Šta je novo?

USB HD se povremeno diskonektuje

~mihailo

Čuven
Učlanjen(a)
21.09.2003
Poena
609
Jedan od 2 USB HD-a, koji su stalno prikljuceni - Transcend Storejet 25m 500gb (hd3) se povremeno diskonektuje (ne iskljuci - led svetli) bez nekog posebnog razloga, odmah zatim se ponovo konektuje. Inace normalno radi, kao i ostali diskovi.

U logu se pojavljuju sledeci momenti:

The driver detected a controller error on \Device\Harddisk3\DR12.
The driver detected a controller error on \Device\Harddisk3\DR3.
An error was detected on device \Device\Harddisk2\DR16 during a paging operation.
An error was detected on device \Device\Harddisk2\DR14 during a paging operation.

HD2 je SATA, ali nije nemoguce da greske imaju neku vezu.

Nesto sto je mozda neobicno je da se jedna USB grana pokazuje 2mA required power, dok druga 96mA (500mA per port avaiblable). Oba diska imaju Y kabl tj USB napajanje.

Namesteno je da se diskovi na gase kad su idle (desktop - maximum performance).

Sumnjam da je u vezi sa drajverima (Win7 64) jer ranije (Vista 64) nisam primecivao te probleme.

Ploca je Asus P5K, napajanje CM EP 460.

Poslednja izmena:
Da nije mozda do napajanja, kao da nema dovoljno struje.
Ili do ploce u sta manje verujem. Lici mi ipak na struju.

Meni se ovo desavalo ali ne mogu da se setim sta je bio razlog..
Siguran sam da se diskonektuje ako je ISKLJUCEN caching i dosta se pise (recio uTorretn je radio na tom disku, sa svojim cache-om, disk se diskonektuje vrlo cesto).
Posto ima paging greska, cache je ukljucen verovatno ;) Vrlo verovatno je hardverska greksa - napajanje je slabo, los kabl ili sam disk ima gresku.

Proveri da li je System Restore ISKLJUCEN za te diskove. Posto se vide kao DRxx, mislim da nije.

Ne znam sta tacno znaci da oba diska imaju Y kabl, tj. da li struju vuku preko USB-a ili ne, ali problemi ovog tipa su najcesce vezani za same kablove i nedovoljno struje:
1. los ili predugacak USB kabl kojim je HDD povezan
2. losi kablovi za USB u samom kucistu (ako se kaci preko prednjih ili dodatnih bracket-a sa zadnje strane kucista) sto je cest slucaj na jeftinim kucistima
3. neki USB konektori na samoj ploci nisu u mogucnosti da isporuce dovoljno struje iako su svi 2.0

Za pocetak, konstatuj koji je tacno disk u pitanju, pa pokusaj da ga prikljucis direktno na plocu (menjaj USB-ove jer na nekim plocama postoje USB konektori koji isporucuju manje struje za male potrosace tipa mis i tastatura). Pokusaj isto da zamenis postojece kablove i tako sistemom eliminacije ces znati gde je tacno problem.
Neki ljudi su problem resili kupovinom USB hub-a koji ima svoje dodatno napajanje.

Y kabl = koristi USB napajanje

Prekombinovao sam uredjaje po portovima i vec par dana radi ne pravi problem.
Moguce da je do rasporeda portova odnosno struje po granama (svi portovi su ispravni), mada bi u teoriji trebalo da svi imaju jednako!?

Y kabl = koristi USB napajanje

Prekombinovao sam uredjaje po portovima i vec par dana radi ne pravi problem.
Moguce da je do rasporeda portova odnosno struje po granama (svi portovi su ispravni), mada bi u teoriji trebalo da svi imaju jednako!?
U tome i jeste poenta da najcesce nemaju svi USB konektori mogucnost da isporuce maximalnu struju. Na primer, na plocama sa 4 USB konektora na I/O panelu cest je slucaj da gornja 2 mogu da isporuce vise struje od donja 2. Dalje, konektori na samoj ploci koji se kablovima povezuju sa front/top panelom na kucistu cesto isporucuju manje struje gde dodatan problem moze da bude samo kuciste uz koje dolaze kablovi za USB panel (koji btw cesto ni ne rade na low-cost kucistima) koji su losijeg kvaliteta ili predugacki sto direktno utice na jednosmernu struju koja se isporucuje na kraju. Cesto se na losijim kucistima desava da uredjaji ili ne rade uopste ili se diskonektuju ili imaju probleme sa brzinom, upravo zbog "losijeg" kvaliteta.

Tu takodje treba imati u vidu USB kontroler(e) - neke ploce koriste integrisani USB kontroler u samom cipsetu, ali imaju i dodatne externe USB kontrolere na ploci kako i omogucili veci broj USB prikljucaka. svi USB konektori su podeljeni po granama/kanalima gde na starijim kontrolerima se maximalna struja isporucuje po grani, pa se desava da ne mogu 2 velika potrosaca da se zakace na itu granu (nesto slicno HDD kontrolerima kad je bandwidth u pitanju, mada nije bas najbolje poredjenje).
Kod novijih ploca (narocito skupljih modela) sve je redji slucaj da cete imati bilo kakvih problema ovog tipa i zato sam rekao da pokusas da menjas USB uticnice.

Nazad
Vrh Dno