Šta je novo?

gamescom 2010 retro gaming stand

• Začetnik teme Začetnik teme Skot
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Skot

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
24.08.2000
Poena
649
Pozdrav,

Prolazeci kroz Gameescom sajam naleteh na stand vezan za retro gaming i odmah sam se setio ove sobe na Bench forumu. Uslikao sam par slika, reko' mozda ce nekome da se svidi.

Prilozi

• CIMG3147.jpg
    CIMG3147.jpg
    175.1 KB · Pregleda: 165
  • CIMG3148.jpg
    CIMG3148.jpg
    193.9 KB · Pregleda: 174
  • CIMG3149.jpg
    CIMG3149.jpg
    184.6 KB · Pregleda: 148
  • CIMG3150.jpg
    CIMG3150.jpg
    155 KB · Pregleda: 146
  • CIMG3151.jpg
    CIMG3151.jpg
    146.4 KB · Pregleda: 152
Evo jos par slika ukljucujuci debeljka i pong

Prilozi

• CIMG3152.jpg
    CIMG3152.jpg
    125.5 KB · Pregleda: 101
  • CIMG3153.jpg
    CIMG3153.jpg
    120.4 KB · Pregleda: 134
  • CIMG3154.jpg
    CIMG3154.jpg
    137.2 KB · Pregleda: 118
  • CIMG3155.jpg
    CIMG3155.jpg
    166.7 KB · Pregleda: 123
Mislim sta reci..................................Jel ima jos slika 😛

Lepo, bas lepo eto da se neko seti nas nazadnjaka,ovaj retraša na benchu.

Hvala Skot

A jesu li imali i Amigu? Super su fotke!😉

Svi bi pokupili taj "krš" i pobegli da je tamo bio "štand" "Retro reprezentacije Bencha" sa ekipom Bokasa, kovacm, marty 😀

Za svaku pohvalu je to sto su ljudi uradili. Dzaba nasim vlasnicima gomila retro racunaljki, kad nece da se organizuju i odrze neku predstavu u tom duhu..,)

Pa naravno da nece da daju. Cuvaju da pokazu svojim klincima a uostalom te organizacije retro sajmova
su cesto dotirane od strane neke zajednice .
Ono sto je interesantno - je zainteresovanost klinaca za te stare igre, kao da su malo
siti novih FPS pa su dosli da probaju stare igre (verovatno i da nastave sa igrom)

Posle im jos das neki public domain live cd sa emulatorom i igrama (Npr. za spectrum valjda postoji?)

Ne mora nuzno znaciti da su programi (A da ne govorimo tek o drugim, vankompjuterskim dostignucima..) u Public Domainu losiji od komercijalnih. Predpostavljam da razlog stavljanja
neceg u ovaj domen moze biti i dalja afirmacija autora, privlacanje distributera ili tako nesto.
Izgleda da je Alien Breed u PD (Nasao sam neku kolekciju PD igrica pravljenih bas za PC...)

Tek sad sam video slike,i apsolutno sam odusevljen,zaista cenim ljude koji uspevaju da nam omoguce da se podsetimo kako je to bilo nekada,a da novim klincima prikazu najbolje stvari iz tog perioda 🙂

Ono sto je interesantno - je zainteresovanost klinaca za te stare igre, kao da su malo
siti novih FPS pa su dosli da probaju stare igre (verovatno i da nastave sa igrom)
Evo ja sam "matori konj" od 20 godina 😛 tako da nit' sam klinac nit' sam dovoljno mator da sam mogao dovoljno iskusiti ono što je sad retro, ali me već neko vreme oduševljaju razne male, a često i dosta matore igre. Problem je u tome što su igre već nekoliko godina dosta ukalupjene i fale im nove ideje, a divno je videti kako je neko nekada sa jako ograničenim hardverom uspevao da se dovija, bude originalan, da pokuša da dočara ono što tehnika nije mogla, a ne samo da se ide u trku sa što više efekata, što jačom grafikom. Cenim raznolikost i kvalitet, a ne pumpanje do iznemoglosti već postojećeg.

^ E vidis stvar s tim sada retro racunarima ,8 i 16 bitnicima, je sto su kod korisnika proveli dovoljno dugo vremena.Pa je bar 80% korisnika probalo nesto kao da programira uglavnom basic.Onda shvate da je basic u stvari igracka i da ukoliko zele nesto ozbiljnije da urede treba da predju na naprimer C ili assembler kod osmobitnika.Tu se nadje recimo tek 10% korisnika koji ce se time baviti a 1% napravi grandiozne stvari...npr kod C64 sprajtovi u borderu.Korisnici su prosto izveli ono sto su tvorci racunara mislili ili tvrdili da je nemoguce.Pojedini korisnici su dovoljno upoznali masinu da bi jednostavno mogli i da je prevare zarad odredjenih efekata.
Jednostavno nije isto zapakovati neki video u mpg danas i to prikazati kao animaciju ili strpati neki demo u 1mb i stvoriti priicu iz tog megabajta.Ovo prvo moze vecina nas dok ovo drugo rade umetnici ...
Da se ne nadje neko prozvan..........samo iznosim konstataciju i nista drugo,prosto se nadovezujem na Adam K.

^ E vidis stvar s tim sada retro racunarima ,8 i 16 bitnicima, je sto su kod korisnika proveli dovoljno dugo vremena.Pa je bar 80% korisnika probalo nesto kao da programira uglavnom basic.Onda shvate da je basic u stvari igracka i da ukoliko zele nesto ozbiljnije da urede treba da predju na naprimer C ili assembler kod osmobitnika.Tu se nadje recimo tek 10% korisnika koji ce se time baviti a 1% napravi grandiozne stvari...npr kod C64 sprajtovi u borderu.Korisnici su prosto izveli ono sto su tvorci racunara mislili ili tvrdili da je nemoguce.Pojedini korisnici su dovoljno upoznali masinu da bi jednostavno mogli i da je prevare zarad odredjenih efekata.
Jednostavno nije isto zapakovati neki video u mpg danas i to prikazati kao animaciju ili strpati neki demo u 1mb i stvoriti priicu iz tog megabajta.Ovo prvo moze vecina nas dok ovo drugo rade umetnici ...
Da se ne nadje neko prozvan..........samo iznosim konstataciju i nista drugo,prosto se nadovezujem na Adam K.
Posted via Mobile Device

Ja licno ne znam ljude koji su recimo pokusali da uce programiranje u Amos-u na Amigi.Svi oni su sa 8 bitnih masina presli na Amigu. Dosta njih je pokusalo da se igra u Basicu ali prelaskom na Amigu ocarani grafikom i zvukom niko nije ni pokusavao da se ozbiljnije bavi programiranjem. Svi su je od reda koristili za igre,slusanje modula i nekog zabavnog softwera. Ja ako cu po necemu pamtiti Amos na amigi su igre treceg reda koje su programirali golobradi Poljski omladinci.
Posted via Mobile Device

Poslednja izmena od urednika:
A nemoj tako mige ima medju tim poljskim biserima i stvarno dobrih naslova a nisu radjeni pomocu amosa... Lost in mine je prvi koji mi pada na pamet ,al stvarno nemam pojma u cemu je radjena igra mozda cak i u amosu

Nekad je postojao zanr, tip igrica
-Tekstualne avanture-. Znaci, vec je uveliko bilo kolora,
animacije ali su postojale i takve igre.
Nesto poput interaktivnog romana.
Jedna od takvih , koja je postala megahit
je Hobbit (Iako je u njoj bilo ponesto grafickih elemenata).
Paralelno su se stvarale i graficke avanture ; isto
to samo je uz tekst lokacije , dolazila i slika iscrtana iznad (Jedino sto sam igrao bese neki Hot Runestone... A poslednje sto sam na PC-ju video je Eric the Unready).

Autori jesu bili limitirani hardverom, ali to je samo iz danasnje perspektive - oni tada nisu mogli znati da li ce i sta ce posle doci. Tako da su igrice ponekad crpele maksimum tadasnje moci hardvera, a ponekad i nisu.
Postoji taj element igrice, -atmosfera- , koji nema puno veze
sa grafickom stranom igre ( Interesantno da kod cisto logickih igara, ni ne postoji tako nesto, a naravno isto nije ni bitno toliko koliko je graficki odradjena igra)

Na slikama sa escom-a i peek'n poke - se jasno vidi da se igraju 10-ogodisnji klinci, na to sam inace mislio. E sad, ni ja u njihovim godinama nisam bio radikalni minimalista ,
ali je danas ocita ta inflacija losih, istovetnih ideja pa valjda traze nesto bolje...

Ajd da probam malo iz ugla deteta izmedju 8 i 12 godina....dovoljno vremena da se isproba gomila igara koje danas drze igracku scenu sto ce reci 3-4 kalupa za igre i to je to.Moramo priznati da je to pomalo dosadno posle 116 varijanti doom-a i gomile warcraft imitacija i statijaznamcegasvene....vidi igru platformskog tipa od pre recimo 20 godina.Iz danasnjeg tehnickog pogleda deluje primitivno i trapavo ali ima ono nesto sto je i nas drzalo za racunarima po ceo dan..Grafika i nivo detalja nisu nikad ni bili previse bitni ako igra ima to nesto da vam raspali mastu.Ko se ovde seca igre ELITE ? Igrao sam je na 3 platforme :zx spectrum,C64 i amiga recimo da razliku skoro nisam ni primecivao u grafici posto je i zx i c64 varijanta bila u izvedbi zicanih modela dok je kod amige znacajan napredak predstavljala filovana 3d grafika.....Sve nedostatke grafike je nadomescavala masta..
Sto ono kazu na svetu nema ruznih zena ,samo u pojedinim trenucima nema dovoljno alkohola...

Ajd da probam malo iz ugla deteta izmedju 8 i 12 godina....dovoljno vremena da se isproba gomila igara koje danas drze igracku scenu sto ce reci 3-4 kalupa za igre i to je to.Moramo priznati da je to pomalo dosadno posle 116 varijanti doom-a i gomile warcraft imitacija i statijaznamcegasvene....

Kao što ih je bilo i na početku. Samo mnogi ne mogu da skinu ružičaste naočare nostalgije, plus su bili dosta mlađi pa ih je bilo mnog lakše impresionirati.

Bio je recimo jedan..
-SpeedBall 2 (Koji je bilo bolje igrati na Komodoru 64 negoli na Amigi jer je bio brzi
i sa vise "izvodljivih" poteza)
-Kick off 2 je iz istog razloga bio bolji od SpeedBall-a na Amigi
-Nek' prica ko sta hoce ali je Manic Miner sa Spektruma i Komodora bio bolji
od bilo kog rimejka, izuzev mozda onog sa Sam Coupea.

Naravno da sam tada bio klinac.

A neki vole novotariju cak iako je eediotarija....

Postoji dosta takvih (boljih) igara danas, samo sam siguran da neće ostaviti jak utisak kao kada si bio klinac. U tome je stvar, u tom prvom wow osećaju kada iskusiš nešto novo.

Nazad
Vrh Dno