja izmena:
Pa naravno, cist primer moja tri najbolja drugara i mene. Svi smo krenuli sa Hackintosha jos od 10.5.2 pa do 10.5.8 a sa izlaskom SL smo svi presli na prave Mac masine. Za pare koje sam uzeo iMac-a sam vrvtn mogao da sklopim Hack masinu snage omanjeg Pro-a, ali mi je nekako lepse imati "the real deal" :)

PS. cim sam presao na Hack, pritisak mi je opao a krvna slika vratila u normalu :D

Slicna situacija kod mene, prelaskom na OS X, resio sam mnoge probleme.:)

slicna situacija i kod mene: reseci svoje probleme kad svi predju na Mac-a ;)

ovako me svi zivi iz moje okoline cimaju cim swinjdows pocne da glupira i pravi probleme...

npr. devojci sam uzeo Mac posle dva meseca servisiranja windowsa: "kako ovo, kako ono, a zasto sada nece ovo..." :)

Nemoj da te cuju ovi shto nisu ni probali OS X ali su sigurni da je Windows bolji, aka 15k ljudi sa foruma :d

Nemoj da te cuju ovi shto nisu ni probali OS X ali su sigurni da je Windows bolji, aka 15k ljudi sa foruma :d

driver siri zdrav razum around the globe :d:d:d
reci im driver, nisu normalni, koriste win, slepci :d

btw, zasto koristis pc komponente(vidim imas slicnu makinu ko i ja)? zar to nije kic, kinesko djubre, komp za sirotinju etc :D

Poslednja izmena:
Brate nismo se mi svi Mac-ovci rodili sa Mac-om. Imam i ja hakintoš pa šta. Taj komp sam kupio pre nego što sam pomislio da bih mogao da pređem na Apple. 6-7 meseci posle kupovine sam počeo sa hakintoširanjem, a od tada je prošla godina i po do kupovine prvog MacBook-a. I još uvek koristim taj hakintoš, nemam keša sada da prelazim na iMac i neću ga imati uskoro. Nismo svi mi Mac-ovci (stereotipno) bogataši.

Šta sad, jel Driver trebao da baci svoj komp i pljune kešinu za Mac čim je postao Apple fan. Jes ko da to može tako odma.

Ako volim Apple nije mi zabranjeno da imam i PC.

Znaš li šta znači živeti bez mržnje i predrasuda. --> Ceniti ono što ne možeš sada da priuštiš.

Poslednja izmena:
Brate nismo se mi svi Mac-ovci rodili sa Mac-om. Imam i ja hakintoš pa šta. Taj komp sam kupio pre nego što sam pomislio da bih mogao da pređem na Apple. 6-7 meseci posle kupovine sam počeo sa hakintoširanjem, a od tada je prošla godina i po do kupovine prvog MacBook-a. I još uvek koristim taj hakintoš, nemam keša sada da prelazim na iMac i neću ga imati uskoro. Nismo svi mi Mac-ovci (stereotipno) bogataši.

Šta sad, jel Driver trebao da baci svoj komp i pljune kešinu za Mac čim je postao Apple fan. Jes ko da to može tako odma.

Ako volim Apple nije mi zabranjeno da imam i PC.

Znaš li šta znači živeti bez mržnje i predrasuda. --> Ceniti ono što ne možeš sada da priuštiš.

izvini brate, ali pogresno si me razumeo :) to o cemu ti pricas, je upravo i moje misljenje, ali driver ima nekih problema sa "obicnim svetom i pc-om" :d proctiaj malo po drugim temama pa ce ti biti jasno.

driver siri zdrav razum around the globe :d:d:d
reci im driver, nisu normalni, koriste win, slepci :d

btw, zasto koristis pc komponente(vidim imas slicnu makinu ko i ja)? zar to nije kic, kinesko djubre, komp za sirotinju etc :D

Zato shto josh uvek nemam kesha za Mac Pro, a inache imam i Macbook. Razlika je u tome shto je meni jasno shta koristim i kome je gde mesto, ja ne pricham kako je ovo ista stvar jer nemam pare za Mac Pro, i ovaj hardver me je za 1.5 godinu koliko sam na Macu vec vishe puta zezao samo zato shto je prva stvar iza njega "shto jeftinije". Ja nemam nishta protiv toga da ti koristish PC, da necesh da dash pare za Maca jer ti je preskup ili da jednostavno nemash pare za njega, ali treba da ti bude jasno da Mac ne koshta vishe zato shto ima jabuku ili lep dizajn, vec zato shto je i svemu ostalom na njemu posvecena ista paznja i napravljen je da sluzi korisniku, ne da korisnik sam budzi i shteluje da bi uopshte radilo. Isto kao shto jedan BMW sa motorom od 2 litra nije isto shto i Fiat sa motorom od 2 litra, i recimo oni chak da imaju potpuno iste kochnice, BMW ce bolje da kochi jer te komponente nisu svaka za sebe vec je to jedna celina, i to je ono shto mi pokushavamo da objasnimo, Mac je kao celina mnogo bolji od PCa, spisak komponentni u njima ne znache nishta...

