Šta je novo?

Zasto je Windows 7 bolji od Mac OSX Snow Leopard (i PC od Mac-a)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Potpuno pogrešno. Sve u Mac-u je isto kao i u drugim PC računarima, isti čipovi, ista štampa, sve sasvim isto uz poneku začkoljicu da ne bude kompatibilno, kako ne bi mogao da stavljaš jeftine PC delove u Mac kada nešto otkaže. Kvalitet Mac-ova je danas u dijapazonu od osrednjeg do slabog, nisu nikakva retkost defektni ekrani, defektna napajanja, defektne baterije. Od svega što su Mac-ovi nekad bili ostao je zajedničko sa današnjim samo atraktivni spoljašnji izgled i paprena cena (doduše mrvicu manje paprena nego pre).

Svi se mi (sem par Apple elitista koji kupuju Apple iz istog razloga zbog kog bogate babetine kupuju džipove) potajno nadamo da će Apple konačno da pruži licencu drugima da proizvode hardver i razvijati samo Mac OS, pa da konačno dobijemo ekvivalent bitke na Endoru, ali nema pojma to da se desi jer sve dok su ljudi spremni da preplaćuju Mac računare, Apple će da sedi tu gde je i bude zadovoljan.

Nisi me razumeo, hteo sam da kažem da Apple prodaje zaokružen proizvod, dakle harver i softver u kompletu, tako da je uvwk avw to mnogo bolje optimizovano i naravno da će bolje da radi, kada se OS prilagođava za par desetina različitih makina, dok Microsoft ni u ludilu ne može svoj OS dovoljno dobro da istestira.
Nisam mislio da poredim kvalitet izrade hardvera, iako se moraš složiti da je ipak na zavidnom nivou i da 99% custom made "kinez" konfi koje se kod nas vrte ne mogu ni da se porede, eventualno neko brand rešenje.
OS je posebna priča i lično sam stava da je filosofija implementacije novih rešenja u OS X-u bliža korisnicima, a kada ovo kažem mislim na de novo korisnike, ne one koji su xy godina radili na Win-u, pa im se sad servira OS X.
U pitanju je potpuno drugačiji razvojni put, a ako hoćeš i potpuno drugačiji izvor.
Dok je OS X u pravom smislu OS, s obzirom da mu je pradeda UNIX, možda prvi, pravi kućni operativni sistem, Win je od starta pravljen naopako i sada se vide posledice.
Win 7 jeste možda najbolji Win do sada, ali za mene je OS X bez premca za ono što radim i ne verujem da ću se ikada vratiti na Win.

Problem je samo shto vecini treba par decenija da provale da ima i bolje, sto puta dokazano, prvi primer automobili...

Ti to iz svog iskustva, obzirom da si taze non-windows korisnik? :)

A sad ozbiljno:

Ne znam da li uopste treba diskutovati o ovome obzirom da pricamo o pro/cons listi koja hvali proizvlod jedne kompanije, na web sajtu te iste kompanije, sastavljenje od zaposlenika (glecuda) doticne korporacije? Da li ste zaista ocekivali nesto drugo? :)

Ni prvi ni zadnji put da gledamo ******ske tekstovi i slogane. Sad se setih apple-ove krilatice za iPad - 'The best way to experience web, mail...' koja je potpuni ROFL

Ko misli da je MS ocajan pa pravi ovakve glupave komparacije, vara se - OS X je i dalje zakucan na ispod 5% trzista, tj. varira izmedju 4% i 5% i to je brojka koja se ne menja vec godinama. Zasto to rade pojma nemam, valjda zato sto su Microsoft.

Poslednja izmena:
Potpuno pogrešno. Sve u Mac-u je isto kao i u drugim PC računarima, isti čipovi, ista štampa...

vrlo jednostavno: kako je sta u PC svetu postalo dovoljno kvalitetno da zameni odredjeni deo Mac-a tako je Apple to prihvatao (a i sto ne bi - x86 svet je daleko najmasovniji=najjeftiniji). vremenom se menjalo jedno po jedno da bi danas Mac koristio iste komponente/standarde kao i PC. samo je za to trebalo... 30 godina :D btw koliko vidim ostalo je jos samo da PC dobije EFI i to je to.

SCSI za IDE
NuBus slotovi za PCI
OpenFirmware za EFI
PowerPC za x86 CPU...

btw Driver je AmigiSTa ;)

Ne znam da li uopste treba diskutovati o ovome obzirom da pricamo o pro/cons listi koja hvali proizvlod jedne kompanije, na web sajtu te iste kompanije, sastavljenje od zaposlenika (glecuda) doticne korporacije? Da li ste zaista ocekivali nesto drugo? :)
evo nesto iz realnog zivota je(a)dna korporacije... :D

Forbidden Fruit: Microsoft Workers Hide Their iPhones link

Ko misli da je MS ocajan pa pravi ovakve glupave komparacije, vara se - OS X je i dalje zakucan na ispod 5% trzista, tj. varira izmedju 4% i 5% i to je brojka koja se ne menja vec godinama. Zasto to rade pojma nemam, valjda zato sto su Microsoft.
kako mislis: "valjda zato sto su Microsoft" ?

Poslednja izmena:
@kovac
ili da mac da dobije blueray? :) verovatno ce ga i dobiti kada i iphone flash :p

Apple ga nikada nece ugraditi jer ima svoj iTunes ali tebi niko ne brani da ga zakacis na USB, FireWire... Toast vec godinama ima podrsku za BlueRay pisace...

Flash - bio je dobar u vreme kada je Web stagnirao, odnosno od IE6 (kraja Netscapea) pa do pojave i ekspanzije FireFoxa (na desktopu) i WebKita (na mobilnom polju) - odnosno od kada je pocelo ponovo da se desavaju stvari na w3c polju - HTML5 browseri su se pojavili relativno brzo. steta samo sto se nisu dogovorili oko video codeca ali i to ce se ispraviti.

heh, ima podrsku za pisanje, ali ne i za pustanje blueray filmova, ili se nesto promenilo skoro? :)

nisam ni znao da je to problem :D - mislio sam da ako mozes da rezes, mozes i da pustas - da ali su problem originalni BR diskovi sa zastitom - koliko sam bacio oko, to ne moze da se pusti na Mac-u...

Pa s obzirom da na Windowsu koji ima milion aplikacija postoji samo jedna jedina koja moze da pusti Bluray (sa menijima), shto bi bilo chudno da OS X nema ni jednu. Razlog za to je jednostavan, Apple ne podrzava "istochnjachke" metode korishcenja kompjutera, a to je izmedju ostalog gledanje filmova na 20" monitoru u kancelarijskoj stolici :) Shteta pa smo mi istok, zato i volimo sve dno uredjaje i softver koji mogu sve a ne rade nishta kako treba :)

Ti to iz svog iskustva, obzirom da si taze non-windows korisnik? :)

Izvukao si rechenicu iz konteksta, rekao sam da sam na Windowsu krace nego na drugim OSovima, i na njemu sam bio jer nije bilo nishta drugo. Na OS X sam od pre godinu dana, mozda sam zakasnio jednu godinu, pre toga jednostavno nije imao dovoljnu softversku podrshku da opravda taj kesh. U medjuvremenu je krenuo Hackintosh, podrshka sve bolja i pravo vreme da se potpuno batali Windows. Ne interesuje me korishcenje tri OSa pa svaki za po jednu stvar, Leopard i sad Snow Leopard imaju sve shto mi treba za posao i to radi 5x bolje nego u Windowsu, a sam sistem je kao Amiga koja nikada nije napravljena i to je ono shto sam chekao sve te godine na Windowsu, posle prave Amige koju sam imao do poslednjeg trenutka i koja je takva hardverski i softverski zaostala radila bolje od PCja na Windowsu95..

Poslednja izmena:
Shteta pa smo mi istok, zato i volimo sve dno uredjaje i softver koji mogu sve a ne rade nishta kako treba
Au, ala ti forsiraš taj tvoj šatro "elitistički" stav :vomit: :wc: Pa, na istoku se i pravi tvoj extra-kul-totalno-najbolji iSve-iSvašta!

Verovao ti ili ne, ali npr. moj PC (laptop napravljen na Dalekom istoku, naravno - verovatno u istoj fabrici u kojoj se pravi gistro super PowerMac) je uređaj koji može sve (što meni treba) i sve to radi odlično. Smatrao bih sebe budalom da sam bacio 2 ili 3 puta više para za neki Mac...

Pa driver je u pravu, hteli vi to da shvatite ili ne. Ko u americi gleda filmove na 20" monitoru, i to hd filmove, sto je najsmesnije od svega. Kao sto nam na ipadu fali usb prikljucak, za cega? Da prebacimo nesto sa usb flasha? :D a zato ce kinezi da naprave apad koji ima 25 usba, koji pusta sve video u formate u nativnoj rezoluciji, na kome mozes doruckovati u krevetu i istovremeno citati najnovije vesti u desnom uglu i slusati omiljenu pesmu. A na poledjini mozes i ispeci jaja, bez dodatnog utroska energije.

Poslednja izmena:
:D

Uvatiste se školskog primera uređaja koji je reklamiran za sve, a ništa ne radi dobro. iPad je loš za surf web-om, nema flash, loš za gledanje filmova, ima 4:3 ekran, loš za slušanje muzike, nije baš praktično nositi 10" spravu u džepu sa sobom, loš je za gledanje slika, jer nema ugrađen čitač kartica.

Nije da hejtujem, ali pričamo o nekim uređajima koji rade jednu stvar dobro, i kudite sve što nije iz apple kuhinje, a ne vidite kakvo je stanje u vašem dvorištu po tom pitanju.

Ne znam samo sto me ovo uopste ne cudi, mada je antimarketing uza specijalnost Apple-a.:)

Windows sam inace koristio od '96, OSX sam poceo da koristim pre god. dana instalirajuci ga na PC na kome sam do tada koristio XP SP3. Privikavanje je trajalo oko mesec dana i ono sto me je ustartu odusevilo je sama stabilnost sistema i aplikacija, imam utisak da se neke operacije odvijaju brze nego na Win-u, tipa kopiranje fajlova u pozadini dok ja bez problema radim u nekoj aplikaciji, raspakivanje ogromnih arhiva koje cak i u Win 7 ume da sistem totalno uspori. Ovo su samo neke sitnice, sada Win7 startujem samo kada nadjem vremena da se poigram. Drago mi je da sam se potrudio da instaliram i probam sistem koji danas sa zadovoljstvom koristim i u kome bez problema obavljam posao kojim se bavim. Sto se samog Apple-a tice, nisam fan njihovog hardware-a niti posedujem isti.

:D

Uvatiste se školskog primera uređaja koji je reklamiran za sve, a ništa ne radi dobro. iPad je loš za surf web-om, nema flash, loš za gledanje filmova, ima 4:3 ekran, loš za slušanje muzike, nije baš praktično nositi 10" spravu u džepu sa sobom, loš je za gledanje slika, jer nema ugrađen čitač kartica.

Nije da hejtujem, ali pričamo o nekim uređajima koji rade jednu stvar dobro, i kudite sve što nije iz apple kuhinje, a ne vidite kakvo je stanje u vašem dvorištu po tom pitanju.

Verujem da si sve to imao prilike da istestiras. I PC je los za gledanje filmova u poredjenju sa lcdom dijagonale 50", i PC je los za slusanje muzike u poredjenju sa dobrim 5.1 sistemom. Da li si svestan na sta bi licio tablet sa 16:9 ekranom? Sad vam fali i citac kartica, po principu strpaj sve sto moze. To je upravo ono sto je driver rekao, takav nam je mentalitet.
A sto je najgore, ipad si video samo na internetu, a u stanju si da napises ono sto si napisao. Da li si ikada koristio neki eplov proizvod?
Evo i ja sada kupujem macbook pro, i bice dovidjenja windowsu i hvala na saradnji.

Poslednja izmena:
Ko u americi gleda filmove na 20" monitoru, i to hd filmove, sto je najsmesnije od svega.

Kao sto nam na ipadu fali usb prikljucak, za cega? Da prebacimo nesto sa usb flasha?
Ne kontam to sa Amerikom i gledanjem filmova na 20" monitoru? Siguran sam da PUNO ljudi svuda u svetu, pa i u Americi, upravo tako gleda filmove.

Kako ne treba USB priključak? Kom uređaju na struju danas ne treba USB? :D Ne razumem kako neko može da brani odluku da se na neki komp ne stavi USB (kakvog god formata bio taj komp)? Mogu da razumem da neko kaže da misli da USB nije najvažnija stvar, ili da njemu lično retko treba, ali da se generalno pita "za šta treba usb?" --- e, to baš i ne razumem. (Ovo nema veze samo sa iPadom, već je opšte zapažanje i razmišljanje)

Odlicno ti je zapazanje. Pitacu jos jednom: za sta vam treba usb na iPadu? Postoji itunes i postoji kabl za konekciju sa itunesom, postoji dugme sync i to je to. Vama je ipak lepse da trpate po folderima i da cistiti antivirusom. I sta je opet najbolje i najsmesnije,to sto bi da koristite ipad kao flash memoriju. Neshavtljivo.

Verujem da si sve to imao prilike da istestiras. I PC je los za gledanje filmova u poredjenju sa lcdom dijagonale 50", i PC je los za slusanje muzike u poredjenju sa dobrim 5.1 sistemom. Da li si svestan na sta bi licio tablet sa 16:9 ekranom? Sad vam fali i citac kartica, po principu strpaj sve sto moze. To je upravo ono sto je driver rekao, takav nam je mentalitet.
A sto je najgore, ipad si video samo na internetu, a u stanju si da napises ono sto si napisao. Da li si ikada koristio neki eplov proizvod?
Evo i ja sada kupujem macbook pro, i bice dovidjenja windowsu i hvala na saradnji.

Probao sam iPad. Doneo ga je neki ćalov "saradnik" iz USA.

Stojim iza onog što sam rekao, sve to mu fali. Ne kažem, touch je ekstra, ekran je odličan (čitaj dve klase ispred svega što sam ikada video), sve je fluidno i leti, baterija je takođe odlična, ali mu fali ono što sam napisao.

Moj PC ima solidan 5.1 sistem, kad hoću da uživam u filmovima povežem ga sa 42" LCD-om. iPad nemože ni jedno ni drugo, a reklamira se kao sprava za uživanje u filmovima i muzici i webu. To je problem, "the best way to expirience web, music, movies, books". I onda kada se ispostavi da nijednu od tih stvari ne radi kako treba, onda je to naš "mentalitet".

A za toliko hvalisanje epl proizvoda ne vidim razlog, probao sam i iPhone, i iPad, i MacBook. Naravno nisam ostao bez daha, jer ti uređaji nisu ništa svemirsko u odnosu na naše "obične" PC-e.

nisu ništa svemirsko u odnosu na naše "obične" PC-e.

Samo su magični..:)

Sve ja mogu da razumem da neko voli Apple i da je oduševljen proizvodima koje prave ali zar stalno moraju da se brane bez obzira o čemu se radilo.(mada to važi i obrnuto, ljudi ih pljuju bez obzira koliko dobro uređaj funkcioniše). Zar stvarno mislite da je jednosavnije npr. fotografije prebaciti na komp, i onda preko iTunesa sinhronizovati s iPad-om? Znači umesto jednog usb-a/čitača kartica da bih nešto prebacio na njega potrebna mi je skalamerija od 1k evra.

Samo su magični..:)

Sve ja mogu da razumem da neko voli Apple i da je oduševljen proizvodima koje prave ali zar stalno moraju da se brane bez obzira o čemu se radilo.(mada to važi i obrnuto, ljudi ih pljuju bez obzira koliko dobro uređaj funkcioniše).

3:20 - Volvo

[YOUTUBE]UzwAcPTwm08[/YOUTUBE]

Pa s obzirom da na Windowsu koji ima milion aplikacija postoji samo jedna jedina koja moze da pusti Bluray (sa menijima), shto bi bilo chudno da OS X nema ni jednu. Razlog za to je jednostavan, Apple ne podrzava "istochnjachke" metode korishcenja kompjutera, a to je izmedju ostalog gledanje filmova na 20" monitoru u kancelarijskoj stolici :) Shteta pa smo mi istok, zato i volimo sve dno uredjaje i softver koji mogu sve a ne rade nishta kako treba :)...

brate...

da li mozes da povezes pc na tv koji ima vise od 20''? kakve crni istok, o cemu ti bre guru pricas?

a sta bi onda gledanje filmova na ipadu bilo? :)

kovacm je napisao(la):
btw Driver je AmigiSTa ;)

Hoces da kazes dovoljno je mator da je posedovao neki od kucnih racunara iz osamdesetih, kao vecina nas od 30+ godina :) I sluzio se jedno 15 godina PC-jem, a mogao je i macintoshem nego nije znao?

kako mislis: "valjda zato sto su Microsoft" ?

Zato sto im takve r3t4rdirane reklame nisu strane, i zato sto su bahati, ogromni, znaju da ih prakticno niko 'ne voli' pa ih bas briga sta pisu i ostavljaju na sajtu.

driver je napisao(la):
Izvukao si rechenicu iz konteksta, rekao sam da sam na Windowsu krace nego na drugim OSovima, i na njemu sam bio jer nije bilo nishta drugo. Na OS X sam od pre godinu dana, mozda sam zakasnio jednu godinu, pre toga jednostavno nije imao dovoljnu softversku podrshku da opravda taj kesh. U medjuvremenu je krenuo Hackintosh, podrshka sve bolja i pravo vreme da se potpuno batali Windows. Ne interesuje me korishcenje tri OSa pa svaki za po jednu stvar, Leopard i sad Snow Leopard imaju sve shto mi treba za posao i to radi 5x bolje nego u Windowsu, a sam sistem je kao Amiga koja nikada nije napravljena i to je ono shto sam chekao sve te godine na Windowsu, posle prave Amige koju sam imao do poslednjeg trenutka i koja je takva hardverski i softverski zaostala radila bolje od PCja na Windowsu95..

Drivere vidis i ja sam mator kao i ti i prosao sam celokupni put od 8-bitnih (speki, debeljko) preko 16-bitnih kucnih racunara (amiga 500) do PC-ja sredinom devedesetih (od '94-te).

Lepo je sto, i pored toga sto imas 30+ godina, i dalje gajis toliki entuzijazam za neku firmu ili neki OS, ali ponekad to deluje zastrasujuce fundamentalisticki.

Windows si koristio jedno 15 god. a PC koristis i dan-danas (samo sa OS X-om kao operativnim sistemom). Pricas o nekoj softverskoj podrsci koja je ojacala u zadnjih godinu-dve a ja te pitam - sta se to toliko bitno promenilo ?
Odmah cu i da ti odgovorim - NISTA.

Jedina 'BITNA' promena je ocito to sto si bas ti poceo da koristis OS X.

Zato se okani tih bombasticnih misli da svi koji ne koriste OSX, pogotovu sad kad ga ti koristis, imaju lag u mozgu od par desetina godina. Ne ide.

Poslednja izmena:
Da ne ispadne da branim driver-a, ali danas je, iz ugla korisnika, nevezano za rasprostranjenost Win mašina, potpuno komforno koristiti OS X, s obzirom da, ovo tvrdim, ne postoji nešto što je unikat na Win mašinama, što se ne može naći da radi pod OS X-om. I sam sa ex-spectrumovac (Commodore nisam koristio) i Atari- jevac, a relativno dugo sam bio i na PC-u (negde od Win 95), ali otkad u poslednjih 3-4 godine koristim isključivo OS X pitam se zašto nisam i ranije prešao. Jednostavno, ponoviću po 100-ti put, pod OS X-om sve RADI, i to bez greške. Ne sećam se kada sam poslednji put instalirao sistem na svojoj mašini od nule, od kako sam prešao sa PPC na Intel. Imam ga još od prvog minija sa Intel-om, preko drugog minija,20" iMac-a, pa do sadašnjeg 27" iMac-a. I samo jednom je otkazao poslušnost, kada je komšija napravio kratak spoj u zgradi, ali i tada sam ga restore-ovao sa TM, bez po muke. Windows sam pre toga instalirao milion puta, pucao je svaki, od 95-ce do XP-a, po nekoliko puta. Da ne pričam o tome što mi ne treba AV softver, nema zezanja sa drajverima, update radi kako treba,... Jednostavno, nisam više klinac i nemam vremena da se bavim kompjuterima, potrebno je da mi završavaju posao i da ne razmišljam. A to sam upravo dobio prelaskom na Apple. Ne kažem da ne košta, Apple pravi poskupe proizvode, ali mogu da ih priuštim i zadovoljan sam, ne razmišljam i radim.
Ponavljam, svaki Apple proizvod je zaokružen sistem, sw+hw i radi onako kako bi trebao svaki proizvod koji se kupi da radi.
Win je uvek bio poluproizvod u odnosu na OS X.

RingeRaja, nisam znao da si i ti bio AtariSTa :D

elem, ja sam pokusao da koristim Mac krajem 90tih (nakon sto sam spalio Falcona) ali tada je Mac jednostavno bio preskup! Memorija - preskupa, SCSI kabl, preskup… sta god da pipnes - preskupo! :D plus, nije imao Preemptive multitasking plus ono unapred rezervisanje memorije…

tek od prelaska na intela Macova su postali pristupacni, odnosno jednako jeftini koliko i PC (vec sam racunao x puta: PC sa IPS panelom i Windowsom kosta isto koliko i iMac).

posto smo prodali PowerBook od '99 do 2006 sam bio, silom prilika, na Windowsu (aka PCju).

btw za Mac OS X jos uvek nema npr. AutoCad i SolidWorks…. ali stizu i oni uskoro ;)

@kovacm
Jesam, jedno 2 godine, između spectruma i PC-a:)
Bilo je to dok sam ložio na igrice na početku srednje škole, sredinom 80-ih. Kada sam kod ortaka video šta je njegov Atari u poređenju sa mojim "gumičarom", odmah sam odlučio da je on moj sledeći izbor. I nisam se pokajao, bilo je kratko, ali slatko. Onda je došao PC i ***a, Atari je pukao i šta da se radi....
Dobra stara vremena:)
I što reče kovacm, CAD izlazi koliko već sutra, tako da je i to rešeno, nema više razlike, a i u pravu je za cifre, ko hoće neka proba da sastavi ekvivalentan PC sa 27" S-IPS monitorom, nema šanse da će manje da ga izađe.

Poslednja izmena:
tek od prelaska na intela Macova su postali pristupacni, odnosno jednako jeftini koliko i PC (vec sam racunao x puta: PC sa IPS panelom i Windowsom kosta isto koliko i iMac).

Računali su i mnogi drugi javno ovde na forumu i saberi-oduzmi, uvek izađe Apple skuplji. Uporediš kvalitetan laptop drugog proizvođača i MacBook sa istim specifikacijama, Apple jedno 300 evra skuplji. Ja stvarno ne verujem da aluminijumsko kućište može da košta 300 evra. A ako se čovek zapita "zašto bre plaćam više za isto to?" tu je odmah Apple marketing da mu pokaže kako su PC korisnici dosadni, obični i bezveze, dok su Apple korisnici lepi, mladi i uzbudljivi. To je toliko odvratno da mi dođe da se ispovraćam kad god vidim Apple reklamu, a viđam ih često pošto Apple na marketing troši koliko i jedna Coca Cola. Da te pare usmere u proizvodnju ne bi im ekrani žuteli. Ima nešto u firmama koje potroše pola milijarde godišnje na reklamu proizvoda bez kojih bi korisnici komotno mogli da žive što automatski asocira na ono najgore u ljudskoj prirodi.

Pogledaš recimo Mercedesove reklame. Svi znaju da ljudi kupuju Mercedes da se pokažu, ali u Mercedesovim reklamama nikada nećeš videti mladog frajera kako vozi par besnih nasmejanih riba. Ne, u Mercedesovim reklama se ističu idobnost u vožnji i tehničke karakteristike, ta neka komponenta koja bi trebalo da utiče na naše primalne emocije uopšte ne postoji, sve je kulturno, gospodski što si se reklo. A Apple... nema više onog smajlija što povraća, šteta.

Win je uvek bio poluproizvod u odnosu na OS X.
U stvari je skroz obrnuto :D OSX je "5% proizvod", jer zvanično radi na toliko kompjutera. S druge strane, Win radi na skoro svakom kompu, najčešće bez nekih većih problema.

Kupovina Mac-a je bacanje para - ko može i voli, samo napred, ali je činjenica da je to kupovina brenda, ne nekog specijalnog kvaliteta.

@kovač

Niko ne spori to da je cenovno kad se sve sabere i oduzme, mac i PC su gotovo jednaki za istu konfiguraciju, ali kome realno (čak i na ovom forumu) treba 27" IPS monitor? (meni je recimo dosta i 19" TN koji je u svoje vreme bio viša klasa) Sem ljudi koji se profesionalno bave video obradom ili obradom fotografija, što opravdava kupovinu tolikog IPS ekrana.

@morbius - koliko racunas cenu Windowsa? :) nisam racunao za laptopove ali za iMac jesam.

htedoh da ti ostavim i link ka Dell XPS One da uporedis cene http://forum.benchmark.rs/showthread.php?t=149007 ali je Dell prestao da proizvodi ovu kopiju iMaca... :d

inace ti bas imas problem sa Appleom... kao i ja sa Microsoftom :D

@chupo92 tu si u pravu a @nekoime ti si naravno imao Mac i znas kako sve radi na njemu i znas da je to bacanje para :D

Poslednja izmena:
@kovacm
E to je vec nesto konkretno - u doba PPC-a i motorole macintosh je jednostavno bio preskup. Iskreno receno :)

Price o softveru koga sada ima a nije ga bilo pre godinu, dve ili pet su glupost. Ono cega nije bilo tada na OSX (Catia, AutoCAD, SolidWorks, gomila programa za elektroinzenjere, cak i Visio) ne postoji ni danas; postoje neartikulisane glasine da ce nesto od ovog softvera da bude portovano na OSX i to je za sada sve.

Meni licno, od svega pobrojanog, nedostaje jedino Visio (ostale programe ne koristim); trudim se da koristim OmniGraffe kao surogat ali jos uvek tesko ide.

@RingeRaja
Pih bre, jos jedan gumicar :)

Nisi trebao da pises to sto si napisao, sad ce da ti se javi gomila likova koji ce da ustvrde kako im je windows rock-solid, kako nikada ne puca i kako oni u zivotu nisu videli plavi ekran a kamoli da su doziveli problem na winu :) I svi cemo znati da su to (bozemioprosti) notorne lazi.

Moja iskustva su drugacija, za sada sam doziveo apple fail-ove sa macintosh hardverom 2/2 puta (pisao sam vec o tome u drugoj temi).
Sto se softverskog dela tice, osnova je dobra ali jednostavno ne mogu (niti cu ikada moci) da se naviknem na rigidnost OS X-a; cim covek pozeli da uradi nesto sto iskace iz okvira koji je postavljen tamo negde u Kupertinu nailazi na probleme; priznajem, ja sam jedan od onih koji voli i da prcka po racunarima/OS-evima, a za takve OS X nije nikakav izbor. Pre nego se javi dusebriznici sa pitanjem - a zasto uopste petljati po 'savrsentvu' kao sto je OS X, evo i odgovora - zato! Ej bre, pa to je Unix masina, pre 10-15 godina san svakog 'wannabe hakera' i 'hakera'....
Neko bi mogao da ustvrdi i kako nista ne moze da se pokvari jer nista posebno ne moze ni da se cacka, sa cim, na moju veliku zalost, moram delimicno da se slozim.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno