Šta je novo?

ubuntu i686 vs x86_64

sljamka

Slavan
Učlanjen(a)
29.03.2005
Poena
319
Vezano za drivere i aplikacije,
za i protiv -ubutu 32 bit i ubuntu 64 bit.

Daj promeni naslov da lepo pokazuje to što si hteo da pitaš.

Ja koristim 64-bitne verzije već dve godine. Sve već ima 64-bitne verzije, jedini problem na koji možeš naleteti je instalacija nekog starog programa čiji je razvoj prestao. 32-bitne pakete možeš instalirati na 64-bitni OS, a li su im potrebne i 32-bitne biblioteke koje možeš lako instalirati uz pomoć programčeta getlibs.

Iskreno i nema neke razike :) Canonical preporucije 32b verziju (dolazi sa PAE kernelom), ja koristim 32b verziju vec dugo i nemam nikakvih problema... Skini koju god hoces i cepaj ;)

Hvala,
sto se tice drivera, kako tu stoje stvari. Imao sam problema na 9.04 sa drajverima za grafiku i mislim bezicni. da stavim 04 ili sacekam i probam 10.

Hvala,
sto se tice drivera, kako tu stoje stvari. Imao sam problema na 9.04 sa drajverima za grafiku i mislim bezicni. da stavim 04 ili sacekam i probam 10.

Trebalo bi sve da radi, mani na primer na laptopu Acer Extensa 5635g radi sve bez problema (nVidia grafika) i prezadovoljan sam... ja uvek koristim LTS verzije Ubuntu-a a 10.04 je LTS :D

Što ima 32-bitni Linux drajver, ima i 64-bitni. Ja bih sačekao 10.10, izlazi za 3 dana.

i 32 bitni ti prepoznaje 4 Gb memorije tako da i nema neke razlike

@morbius
hvala za info o getlibs

Meni se razlika izmedju 64bit i 32bit linuxa manifestovala na mysql serveru, gdje ne mogu dodjeliti vise od 2GB rama za bufferpool na 32bit PAE Fedori. Takodje, tomcat server ne da vise od 2 GB za heap, tako da ako hoces neku "Server" primjenu, idi na 64bit.
Inace, za desktop primjenu, 32 bit+ PAE radi super, sa 4 GB rama.

To o čemu pričaš je verovatno sa nekom starom verzijom kernela a čak i sa njima instalacijom Physical Address Extension (PAE) uglavnom rešava problem (na Ubuntu sistemu)

Poslednja izmena:
Hm, kernel je relativno nov (2.6.31.6-166.fc12.i686.PAE), a i mysql. Po "default" instalaciji se ne moze alocirati vise od 2GB za innodb buffer, bar kod mene.
Malo sam istrazivao, preporucuje se tweak-ovanje i rekompajliranje innodb engine mysql-a kako bi se optimizovalo za PAE, mada za takvu primejnu - cemu kmplicirati, kad imas 64bit.

@farmaceut
mislim da od 32 u kernelu počinje podrška pre toga ne

@farmaceut: kome treba serverska masina mislim da postoji Ubuntu Server Edition, inace ja imam Oracle 11gR2 (32b verzija) na Ubuntu koji je 32b naravno i radi super (normalno na laptop-u mi treba samo za istrazivanje i razvoj aplikacija ). Moje misljenje je da jos uvek za PC masine 32b bolji izbor. Mislim da ce moj sledeci LTS biti 64b (taman ce ga skroz ispeglati ;) )

Vrh Dno