I ja nemam nikakvih problema sa obichnim svetom, vec je problem u tome shto vi delite hardver na brzi i sporiji ili onaj koji ima veci i manji ekran, shto odmah govori da niste seli za Mac u zivotu i da vam je igranje na kompu verovatno glavna stvar. Treba da shvatite da mi koji smo "na strani" Maca smo koristili Windows/PC puno godina, ja recimo 15, da li si ti koristio Maca bar 6 meseci da mozesh da kazesh da je PC "isti djavo" i hardverski i softverski ?

Obrati paznju da ko je krenuo u to i izdrzao par meseci dok se ne navikne na Mac, vishe se nije vratio.

Poslednja izmena:
Zato shto josh uvek nemam kesha za Mac Pro, a inache imam i Macbook. Razlika je u tome shto je meni jasno shta koristim i kome je gde mesto, ja ne pricham kako je ovo ista stvar jer nemam pare za Mac Pro, i ovaj hardver me je za 1.5 godinu koliko sam na Macu vec vishe puta zezao samo zato shto je prva stvar iza ovog hardvera "shto jeftinije". Ja nemam nishta protiv toga da ti koristish PC, da necesh da dash pare za Maca jer ti je preskup ili da jednostavno nemash pare za njega, ali treba da ti bude jasno da Mac ne koshta vishe zato shto ima jabuku ili lep dizajn, vec zato shto je i svemu ostalom na njemu posvecena ista paznja i napravljen je da sluzi korisniku, ne da korisnik sam budzi i shteluje da bi uopshte radilo. Isto kao shto jedan BMW sa motorom od 2 litra nije isto shto i Fiat sa motorom od 2 litra, i recimo oni chak da imaju potpuno iste kochnice, BMW ce bolje da kochi jer te komponente nisu svaka za sebe vec je to jedna celina, dok PC nije nikakva celina vec obichan frankenshtajn..

I ja nemam nikakvih problema sa obichnim svetom, vec je problem u tome shto vi delite hardver na brzi i sporiji ili onaj koji ima veci i manji ekran, shto odmah govori da niste seli za Mac u zivotu i da vam je igranje na kompu verovatno glavna stvar. Treba da shvatite da mi koji smo "na strani" Maca smo koristili Windows/PC puno godina, ja recimo 15, da li si ti koristio Maca bar 6 meseci da mozesh da kazesh da je PC "isti djavo" i hardverski i softverski ?

Obrati paznju da ko je krenuo u to i izdrzao par meseci dok se ne navikne na Mac, vishe se nije vratio.

pazi, taj mac, nije nista drugo nego racunar, jel tako? sad mi reci koja je razlika izmedju PC-a koji radi savrseno i Mac-a koji radi savrseno? NEMA JE, u tome je poenta, mozes da napravis PC za te pare koji ce isto da radi savrseno !!!!!! normalno da je mac kvalitetan i da radi super, JER JE SKUP, tj. isprojektovali su ga kako treba, uklopili i to je to. Uzmi ekvivalenta u PC-u, po kompoentama, ali bice JEFTNIJI. Vec sam stavio jedan post na drugu temu, evo ti kako mac nije skup samo zato sto ima apple logo:

ploca od cirka 300 evra(biraj koju hoces za te pare) - 300 evra
2 x Intel Xeon 2.66 GHz (Isti se nalazi u 3.5k Mac Pro) -700 evra
8 giga KINGSTON DDR3 1600MHz HyperX CL9 (u mac pro od 3.5k se ugradjuje 6 giga 1333MHz DDR3 ECC SDRAM)- 200 evra
2x Gigabyte nVidia GeForce 480 GTX 1536MB - 1k
kuciste...coolermaster Cosmos - 170 evra
1TB hard disk(isto je i u mac pro) - 100 evra(mozda i manje, ali da zaokruzimo sve cene)
napajanje, modularno, 200 evra, bilo kojje , mozes da uzmes koje hoces za te pare.
tastatura g15 logitech i g5(npr)- 150 evra

evo, i da vidimo koliko to sve kosta sad...... 2830 evra !!! hmm ajde da dodamo jos 8 giga istog rama, znaci ukupno 16, to je onda 3130, umesto ove dve graficke mozes jednu jacu(ASUS EAH5970/G/2DIS/2GD5 - 730 evra) sto umanjuje cenu na 2860

i sad mi reci, koja racunar je ovde jaci, taj mac pro od 3.5k, ili ovaj od 2.82/ 3.13/ 2.86k ????

+ dodaj neko vodeno hladjenje, sklopljeno u dboroj i pouzdanoj firmi.
Znaci govorimo o hw, ne o os, jer ja koristim osx i mislim da je super. a na ovu konfiguraciju bi valjda mogao da ga instaliras.
I ovo ce itekako da sluzi korisniku, pod 1) jer je jaca masina, pod 2)jer ce ti ostati i nesto para u dzepu x]

edit: samo nemoj da mi kazes :"ali osx radi native na mac-u", jer osx ne pravi tolkiku razliku vs windows 7

Poslednja izmena:
Jel postoji neko ko je kupio Mac, korisito ga nekoliko meseci i vratio se na PC jer mu se nije svideo?

Jel postoji neko ko je kupio Mac, korisito ga nekoliko meseci i vratio se na PC jer mu se nije svideo?

hehehe , pa nije niko lud da lupi 2k evra i da onda kaze, e ne svidja mi se ovo, idem na moj dobri stari PC :D:D:D

edit: interesentno da nisi prokomentarisao komentar gde sam naveo koje komponente mozes da kupis za jedan Mac pro od 3.5k :D

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno