Šta je novo?

Sve stvari koje ste želeli da znate o Apple-u

Ako sam dobro razumeo, yoyo se bavi razvojem aplikacija za iOS? Mogu da se ne slazem sa njim oko nekih stavova ali covek ima jako puno prakticnog znanja.

Nego, jel' to sto je android otvoreniji kao sistem plus se vrti na brzem hardweru dovelo do toga da je vecina aplikacija za isti genijalno i nikad bolje reseno? Koji je najpopularniji sms klijent na toj platformi? Sistemski ili neki drugi? Mail klijent? Web browser? hm? Licno, nisam koristio nista bolje od safarija na iOS-u.

YoYo: Da li trazis partnera za pravljenje softwera za iPad/iPhone :)

Ja sam programer, ali jos uvek nisam skapirao XCode koji mi se jako razlikuje od Delphi-a, C#-a, PHP-a i sl. Imam neku ideju za iPad igru, ali ne znam kako bih je isprogramirao :( Nista mi nije jasno u vezi objective c-a (tu su neki Outleti, View-i ...) Pravio sam u Visual C++-u OpenGL aplikacije, ali ovo je spansko selo za mene :(

@switch:
Ja razvijam iphone aplikacije i znam kako iOS funkcionise iznutra. Ikonice uopste nemoraju da budu unificirane. Na aplikaciji je da prosledi ikonicu i upali flag da li zeli zaobljene iknoce ili ne. Znaci unifivcirane ikonice su nonsens.

Imam gomilu ideja sta bi moglo da se uradi sa iPhone ali 95% je neizvodljivo zbog politike ogranicavanja Applea. Zalosna istina je da ce Apple polako da popusta te zabrane i ekspolatise trziste (tj da uzima pare korisnicima).

@dzef:
Ja sam C++ programer. Obj-C koristim samo za UI i kao startup-code za igru koju razvijam. Inace o Obj-C nemam lepih reci.

iphone ima izuzetan hw... sw (iOS) je uzas. Ja to dozivljavam na sledeci nacin.. napravili su lepo dizajniranu spravu i onda su istrazivali mogucnost upravljanja i koriscena telefona sa ogranicenjima koje dizajn namece.

Meni objective-c izgleda jezivo. Nije slican ni jednom jeziku.

No moracu da se naucim da radim u njemu. Kad sam mogao da programiram na C64, moci cu i ovde :)

lol! - kako Windows Control Panel nekome moze biti pregledniji od System preference na kojem su SVU ikone na izvolte i nema podnivoa. smesno.

Uopste nisam govorio o tome vec o tvom kukanju kako ne znas sta se nalazi kada otvoris Win7 control panel. Mozda ne citas sta pise pored ikona jer jedino tako ne mozes da skontas za sta sluzi koja ikona. Na Mac-u je preglednije to uradjeno. Ali to je sitnica. Ima mnogo bitnijih razlika izmedju Win i Mac od GUI.

Poslednja izmena:
@yooyo
Na koji nacin apple ogranicava developere? I kakve ideje imaš, a ne možeš da sprovedeš u delo zbog appleovih ograničenja ( ne moraš doslovce napisati koje ideje imaš, samo napiši zbog čega ne mogu biti ostvarene)?
Skinuo sam oko 300 aplikacija do sada, i sve ikonice su zaobljeni kvadrati, osim ikonice za blackra1n, a to apple sigurno nije autorizovao.
I zašto je iOS užasan sistem? Hoćeš da kažeš da je sve spolja ušminkano,a da je zapravo sistem đubre? Zašto? Mene ova tema izuzetno intresuje, planiram da studiram informatiku na ftnu i da se bavim razvojem aplikacija za iOS između ostalog.

No moracu da se naucim da radim u njemu. Kad sam mogao da programiram na C64, moci cu i ovde :)

Sto, sta fali asembleru c64-orke? :)

Eh kad se setim da sam napamet znao sve masinske naredbe, koliko ciklusa traju i adrese vecine rutina u kernelu. Lepa vremena :)

