Šta je novo?

Ne volim Facebook - uclani se i ti! :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nemam svoj nalog na FB-u, jednostavno nevolem, iako bih mogao da ga imam, jel'te? ;)

Otvori sam jedan grupni nalog za određene Dame i Gospodu koji se bave izvesnom umetničkom delatnošću.
Facebook nalog će im poslužiti da se vidi šta trenutno stvaraju, potom o izložbama, gde, kada itd.
Uglavnom je to bila neka brza privremena varijanta do izrade odgovarajućeg sajta, uslovljena nekim izložbama u Švajcarskoj i Francuskoj.
Treba da im dovršim postavljanje albuma sa radovima uz par rečenica o svakom autoru, potom albume sa fotografijama sa izložbi i tada moje druženje sa FB-om prestaje, neka se za dalje snalaze sami.

Nije problem u FB-u, problem je u ljudima i njihovom poimanju privatnosti, vaspitanja, dobrog ukusa i da ne nabrajam, verujem da se razumemo.

Rekao bih kako nam je prilično jasan odgovor na pitanje zašto razni ljudi pišu raznorazne budalaštine, zašto ih slušaju i zašto ih prenose.

PS
Nekim koleginicama i kolegama koji su izražavali zabrinutost za svoju decu i njihovo višečasovno bavljenje FB-om sam savetovao da otvore svoje naloge i da se sprijatelje sa svojom decom, pa će znati šta rade kada ovako nemaju pojma.

Nemam facebook nalog, i 99.9999999% ga nikada necu otvoriti. Svi oko mene me nagovaraju, ali ne popustam. Posle citanja sta uprava facebook-a radi sa tim nalozima, ne pada mi napamet da neko zaradjuje na meni. :)
A da ne pricam o tome sta sve ljudi postavljaju tamo. Neki kazu da ces biti oslobodnjen spama, ako samo RL prijatelje ubacis u FB prijatelje. Ali to u mom slucaju nije tacno, vecina postavlja razne gluposti, igra onu glupavu farmu i slicno. :)

Death to facebook!!! :-devil-::mad:

Ne znam da li postoji jedna "mreza" gde ja lakse blokirati nekoga nego na FB... no ajde i to trazi jedan klik ipak :)

Naravno.

I u realnom životu ima previše *****a, da li to znači da svi normalni trebaju da se samoubiju?

Fejs je stvar izbora i vrlo je fleksibilan po pitanju izbora sadržaja i načina korišćenja. U svakom slučaju postoji način da se iz njega izvuče nešto pozitivno, ali to je već offtopic. Aktuelan način života veoma sužava mogućnosti da se čovek lično druži sa svojim prijateljima i jedan od razloga što je fejs toliko popularan. Naravno, postoji i veliki broj ljudi koji su socijalno nezreli te im je profil potpuna katastrofa, ali njihove sadržaje je vrlo lako smanjiti pa i izblokirati u potpunosti.

Kao što rekoh, stvar izbora je u pitanju, ali realno je da se bez mnogo truda može izvući mnogo dobrih strana i održavati veze sa ljudima koje ipak treba viđati i u real life, kada se za to ukaže prilika.

Facebook nije problem. Veliki broj ljudi na njemu jesu.
Srećom, filtriranje je vrlo lako, a i taman ga koristim kao lakmus papir za ljude jer se vrlo brzo iz komentara vidi ko je kakav.

Ne vidim ni jedan razlog za hejt samog sistema za socijalno umrežavanje koji je trenutno najbolji koji postoji.

Apsolutno ne podnosim Fb!

Na žalost, zbog ljudi za koje samo Fb postoji, morao sam i tamo da napravim nalog, pa da okačim neke radove da bi ih videli, inače ga uopšte ne posećujem. To je meni apsolutno neverovatno da ne mogu da posete sajt, vec onako lenji gledaju samo sta ima u galeriji na fejsu.

Nije ni čudo što Google počinje da paniči.

Nalog držim i da bolja polovina može da igra onih milion različitih farmi, da šalje poklone na svoj nalog i tako te ostale gluposti :)

LAME :(

Fejsbook je zloupotreba interneta i dokaz da se od svega može napraviti seljana, pa i od interneta. Jednostavno, internet nije za svakoga, kao što ni glasački listić nije za svakog ko je sposoban da zaokruži jedan broj i da se potpiše. Ja bih uveo jedan test opšte kulture i obaveštenosti i još pride jedno predavanje o tome šta bi internet trebao da bude pre nego što se neko priključi na globalnu mrežu. I na osnovu rezultata tog testa da se određuje ko će koliki imati pristup i mogućnosti na internetu.

