Šta je novo?

Sony Playstation 3 - opšta diskusija i blic pitanja (II)

I tako smo došli do:

1) uvodjenja PSN plus servisa
2) najave novog kontrolera
3) otkrivanja pirata za PS3

a sledeći koraci će biti:

4) banovanje konzola za online
5) ukidanje običnog PSN servisa

Dakle, PS3 online igranje ide u istoriju a IN će biti iznajmljivanje igrica i kolektivna kupovina igara. SONY se ne brine jer će sve to Move, PSN+, nove konzole i USB anulirati ;)

Pa ne znam....
To sad ulazimo u domen teoretisanja, da li igre ostavljaju logove i gde, da li imas bekap na internom ili externom disku....
Ono sto me je najvise iznerviralo su bila pitanja tipa "A da li cemo moci da editujemo fajlove iz igara"...
Aman, ne treba nam PC, ne trebaju MP cheatovi.....
Zgrozim se kada pomislim na to.....

Pa dobro, za fudbalske igre editovanje fajlova itekako ima smisla recimo i ne mora biti povezano sa cheatovima, samo što su ljudi navikli da moraju da lepe HD teksture ručno :)

U svakom slučaju, ako jailbreak zaživi, Sony će prihode od igrica morati da potraži na nekom drugom mestu a to su kontroleri i online usluge. Nema šta drugo.

I ako ''hakiraju'' PS3 ja cu se i dalje drzhati originala.Sa izuzetkom GoW III, nijednu igru nisam platio vishe od 22 funte, i ako pogledam odnos ulozheni novac/vrijeme potrosheno na igru isplatile su mi se chak i one igre koje me nisu odushevile, jer sam ih prodao poslije igranja i vratio dio novca....
Naravno bila bi druga pricha da nema ''online'' kupovine.Red Faction: Guerilla platio sam 17 E u februaru, odigrao i prodao, a ljetos sam u PG vidio da se ista igra prodaje za 70 E:shock::lupko::vomit:.

isto, mada kod mene je Tekken bio placen mnooogo vishe :)

U svakom slučaju, ako jailbreak zaživi, Sony će prihode od igrica morati da potraži na nekom drugom mestu a to su kontroleri i online usluge. Nema šta drugo.

Mozda gledas na tu pricu iz previse lokalnog ugla, milioni konzola i igra se nikad nisu ni prodavali na trzistima na kojima je bitna piraterija. Uticace ovo na prodaju u nekoj meri, ali nikako znacajno koliko bi mi ovde mogli da pomislimo.

Nema sta sony da "potrazi srecu" na drugom mestu, cak i ako se ovo do kraja ostvari. Prodavace se milioni originala i dalje, a konzola mozda jos malo vise nego sto bi bez piraterije. U razvijenim zemljama ce jedan broj ljudi kupiti jos jednu konzolu za pirateriju, a u zemljama kao sto je nasa ce tek poneko ko do sad nije imao "trojku" sad da je kupi.

Pritom, na pirateriju vise ne moze da se gleda kao nekad. Recimo, za vreme playstation-a 2 je piraterija znacila isto iskustvo kao igranje originala. Sada, kada su online servisi skoro svima sustinski bitni u gaming iskustvu, piraterija ne moze da bude jednako znacajna. Mislim, uvek ce biti ljudi koji ce da kazu: "Ma sta ce mi online, to inace nikad ne radim", ali ako gledamo danasnje stanje u igrackom svetu na svetskom nivou, piraterija cak i generalno govoreci ima mnogo manje smisla za vecinu igara.

Da skratim, vest je dobra za zemlje kao sto je nasa gde se krpimo za jednu igru zbog cele situacije, a tamo gde je playstation plasiran na pravi nacin vec 15 godina, gde se i bez piraterije prodavao kao lud, ljudi mozda nece ni cuti za ovo. I pre svega odatle ce se puniti brojke koje vidjamo u silnim izvestajima na kraju meseca, ne iz Srbije ili Brazila.

Poslednja izmena:
Mozda gledas na tu pricu iz previse lokalnog ugla, milioni konzola i igra se nikad nisu ni prodavali na trzistima na kojima je bitna piraterija. Uticace ovo na prodaju u nekoj meri, ali nikako znacajno koliko bi mi ovde mogli da pomislimo.

Veliki problem u diskusijama ovde je shto vecina tako gleda na bilo shta. Ako je neshto skupo, to je automatski loshe zato shto ne mogu da ga kupe = osudjeno na propast :) Sto puta je dokazano da ce skupa stvar bolje da prodje ako to znachi i kvalitet, i nashe i slichna trzishta nikako ne mogu da utichu na to. Upravo je to i glavni razlog za rasprave Xbox360 vs PS3 sve ove godine..

Poslednja izmena:
Cene originala se formiraju prema standardu u razvijenim zemljama, tako da kapiram da Sony u startu i ne racuna da ce da ostvari neki prihod u zemljama kao sto je Srbija.

Pritom, na pirateriju vise ne moze da se gleda kao nekad. Recimo, za vreme paystation-a 2 je piraterija znacila isto iskustvo kao igranje originala. Sada, kada su online servisi skoro svima sustinski bitni u gaming iskustvu, piraterija ne moze da bude jednako znacajna.

upravo. bas sam malopre nabrajao cveji must have igre koje treba da izadju u narednom periodu: 1 sp i 4 mp.

Veliki problem u diskusijama ovde je shto vecina tako gleda na bilo shta. Ako je neshto skupo, to je automatski loshe zato shto ne mogu da ga kupe = osudjeno na propast :) Sto puta je dokazano da ce skupa stvar bolje da prodje ako to znachi i kvalitet, i nashe i slichna trzishta nikako ne mogu da utichu na to. Upravo je to i glavni razlog za rasprave Xbox360 vs PS3 sve ove godine..

Logicno je da ljudi gledaju iz svog ugla i svoje situacije, ali ne valja kad krenu da misle da ceo svet tako funkcionise. Bili smo "zarobljeni" sami sa sobom godinama, pa mozda i ne cudi sto na vecinu stvari tako gledamo (nista licno Vladimire, na tvoj post sam se samo usput nadovezao :))

upravo. bas sam malopre nabrajao cveji must have igre koje treba da izadju u narednom periodu: 1 sp i 4 mp.

Pa eto, ali cak i igranje single player igara vise nije isto. Cim imas ziv sistem (PSN ili xbox live), gde ljudi imaju svoje "gaming identitete", cela prica se bitno menja. Prati se ko koliko trofeja ima, ko je koliko igrao, ko je sta presao, cela prica sa gamertag-om itd. Nekima je to smesno, nekima nije :), ali tako danasnji igracki svet funkcionise. Sve to ljudima sada znaci...

Poslednja izmena:
Logicno je da ljudi gledaju iz svog ugla i svoje situacije, ali ne valja kad krenu da misle da ceo svet tako funkcionise. Bili smo "zarobljeni" sami sa sobom godinama, pa mozda i ne cudi sto na vecinu stvari tako gledamo (nista licno Vladimire, na tvoj post sam se samo usput nadovezao :))

Pa ja se slazem sa tim, upravo sam to rekao, ljudi iz svoje situacije i ugla ove drzave ocenjuju neshto kao da je ceo svet Srbija :), i onda ispada da je kineska kopija nechega koja nema veze sa originalom bolja, jer je jeftinija :)

A ko skida pirate za xbox? Samo Srbi i veseljaci iz Tadžikistana? Kako to da znam brdo likova iz Velike Britanije koji regularno skidaju narodne lekove? Ja mislio tamo standard :)

Razlika izmedju Srbije i ostatka sveta je u tome što oni imaju dve XBOX konzole gde im jedna služi za online igre a druga za pirate. "Što je džabe i Bogu je drago" nije samo srpska poslovica ;)

Istina, nisam upućen da li se Live naplaćivao od početka postojanja ali mi cela ova priča miriše da će PSN krenuti u istom smeru. Da ceo svet tako ne funkcioniše, zašto se onda SONY smarao i blokirao Linux, kad ih zaista toliko briga za pirateriju?

Ne mislim da svet funkcioniše po srpskom principu ali znam da ukoliko se počne sa banovanjem konzola sa jailbreakom ili naplaćivanjem PSNa da će online sa ljudima koje znamo poprilično otići u 3 lepe.

sa emuglx:
DieH@rd je napisao(la):
- USB kopije krecu sa prodajom izgleda sledece nedelje sa cenom od 20-40$
- GeoHot-ov "linux removal™" hack je pomogao u ovom hacku
- jedan leek je zaradio 30dana ban sa PSN-a, izgleda zato sto je koristio PSJailbreak.
- ceka se sada odgovor sonija i odgovor hackera na to. Da li ce moci napraviti novi hack za >3.41fw

gde si ovo video?

Prati se ko koliko trofeja ima, ko je koliko igrao, ko je sta presao, cela prica sa gamertag-om itd

To je ono sto je Gejb na poslednjoj E3 konferenciji - video igre prolaze kroz period tranzicije, od zabave kao proizvoda do zabave kao servisa:

http://www.youtube.com/watch?v=ijBSX9a-0Pw

Vrednost u ocima kupaca zavisi od online igranja i mreznih servisa, DLC-jeva itd. Na primer, Alan Wake je potpuno nezaokruzena prica bez DLC-jeva, a sve vise vidimo igrace koji jure trofeje, pa imamo online patcheve i brzo rastucu biblioteku downloadable igara; samo je pitanje vremena kada ce se pojaviti neki "WoW za konzole", MMORPG nikako nije rekao svoju poslednju rec, a komjuniti i socijalni kontakti su divan nacin da se igraci, inace pomalo asocijalni, bolje povezu i druze. Cak je i playstation home napredovao, vidim sad ima neka Star Wars "zurka"... A Xbox Live vec dugo nudi dosta servisa koji nisu samo za igranje. Nije iskljuceno da ce neka sledeca generacija biti delimicno ili u potpunosti cloud, a ono sto je sigurno jeste da ce internet biti sve brzi i infrastrukturno podrzati tu tranziciju sa lakocom. Srbija je jos uvek odsecena od sveta zbog toga sto kreditne kartice koje omogucavaju potpuno koriscenje tih servisa tek ulaze u upotrebu, a cene jos uvek nisu uskladjene sa nasim standardom da bi mogli da kupujemo na primer zezalice za Home ili Avatare a da to i ne osetimo.

A ko skida pirate za xbox? Samo Srbi i veseljaci iz Tadžikistana? Kako to da znam brdo likova iz Velike Britanije koji regularno skidaju narodne lekove? Ja mislio tamo standard :)

Razlika izmedju Srbije i ostatka sveta je u tome što oni imaju dve XBOX konzole gde im jedna služi za online igre a druga za pirate. "Što je džabe i Bogu je drago" nije samo srpska poslovica ;)

A zashto bi imali jedan Xbox za originale kad mogu da kupe PS3 koji ima i bolje igre :d

Ima naravno puno njih na zapadu koji koriste fleshovane konzole i pirateriju, ali ih zato ima 100x vishe koji to ne rade uopshte, kod nas 99% ljudi koristi pirateriju, onaj jedan procenat je tu sluchajno :)

A zashto bi imali jedan Xbox za originale kad mogu da kupe PS3 koji ima i bolje igre

Ameri navikli na hype od m$ :)

Uvek ćeš imati ljude koji osim što se igraju rade još nešto u životu pa i nemaju vremena da igraju sve što požele i takvi bi imali gadan problem kad bi jurili narodne lekove.

Poslednja izmena:
Srbija je previse mala da bi se na osnovu situacije kod nas donosio bilo kakav zakljucak vezan za firme kao sto su Sony ili Microsoft kojima je trziste bukvalno cela planeta Zemlja.
Srbija ima nesto vise od 7 miliona stanovnika (da ne ulazim sad u pricu o niskom standardu). Ljudi pa Nintendo Wii se za nema ni cetiri godine prodao u preko 73 miliona primeraka. Jasno je koje su to brojke.

Naravno da i na globalnom nivou piraterija pogadja Sony ali mislim da je to zapravo jako malo. Pa Xbox 360 ima pirateriju sve ove godine, a ja do sad nikad nisam cuo da je bilo ko iz microsofta, kad iznose one brojke o prodaji hardvera i softvera spomenuo pirateriju i njen uticaj na te brojke. Kao mi smo prodali toliko i toliko, sony je toliko i toliko ali mi zato imamo i pirateriju kao faktor. Ja to nikad nisam cuo. GTA4 je u 2008-oj prodat u 3.29 miliona na Xbox-u i u 1.89 miliona na PS3. A sta je sa piratskim kopijama na Xbox-u? Pa nista. Taj podatak je izgleda toliko nebitan da ga cak ni te organizacije koima je delatnost samo analiza tih brojki ne spominju.

Sto se tice situacije kod nas, ako ova piraterija stvarno zazivi, mislim da ce se povecati broj ljudi koji ce kupiti trojku. Mislim da je i od vec postojecih vlasnika veliki procenat onih koji bi i otisli skroz u offline zarad dzabe igara. Mozda ne na ovom forumu ali u celoj Srbiji sigurno. Svi znamo koliko ljudi kod nas kupuje orginale za xbox. Zasto bi za PS3 bila znacajno razlicita situacija...

Ja licno se ne bi upustao u pricu sa piraterijom a na racun toga da me benuju sa psn-a i da ne mogu online funkcije konzole da koristim.

Pa Xbox 360 ima pirateriju sve ove godine, a ja do sad nikad nisam cuo da je bilo ko iz microsofta, kad iznose one brojke o prodaji hardvera i softvera spomenuo pirateriju i njen uticaj na te brojke.

Naravno kad se Live naplaćuje na mesečnoj bazi ;)

Što se mene tiče ima onih bezveznih eksluziva za koje lično nikada ne bi uzeo original tipa infamous, resistance 1/2, ratchet i čang šlang. Ima toga dosta :)

Što se mene tiče ima onih bezveznih eksluziva za koje lično nikada ne bi uzeo original tipa infamous, resistance 1/2, ratchet i čang šlang. Ima toga dosta :)

A igrao bi pirata? :) Kako igra postaje bolja ili vredna igranja ako je jeftinija/dzabe? ;)

Naravno.. mozda rAMA nije hteo to da kaze, ali to razmisljanje mi je cudno, igrali bi igre koje su im pre jailbreak-a bile krs, ali eto sad ce biti dzabe, pa ce se odigrati.. :) Ako ti se ne igra, ako je igra losa, ne znam kako onda njena cena moze da promeni tvoje misljenje o njoj.. :)

Ako ti se ne igra, ako je igra losa, ne znam kako onda njena cena moze da promeni tvoje misljenje o njoj.. :)

Jeste tako je ali, moze da je proba za dzz pa mu se mozda i svidi i odigra je, kapis ?
Recimo deluje ti igra kao da je dupe a kad je probas moze da prodje, naravno i kad je predjes onako ilegalno :D nisi nista izgubio, jer ce taj neko ko je bude presao i dalje smatrati da nije vredna orginala.

Naravno.. mozda rAMA nije hteo to da kaze, ali to razmisljanje mi je cudno, igrali bi igre koje su im pre jailbreak-a bile krs, ali eto sad ce biti dzabe, pa ce se odigrati.. :) Ako ti se ne igra, ako je igra losa, ne znam kako onda njena cena moze da promeni tvoje misljenje o njoj.. :)

Pa moze.........ako recimo tekken 6 kosta 40 eura a igra se nekome a taj neko ne zeli da da tolko za tu igru vec bi dao 15 eura. za dzabe bi je sigurno odigrao

Pa moze.........ako recimo tekken 6 kosta 40 eura a igra se nekome a taj neko ne zeli da da tolko za tu igru vec bi dao 15 eura. za dzabe bi je sigurno odigrao

Zna to Boris dobro, samo voli da kontrira :).
Da je ovako kako je on rekao kupio bi SSF4 do sada.

Da je ovako kako je on rekao kupio bi SSF4 do sada.

I FIFU ;) SF igram i vise nego sto bi trebalo, lokalni multiplejer, zbog toga nemam neku zelju da ga imam i kuci :) A i iz principa, jer mi uopste nije trebalo jos 15 boraca, samo popravljen balans tu i tamo, sto je moglo i preko patch-a..

Jeste tako je ali, moze da je proba za dzz pa mu se mozda i svidi i odigra je, kapis ?
Recimo deluje ti igra kao da je dupe a kad je probas moze da prodje, naravno i kad je predjes onako ilegalno :D nisi nista izgubio, jer ce taj neko ko je bude presao i dalje smatrati da nije vredna orginala.

Pa jel to onda znachi da je ovde spamovao bez veze jer u stvari ni ne zna kakva je igra poshto nije probao k'o chovek ? :)

Um, zar za to ne postoje demoi?
Ako ti se ne svidja na demou, neces je nikada ni odigrati?
Gomilu igara sam uzimao od prijatelja na probu, 'ajde sto sam ih bataljivao posle 1h, ali ni mog sina od 9 godina nije bilo sanse da ga nateras da ih igra....
Onaj ko zna sta zeli i voli, za to nece da zali pare..... (lekcije od spektruma 48k, pa do PS1,2 i 3 )

A igrao bi pirata? :) Kako igra postaje bolja ili vredna igranja ako je jeftinija/dzabe? ;)

Uporedi to sa filmovima, ima ostvarenja koja nikad ne bi otišao da pogledaš u bioskopu ili skinuo HD rip sa neta, ali ako si u pravom raspoloženju kada naletiš na taj film dok listaš programe, pružio bi mu šasnu makar do prvog reklamnog bloka, pa ko zna...

Upravo tako, često da dešava da neka kvalitetna igra prođe nezapaženo pored kritike, ili je zaobiđe hype mašinerije, a na rkaju se ispostavi da igra ima nešto u sebi što odgovara baš tebi. Posebno ako recimo pratiš specifičan žanr.

Nazad
Vrh Dno