Npr, Hteo sam da pravim app koji ce probuditi putnika u vozu kada dodje do odredjene GPS koordinate. Ne moze jer nema MT. Mozda bi sa ios4 imalo smisla.
Hteo sam da pravim app za pregledanje slika sa mogucnoscu tagovanja istih... nemoze ni to.
IM programi su beskorisni jer opet nema MT. Mozda bi sa ios4 imalo smisla.
Hteo sam da pravim kalendar/podsetnik.. ne moze ni to, ponovo fali MT, pa cak i da ima MT ios4 moze da izbaci app iz memorije ako mu zafali mesta.
Hteo sam da pravim app za placanje parkinga u Srbiji... ne mozes da salje SMS iz aplikacije, a ni aplikacija ne moze da bude u pozadini jer ios ne dozvoljava.
Tako da si prilicno pogodio... spolja je sve usminkano, OS poseduje dobre sposobnosti, ali zbog politike Applea to je na kraju ispalo da ima vise ogranicenja nego mogucnosti. Zbog toga ima veoma malo korisnih app na app store-u. To sto imaju 200k je prevara.. Gomila igrica ima free demo verzije, jer app store ne podrzava try-before-buy, pa se developeri dovijaju na razne nacine da bi se probili u moru smeca.
To sto su ikonice zaobljene ponovo nista ne znaci. Neke imaju 3d efekat, neke nemaju (npr. engadget app). Sasvim je legalno napraviti ikonicu kako zelis, samo da je u rezoluciji 57x57 pixela.

@salac:
Ja pravio Z80 emulator na 6510.. ehh to su bili dani.

Yooyo: jesi li vec objavio neku aplikaciju/igru?

da.. neku glupost.. Your Round.. za narucivanja pica u pub-u. App je generalno bzvz.. malo sam se igrao sa skinovanjem UI-a.
Sad radim jednu casual igricu... mozda bude mega-hit, jer ne postoji nista slicno.

ili graficar :) Ja imam jednu finu ideju, pa mozemo da se udruzimo u pravljenju.

Mogli bi nesto da se dogovorimo za sledecu verziju igrice. Ideja je potpuno nova i moze se razraditi u mnogo razlicitih pravaca. U planu imam jos 2 igre.

Uopste nisam govorio o tome vec o tvom kukanju kako ne znas sta se nalazi kada otvoris Win7 control panel. Mozda ne citas sta pise pored ikona jer jedino tako ne mozes da skontas za sta sluzi koja ikona. Na Mac-u je preglednije to uradjeno. Ali to je sitnica. Ima mnogo bitnijih razlika izmedju Win i Mac od GUI.

sam gledam ovaj Control Panel u list view modu:

Microsoft-Windows-7-Control-Panel.jpg

ikone su sortirane po abecedi po redovima :D (sa leva na desno, pa sledeci red)

1-ControlPanel.jpg

u XPu je ovo isto bilo "normalno" (ako daleko prakticnije) sortirano po kolonama.i u Visti).

stvarno neverovatno kako imaju talenta da useru i ono sto je valjlo. prosto neverovatno. :smoke:

@ kovacm: zar to ne zavisi od toga kako korisnik želi da prikaže Control Panel - evo, i u XPu može kao na tvojoj slici sa Viste ili Sedmice:

E, sad, nisam baš siguran šta je bila poenta tog tvog posta... Da li ti smatraš da je svima bolje da su ikonice poređane odozgo na dole, a ne sleva na desno? S moje tačke gledišta, to je skoro sasvim svejedno (mada ja preferiram sleva na desno, ali ne smatram to gotovo ni malo bitnim).

Poslednja izmena:
@nekoime

to nije isto. ovo sto si postovao su ikone a ono je list... meni su te sitnice bitne. kad imas 1.000.000 takvih sitnica onda je itekako bitno ;)

a zasto je to tako, to je bar lako objasnjivo :D

[YOUTUBE]dR8SAFRBmcU[/YOUTUBE]

meni su te sitnice bitne. kad imas 1.000.000 takvih sitnica onda je itekako bitno ;)

a zasto je to tako, to je bar lako objasnjivo

Ok, valjda nekome i to mora da bude bitno. Ja u CP ulazim samo kad je nešto baš bitno (većinom u prvih 10 dana nakon instalacije OSa), tako da mi raspored ikonica ne igra nikakvu ulogu.

A "objašnjenje" na tom YT linku nisam primetio.

Stvar je u tome što je u Windows-u 7 ovaj pregled Control Panel-a kao lista u kojoj abeceda ide prvo s leva na desno, pa onda odzgo na dole, jedini odstupan ako hoćeš da vidiš ceo sadržaj. A to je zato što u 7-ici CP napravljen da izgleda više kao nekakva aplikacija (kako li su to izmislil :p), a ne kao običan folder što je od uvek bio. A važno je da li abeceda u listi ide prvo s leva na desno ili prvo odozgo na dole. I više je zbunjujuć prvi način.

@kovacm

Igoritza je banovan sa foruma zbog svog stava, mislim da ne bi bilo loše i tebe malo da "udalje" pošto u svaku temu ubacuješ Apple, Stiva Džobsa i kompaniju.

Tvoj nivo mržnje prema Microsoftu i Windowsu je opšte poznat, ali bar nešto kao CP koji kao što tebi ne odgovara, drugima odgovara, da objašnjavaš klipom sa YT je baš, ali baš, jadno.

sam gledam ovaj Control Panel u list view modu:

Microsoft-Windows-7-Control-Panel.jpg

ikone su sortirane po abecedi po redovima :D (sa leva na desno, pa sledeci red)

1-ControlPanel.jpg

u XPu je ovo isto bilo "normalno" (ako daleko prakticnije) sortirano po kolonama.i u Visti).

stvarno neverovatno kako imaju talenta da useru i ono sto je valjlo. prosto neverovatno. :smoke:
Meni je glupo da nastavljamo ovu raspravu ali opet ja nisam komentarisao te slike (gde je gomila ikonica) vec kategorije koje postoje u W7 (verovatno i u visti ali nju nisam koristio). Ti se upravo na to bio zalio da je gore nego brdo malih ikonica. Meni nije jer su lepo odradili kategorizaciju. Ali ko sto sam rekao da je samo CP problem kod MS stvari to bi bilo stvarno super.

Meni je najveci problem sa CP-om u windowsu to sto svaka nova verzija OS-a ispremesta sve opcije i onda opet treba da se privikavas i razmisljas gde je sta. Ne kapiram da nesto na sta si godinama navikao u xp-u treba da se menja cisto formalno, da bi ispalo da je novi OS potpuno drugaciji...

Meni je najveci problem sa CP-om u windowsu to sto svaka nova verzija OS-a ispremesta sve opcije i onda opet treba da se privikavas
Koliko ti vremena treba za to privikavanje? Mesec dana? Godinu dana? Gugol godina? :D Ili je dovoljno max. dan-dva (realno: par sati)?

@nekoime

to nije isto. ovo sto si postovao su ikone a ono je list... meni su te sitnice bitne. kad imas 1.000.000 takvih sitnica onda je itekako bitno ;)

a zasto je to tako, to je bar lako objasnjivo :D

[YOUTUBE]dR8SAFRBmcU[/YOUTUBE]

Ovo je link od pre 15 godina, vreme pojave windowsa 95.

Ne cini li ti se da su se mnoge stvari izdesavale za deceniju i po?

Balmer kukumavci kako je MS izgubio 3-4 godine jer je saradjivao sa IBM-om (pretpostavljam da misli na OS/2), dok Jobs standardno trtlja o pomanjkanju ukusa, o tome kako su MS proizvodi ruzni i sl. Ni reci o tehnikalijma koje bi mogle da interesuju korisnike tog doba, napr o nadolazecem multitaskingu (koji je falio i ms-u i apple-u), stabilnosti sistema (gde je apple bio bolji ali i kod njih nije bila nikakva retkost da se zakuca kompletan sistem) i sl.

Od Balmera i Jobsa i ne treba ocekivati nista osim beskonacnih reklamnih tirada jer su pre svega prodavci i promoteri svojih kompanija; da je trebalo pomenuti komparativne pro/cons njihovih proizvoda garantovano bi se sakrili k'o sto zmija krije noge.

Interesantnije bi bilo da se vidi i cuje sta drugi Stiv, Stiv Voznijak, ima da kaze, ili pak da ukrste koplja inzenjeri Apple-a i MS-a.

Storije 'mi smo lepi oni ruzni' i 'zeznuo nas IBM' lepo prilice zutoj internet stampi, napr. TheRegister-u. Neozbiljno je sve to.

Koliko ti vremena treba za to privikavanje? Mesec dana? Godinu dana? Gugol godina? :D Ili je dovoljno max. dan-dva (realno: par sati)?

Slicne argumente potezu ljubitelji OS X-a kada neko primeti da ne postoji sistemski uninstaller.

'Sta ce ti to, moze i bez toga, stvar navike' - ne zauzimam stranu, samo primecujem :)

Meni je najveci problem sa CP-om u windowsu to sto svaka nova verzija OS-a ispremesta sve opcije i onda opet treba da se privikavas i razmisljas gde je sta. Ne kapiram da nesto na sta si godinama navikao u xp-u treba da se menja cisto formalno, da bi ispalo da je novi OS potpuno drugaciji...

A kao OS X control panel je jasan i sve se vidi cim ga otvoris :D

Zelim da cujem ko je uspeo da iz prve nabode mesto gde se nalazi spisak daemona/procesa koji se startuju pri logovanju? Ili da se prihefta na windowsov AD? Ili da napravi VoIP konekciju?

ps. citirao sam tebe, nista licno, tvoj post mi je bio pri ruci :)

Poslednja izmena:
figure01.jpg

system preference pre 10 godina.

0,1425,sz=1&i=211910,00.jpg

system preference danas.

Ne cini li ti se da su se mnoge stvari izdesavale za deceniju i po?
pa ako pogledamo ovo sa Control Panelom: NE. :)

Ni reci o tehnikalijma koje bi mogle da interesuju korisnike tog doba, napr o nadolazecem multitaskingu (koji je falio i ms-u i apple-u), stabilnosti sistema (gde je apple bio bolji ali i kod njih nije bila nikakva retkost da se zakuca kompletan sistem) i sl.
hm... u to vreme je NeXT (ako vec pricas o Steve J.) imao multitaskingu... znas i sam sta sve ;)

Interesantnije bi bilo da se vidi i cuje sta drugi Stiv, Stiv Voznijak, ima da kaze, ili pak da ukrste koplja inzenjeri Apple-a i MS-a.
tja... mene je vise interesovalo da cujem kako je Shrizas Shivji (Atari) uspeo za 6 meseci da napravi STa: 3x jeftiniji od Mac-a, sa vise memorije, vecim ekranom, DMA portom... i za kraj: 100% emulacijom Mac-a :D - iskreno, pored ovog podviga, Apple inzinjeri posle 3 godine rada na prvom Mac-u izgledaju pomalo: :party: :D

Poslednja izmena:
hm... u to vreme je NeXT (ako vec pricas o Steve J.) imao multitaskingu... znas i sam sta sve ;)

Aha, Darwin kernel je imao full-blown multitasking :)

tja... mene je vise interesovalo da cujem kako je Shrizas Shivji (Atari) uspeo za 6 meseci da napravi STa: 3x jeftiniji od Mac-a, sa vise memorije, vecim ekranom, DMA portom... i za kraj: 100% emulacijom Mac-a :D - iskreno, pored ovog podviga, Apple inzinjeri posle 3 godine rada na prvom Mac-u izgledaju pomalo: :party: :D

Tako je, to su pravo inzenjerski podvizi :) Tim od 10-ak ljudi koji za par meseci napravi cuda. Doduse nisu napravili sve od nule (koriscen je GEM/GEMDOS koji je napravio DR), ali isprojektovati i napraviti racunar za 4-5 meseci je neverovatna stvar.

Voznijaka pominjem jer je on sigurno najbolji all-around haker svih vremena - odraditi apsolutno SVE sam, pocevsi od hardvera pa do kompletnog ROM-a i basica je dostignuce bez presedana.

Steta sto se cesto zaboravlja njegova uloga u pionirskim danima Apple-a, slicno kao i Pola Alena u MS-u; Dzobs i Gejts su tu sluzili samo kao prodavci dok su sve ostalo radili Voznijak/Alen.

Mogli bi nesto da se dogovorimo za sledecu verziju igrice. Ideja je potpuno nova i moze se razraditi u mnogo razlicitih pravaca. U planu imam jos 2 igre.

Ako si na mene mislio :) , mozemo se dogovoriti. Ja sam graficki dizajner i programer ujedno. Imam sajt sa koga prodajem komponente za Delphi.

Poslednja izmena:
Aha, Darwin kernel je imao full-blown multitasking :)
znaci nije? ozbiljno te pitam. secam se da su se hvalili da su sa Matchom uspeli da naprave dovoljno brz context switching da sve moze da trci u user modu. btw daj odmah i neku paralelu sa tadasnjim full-blown multitasking OSom - WinNT? ne. OS/2 - mozda? Linux - dodji za 5 godina... BSD? Amiga - gde mi je nestala memory protection? Solaris...?

Doduse nisu napravili sve od nule (koriscen je GEM/GEMDOS koji je napravio DR)
pa recimo da da :) DRI jos uvek nije ima zavrsen GEMDOS kad je Atari usao u pricu.... http://www.dadhacker.com/blog/?p=995 - prica iz prve ruke, skoro pa ko www.folklore.org :d

Steta sto se cesto zaboravlja njegova uloga u pionirskim danima Apple-a, slicno kao i Pola Alena u MS-u; Dzobs i Gejts su tu sluzili samo kao prodavci dok su sve ostalo radili Voznijak/Alen.
apsolutno. ali neko mora da bude centralna licnost koja ce da diriguje da li je ok da se ikone slazu po redovima ili kolonama ;)

opste je poznato da Steve J. sam testira sve Apple prozivode, i da ih vraca nazad ako mu se nesto ne svidi...

btw @Dzef - uvek zaboravim da te pitam www.becook.com je tvoj sajt? ima odlicne recepte u svakom slucaju :)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno