Gothic 3 je veoma podcijenjen. To je odlična igra ali koliko vidim mnogi imaju loše mišljenje o njemu jer su ga malo igrali kad je izašao kada je imao dosta bugova i kada je bio prezahtijevan (neoptimizovan).
Ja sam Gothic 3 presao, dakle ne pricham kao neko ko je igru igrao malo kad je izasla. Gothic 3 svakako ima svojih dobrih strana (jedna od njih je npr. najbolja muzika u nekoj igri koju sam igrao), ali ima i neke jako iritirajuce stvari zbog kojih vecina Gothic fanova ne moze da ga svari u potpunosti.
Previse davno sam ga igrao da bih se setio sada sta me je sve ubijalo u pojam, ali znam da sam imao GOMILU zamerki na igru. Pri tome ne mislim na tehnicke karakteristike, meni to nikad nije smetalo.
Evo ovako iz secanja par stvari koje su me iritirale:
1) Nepovezanost nekih delova priche sa prethodnim nastavcima. Npr. na kraju drugog dela te Xardas izradi najstrasnije. Ti sad ocekujes u trecem delu odgovore na neka pitanja, ocekujes zaplet koji objasnjava zasto su se neke stvari desile i zasto je Xardas uradio to sto je uradio. Znaci sasvim logicno je da prica u trojci bude duboko vezana za to. Na kraju, ti u trojci dolazis do Xardasa i u fazonu ste kao da se nista nije desilo. Kao da kraj Gothic 2 i ne postoji. Dakle jedan veliki FAIL sto se tice kontinuiteta priche. Jos jednu slicnu zamerku sam imao za Lee-a, koji se sa svojom prichom u trojci pojavljuje samo kao jedan mali side quest, a njegova pricha se provlachila jos od keca i obecavala je jako mnogo.
2) Igra ima veliku mapu sto je ok, ali usled velikog broja gradova isti su izgubili dushu, odnosno jedinstvenost koja je krasila svaki milimetar G1 i G2. Mnogo slicnih side questova je bilo u gradovima. U svaki grad u koji dodjes imao si gomilu zajednickih questova koji vremenom postaju dosadni. Npr. borba u areni, ubij 10 x zivotinja pored grada i donesi ih osobi y, oslobadjanje grada, pronalazenje rebel kampova (za orkove), i tako dalje. Bilo ih je jos dosta, ali sada ne mogu da se setim, jer je proslo mnogo vremena. Secam se samo da je bilo premalo jedinstvenih questova i da se tacno videlo da dizajneri nisu imali dovoljno vremena da popune taj ogromni svet na jedinstven nacin nego su na kraju poceli da rade copy/paste questova. Zbog toga on je izgubio onaj sharm koji su imala prva dva dela, gde je svakom detalju poklonjeno jako mnogo paznje.
3) Ovo je povezano sa tackom 1. Glavna pricha je totalno razocarala, zajedno sa nacinom na koji se zavrsava.
Eto to su neke stvari kojih se jos secam. Da ne bude zabune, Gothic 3 je remek delo za ovo sto je izaslo pre par dana, ali jednostavno mu je falilo nesto da bi imalo ukus prva dva dela. Recimo Risen je u prva dva chaptera pogodio sustinu onoga sto bi Gothic stvarno trebalo da bude.