Šta je novo?

Apple Media Event Uživo!

Ma gde je bre ruzna ikonica, ruznije od stare ne moze, kao da je iskopirana sa generichkog playera iz Windowsa 95, pa zar nije skoro istu ikonu imao neki CD player u nekom matorom Windowsu ? :) Nova ikona se savrsheno uklapa sa modernim Apple dizajnom. Taj sluchaj je sa Quicktime X, nova je daleko ruznija od stare..

Shto se tiche iPodova, nikada me nisu interesovali jer imam muziku i u kuci i u autu, a imam i iPhone ako bash zatreba, pustio sam muziku 3x na njemu :). A objashnjenje zashto se nano pokvario ili za bilo koje promene je jednostavno - toliko su ispred svih u tome da jednostavno ne znaju shta ce pa eksperimentishu i igraju se. Josh ne postoji ni blizu player kao prva generacija iPod toucha ili chetvrta/peta generacija Nano...

Poslednja izmena:
Da ne idemo u mnogo off reći ću samo da nisi u pravu za plejere. Naravno, ja iPod posmatram prvenstveno kao muzički plejer (iako Apple ide u drugom smeru) a kada se gleda samo reprodukcija zvuka naravno da ima konkurencije (pa i kvalitetnijih plejera).

Ovo za ikonicu se slažem. Takođe se sećam te ikonice u starim Windowsima.

Sto se reprodukcije zvuka tice tu mogu slobodno da kazem da su iPodovi najbolji. Secam se prvog Nano iPod-a... fantastican zvuk! Sa dobrom investicijom u sluske dobijete jako preciznu stereo sliku. Klasiku recimo slusam iskljucivo na iPhone-u dok ne budem imao para za ozbiljan hiFi sistem.

Novi nano se ni meni ne svidja. Prosto strci po dizajnu. Video reprodukcija je ionako besmislena na tolickom ekranu tako da mi to ne smeta ali dizajn je bas bezveze. Novi touch izgleda cool. Ako sam dobro rzumeo zadnja kamera moze samo da snima video.

За Nano, 'ајде и да кажем да нисам користио камеру, али свеједно, смањили су уређај, склонили неколико могућности, а он кошта исто.

Сем тога, са онолицким екраном, на листи стане само 2,5 албума, што листање 8/16 GB музике претвара у мучење.

А колико је лош нови iTunes... Више не може сличица албума да се рашири, него је минијатурна.

Vid stvarno, a pošto ja imam vrlo malo celih albuma, uglavnom po jednu dve pesme sa jednog albuma onaj hibridni pogled mi je beskoristan (a izbacili su album art kolonu iz normalne liste :wall:), a i usrali su izgled trake sa nazivima kolona liste, sad podseća na Windows, bolje da su se držali normalnih OS X kontrola.

Primećujem da iTunes koriste da eksperimentišu sa izgledom GUI-a. Do sad je sve bilo OK, ali izgleda da su sad malo zastranili.

Dobro promenili (upropastili) su iTunes ikonicu. Big deal. Da li to znači da su ovog puta pozitivne promene napravljene na drugoj strani tj. da li sada program valja čemu? :p

Meni je Nano ok pod uslovom da ne bude skup za ono što nudi (nudi manje nego prethodnik tako da bi manja cena bila očekivana). Ne razumem vas koji hvalite Shuffle, ja sebe ne mogu da zamislim da koristim plejer bez ikakvih indikatora koja je pesma u toku.

Ja ne razumem one koji idu peshke a kupuju mp3 player od 200 ili 300e :d To je rezervisano samo za drzave gde su te pare petina plate, i to ako radish "preko omladinske" :) Onaj ko ima auto, mp3 player mu ne treba, danas svaki telefon pushta muziku ako bash zatreba :)

G@W, koju to konkurenciju ima iPod Touch ili Nano 5th gen ? :) Sve je to gomila generichkih playera koji bash pokushavaju da iskopiranju iPod na ovaj ili onaj nachin, i neshto ne uspevaju. Da nisu jeftiniji to niko ne bi kupio :)

Poslednja izmena:
^
Ufff al ti je logika driver
Neko ko ide peske automatski nema pare za kola i ne sme da kupi mp3 player od 300 eura jer to krsi neka pravila univerzuma
Sta bi bilo kad bi taj neko kupio slusalice od 150 eura za taj isti mp3 player......gasp:zgran:

Mislim da je gora stvar imati mobilni od 500 eura a nemati nizasta drugo. Sto nije retka pojava u Bgd-u, jer jelte bitno je drustvo u skoli da vidi taj celularac

Poslednja izmena:
Какве везе има то да ли имам кола са тиме да ли ми треба mp3 player? Ја слушам музику увек, па и кад скокнем до продавнице, таман одслушам једну песму. А зарад кретања се трудим да бар 4-5km дневно пређем пешака.

iPod Nano 5. генерације, на жалост, по мени и нема неку конкуренцију, што је довело до тога да је уређај препун багова. Неке ствари ме не би и нервирале да Apple-ов мото није да свуда важи иста логика.

Ја користим iTunes од кад сам прешао на Windows 7, пошто је нови WMP много лошији од старог, који сам пре тога употребљавао. Далеко од тога да је идеално решење (пре свега ми смета што је интерфејс одвратан), али боље нисам нашао, а пробао сам све алтернативне апликације. И програм је константно напредовао последњих годину дана, иако су то све била минимална унапређења. Али десетка је баш доста назадовала. Да не поменем што ми је обрисала неке тагове...

Onaj ko ima auto, mp3 player mu ne treba, danas svaki telefon pushta muziku ako bash zatreba :)

Pa to nije bas tacno. Ja imam aux ulaz u kolima i CD plejer je "video" 2-3 diska (dok nisam kupio ipod). 15 puta je laksa navigacija kroz ipod nego preko fabrickog plejera. Zbog toga mi nije bio problem ni da se odreknem komandi na volanu (osim za pojacavanje/smanjivanje). Sto se tice telefona, to je bas nepraktican nacin pustanja muzike.

^
Ufff al ti je logika driver
Neko ko ide peske automatski nema pare za kola i ne sme da kupi mp3 player od 300 eura jer to krsi neka pravila univerzuma
Sta bi bilo kad bi taj neko kupio slusalice od 150 eura za taj isti mp3 player......gasp:zgran:

Mislim da je gora stvar imati mobilni od 500 eura a nemati nizasta drugo. Sto nije retka pojava u Bgd-u, jer jelte bitno je drustvo u skoli da vidi taj celularac

Pa to je potpuno ista stvar i za mobilni. Sa nashim standardom nije normalno da neko ko ide peshke nosi telefon od 500e ili mp3 player od 300, zato shto za 1000 moze da kupi auto koji ce da mu se kotrlja, a nemoj da mi kazesh da on vishe voli da se guzva i ceka GSP :d

Pa ja imam laptop za koji sam dao 500€ i nemam kola (ali sam vožnju položio iz prve ,)), mada se uklapam u logiku sa mobilnim telefonom pošto imam napukli Siemens C65 star 5-6 godina i neću ga menjati dok ne bude za bacanje ili dok mi ne dođe neka kinta za iPhone.

U stvari ja pare dajem samo za stvari za koje mi se čini da mi trebaju. Laptop mi treba za fax. (novi telefon i MP3 jok) Sad mogao sam da uzmem neki nov PC lap za 400€, ali ne bi onda bio pravi Mac-ovac da sam to uradio, jednostavno je morao da bude MacBook. :p

Poslednja izmena:
Па има различитих људи, различитих погледа на ствари. Ја не волим да користим ауто да бих се возио до посла, радије се гурам у ГСП-у... Слушалице на уши и уживам.

Џаба ми било какав аутомобил, кад у 90% случајева идем у крени-стани моду.

Какве везе има то да ли имам кола са тиме да ли ми треба mp3 player? Ја слушам музику увек, па и кад скокнем до продавнице, таман одслушам једну песму. А зарад кретања се трудим да бар 4-5km дневно пређем пешака.

iPod Nano 5. генерације, на жалост, по мени и нема неку конкуренцију, што је довело до тога да је уређај препун багова. Неке ствари ме не би и нервирале да Apple-ов мото није да свуда важи иста логика.

Ја користим iTunes од кад сам прешао на Windows 7, пошто је нови WMP много лошији од старог, који сам пре тога употребљавао. Далеко од тога да је идеално решење (пре свега ми смета што је интерфејс одвратан), али боље нисам нашао, а пробао сам све алтернативне апликације. И програм је константно напредовао последњих годину дана, иако су то све била минимална унапређења. Али десетка је баш доста назадовала. Да не поменем што ми је обрисала неке тагове...
Kako moze da ti itunes interfejs bude odvratan? verovatno si navikao na windowsoliku grafiku i interfejs. Samo sto se itunes nikako ne uklapa u windows okolinu, to je jednostavno za mac.
iPod bas i nema neku svrhu ako se vecina vremena provodi u kolima, a da se pritom i vozi. Za pesacenje, ili duza putovanja je odlican. Ja sam imao nano neke 2 generacije i sada ove pre nego sto su isbacili scrolling wheel i nisam a bas koristio kad sam kod kuce i kad nisam na nekom putovanju. Pored iphonea, ipod nije nikako potreban.

Poslednja izmena:
Мени је стварно ружан програм (као и цео OSX). Сиво лево, сиво горе, дизајн из 2000., буџен и шминкан за 2010. Не знам како оно некоме може да изгледа лепо.

Притом, није да пљујем Apple само ради пљувања, јер iTunes користим као примарни плејер преко годину дана, што подразумева неколико сати коришћења дневно.

Мени је iPod екстра ствар у глобалу, али има толико грешака у софтверу, да ме стварно нервира понекад. Да је тако на неком MS производу, сви би указивали на мане, а овако се само провуче. Повежем га на звучнике у колима кад возим, али већи део времена га користим за пешака+ГСП варијанту. Користим Nike+iPod, стално је укључен педометар, и то ми је екстра ствар, поготово од последњег update-а сајта.

Ruzan ti ceo OS X :d:d

***, svako vidi drugačije. Moj ortak sa faxa rekao da mu deluje prenakićeno kad je video preko Skype screen sharing-a.

Zašto se vodi polemika o ikonici? Nova ikonica je krš. Ovo je treća revizija ikonice, informacija za neke koji su skoro počeli da koriste Apple, a već su postali veći Apple ljubitelji od onih koji rade u Apple Inc.. Prepoznaće se oni sami. Veliki broj OS X ikonca su asocijativne. iTunes ikonica je simbolizovala muziku preklapajući staro i moderno (nota i CD). Mislim da je ovo čisto "hajde da uradimo nešto čisto da bi uradili" stvar i na kraju krajeva nije ni važna toliko. Kao i Ivan, ja ću bekapovati svoju ikonicu pre promene.

Dopuna:
I posle ti kažeš nekome da nema pojma o dizajnu. :d
I to kaže čovek koji je OS X prvi put video od verzije 10.5.x (verovatno .2). :/ Fail.

Poslednja izmena:
Kaže čovek koji je odavno video (i koristi[o]) OSX, tako da te tvoje predrasude i ostavi za neke druge. I ne moraš da budeš drveni advokat driveru, jer ovo nema nikakve veze sa tobom, videli smo i na #benchmark kanalu ircu koliko smaraš i nemaš pojma o čemu govoriš, totalno si irelevantan, a trudiš se da budeš mirođija u svakoj čorbi.

Ovo što sam rekao driveru se odnosilo na ikonu, a ne na dizajn OSX-a, ako uspeš da se napregneš i razmisliš, možda ćeš shvatiti.

@ sirNemanjaPro
Kako nota moze da simbolizuje nesto staro u muzici? Samo je Mocart koristio note? :)
I kakve veze ima kad je neko poceo da se zanima za apple? Dovoljan je jedan susret sa nekim appleovim proizvodom da bi se stekla predstava kakva je to kompanija. Ti imas veci kredibilitet i "vece" pravo da pricas o appleu nego oni koji su juce kupili iPod? Dokle vise sa takvim stavovima ?
I kakve veze ima to kad je neko prvi put video OS X ? Da li mu to mozda umanjuje pravo da prica kako mu se dopada nova ikonica. :wall:

Meni je nova ikonica ok, jer mislim da ću sada greškom ređe da palim Safari umesto iTunesa, što mi se primetno često dešavalo ranije :d Stara ikonica mi je pored ovih novih izgledala zastarelo i ne toliko drastično redizajnirana u odnosu na onu prethodnu sa zelenom notom.

I dizajn, tj. redizajn iTunesa mi je ok. Change is good. Nekim ljudima je to potrebno. Nekome ne. Sve je stvar ukusa. Smatram da OS X nije dizajnom iz 2000. Pre bih rekao da je 2000. dizajniran za 2010. :p Problem je što si se navikao i to ti je dosadno. Video si i neke "vazdušaste" teme koje ti više leže. Sve je to normalno. Ne postoji ni ikonica, ni tema, ni OS, ni telefon, ni devojka, ni kola...ništa, što će zadovoljiti svakoga.

A ono za iPod/iPhone i kola.. Muziku iz kola ne mogu da skroblujem, što mi ubija deo satisfakcije kad je slušam. Ako bih je mogao puštati sa iPoda, onda bih uvek imao sve sinkovano sa Last.fm-om...zen :d

Kako si namestio crne pozadine i crnu traku iznad grid view-a?

Ali ipak mi se više sviđa 9-ka u ovom poređenju, traka sa nazivima kolona liste, a i sama lista izgleda ko da je iz Windows-a.

A stavrno ne znam zašto su izbacili album art iz običnog list view-a, ko da ja ne želim da vidim album art ako imam manje od 5 pesama u albumu.

Kaže čovek koji je odavno video (i koristi[o]) OSX, tako da te tvoje predrasude i ostavi za neke druge. I ne moraš da budeš drveni advokat driveru, jer ovo nema nikakve veze sa tobom, videli smo i na #benchmark kanalu ircu koliko smaraš i nemaš pojma o čemu govoriš, totalno si irelevantan, a trudiš se da budeš mirođija u svakoj čorbi.

Ovo što sam rekao driveru se odnosilo na ikonu, a ne na dizajn OSX-a, ako uspeš da se napregneš i razmisliš, možda ćeš shvatiti.
trenje, ja se nisam obraćao tebi. :) E sad, zašto si se pronašao? Verovatno greškom, ne znam.
@ sirNemanjaPro
Kako nota moze da simbolizuje nesto staro u muzici? Samo je Mocart koristio note? :)
Mislim da je suvišno da objašnjavam, ali... Note su se pojavile u 6. veku nove ere, ako to ne predstavlja istoriju (muzike), onda ne znam šta predstavlja. Disk je pokazatelj modernog razvoja muzike tj. nosača muzike.

I kakve veze ima kad je neko poceo da se zanima za apple? Dovoljan je jedan susret sa nekim appleovim proizvodom da bi se stekla predstava kakva je to kompanija.
Ti imas veci kredibilitet i "vece" pravo da pricas o appleu nego oni koji su juce kupili iPod? Dokle vise sa takvim stavovima ?
I kakve veze ima to kad je neko prvi put video OS X ? Da li mu to mozda umanjuje pravo da prica kako mu se dopada nova ikonica. :wall:
Posebno sam quoteovao ovih par redova da bi smo se lakše razumeli. Da bi mogli da govorimo o muzici sagovornik mora da poznaje istoriju muzike. Da bi mogli da razgovaramo o umetnosti, druga strana mora imati elementarno znanje istorie umetnosti. Da bi govorili o srpskom književnom jeziku, najmanji zajednički sadržalac bi predstavljao čitanje neke literature.
Za bilo koji dijalog mora postojati neka osnova. To što je neko čuo jednu kompoziciju ili pogledao jednu sliku ili pročitao jednu knjigu, sigurno ne može da pruži kompletnu sliku o veličini lika i dela autora ili ako to posmatramo sa šireg stanovišta, određenog umetničkog pokreta ili određenog perioda.

Switch, Apple proizvodi, su zaokružen sistem i jedino korišćenje njih, kao takvih čini celinu. Znači od iPoda, preko iPhonea, do iMaca i MacBook-a, do softverskih rešenja kao što su iTunes Music Store, iWork, iLife, pro aplikacije, .me servis i naravno Mac OS.

Možda tebi tako deluje, ali ja nigde nisam, nikome, natakao na nos, da ja imam veći kredibilitet od bilo koga ovde, samo ističem da neka mišljenja nisu validna obzirom na njihovo skromno poznavanje materije o kojoj govore. Da ne budem pogrešno protumačen, ovde se ne radi o stručnosti za neki posao, već o konkretnoj temi koja je vezana za par promena kod iTunesa, oko čega je i nastala ova frka.

Na ostala pitanja sam ti već odgovorio u uvodu, nadam se da si razumeo.

Kako si namestio crne pozadine i crnu traku iznad grid view-a?
Flickr ne daje PNG već JPG, tako da sve okolo postaje crno. :) Nema alpha blending.

Poslednja izmena:
Neću da pogađam. :) Jesi li ti siguran da ti je monitor dobro kalibrisan? Zato što je to sivo.

@sirNemanjapro

Na ovo sam mislio. Jel vidiš silnu belinu na ovoj slici, a na Voyager-ovim je sivo-crno. Tako je bilo u iTunes 8, pa je u 9-ki postalo belo. Pitam kako je vratio na sivo-crno.

Prilozi

• Screen shot 2010-09-04 at 1.22.07 PM.jpg
    Screen shot 2010-09-04 at 1.22.07 PM.jpg
    154.2 KB · Pregleda: 30
Poslednja izmena:
На -V-O-Y-A-G-E-R--овој слици се тачно види зашто ми је лош нови iTunes... Зашто ми је онолицка сличица албума? Хоћу да буде целом висином екрана. А и могли су скроловање да среде више. Је л' и на OSX-у овако ретардирано? Рецимо, види ми се један албум 10px висине, ако спустим екран, он неће се видети, јер је отишао превише горе.

А то што људи причају за Apple екосистем... Ја имам iTunes+iPod Nano, то користим свакодневно, и много ме нервира што баш не постоји иста логика у функционисању. Рецимо, немогуће је сортирати албуме на исти начин на оба места.

Е, а Иване, за позадину... Edit->Preferences->Grid view->Dark.

Poslednja izmena:
Switch, Apple proizvodi, su zaokružen sistem i jedino korišćenje njih, kao takvih čini celinu. Znači od iPoda, preko iPhonea, do iMaca i MacBook-a, do softverskih rešenja kao što su iTunes Music Store, iWork, iLife, pro aplikacije, .me servis i naravno Mac OS.....
Ovom recenicom si pokazao, kao i mnogim komentarima pre, da imas stav da si iznad nekoga i da si ti taj koji treba da nesto da objasni. Moras malo vise da uvazavas sagovornika. Narocito na nekom forumu, posto veoma malo znas o ljudima sa kojima tu komuniciras, i nemoj ih automatski stavljati na neki nizi nivo.
Razumem sve sta si napisao, ali opet se u tom smislu knjizevnost ne moze uporediti sa apple-om. Apple se bavi tehnologijama, pre svega. I svojim trenutnim asortimanom proizvoda i usluga zasluzuje odredjeno postovanje, bez obzira sta su imali i cime su se bavili 95. npr. I za raspravljanje o nekoj banalnosti, tipa ikonice, ti zaista ne treba neko veliko poznavanje istorije apple. Jednostvano,to je samo stvar ukusa, i ako se nekome ne svidja, to je to. Da li bi drugacije misljenje imao na temu itunes ikonice, da apple prati od pocetka?
I danas postoji internet, i sve informacije su na dohvat ruke. Veoma je lako da se za samo nekoliko dana upozna sve ono sto stoji iza te simpaticne sive jabuke.

Poslednja izmena od urednika:
Nazad
Vrh Dno