Šta je novo?

NTLDR problem, ne vidim izlaz

• Začetnik teme Začetnik teme Corey
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Corey

Čuven
Učlanjen(a)
14.01.2005
Poena
619
Ovako, imam jedan HDD u računaru na kojem želim da instaliram Win. Međutim konstantno dobijam NTLDR gde god da stavim jumper na HDD.
Sada mi je palo na pamet da nisam možda nešto greškom izbrisao prilikom prebacivanja fajlova na drugi PC, ali to mi malo zvuči neverovatno. Šta mogu da probam još, očajan sam?

Kakve veze ima NTLDR sa instaliranjem Windows-a?
Šta se događa kada pokreneš instalaciju sa CD/DVD-a?

Ne treba da budes ocajan vec samo u GOOGLE ukucaj "missing NTLDR" i imaces resenje,lako se resava :-devil-:

Kakve veze ima NTLDR sa instaliranjem Windows-a?
Šta se događa kada pokreneš instalaciju sa CD/DVD-a?

Koliko ja razumem, on je sa jednog hdd-a prekopirao fajlove na drugi hdd.Pogrešno, ali šta je tu je.

Ukoliko poseduješ instalacioni disk XP-a, pokreni instalaciju sa njega pri boot-u računara i kada prvo put dobiješ izbor odaberi "repair windows using repair consle".U command promptu koji dobiješ upiši: fixmbr, zatim fixboot i na kraju chkdsk /r.

Savet za ubuduće, ukoliko menjaš diskove a ne želiš da reinstaliraš sistem, upotrebi neki od poznatih alata za kloniranje (acronis true image home, recimo).

Napravio sam bootabilni USB sa WinToFlash. NTLDR problem mi ne daje da ga bootujem.

Opet pitam, kakve veze ima NTLDR sa butovanjem sa nečega što nije hard disk?
To je stvar BIOS-a.

E sad ja ne razumem.Da li si ti prekopirao sve fajlove na drugi hdd ili pokušavaš da digneš windows sa USB-a?

Ovako.
Uradio sam Backup nekih bitnih fajlova sa particije koju planiram da formatiram. Vratio sam HDD nazad u kućište, napravio butabilni USB sa koga hoću da instaliram Win sa nule, nikakva oporavka sistema. Međutim, svaki put kada treba da butuje USB, NTLDR greška mi daje opciju da uradim restart i to je to, vrtim se u krug. Možda je loše napravljen USB boot, ali proveriću opet.

Mislim da je potrebno USB flesh memoriji dodeliti flag Boot koji po defaultu nema. To se moze uciniti iz nekog programa za particionisanje hard diskova.
Druga opcija je lose napravljena instalacija na flesh memoriji.

USB je pravio problem izgleda. Dajte neki dobar tutorial kako napraviti butabilni USB.

Novi problem, da poludiš šta mi se dešava.

Bootuje CD koji sam narezao, formatiram particiju, krene da kopira fajlove kreće restart. Ali nemam opciju da zaobiđem opet boot, ne nastavlja instalaciju u Windowsu već se samo vrti u krug i iznova i iznova mi butuje CD, iako sam ga recimo isključio sa liste. Koji k se ovo dešava ?

Izaberi u biosu da ti je HDD prvi za bootovanje, ovo zavisi od biosa tako da ti nemogu tačno navesti šta da podesiš.

Neće ni to, probaću sa drugim instalacionim diskom.

Neće ni to.
Čak i kada izbacim u BIOS-u da ne butuje sa CD-ROMA, on uvek izbaci poruku
INSERT SYSTEM DISC OR PRESS ENTER

uopšte mi nije jasno...

uopšte mi nije jasno...

koji os ti je bio pre nego što si ga "obrisao"
koji je disk (koliko particija)
koja ploča

da li si prilikom instalacije "ubio" particije pa kreirao particiju za OS ili imaš više sistemskih particija a ta na koju hoćeš da instaliraš je neaktivna ili ti se mbr "ubedačio ako si imao Win7/linux pre toga

Isti OS koji hoću i sada da stavim, WinXP.
Maxtor 80GB, dve particije, C 20 giga D 60
MS6786 V2

samo sam formatirao već postojeću C particiju.

eh propustio sam da si taj disk stavljao u drugi PC gde ti je win skinuo flag da ti je primarna particija aktivna

trebao si da umesto da formatizuješ obrišeš particiju da bi je instalacija Win prilikom ponovnog kreiranja setovala kao aktivnu

1. uzmi hiren boot startuj miniwinXP
start/programs/Disc Management
klikni desnim tasterom miša na particiju od 20gb Mark Partition as Active

ako to ne pomogne (kao ni Darius-ov savet)

Ukoliko poseduješ instalacioni disk XP-a, pokreni instalaciju sa njega pri boot-u računara i kada prvo put dobiješ izbor odaberi "repair windows using repair consle".U command promptu koji dobiješ upiši: fixmbr, zatim fixboot i na kraju chkdsk /r.

iskopiraj komplet i drugu particiju na taj drugi pc obriši sve particije sa diska i kreiraj ponovo...

Ovako, imam jedan HDD u računaru na kojem želim da instaliram Win. Međutim konstantno dobijam NTLDR gde god da stavim jumper na HDD.
Sada mi je palo na pamet da nisam možda nešto greškom izbrisao prilikom prebacivanja fajlova na drugi PC, ali to mi malo zvuči neverovatno. Šta mogu da probam još, očajan sam?

Imao sam i ja često NTLDR problem, i to uglavnom zbog prejakog overklokovanja. I to sam uvek rešavao sa WinXP instalacionim diskom i recovery konzolom gde sam radio fixboot i fixmbr.

eh propustio sam da si taj disk stavljao u drugi PC gde ti je win skinuo flag da ti je primarna particija aktivna

trebao si da umesto da formatizuješ obrišeš particiju da bi je instalacija Win prilikom ponovnog kreiranja setovala kao aktivnu

1. uzmi hiren boot startuj miniwinXP
start/programs/Disc Management
klikni desnim tasterom miša na particiju od 20gb Mark Partition as Active
Jel može ovaj deo malo detaljnije.
Izbrisao sam C particiju, kreirao je opet, formatirao, iskopirao fajlove, restartovao i opet isto. Sve u krug.
Repair consolu nemam u izboru kada butujem.

edit...

uspeo sam da udjem u recovery konzolu tek sa sledećim diskom... Bože mili koji užas... javljam rezultate.

Poslednja izmena:
Ništa nije pomoglo, i dalje po starom. Opet ne dobijam ovaj prozor već mi konstantno butuje sam od sebe, iako CDROM izbacim sa liste za boot.

rc1.jpg

Pošto je eto problem, valjda, nastao prebacivanjem podataka sa C particije, a brisanje iste pa pravljenje nove nije pomoglo šta mogu sledeće da probam ?

Ništa nije pomoglo, i dalje po starom. Opet ne dobijam ovaj prozor već mi konstantno butuje sam od sebe, iako CDROM izbacim sa liste za boot.

rc1.jpg

Pošto je eto problem, valjda, nastao prebacivanjem podataka sa C particije, a brisanje iste pa pravljenje nove nije pomoglo šta mogu sledeće da probam ?

Ako si dobro napisao to što si hteo da kažeš, i ako dobro razumem šta si rekao, ti izbacujes CDROM sa liste za boot? Pa da bi dosao do recovery konzole, baš treba da butuješ sa CDROM uređaja, jer je recovery konzola sastavni deo WINXP instalacionog diska....

Ako si pocistio C particiju, pokreni setup. Kada te pita gde da instalira Windows, obrisi C particiju i napravi je ponovo. AKo ni posle toga nece da radi, smisli nekako nacin da nam dostavis particionu tabelu. Potrebno je da vidimo koje sve particije postoje na disku i kog su tipa (primary, extended, logical) i da neka vec ima boot flag.
Meni se cini da je tip druge particije takodje primary, a trebalo bi je extended+logical.
Ako si pak ocistio ceo disk, onda iz setupa obrisi sve particije, napravi C particiju (D mozes kasnije kad zavrsis instalaciju) i zavrsi instalaciju. Ako i posle toga nece da radi, mislim da je master boot record tog diska ostecen.

Izbrisao sve particije(samo dve su bile), kreirao C za win, i opet sve po starom.
Kako da ti dostavim particionu tabelu? Takođe, nakon svih fejlova, ŠTA MI PREOSTAJE, sem da plačem ?

Ako imas Hirens Boot cd pokreni sa njega msdos komandu fdisk /mbr. TO bi trabalo da ocisti MBR od NTLDR-a.

NTLDR se ne nalazi u MBR-u, vec na particiji gde je instaliran OS.
@Corey:
Tebi je ili ostecen MBR sektor hdd-a ili MBR sektor iz nekog razloga sadrzi neispravan boot program. HIRENS boot CD sadrzi gomilu MBR alata. Pokusaj sa nekim od tih programa ako vec windows instaler nece da popravi MBR. fdisk /mbr bi trebalo da resi problem.

Da li imas neki drugi HDD da probas da li ce Windows hteti da se instalira?

fdisk /mbr u reapir konzoli ?
Jel ima neke mudrolije oko Hirensa, nisam nikada radio sa njim ?

btw nemam ni jedan drugi hard 🙁

Nazad
Vrh Dno