Gledaj, nije FB sam po sebi problem, on ti samo nudi gomilu mogućnosti i servisa koje ljudi koriste na način na koji ih koriste.

Da li ja kao neko ko je koristio net i pre interneta, internet pre www-a, treba da tvrdim sad da je internet ****** jer ima toliko mnogo zloupotreba, a pre toga nije bilo, jer su računare koristila samo šaka odabranih? Naravno da ne, u moru sadržaja profiltriraj ono što te interesuje i nemaš problem. Nekad je bio problem naći nešto, sad je problem profiltrirati gomilu gluposti. Šta li će biti za 5 ili 10 godina ne mogu ni da zamislim...

Uglavnom, opiranje progresu i tehnologiji se najčešće pokazalo kontraproduktivno. Nove mogućnosti treba primeniti kako treba i nema nikakvih problema.

Ne da ga ne volim, nego...

situacija 1: na starom poslu primetimo da ja Facebook dogurao medju 5 najposecenijih sajtova. kolga i ja kreiramo naloge da vidimo koje sve domene da blokiramo. sutradan ujutru krece zvonjenje telefona, mejlovi, kuknjava i moljenje - stoicki izdrzavamo...
dolazi kraj radnog dana, mislimo da se sve zavrsilo - dok ne dobijamo poziv odozgo da za odredjene dopustimo Facebook. trazimo napismeno i dobijamo zahtev: Zbog potrebe posla omogucite ...

situacija 2: na momackoj veceri usred zezanja i druzenja prilazi mi drugi prijatelj i kaze mi da se i on zeni za nekih mesec dana. prvo pomislim - sto tako naglo, jel im frka?!? tek ce on - "ma ja sam vec svima javio preko Facebook-a i tebe sam trazio da ti javim, ali ti nisam nasao nalog?!? pa kada smo se vec ovde videli, da ti kazem..."

situacija 3: zenu zove drugarica koja je skoro uvela internet i pokusava da joj preprica u sitna crevca sta su joj pisali na Facebook-u i sa kim se dopisivala iz srednje skole (koja se zavrsila pre skoro 15 godina!!!)... uz sve recenicu: "ona meni napise ... (pa citanje cele poruke), a ja njoj ... (pa citanje cele poruke), a zamisli onaj ***** sto me smara i ja njemu napisiem da necu da pricam sa njim, a on meni komentarise to sto sam ... a sto i ti ne napravis nalog, pa da zajedno..." zena za to vreme menja boje lica i koluta ocima...

i sta da kazem na sve ovo? Ne da ne volim Facebook, nego...

I smešno mi je kada ljudi kažu da je fejs dobar da nađeš ljude koje nisi čuo ni video godinama... ljude sa kojima si išao u školu, jaslice, bio u porodilištu, šta sve ne... Moja logika je sledeća: da sam hteo da se družim sa nekim, pa onda bih ostao u kontaktu sa tom osobom, kao što i npr. jesam sa nekim ljudima iz osnovne, srednje... a ako godinama nisam imao potrebu ni želju da potražim broj telefona neke osobe, ne vidim zašto bih sada zbog FB-a odjednom želeo da se prisetim svih ljudi koje sam ikada sreo, pa sad treba da ih nalazim, ubacujem u liste, lajkujem :vomit: i ostalo...

Ja ovde mirišem jednu zabrinjavajuću dozu elitizma i tvrdoglavosti.
Činjenica je da ljudi koji su skloni tome na njemu mogu da izgube more vremena i potroše ceo dan prepričavajući gluposti, ali...
Facebook je jako koristan. Trenutno ne postoji bolji sistem za obaveštavanje velikog broja ljudi o nečemu uz feedback od njih. Sistem tagovanja fotografija je takođe genijalan i prvi put na FB-u primenjen na ovaj način.
Ja ne vidim ništa loše u tome što mogu za 5 minuta da saznam šta ima novo u životu mojih prijatelja (pri tome mislim zaista na prave prijatelje, one koje znam i iz RL) i zaista sam bio u situaciji da mi smeta kada neko nema FB nalog. Najsvežiji primer je bio kada sam uzeo novi Android telefon pre nedelju dana, pa mi se prilikom prebacivanja zeznuo telefonski imenik. Svi ljudi koji imaju unesen broj mobilnog na Facebook-u su mi posle bili automatski uneseni, dok sam ostale morao da ukucavam ručno. Da li treba da mrzim nešto što mi je uštedelo sat vremena posla? Naravno da neću.

kako lepo, sad imas brojeve telefona svih tvojih prijatelja... a mozda jos neko ima tvoj broj... i adresu... i racun u banci kada si kupovao nesto za Farmvil...
Dandy, malo se salim na tvoj racun, ali nemas predstavu koliko ljudi nema pojma kako da zastiti sebe na Fejsbuku. I time ne ugrozavaju sebe, vec i druge...

Pa šta ako neko ima moj broj mobilnog telefona?
Uostalom, ako si paranoičan uvek možeš da ograničiš ko vidi te podatke. Sada postoji vrlo dobar sistem podele prijatelja u grupe gde svaka ima svoja prava.
Svako ko ne ume da se zaštiti sam je kriv za to. U suštini, jedina stvar koju bih promenio je da bih stavio da svaki novi korisnik po default-u ima najstrožija bezbednosna podešavanja, pa onda ako želi neka dopusti nešto.

Ja koristim FB, ali ga koristim normalno.

Imam ljude koje hoću da imam na profilu, nisam dozvolio da se nakupi milion budala. Šerujem ono što bih svakako hteo da pokažem prijateljima i rodbini rasutoj kojekuda. Od aplikacija sam probao 2-3, ali na kraju sam i to izbacio. Ne vidim šta je problem i sa takvim korišćenjem? Što su već rekli neki ovde, nije problem u Facebooku, problem je u ljudima.

Upravo to što Dandy kaže, problem je u ljudima. Ja imam fb i dobijam dnevno 3-4 zahteva za igre, poklone i štatijaznamsve gluposti i to redovno ignorišem - kad se nakupi 100nak samo ignorišem sve i kraj.

FB kao strana mi je 99% vremena zatvorena. Koristim Trillian Astra Pro 5 i lepo preko njega mogu da pristupim fb chatu, uvek mi je tu ako me neko kontaktira, i Trillian me obaveštava ako ima promene na mom nalogu. Promene na tuđem nalogu ne stignem da pratim.

meni je oduvek isao na ..... ali sam mislo da je zbog toga sto ni ovako nisam nesto druželjubiv

ali nisam znao da ima toliko fejsomrzaca!

Pitanje, manje više za sve. Da li vas je blam osoba koje poznajete? Jer upravo činjenica da se niste registrovali i da imate averziju prema njemu (Facebook-u) govori da ste upoznali/videli neke od stereotipa fejsa. Takve stvari ste mogli videti kod onih koji su vam bliski u nekom obliku.

Zapitajte se gde ste vi. :)

Ona epizoda South Parka je objasnila sve... :D :D :D

Fejs najradije ne bih koristio, ali *** svi ortaci ga koriste, svi dogovori idu preko fejsa, niko nece da salje sms, msn je history...

Najace od svega je kad mi ortak, s kojim se nisam video 20 dana, kaze: Brateee, nisam te video na fejsu 3 meseca...

Neka mi fejsomrsci ne zamere, ali ne vidim razlog da budu toliko glasni ako im nešto ne odgovara. Sad je, pored fejsa, takođe vrlo popularno biti gej, istetoviran, ili imati iPad, pa se ne osećam ugroženo da me to nervira.

Niko vas ne bije po ušima da koristite FB, još manje da ga koristite u meri u kojoj ga koriste sociopate kojih je pregršt na istom. U isto vreme razumite ljude koji su juče otkrili internet, sigurno doživljavaju kulturni šok i ne mogu da se snađu baš najbolje.

Imao sam nalog godinu i 3-4 meseca. Posle nekih 8-9 meseci uhvatio sam sebe kako trošim nezdravo mnogo vremena na tom sajtu. Te ovo, te ono. Prvo sam prestao da dolazim svaki dan, onda jednom u nedelju dana, onda sam prestao potpuno. U aprilu sam deaktivirao nalog. Nisam otišao nijednom posle toga i to se pokazalo kao veoma pametna odluka (kratko ću da kažem da mi je vreme utrošeno znatno produktivnije).

Pored gorenavedenog razloga ima još jedan. Previše se "ispričam" sa bliskim ljudima i onda nema potrebe da se vidimo uživo, a kad se i vidimo, desi se da smo pokrili dobar deo, ako ne i sve (interesantne) teme. i bude bezveze. Jedino mi je žao zbog tetke koja živi dugo u Nemačkoj i koja je uvek bila super osoba, ali ona poseti fejsbuk možda jedanput mesečno. Možda.

...Što su već rekli neki ovde, nije problem u Facebooku, problem je u ljudima...
Apsolutno. Facebook je izuzetno koristna stvar; problem je što mnogi žele da ne budu deo "mainstream" populacije i, koristeći se "ispraznim" elitizmom, izdižu sebe i svoje potrebe iznad potreba i vrednosti drugih. Do neviđenih mera.

Igrom slučaja poznajem veliki broj zaista kvalitetnih i obrazovanih ljudi koji koriste Facebook skoro svakodnevno. Nema ničega lošeg u tome.

Što se tiče nepotrebnog hate-a, citirao bih Wayne Dyer-a: "Everything you are against weakens you. Everything you are for empowers you."

Citam vecinu komentara na ovoj temi i zakljucujem da sam i ja tako razmisljao ali sam onda pre cirka 2 godine otvorio nalog.
Ima totalnih gluposti na FB-u kao sto su: razne igre (ne igram ni jednu), uclanjivanje u razne glupave grupe jos glupavijeg naziva (nisam uclanjen ni u jednu), postavljanje *****nih statusa (mada ima i zanimljivih ako oduzmemo ono kada neko postavi sa mobilnog telefona da se trenutno nalazi na wc solji i da je srecan :)).
Neko je kritikovao dobre stvari FB-a. Ja licno mislim da je dobro imati neki kontakt sa ljudima sa kojima si davno isao u skolu ili se poznajes. FB omogucava taman takvu kolicinu komunikacije koja je potrebna sa takvim ljudima. Ja sam, recimo, prijatelj sa ljudima koje davno nisam video i ne znace mi bas mnogo u zivotu. Ali ja se sa njima ne dopisujem ni na FB-u vec mi to sluzi samo da imam pojma gde su, sta rade, da li su mozda dobili unuke...:) Postoje ljudi sa kojima sam u dobrim odnosima ali neki razlozi ne dozvoljavaju da se vidimo uzivo (prostorna udaljenost, slobodno vreme...).

P.S. Ne znam sto se rec D.E.B.I.L. cenzurise na ovom forumu kada ta rec nije nepristojna.

-PROKOMENTARISI- -SVIDJA MI SE- :D:D:D

Poslednja izmena:
elem sad ja malo da prdim kad i svi tako radite.

Nije FB izmislio toplu vodu, niti ce. Ne mrzim ga, mrzim to sto ljudi sad posmatraju ovako : "Nemas FB, ne postojis". Cekaj, svi imamo mobilne, mail adrese.Ne zivim na kraj sveta, mali grad, ali ne mnogo je zanimljivije sedeti kuci u 4 zida, i muvati ribe na FB (drug rece jeftinije mi i bolje ne nerviram se kad popijem korpu). Mail kao sredstvo komunikacije moze biti isti takav (cekam chinaskog da se javi po pitanju slanja cenovnika BH-a kad je rucno menjao mail adrese, tad mu je FB bio najpotrebniji).

Elem na konto FB i sto je dobar, mene je najvise iznerviralo to sto su par promocija i nagradnih igara bile samo FB only, sto znaci vi ostali se j/censored/e. Linkedin je postojao i pre face, i nikad nije prerastao u FB zato sto se koristi bas onako kako treba.

Ne mrzim FB, mrzim sto se toliko popularise da ako nemas nalog na njemu ne postojis. Znaci po nasem mentalitetu, osvrcuci se na 90te, nemam dosije u policiji, nisam baja??

Možemo da prdimo do sutra o prednostima i manama FB-a, ali je činjenica da je on najveća socijalna mreža trenutno i logično je da se očekuje da budeš na njemu ako uopšte koristiš tu vrstu tehnologije za interakciju sa drugim ljudima.
Svojevremeno je nekim ljudima bilo bezveze kada su se drugi iščuđavali zato što nemaju email adresu ili mobilni telefon, pa koliko vidim sada to više nikome nije čudno.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno